Ухвала
від 12.07.2021 по справі 692/914/20
ДРАБІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 692/914/20

Провадження № 1-в/692/37/21

12.07.2021

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2021 року смт. Драбів

Драбівський районний суду Черкаської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3

представника органу пробації ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Драбів матеріали за клопотанням начальника Драбівського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області ОСОБА_5 про розгляд питання щодо застосування покарання за наявності кількох вироків відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

ВСТАНОВИВ:

До Драбівського районного суду Черкаської області надійшло клопотання начальника Драбівського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області ОСОБА_5 про розгляд питання щодо застосування покарання за наявності кількох вироків відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Клопотання обґрунтоване тим, що з 07.10.2020р. на обліку Драбівського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області перебуває ОСОБА_6 , засуджений вироком Драбівського районного суду Черкаської області від 02.09.2020р. за ч. 3 ст. 185 КК України до покарання у виді 3 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з випробуванням із встановленням іспитового строку терміном на 1 рік.

21.10.2020 року на виконання до Драбівського районного сектору надійшло нове розпорядження про виконання судового рішення та копія вироку Драбівського районного суду щодо гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який згідно вироку засуджений 18.09.2020 року Драбівським районним судом Черкаської області за ч. 1 ст. 185 КК України до 1 року обмеження волі, на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбуття покарання з іспитовим строком на 1 рік.

У судовому засіданні представник органу пробації підтримала клопотання та просила суд його задовольнити, визначити, що вказані вироки необхідно виконувати самостійно.

Прокурор у судовому засідання клопотання підтримав та просив суд його задовольнити, зазначив, що оскільки вироки вступили в законну силу, вони повинні виконуватися самостійно.

Засуджений ОСОБА_6 в судове засідання не прибув, заяв та клопотань не надсилав, про дату та час судового засідання був повідомлений належним чином, про що мається поштове повідомлення.

Згідно ч. 5 ст. 539 КПК України неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду клопотання (подання), не перешкоджає проведенню судового розгляду, крім випадків, коли їх участь визнана судом обов`язковою або особа повідомила про поважні причини неприбуття.

Враховуючи зазначене, суд ухвалив проводити розгляд клопотання за відсутності засудженого ОСОБА_6 .

Заслухавши думку учасників, дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступного.

Відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 537 КПК України під час виконання вироків суд, визначений частиною другою статті 539 цього Кодексу, має право вирішувати питання про застосування покарання за наявності кількох вироків.

Зі змісту даної статті вбачається, що питання визначення порядку застосування покарання за наявності декількох вироків можуть вирішуватися на стадії виконання вироку у випадках, якщо стосовно засудженого є не звернений до виконання вирок, про який не було відомо суду, що постановив останній за часом вирок, і тому суд не призначив покарання за правилами ст. 71 КК України (п. 25 ППВСУ від 24.10.2003 р. № 7 «Про практику призначення судами кримінального покарання»).

Встановлено, що при винесенні відносно ОСОБА_6 останнього за часом вироку 18.09.2020 року, вирок Драбівського районного суду Черкаської області від 02 вересня 2020 року відносно ОСОБА_6 не набрав законної сили, у зв`язку з чим він не був врахований, та Драбівським районним судом Черкаської області не було застосовано до засудженого покарання за наявності кількох вироків.

Таким чином, встановлено, що на даний час на виконанні у Драбівського районного сектору філії Державної установи "Центр пробації" в Черкаській області відносно ОСОБА_6 перебувають два вироки, згідно з якими його звільнено від відбування покарання з випробуванням строком на 1 рік.

Відповідно до роз`яснень, викладених в п. 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 11 від 21 грудня 1990 року «Про практику застосування судами України процесуального законодавства при вирішенні питань, пов`язаних із виконанням вироків», не підлягають розгляду в порядку, передбаченому ст. 539 КПК України, питання, які порушують суть вироку і погіршують становище засудженого; звужують або розширюють обсяг обвинувачення; стосуються прогалин і недоліків вироків у частині кваліфікації злочинів, призначення покарання, вирішення цивільного позову.

Зокрема, відповідно до вищезазначеної постанови, не можна уточнювати призначене покарання (як основне так і додаткове) щодо його виду та строку й призначити покарання за кожний злочин окремо, якщо суд призначив покарання тільки за сукупністю злочинів, або призначити покарання за сукупністю злочинів, якщо його було призначено за кожний злочин окремо, призначити покарання за сукупністю вироків, коли при винесенні останнього за часом вироку суду було відомо про наявність інших невиконаних вироків, але питання про призначення покарання згідно зі ст. 43 КК України не було вирішено.

Як вбачається з матеріалів справи, вироки відносно ОСОБА_6 набрали законної сили та перебувають на виконанні.

На підставі вищевикладеного, суд вважає, що вказані вироки необхідно виконувати самостійно, оскільки суд не має процесуальних повноважень в порядку, передбаченому п. 11 ч. 1 ст. 539 КПК України вирішувати питання, які зачіпають суть вироку, змінюють його та вирішити питання про застосування покарань за наявності кількох вироків шляхом їх самостійного виконання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 537, 539 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Покарання за вироком Драбівського районного суду Черкаської області від 02.09.2020р., яким ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 засуджений за ч. 3 ст. 185 КК України до покарання у виді 3 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з випробуванням із встановленням іспитового строку терміном на 1 рік, та покарання за вироком Драбівського районного суду Черкаської області від 18.09.2020 року яким ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засуджений за ч. 1 ст. 185 КК України до 1 року обмеження волі, на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбуття покарання з іспитовим строком на 1 рік - виконувати самостійно.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98228335
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про застосування покарання за наявності кількох вироків

Судовий реєстр по справі —692/914/20

Ухвала від 13.10.2021

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Левченко Л. О.

Ухвала від 12.07.2021

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Левченко Л. О.

Вирок від 18.09.2020

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Левченко Л. О.

Ухвала від 16.09.2020

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Левченко Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні