Вирок
від 30.06.2021 по справі 201/1838/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/1838/21

Провадження № 1-кп/201/572/2021

ВИРОК

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 червня 2021 року м. Дніпро

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська у складі судді ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження № 32021041660000001 з угодою про визнання винуватості по обвинуваченню:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпропетровська,українця,громадянина України,з середньоюосвітою,не працюючого, проживаючогоза адресою: АДРЕСА_1 , не судимого,

у вчиненні кримінального проступкупередбаченого ч.5 ст. 27 ч.2 ст. 205-1 КК України.

В судовому засіданні приймали участь:

прокурор ОСОБА_4

обвинувачений ОСОБА_3

захисник ОСОБА_5

ВСТАНОВИВ:

Наприкінці жовтня 2019 року у денний час доби, знаходячись у м. Дніпро в районі вул. Степана Разіна (більш точного місця, ати та часу не встановлено), ОСОБА_3 отримав пропозицію від невстановленої особи за грошову винагороду стати керівником (директором) суб`єкта підприємницької діяльності без подальшого виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій керівника такої юридичної особи, а також без фактичної участі ОСОБА_3 у господарській діяльності цієї юридичної особи.

У свою чергу ОСОБА_3 , усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, діючи умисно, з корисливих мотивів, переслідуючи мету отримання грошової винагороди, не маючи намірів виконувати функції керівника юридичної особи, а також здійснювати господарську діяльність, пов`язану з виробництвом, постачанням товарів, виконання робіт та/або надання послуг, погодився на зазначену пропозицію та вступив у змову з невстановленою особою.

Так, 04.11.2019 у денний час доби (більш точного часу не встановлено) ОСОБА_3 , знаходячись біля офісного приміщення приватного нотаріуса, яке розташовано за адресою: м. Дніпро, вул. Володимира Вернадського, буд. 27, продовжуючи реалізовувати попередню домовленість із невстановленою особою, діючи умисно, з корисливих мотивів, передав останній свої документи: паспорт громадянина України та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру платника податків.

Цього ж дня 04.11.2019 (більш точного часу не встановлено) вищевказані документи передано невстановленою особою приватному нотаріусу, який не був обізнаний про злочинні наміри ОСОБА_3 та невстановленої особи, для виготовлення довіреності.

На підставі наданих документів приватний нотаріус виготовив довіреність, яку ОСОБА_3 , перебуваючи в офісному приміщенні приватного нотаріуса за адресою: м. Дніпро, вул. Володимира Вернадського, буд. 27, діючи умисно, за попередньою змовою з невстановленою особою, з корисливих мотивів, власноручно підписав.

Підписаною довіреністю від 04.11.2019 ОСОБА_3 уповноважив невстановлену особу бути його представником «….на Загальних зборах Учасників ТОВ «Хілл Кінгс» з усіма правами наданими Учаснику чинним законодавством України та установчими документами товариства, представляти інтереси товариства в усіх державних та не державних підприємствах, установах, організаціях, в усіх органах державної та виконавчої влади у Державного реєстратора, Департаменті реєстраційних послуг, центрі надання адміністративних послуг, органах нотаріату тощо, а також у державних реєстраторів, з правом внесення будь яких змін до Єдиного державного реєстру, в департаменті Державної реєстрації, будь яких міністерствах України, державних органах, установах банку, подавати будь які заяви та отримувати будь які документи, вести переговори, сплачувати необхідні платежі, розписуватись в документах що стосується товариства, здійснювати будь які інші дії, не заборонені законодавством України, необхідні для виконання вищевказаної довіреності».

Після підписання указаної довіреності ОСОБА_3 отримав від невстановленої досудовим розслідуванням особи обіцяну грошову винагороду та у майбутньому жодного відношення до господарської діяльності ТОВ«Хілл Кінгс» взагалі не мав.

У подальшому,у листопаді2019року,але непізніше 13.11.2019(більшточного часуне встановлено),невстановлена особаза невстановленихобставин,використовуючи надані ОСОБА_3 дані йогопаспорта громадянинаУкраїни,довідки проприсвоєння ідентифікаційногономеру платникаподатків тадовіреність від04.11.2019,виготовила документи,які відповіднодо законуподаються дляпроведення державноїреєстрації юридичноїособи,які містилизавідомо неправдивівідомості щодопризначення ОСОБА_3 на посадудиректора ТОВ«Хілл Кінгс»(код42534916),а такожщодопридбання (прийняття частки у статутному капіталі ТОВ «Хілл Кінгс», що складає 100% статутного капіталу товариства) ОСОБА_3 суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Хілл Кінгс» (код 42534916) та включення останнього до складу засновників (учасників) товариства, а саме:

-рішення учасника ТОВ «Хілл Кінгс» № 08/11/2019 від 08.11.2019, про призначення ОСОБА_3 на посаду директора товариства;

-заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань від 11.11.2019, про зміну керівника (директора) товариства на ОСОБА_3 ;

-акт приймання-передачі частки статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю «Хілл Кінгс» від 12.11.2019, про прийняття ОСОБА_3 частки у статутному капіталі ТОВ «Хілл Кінгс», що складає 100%. Статутного капіталу Товариства;

-заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань від 12.11.2019 про включення

ОСОБА_3 до складу засновників (учасників) юридичної особи.

Вищевказані документи за невстановлених слідством обставин у листопаді 2019 року, але не пізніше 13.11.2019, подано державному реєстратору, яким проведено державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу ТОВ«Хілл Кінгс» (код ЄДРПОУ 42534916), що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про що до реєстру внесено відповідні записи: №13541070006007384 від 11.11.2019 ( ОСОБА_3 визначено директором) та №13541050007007384 від 13.11.2019 ( ОСОБА_3 визначено засновником).

Таким чином, передання ОСОБА_3 невстановленій особі документів: паспорта громадянина України, довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру платника податків, а також довіреності від 04.11.2019, сприяли невстановленій слідством особі внести в документи, які відповідно до закону подавались для проведення державної реєстрації ТОВ «Хілл Кінгс», завідомо неправдиві відомості.

Вказаними діями ОСОБА_3 вчинив злочин відповідальність за який передбачена ч.5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України, а саме, пособництво у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

30.06.2021 року між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 та обвинуваченим ОСОБА_3 укладено угоду про визнання винуватості у відповідності до вимог ст.ст. 468, 469, 472 КПК України.

Згідно даної угоди прокурор та обвинувачений дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченої за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, обвинувачений беззастережно визнав свою винуватість у зазначеному діянні. Також вказаною угодою визначено покарання, яке повинна понести обвинувачений, а саме у виді обмеження волі строком на три роки без позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю зі звільненням від відбуття покарання з іспитовим строком.

В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені статтею 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

Розглядаючи питання про затвердження угод про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Судом встановлено в судовому засіданні, що ОСОБА_3 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України, яких згідно ст. 12 КК України є кримінальним проступкомна час вчинення.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права визначені абз. 1, 4 п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угод сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови угод відповідають вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України, а також відсутні умови, що суперечать інтересам суспільства, чи порушують права, свободи та інтереси сторін або інших осіб.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угод про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим із призначенням останньому узгодженої сторонами міри покарання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 314, 373-376, 475 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 30.06.2021 між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 та обвинуваченим ОСОБА_3 .

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні кримінального проступку передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України та призначити покарання у виді трьох років обмеження волі.

Звільнити ОСОБА_3 від відбування призначеного покарання на підставі ст. 75 КК України з випробовуванням, призначивши іспитовий строк два роки.

На підставі п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України зобов`язати ОСОБА_3 періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана сторонами кримінального провадження з підстав, передбачених статтею 394 КПК України до Дніпровського апеляційного суду через Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська протягом тридцяти діб з дня проголошення вироку суду.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98094067
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —201/1838/21

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

ДЯЧЕНКО І. В.

Ухвала від 17.11.2022

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

ДЯЧЕНКО І. В.

Ухвала від 14.06.2022

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

ВОРОБЙОВ В. Л.

Вирок від 30.06.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Мельниченко С. П.

Ухвала від 30.06.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Мельниченко С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні