Ухвала
від 01.07.2021 по справі 320/4059/19
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

01 липня 2021 року м. Київ Справа № 320/4059/19

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Харченко С.В., за участю секретаря судового засідання Чумак Ю.А., розглянувши в підготовчому засіданні матеріали адміністративної справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю МОФ доГоловного управління ДФС у Київській області провизнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Київського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа № 320/4059/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю МОФ до Головного управління ДФС у Київській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення відповідача від 03.04.2019 № 0009171414.

У підготовче засідання, призначене на 01.07.2021, учасники справи (їх представники) не з`явились, у зв`язку з чим фіксування засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу з огляду на положення частини четвертої статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України не здійснювалось.

Судом встановлено, що сторони своєчасно та належним чином повідомлені про дату, час та місце проведення підготовчого засідання, про що свідчать наявні у матеріалах справи розписки про отримання представниками сторін судової повістки.

Матеріали справи містять також клопотання представника позивача про проведення підготовчого засідання за його відсутності. Крім того, матеріали справи містять клопотання представника відповідача про заміну Головного управління ДФС у Київській області його правонаступником.

В силу приписів частини першої статті 181 Кодексу адміністративного судочинства України підготовче засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 розділу II цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою.

Так, пунктом 1 частини третьої статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника), належним чином повідомленого про судове засідання, без поважних причин або без повідомлення причин неявки, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи.

Беручи до уваги ту обставину, що про дату, час та місце проведення підготовчого засідання учасники справи повідомлені належним чином, однак у засідання не з`явились, зважаючи на відсутність підстав для відкладення підготовчого засідання, передбачених статтею 181 Кодексу адміністративного судочинства України, судом прийнято рішення про проведення підготовчого засідання за відсутності сторін (їх представників) (протокольна ухвала Київського окружного адміністративного суду від 01.07.2021).

При вирішенні питання щодо наявності підстав для заміни відповідача його правонаступником, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини першої статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Судом встановлено, що Головне управління ДФС у Київській області у відповідності до вимог постанови Кабінету Міністрів України Про утворення територіальних органів Державної податкової служби від 19.06.2019 № 537 реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління ДПС у Київській області.

При цьому за змістом пункту 4 цієї постанови територіальні органи Державної податкової служби визначені правонаступниками майна, прав та обов`язків територіальних органів Державної фіскальної служби, що реорганізуються.

У подальшому постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" (далі - постанова № 893) ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком, у тому числі Головне управління ДПС у Київській області.

Територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій (абзац третій пункту 2 Постанови № 893).

Права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи (абзац четвертий пункту 2 Постанови № 893).

30.09.2020 Державною податковою службою України прийнято наказ № 529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби", яким утворено як відокремлені підрозділи Державної податкової служби територіальні органи за переліком згідно з додатком до цього наказу, серед яких Головне управління ДПС у Київській області.

Згідно з Положенням про Головне управління ДПС у Київській області, затвердженим наказом Державної податкової служби України від 12.11.2020 № 643, Головне управління ДПС у Київській області (ідентифікаційний код 44096797), утворене на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України, забезпечує реалізацію повноважень ДПС на території Київської області та є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Київській області (ідентифікаційний 43141377).

Відповідно до наказу Державної податкової служби України від 24.12.2020 № 755 з 01.01.2021 розпочато здійснення територіальними органами Державної податкової служби, утвореними як її відокремлені підрозділи згідно з наказом Державної податкової служби від 30.09.2020 № 529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби", повноважень та функцій територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 постанови № 893.

За наведених обставин суд, керуючись положеннями статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України, вважає за необхідне здійснити заміну Головного управління ДФС у Київській області його правонаступником - Головним управлінням ДПС у Київській області (ідентифікаційний код 44096797).

В силу положень частини другої статті 180 Кодексу адміністративного судочинства України у підготовчому засіданні суд також з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом, чи причини їх неподання; пропонує учасникам справи надати суду додаткові докази або пояснення; вирішує заяви та клопотання учасників справи; встановлює строки для подання відповіді на відзив та заперечення.

При цьому відповідно до положень пункту 3 частини другої статті 181 цього Кодексу суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Як вбачається з матеріалів справи, 16.08.2019 на адресу суду від Головного управління ДФС у Київській області надійшов відзив на позовну заяву.

Враховуючи викладене, з метою забезпечення прав: позивача - на подання відповіді на відзив та/або додаткових доказів по справі на спростування тверджень відповідача, викладених у відзиві на позовну заяву; відповідача - на подання заперечень щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів, суд дійшов висновку про необхідність відкладення підготовчого засідання та продовження строку підготовчого провадження.

Керуючись статтями 9, 52, 72, 173, 180, 181, 205, 223, 229, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Головного управління ДФС у Київській області про заміну сторони її правонаступником задовольнити.

2. Здійснити заміну відповідача - Головне управління ДФС у Київській області - його правонаступником - Головним управлінням ДПС у Київській області (ідентифікаційний код 44096797).

3. Продовжити строк проведення підготовчого провадження в адміністративній справі № 320/4059/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю МОФ до Головного управління ДПС у Київській області (ідентифікаційний код 44096797) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення до 22 липня 2021 року .

4. Відкласти підготовче засідання в адміністративній справі № 320/4059/19. Наступне підготовче засідання призначити на 22 липня 2021 року об 11:30 год, яке відбудеться у приміщенні Київського окружного адміністративного суду за адресою: м. Київ, бульвар Лесі Українки, 26, 6 поверх, зал судового засідання № 618.

5. Встановити учасникам справи п`ятиденний строк, упродовж якого позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідач - заперечення щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів, відлік якого починається: для позивача - з моменту отримання копії даної ухвали, для відповідача - з моменту отримання відповіді на відзив. У разі подання відповіді на відзив та заперечення до них необхідно додати:

- докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються викладені у них заперечення, якщо такі докази не надані іншою стороною;

- документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив, заперечень і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

6. Викликати для участі в засіданні сторін (їх представників).

7. Копію ухвали суду надіслати (видати) учасникам справи (їх представникам).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку в частині вирішення питання про заміну сторони її правонаступником шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання (підписання)

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Київський окружний адміністративний суд.

Суддя Харченко С.В.

Дата ухвалення рішення01.07.2021
Оприлюднено08.07.2021
Номер документу98112850
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —320/4059/19

Ухвала від 18.03.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Марич Є.В.

Ухвала від 28.09.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Ухвала від 31.08.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Ухвала від 22.07.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Ухвала від 01.07.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Ухвала від 20.05.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Ухвала від 06.04.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Ухвала від 11.12.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Ухвала від 11.12.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Постанова від 02.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бєлова Людмила Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні