Ухвала
від 13.07.2021 по справі 624/270/21
КЕГИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Кегичівський районний суд Харківської області

Справа № 624/270/21

провадження №2/624/196/21

УХВАЛА

іменем України

смт. Кегичівка 13 липня 2021 року

Кегичівський районний суд Харківської області, у складі

головуючого судді - Куст Н.М.,

за участю секретаря судового засідання - Проскурні Л.М.,

справа №624/270/21,

найменування (ім`я) сторін:

позивач: ОСОБА_1 ,

представник позивача: ОСОБА_2 ,

відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Слобожанське-Арго ,

представник відповідача: Якименко Олександр Володимирович,

відповідач: Приватне акціонерне товариство Насінневе ,

вимоги позивача: про скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки.

ВСТАНОВИВ:

Питання, що вирішуються ухвалою.

ОСОБА_1 в особі представника адвоката Кузнецова А.І., звернувся до суду з позовом, в якому просить скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки за кадастровим номером 6323184000:02:000:0256, площею 5,7737 га, зареєстрованого за Приватним акціонерним товариством Насінневе (ЄДРПОУ 00387080).

Ухвалою Кегичівського районного суду Харківської області від 26 березня 2021 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного з викликом сторін на 22 квітня 2021 року.

Ухвалою суду від 18 травня 2021 року клопотання представника ТОВ Слобожанське-Агро задоволено частково, вирішено проводити судове засідання призначене на 09 червня 2021 року в режимі відеоконференції.

09 червня 2021 року позивач та/або його представник в судове засідання не з`явилися, 13 липня 2021 року позивач та/або його представник повторно не з`явилися у судове засідання, про місце, дату та час розгляду повідомлені належним чином, заяв від нього та його представника не надходило.

Позивач та його представник двічі був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи. Проте, ні позивач ні його представник в судове засідання не з`явилися, не повідомили причини неявки, заяви про розгляд справи за їх відсутності не надав.

Відповідно до ч.3 ст. 131 ЦПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Таким чином, в силу ч.3 ст. 131 ЦПК України, суд визнає, що позивач, повторно не з`явився до суду без поважних причин.

Відповідно до ст.13 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього кодексу в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до вимог п.3 ч.1 ст.257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду, якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з`явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає розгляду справи.

Згідно ст.17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Європейський суд з прав людини в рішенні від 07 липня 1989 року у справі Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії зазначив, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватись від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Крім того, як наголошує в своїх рішеннях Європейський суд, позивач як сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язаний з розумним інтервалом часу сам цікавитися провадженням у його справі, добросовісно користуватися належними йому процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Враховуючи наведене, зокрема те, що позивач та його представник були належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи, проте неодноразово на судове засідання не з`являлися, суд вважає, що останні, зловживаючи своїми процесуальними правами, вчиняють дії на затягування розгляду цивільної справи, а тому позов слід залишити без розгляду.

Згідно п.п. 4 п. 1 ч.1 ст. 7 Закону України Про судовий здір судовий збір поверненню не підлягає.

Враховуючи наведене та керуючись п.3 ч.1 ст.257 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства Насінневе про скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки - залишити без розгляду.

Роз`яснити позивачу, що після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, він має право звернутися до суду повторно.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Апеляційного суду Харківської області через Кегичівський районний суд Харківської області відповідно до пп.15.5 п.15 Перехідних положень.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Ухвали суду, які оформлюються окремим процесуальним документом, постановляються в нарачій кімнаті. Ухвали суду, постановлені окремим процесуальним документом, підписуються суддею і приєднуються до справи.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Суддя Н.М. Куст

СудКегичівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення13.07.2021
Оприлюднено14.07.2021
Номер документу98287973
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —624/270/21

Ухвала від 28.09.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 28.09.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 12.08.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 19.07.2021

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 19.07.2021

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 13.07.2021

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 13.07.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 20.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 19.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 18.05.2021

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні