Рішення
від 05.07.2021 по справі 523/10073/20
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/10073/20

Провадження №2/523/881/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" липня 2021 р. Суворовський районний суд міста Одеси в складі

головуючого судді Сувертак І.В.

при секретарі Мельніченко Г. О.,

розглянув в відкритому судовому засіданні в залі суду №5 в місті Одесі в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ) про стягнення аліментів в твердій грошовій сумі,

За участю: позивача ОСОБА_1 , представника позивача - адвоката Шпарута О. А., відповідача ОСОБА_2 , представника відповідача - адвоката Разумовської Л. Л.

Установив:

Позивачка звернулась з позовом до відповідача про стягнення аліментів на утримання сина ОСОБА_4 у розмірі 25000 гривень щомісячно до досягнення повноліття спільною дитиною. Свої вимоги мотивує тим, що сторони по справі є батьками сина - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . У свідоцтві про народження сина батьком записаний ОСОБА_2 . Як зазначила позивачка, син проживає разом з матір`ю та знаходяться на її утриманні та вихованні. Знаючи, що дитина потребує постійної батьківської уваги та допомоги, відповідач належної матеріальної допомоги не надає. В свою чергу відповідач ОСОБА_2 вже багато років не змінюючи крюінгову компанію працює на посаді капітана на судах іноземних судновласників та має дохід у розмірі приблизно 7500 євро на місяць, тому позивачка звернулась до суду 06 липня 2020 року з проханням стягнути з відповідача аліменти на утримання сина у розмірі 25000 гривень щомісячно на утримання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до досягнення ним повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 включно.

Ухвалою Суворовського районного суду м.Одеси від 07 вересня 2020 року, було відкрито провадження по справі, призначено справу до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін та надано відповідачу строк для подання клопотання про розгляд справи з повідомленням (викликом) сторін в загальному порядку. Окрім того відповідачу було надано строк для подання відзиву на позовну заяву. (а.с. 52,53).

Відповідачем ОСОБА_2 надано відзив на позовну заяву від 08 жовтня 2020 року (а.с. 57-66). Відповідач ОСОБА_2 позовні вимоги ОСОБА_1 визнав частково та зазначив про те, що має змогу виплачувати аліменти на утримання сина ОСОБА_4 у розмірі 2500 гривень. Окрім того зазначив, що приймає велику участь у вихованні та утриманні свого сина, піклується про його духовний розвиток та матеріальний достаток. Надав докази того, що він приймає фінансову участь у житті сина - копії платіжних документів та ін.. (а.с. 67-82) Також зазначив, що на даний час він є фактично безробітній, оскільки не було пройдено державну кваліфікаційну комісію і відповідно не підтверджено кваліфікацію для можливості ходити в рейси. (а.с. 54,55). Просив врахувати при визначені аліментів також те, що на його утриманні знаходиться мати, котра в 2013 році перенесла операцію по видаленню ракової пухлини в грудях та потребує матеріальної допомоги.

Позивач та представник позивача - адвокат Шпарута О. А. підтримали позов та просили задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач та представник відповідача - адвокат Разумовська Л. Л. в судовому засіданні проти задоволення позовних вимог частково заперечували з підстав, що зазначені в відзиві на позовну заяву. Фактично відповідач ОСОБА_2 погоджувався платити аліменти на утримання сина у розмірі 4000 гривень щомісяця.

З`ясував обставини справи, дослідив та проаналізував матеріали справи, суд приходить до висновку про часткове задоволення позовних вимог, виходячи з наступного.

Суд встановив, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є батьками сина - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . (а.с. 5). У свідоцтві про народження сина батьком записаний ОСОБА_2 . Син проживає разом з матір`ю та знаходяться на її утриманні та вихованні. Батько також приймає активну участь у вихованні та утриманні сина, піклується про його духовний та фізичний розвиток. Позивачка звернулась до суду 06 липня 2020 року з проханням стягнути з відповідача аліменти на утримання сина у розмірі 25000 гривень щомісячно на утримання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до досягнення ним повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 включно.

Правилами ч.1 ст.81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Утримання дітей, надання їм матеріальної допомоги є обов`язком батьків, що випливає зі змісту положення ст. 180 Сімейного кодексу України , яке зобов`язує батьків утримувати дітей до досягнення ними повноліття.

У статті 19 Конвенції про права дитини, яка ратифікована постановою Верховної Ради України №789-ХІІ від 27 лютого 1991 року , набула чинності в Україні з 27 вересня 1991 року і відповідно до ст.9 Конституції України є складовою національного законодавства, держави-учасниці, які її підписали, взяли на себе зобов`язання вживати усіх необхідних законодавчих та інших заходів з метою захисту дитини від неналежного піклування з боку батьків чи будь-якої іншої особи.

Одним із способів захисту прав неповнолітньої дитини при ухиленні батьків від обов`язку її утримувати є законодавчо передбачена можливість судового стягнення коштів на їх утримання.

Згідно ч.1 ст.191 СК України , аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову. Згідно із штампом суду на позовній заяві, позивач подав її 06 липня 2020 року. Таким чином, з оглядом на вищевказану норму матеріального закону, аліменти потрібно стягувати з відповідача, починаючи з 06 липня 2020 року.

Згідно зі ст. 80 СК України аліменти присуджуються одному з подружжя у частці від заробітку (доходу) другого з подружжя і (або) у твердій грошовій сумі.

У разі винесення судом рішення про стягнення аліментів, згідно з частиною 3 статті 181 СК України , за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Крім того, частиною 1 ст. 184 СК України визначено, що суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Як вбачається із вказаних норм закону спосіб стягнення аліментів визначається судом за вибором позивача, на утримання дитини, з якою вказана особа проживає.

Відповідно довідки №266 від 23.07.2020 року ОСОБА_2 перебуває на обліку як безробітній в Суворовському РЦЗ з 17 липня 2020 року. (а.с. 96).

Згідно ч.1 ст. 184 СК України , якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Окрім того судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 часто перетинав кордон України (до 14.05.2019р.) про що Державна прикордонна служба України надала відповідну довідку від 11 січня 2021 року за вх. №347.

Згідно Висновку Державної кваліфікаційної комісії від 28 вересня 2020 року ОСОБА_2 не має належної кваліфікації відповідно до вимог Правила ІІ/2 Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти 1978 року. (а.с. 95).

Доказів того, що ОСОБА_2 отримує дохід в 7500 євро щомісяця матеріали справи не містять.

Згідно із частинами восьмою, дев`ятою статті 7 СК України регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї. Сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства.

Відповідно до частин першої, другої статті 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року № 789ХІІ (78912) та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Згідно із статтею 141 СК України, мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

При визначенні розміру аліментів суд ураховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення (частина перша статті 182 СК України).

Частиною 2 статті 182 СК України встановлено, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Європейський суд з прав людини вказав, що пункт перший статті 6 Конвенції зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними, залежно від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи (Проніна проти України, № 63566/00, § 23, ЄСПЛ, від 18 липня 2006 року).

Враховуючи матеріальний стан сторін, з врахуванням встановленого законом розміру прожиткового мінімуму для неповнолітніх дітей, суд вважає можливим, не порушуючи права сторін, стягнути з відповідача на користь позивачки на утримання сина ОСОБА_4 аліменти у розмірі 5000 гривень щомісячно, з індексацією відповідно до закону, але не менш, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до повноліття сина.

Також, відповідно до положення ст. 141 ЦПК України , суд вважає необхідним стягнути з відповідача в дохід держави судовий збір у розмірі 840 гривень 80 копійок, оскільки позивачка звільнялась від його сплати при подачі позову.

Керуючись ст.ст. 3, 4-7,1-13,17-18,109,131,137, 141, 211, 223, 263-265, 268, 352,354 ЦПК України, ст.ст. 180-184, 191 сімейного Кодексу України, суд,-

Вирішив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ) про стягнення аліментів в твердій грошовій сумі - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , аліменти на утримання неповнолітнього сина, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 5000 гривень щомісячно з індексацією відповідно до закону, але не менш, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , до повноліття дитини - до 17 вересня 2025 року включно, починаючи з 06 липня 2020 року.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , судовий збір в дохід держави в сумі 840,80 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Суворовський районний суд м. Одеси.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Складання повного рішення суду може бути відкладено на строк не більш як п`ять днів (ч.6 ст. 259 ЦПК України).

Повний текст рішення складено та підписано 07 липня 2021 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення05.07.2021
Оприлюднено09.07.2021
Номер документу98158159
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів в твердій грошовій сумі,

Судовий реєстр по справі —523/10073/20

Рішення від 05.07.2021

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Сувертак І. В.

Рішення від 05.07.2021

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Сувертак І. В.

Ухвала від 04.11.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Сувертак І. В.

Ухвала від 07.09.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Сувертак І. В.

Ухвала від 10.07.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Сувертак І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні