Постанова
від 09.06.2010 по справі 4427/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

09.06.2010 р. № 2-а - 4427/10/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого - судді Архіпо вої С.В.,

при секретарі судового зас ідання Солуяновій Н.В.,

за участю : прокурора - не з ' явився

представника позивач а - не з' явився

представника ві дповідача- не з' явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адмініст ративну справу за позовом

Прокуратура Краснокутсь кого району Харківській обла сті

Державна податкова і нспекція в Краснокутському р айоні Харківської області

до Виробниче управління жит лово - комунального господар ства

про про стягнення штрафних са нкцій ,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернув ся до суду в інтересах Держав ної податкової інспекції в К раснокутському районі Харкі вської області (надалі по тек сту - позивач) до Виробничог о управління житлово-комунал ьного господарства (надалі п о тексту - відповідач) та про сив стягнути з останнього в д оход державного бюджету пода ткову заборгованість в розмі рі 1346,94 грн., що склалася через не сплату відповідачем штрафни х санкцій, накладених в зв' я зку з порушенням вимог Закон у України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, гр омадського харчування та пос луг».

В обґрунтування заявленог о позову зазначив, що за відпо відачем склалася зазначена з аборгованість що підтверджу ється відповідними розрахун ками, поданими позивачем до с уду. Несплата даної заборгов аності, на думку прокурора, сп ричиняє шкоду суспільним та державним інтересам, а також інтересам позивача як уповн оваженого державного органу з питань обчислення та сплат и суб' єктами господарюванн я податків.

Позивач зазначає, що 22.10.2009р. фа хівцями ДПА в Харківській об ласті було проведено перевір ку господарської одиниці від повідача з питань дотримання порядку здійснення розрахун кових операцій в сфері готів кового та безготівково обігу . За результатами перевірки в иявлено порушення, про що скл адено акт № 9621/20/40/2322666610.

В зв' язку з наведеним до ві дповідача застосовано штраф ні санкції згідно податкових повідомлень - рішень про за стосування штрафних санкцій № 0001402310 та № 0001392310 від 13.11.2009р. на загальну суму 1346,94 грн. Дані кошти відповідачем не сплач ено.

Прокурор в судове засіданн я не прибув,3 про причини своєї неявки суд не повідомив, клоп отання про розгляд справи за своєї відсутності чи про від кладення розгляду справи не надав.

Представник позивача в суд ове засідання не прибув, пода вши заяву про розгляд справи за своєї відсутності, позовн і вимоги підтримав та просив їх задовольнити, виходячи із доводів, що викладені в позов ній заяві.

Відповідач до суду не прибу в, про час та місце розгляду сп рави повідомлений належним чином, про що свідчать повідо млення про вручення поштовог о відправлення, з яких вбачає ться, що відповідач завчасно отримав судову кореспонденц ію, включаючи повістки про ви клик у призначене судове зас ідання, клопотань про відкла дення розгляду справи чи роз гляд справи за відсутності с вого представника до суду не подав, так само не представив свою правову позицію по спра ві.

З огляду на зазначене суд вв ажає, що відповідач був належ ним чином повідомлений про ч ас і місце розгляду справи в с уді, не з' явився до суду без п оважної причини.

За таких обставин суд розгл ядає справу на підставі наяв них в ній доказів.

В ході розгляду справи судо м встановлено та підтверджен о, що 22.10.2009р. фахівцями ДПА в Харк івській області було проведе но перевірку господарської о диниці відповідача з питань дотримання порядку здійснен ня розрахункових операцій в сфері готівкового та безготі вково обігу. За результатами перевірки виявлено порушенн я, про що складено акт № 9621/20/40/232 2666610.

На підставі зазначеного ак ту позивачем у справі прийня то податкові повідомлення - рішення про застосування до відповідача штрафних (фінан сових) санкцій за порушення в имог Закону України «Про зас тосування реєстраторів розр ахункових операцій в сфері т оргівлі, громадського харчув ання та послуг» № 0001402310 та № 0001392310 від 13.11.2009р. на загальну с уму 1346,94 грн.

Дані рішення відповідачем в адміністративному чи судо вому порядку не оскаржувалис я , в зв' язку з чим вони є чинн им та узгодженими відповідач ем. Разом з тим, кошти згідно даних рішень відповідачем н е сплачено.

В зв' язку з встановленими обставинами справи суд відз начає, що чинне законодавств о передбачає обов' язок плат ників податків сплачувати на лежні суми податків і зборів у встановлені терміни, зокре ма узгоджені платниками пода ткові зобов' язання зі сплат и штрафних санкцій.

Відповідно до п.п. 1.2. ст. 1 Зако ну України «Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми» податкове зобов'язання - з обов'язання платника податкі в сплатити до бюджетів або де ржавних цільових фондів відп овідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Зак оном або іншими законами Укр аїни.

Згідно з п.п. 5.1. ст. 5 зазначено го Закону податкове зобов' я зання, самостійно визначене платником податків в податко вій декларації, вважається у згодженим з дня подання пода ткової декларації. Зазначене податкове зобов'язання не мо же бути оскаржене платником податків в адміністративном у або судовому порядку.

Відповідно до п.п.5.3.1. п.5.3.ст. 5 за значеного Закону платник под атків зобов'язаний самостійн о сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у под аній ним податковій декларац ії, протягом десяти календар них днів, наступних за останн ім днем відповідного граничн ого строку, передбаченого пі дпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 ць ого Закону для подання подат кової декларації, згідно яко го платник податків самостій но обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає у п одатковій декларації, крім в ипадків, передбачених підпун ктом "г" підпункту 4.2.2 пункту 4.2, а також пунктом 4.3 цієї статті, к оли зобов' язання визначаєт ься контролюючим органом.

За таких обставин вбачаєть ся, що не сплативши у встановл ений строк узгоджені зобов' язання на загальну суму 1346,94 гр н., відповідач порушив вимоги чинного законодавства, спри чиняючи шкоду державним та с успільним інтересам, та дана сума підлягає стягненню з нь ого в примусовому порядку.

На підставі викладеного, За кону України «Про державну п одаткову службу в Україні», З акону України "Про застосува ння реєстраторів розрахунко вих операцій у сфері торгівл і, громадського харчування т а послуг" та керуючись ст. ,ст. 16 0,161,162,163 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити повніст ю. Стягнути з Виробничого упр авління житлово-комунальног о господарства (62000, Харківська область, смт. Краснокутськ, ву л. Зарічна,7, код 22666610, відомості п ро розрахункові рахунки в ма теріали справи не надано) на к ористь державного бюджету (р /р 3111110400315 в УДК у Харківській обл асті, МФО 851011) заборгованість з і сплати штрафних санкцій в р озмірі 1346.94 грн.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана в строк, пос танова набирає законної сили після закінчення цього стро ку. У разі подання апеляційно ї скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеля ційного розгляду справи.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхо м подачі в 10-ти денний строк з д ня складення постанови в пов ному обсязі відповідно до ст . 160 КАС України, заяви про апеля ційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів ап еляційної скарги, з подачею ї ї копії до апеляційної інста нції або в порядку ч.5 ст. 186 КАС У країни .

Повний текст постано ви складено та підписано 11 чер вня 2010 року.

Суддя Архіпова С.В.

Дата ухвалення рішення09.06.2010
Оприлюднено31.08.2010
Номер документу9824541
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4427/10/2070

Ухвала від 20.04.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Архіпова С.В.

Ухвала від 19.04.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Архіпова С.В.

Постанова від 09.06.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Архіпова С.В.

Ухвала від 20.04.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Архіпова С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні