Ухвала
від 13.07.2021 по справі 400/2936/20
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

13 липня 2021 р.м.ОдесаСправа № 400/2936/20

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача - Шляхтицького О.І.,

суддів: Домусчі С.Д., Семенюка Г.В.,

секретар - П`ятіна В.В.,

за участю :

представника третьої особи - Дубовського П. В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі питання щодо можливості розгляду в апеляційному порядку у режимі відеоконференції справи за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Миколаївського окружного адміністративного суду від 25 лютого 2021 року по справі № 400/2936/20 за позовом ОСОБА_2 ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Адмирал Агро", ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 до Державної архітектурної будівельної інспекції України , третя особа товариство з обмеженою відповідальністю "Піві Прогресівка-Альфа" про скасування дозволу на виконання будівельних робіт,-

В С Т А Н О В И В:

У провадженні П`ятого апеляційного адміністративного суду перебуває справа за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Миколаївського окружного адміністративного суду від 5 лютого 2021 року по справі № 400/2936/20 за позовом ОСОБА_2 ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Адмирал Агро", ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 до Державної архітектурної будівельної інспекції України, третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю "Піві Прогресівка-Альфа" про скасування дозволу на виконання будівельних робіт, розгляд апеляційної скарги призначений на 13 липня 2021 року о 12:00 ухвалою від 26 травня 2021 року.

З матеріалів справи вбачається, що копію ухвали про відкриття проваджень за вказаною апеляційною скаргою, інформаційні листи про права та обов`язки, у зв`язку з відсутністю фінансування на послуги поштового зв`язку, були направлені 07.05.2021 на електронну адресу представника апелянта та позивачів, у відповідності до частини 5 статті 24 КАС України, зазначену нею у поданій апеляційній скарзі (т. 2 а.с. 175 -182), а також повістку про виклик до судового засідання, призначеного на 13 липня 2021 року о 12:00, у зв`язку з відсутністю фінансування на послуги поштового зв`язку, були направлені 28.05.2021 на електронну адресу представника апелянта та позивачів, зазначену нею у поданій апеляційній скарзі (т. 2 а.с. 175 -182).

07 липня 2021 року на адресу суду надійшло клопотання представника позивачів адвоката Герман О.С. про проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Також, колегія суддів повідомляє про те, що у зв`язку з перебуванням головуючого судді у відпустці з 25.06.2021 по 12.07.2021 (наказ № 62-в/с від 17.05.2021) , а також перебуванні у відпустці з 25.06.2021 по 12.07.2021 (наказ № 61-в/с від 17.05.2021) судді Семенюка Г.В. та перебуванні у відпустці з 25.06.2021 по 12.07.2021 (наказ № 60-в/с від 17.05.2021) судді Домусчі С.Д., які входять до складу колегії суддів, була відсутня можливість для прийняття будь-яких процесуальних рішень.

П`ятий апеляційний адміністративний суд ухвалою від 13 липня 2021 року клопотання представника позивачів адвоката Герман О.С. про проведення судового засідання в режимі відеоконференції - задовольнив.

Забезпечив участь представника позивачів адвоката Герман О.С. у судовому засіданні, призначеному на 13 липня 2021 року о 13:00 в режимі відеоконференції відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23 квітня 2020 року № 196.

Роз`яснив представнику позивачів адвокату Герман О.С., що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції він зобов`язаний: зайти та авторизуватися в Системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою Системи відеоконференцзв`язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

Роз`яснив представнику позивачів адвокату Герман О.С., що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

При постановлені ухвали з цього процесуалального питання, суд виходив з наступного.

Відповідно до частини четвертої статті 195 КАС України під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання.

Відповідно до пункту 2 розділу І Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 № 196 учасники судового процесу беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі, у порядку, встановленому процесуальним законодавством.

Відповідно до пункту 1 розділу ІІІ зазначеного Порядку для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою. У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації. При цьому, в своїй заяві про участь у судовому засіданні, поданій відповідно до пункту 3 цього розділу, учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.

Як встановлено пунктами 2-5 розділу ІІІ цього Порядку, учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, зразок якої наведено в додатку 2 до цього Порядку, не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання.

В заяві учасник справи обов`язково вказує : назву суду; номер судової справи; дату та час судового засідання, в якому учасник бажає взяти участь в режимі відеоконференції; своє прізвище, ім`я та по-батькові; свій статус в судовій справі; електронну адресу, яка використана їм для реєстрації в Системі; номер телефону для зв`язку із судом.

Копія заяви в той самий строк надсилається учасником, що подав заяву, іншим учасникам справи.

Заява подається до суду та надсилається іншим учасникам справи в порядку, визначеному процесуальним законодавством, дозволеними засобами зв`язку.

Відповідно до пункту 5 розділу І Порядку № 196 Ризики технічної неможливості участі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

З урахуванням викладеного, у зв`язку з наявністю у суду технічної можливості щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференція у спосіб (за допомогою програмного забезпечення " EasyCon "), суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви представника позивача.

Поряд з цим, слід роз`яснити представнику позивача, що з огляду на необхідність ідентифікувати особу, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, такий учасник справи повинен завчасно надати до суду скріплені електронним цифровим підписом скановані копії документів, що посвідчують особу (паспорту тощо), а під час судового засідання - пред`явити їх оригінали на вимогу суду на відео.

Проте, для повідомлення представника позивачів адвоката Герман О.С. про розгляд справи у режимі відеоконференції, призначеному на 13 липня 2021 року о 13:00, не одноразово було здійснено дзвінки за телефоном НОМЕР_1 , який зазначений у поданій апеляційній скарзі та у клопотанні представника позивачів адвоката Герман О.С. про проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, але на дзвінки ніхто не відповів, внаслідок чого складені акти секретарем судового засідання.

В свою чергу, згідно ст. 313 КАС України, суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, стосовно якого немає відомостей про вручення йому судової повістки, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки буде визнано судом поважними.

З огляду на неможливість участі представника апелянта та позивачів у судовому засіданні суду апеляційної інстанції, призначеному на 13.07.2021, враховуючи, що строк розгляду справи з моменту відкриття спливає та того, що дана адміністративна справа стосується права скасування дозволу на виконання будівельних робіт та має важливе значення для позивачів, колегія суддів дійшла висновку про можливість відкладення судового засідання по розгляду справи № 400/2936/20 на іншу дату - 20.07.2021 о 12:30 год. в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів для надання представнику апелянта та позивачів ОСОБА_10 можливості прийняти участь у судовому засіданні, викласти свої заперечення, доводи та міркування.

Враховуючи викладене, керуючись положеннями ст. 236 КАС України, колегія суддів приходить до висновку про необхідність відкладення розгляду по даній справі до 20.07.2021.

Керуючись статтями 44, 236, 313, 321, 325 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Відкласти розгляд справи № 400/2936/20 на 20 липня 2021 року о 12 год 30 хв.

Забезпечити участь представника позивачів адвоката Герман О.С. у судовому засіданні, призначеному на 20 липня 2021 року о 12:30 в режимі відеоконференції відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23 квітня 2020 року № 196.

Роз`яснити представнику позивачів адвокату Герман О.С., що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції він зобов`язаний: зайти та авторизуватися в Системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою Системи відеоконференцзв`язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

Роз`яснити представнику позивачів адвокату Герман О.С., що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Копію цієї ухвали направити представнику позивачів адвокату Герман О.С на офіційну електронну адресу ІНФОРМАЦІЯ_1

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Шляхтицький О.І. Судді Домусчі С.Д. Семенюк Г.В.

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.07.2021
Оприлюднено15.07.2021
Номер документу98305115
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —400/2936/20

Постанова від 26.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 25.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 16.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 16.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Постанова від 20.07.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 13.07.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 13.07.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 26.05.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 29.04.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Рішення від 25.02.2021

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Устинов І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні