Ухвала
від 06.07.2021 по справі 624/499/21
КЕГИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Кегичівський районний суд Харківської області

Справа № 624/499/21

провадження №2/624/261/21

УХВАЛА

іменем України

смт. Кегичівка 06 липня 2021 року

Кегичівський районний суд Харківської області, суддя Куст Н.М.,

справа №624/499/21,

найменування (ім`я) сторін:

позивач: ОСОБА_1 ,

відповідач: ОСОБА_2 ,

третя особа: Кегичівська селищна рада Харківської області,

вимоги позивача: про вирішення спору щодо меж земельної ділянки та визнання приватизаційних документів недійсними,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , третя особа Кегичівська селищна рада Харківської області, про вирішення спору щодо меж земельної ділянки та визнання приватизаційних документів недійсними, в якій просить признати недійсними технічну документацію на право приватної власності ОСОБА_2 щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), 06 грудня 2017 року (підприємство Регіонземпроект ), відновити межі його двору згідно викопіювання погосподарської книги №1 Красненської сільської ради (номер об`єкта ПГО 0031-1) по лінії старого паркану, зобов`язати ОСОБА_2 демонтувати самовільно встановлений на його частині домоволодіння новий паркан та не порушувати правил добросусідства.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною першою статті 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Подання позовної заяви до суду має відбуватись із дотриманням певних умов, зокрема визначених ст. 175, 177 ЦПК України.

Статею 175 ЦПК України визначено:

1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

3. Позовна заява повинна містити:

1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи;

10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

5. У разі пред`явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

Стосовно підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову до відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав, нічого не вказано, що суперечить вимогам до позовної заяви.

Позовна заява не містить посилання на закон, яким передбачено обраний позивачем спосіб захисту прав та інтересів, відповідно до якого просить визнати недійсною техдокументацію на право приватної власності ОСОБА_2 , щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 06 грудня 2017 року;

Позовні вимоги є нечіткими, є не зрозумілим, а саме, щодо якої земельної ділянки суд повинен вирішити спір, які межі відновити, якого старого паркану, демонтувати який паркан на частині домоволодіння позивача. Так як до матеріалів справи додане свідоцтво (копія) про право власності на житло в с. Красне Кегичівського району, яке належить на праві приватної, спільної часткової власності ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_1 по 1/3 частин, хоча позивач зазначає, що це його двір та його домоволодіння.

До позовної заяви не додано оспорюваню технічну документацію, щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі від 06 грудня 2017 року, а у разі її відсутності у клопотання про її витребування.

Крім того відповідно до ч. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції № 2 від 12 червня 2009 року, суди мають звертати особливу увагу, зокрема, на те, що у позовній заяві повинні не лише міститися позовні вимоги, а й бути викладені обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, і зазначені докази, що підтверджують кожну обставину, у тому числі технічна документація на земельну ділянку та житловий будинок позивача, доказів порушення його прав з боку відповідачки.

Згідно постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 16 квітня 2004 року спори щодо додержання правил добросусідства - обов`язку власників і землекористувачів обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо), - розглядаються судами відповідно до статей 103-109 ЗК і в тому разі, коли вони попередньо не розглядалися відповідним органом місцевого самоврядування чи органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Разом з тим, суду не надано інформації чи вирішувався даний спір в позасудовому порядку, чи приймались відповідні рішення.

Відповідно до ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно із підпунктом 2 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України Про судовий збір за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Позивачем заявлено три позовні вимоги, таким чином, за подання даного позову слід сплатити - по 908,00 грн за кожну вимогу немайнового характеру, що в сумі становить 2724,00 грн.

Враховуючи вищевикладене, з урахуванням уже сплаченої суми судового збору, позивачу необхідно сплати 1816,00 грн за вимоги немайнового характеру.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин суд вважає, що позовну заяву слід залишити без руху, а позивачу надати строк для усунення недоліків. В іншому випадку позовна заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачу.

На підставі наведеного та керуючись ст. 19, 175, 177, 185, 258-261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Кегичівська селищна рада Харківської області - залишити без руху.

Недоліки заяви мають бути усунуті не пізніше десять днів з дня отримання позивачем ухвали.

Роз`яснити позивачу, що в разі невиконання вимог, вказаних в ухвалі про залишення заяви без руху, заява вважатиметься неподаною та буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Суддя Н.М. Куст

СудКегичівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення06.07.2021
Оприлюднено08.07.2021
Номер документу98109258
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —624/499/21

Ухвала від 13.08.2021

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 13.08.2021

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 19.07.2021

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 06.07.2021

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні