Ухвала
від 15.07.2021 по справі 504/1900/21
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 504/1900/21

Номер провадження 1-кс/504/631/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.07.2021 рокусмт.Доброслав

Слідчий суддя Комінтернівського районного суду Одеської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

представників ПП « ОСОБА_4 » - адвокатів ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ Відділу поліції № 1 ОРУП № 2 ГУНП в Одеській області ОСОБА_7 , яке погоджене з прокурором Доброславської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження № 12021162330000439 від 12.06.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст. 272 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий за погодженням з прокурором, як сторона кримінального провадження №12021162330000439 від 12.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст. 272 КК України, звернувся до слідчого судді Комінтернівського районного суду Одеської області з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, які зберігаються у ПП « ОСОБА_8 » за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтовує тим, що в ході досудового розслідування з метою отримання вказаних матеріалів, як допустимих доказів, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до них з можливістю вилучення їх оригіналів, оскільки такі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, повного та всебічного проведення досудового розслідування, тому просить клопотання задовольнити.

В судове засідання з`явився прокурор ОСОБА_3 , який клопотання підтримав в повному обсязі та наполягав на його задоволенні.

Представники ПП « ОСОБА_4 » - адвокати ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у судовому засіданні просили клопотання задовольнити частково, а саме не заперечували проти надання договору укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ПП « ОСОБА_8 ». При цьому зазначили, що акт розслідування нещасного випадку на теперішній час надати не можуть, оскільки комісія проводить перевірку та повідомили, що інші документи, до яких просить слідчий надати тимчасовий доступ - відсутні. Оригінали статутних документів ПП « ОСОБА_4 » надати не мають можливості, оскільки без даних документів підприємство не зможе здійснювати свою діяльність, натомість зобов`язались надати належним чином завірені копії.

Слідчий СВ Відділу поліції № 1 ОРУП № 2 ГУНП в Одеській області ОСОБА_7 у судове засідання не з`явилась, одночасно з подачею клопотання надала заяву в якій просила розглянути клопотання без її участі.

Розглянувши дане клопотання та долучені до нього матеріали, вислухавши думку присутніх учасників кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку про наявність правових підстав для часткового задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Як вбачається з клопотання, слідчим відділенням ВП № 1 ОРУП № 2 ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021162330000439 від 12.06.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2ст. 272 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 12.06.2021 року приблизно о 14:30 годин на будівництві житлового комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що розташований за адресою: АДРЕСА_2 ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з кадастровим номером 5122783200:02:001:2150 в ході виконання будівельних робіт з висоти 12 поверху впав робітник ОСОБА_9 . З місця події ОСОБА_9 госпіталізовано до КУ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » де в машині бригади «швидкої медичної допомоги» від отриманих тілесних ушкоджень ОСОБА_9 помер.

В ході досудового розслідування та при проведені першочергових слідчих дій було здійснено огляд місця події (будівельного майданчику) за адресою: АДРЕСА_2 , ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з кадастровим номером 5122783200:02:001:2150, а також вилучено: 1 змив РБК з фрагменту дерев`яної обшивки, який запакований до паперового конверту та фрагменти будівельного сміття у вигляді щебня, які запаковано у паперовий конверт.

Також, 12.06.2021 року було здійснено огляд автомобілю швидкої допомоги, який розташований в 30 метрах від КУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за адресою: АДРЕСА_3 , в ході даного огляду було виявлено та вилучено: кофту бежевого кольору, чорні штани, чорні шкарпетки, кросівки темно-сірого кольору, які упаковані у спец-пакет № SUD 4012740 та мобільний телефон марки Самсунг в корпусі чорного кольору в золотому чохлі, картка Приватбанку з номером НОМЕР_1 , сім-картка з маркуванням НОМЕР_2 , які запаковано до спец-пакету № SUD 3053561, труп ОСОБА_9 направлено на СМЕ.

Згідно договору № ЗЕ.10-12МЗК Підряду від 20 квітня 2021 року, укладеного між ПП « ОСОБА_8 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в порядку та на умовах, визначених цим договором підрядник (ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») бере на себе зобов`язання своїми силами і засобами, за рахунок замовника (ПП « ОСОБА_8 ») виконати комплекс робіт з виконання штукатурки стін місць загального користування на об`єкті, а замовник приймає результати таких робіт і сплачує підряднику вартість виконаних робіт.

У порядку ст. 93 КПК України, слідчий СВ ВП № 1 Одеського РУП № 2 ГУНП в Одеській області ОСОБА_7 звернулась з клопотанням до ПП « ОСОБА_8 », в якому просила надати: статутні документи ПП « ОСОБА_8 »; акт розслідування нещасного випадку, що стався 12 червня 2021 року на ПП « ОСОБА_8 »; копію договору укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ПП « ОСОБА_8 »; ліцензію на проведення будівельних робіт; копії журналів реєстрації наказів по ПП « ОСОБА_8 », які пов`язанні з виконанням будівельних робіт та трудових.

Відповідно до ч. 1ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 5 ч. 2ст. 131 КПК Українипередбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Статтею 132 КПК Українивизначені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження та передбачені обставини, за яких не допускається застосування заходів кримінального провадження. Серед таких обставин у п. 2 ч. 3ст. 132 КПК Українизазначена необхідність слідчого, прокурора довести, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Згідно ч. 4ст. 132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 1ст. 159 КПК Українипередбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до ч. 1ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ст.21Закону України«Про інформацію» та ст.6Закону України«Про доступдо публічноїінформації» інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Аналогічні по суті приписи містять і ч.ч. 1,2 ст. 8 Закону України «Про доступ до публічної інформації», згідно з якими таємна інформація - інформація, доступ до якої обмежується відповідно до ч. 2 ст. 6 цього Закону, розголошення якої може завдати шкоди особі, суспільству і державі. Таємною визнається інформація, яка містить державну, професійну, банківську таємницю, таємницю досудового розслідування та іншу передбачену законом таємницю. Порядок доступу до таємної інформації регулюється цим Законом та спеціальними законами.

Згідно ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, а саме що речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, в зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, а також неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий у своєму клопотанні довів наявність достатніх підстав вважати, що документи та інформація, знаходиться у володінні ПП « ОСОБА_8 », самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також довів можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах.

На підставі вищевикладеного, з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування зазначеного кримінального правопорушення, отримання документів, які як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, які згідно ст. 91 КПК України підлягають доказуванню в рамках кримінального провадження, враховуючи неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, оскільки інформація, яка міститься в них становить охоронювану законом таємницю, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання органу досудового розслідування підлягає частковому задоволенню, з урахуванням пояснень представників ПП « ОСОБА_8 ».

Керуючись ст.ст.132,159-160,162-166,309,369-372 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Відділу поліції № 1 ОРУП № 2 ГУНП в Одеській області ОСОБА_7 , яке погоджене з прокурором Доброславської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження № 12021162330000439 від 12.06.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.272КК України задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Відділу поліції № 1 ОРУП № 2 ГУНП в Одеській області ОСОБА_7 , та прокурору Доброславської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , дозвіл на тимчасовий доступ до документів та можливість ознайомитись та вилучити належним чином завірені копії документів, які зберігаються у ПП « ОСОБА_8 » ЄДРПОУ НОМЕР_3 , за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- статутних документів ПП « ОСОБА_8 »;

- договору укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ПП « ОСОБА_8 ».

Встановити строк дії ухвали слідчого судді в один місяць з дня її постановлення.

Роз`яснити особі у володінні якої знаходяться вказані документи, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали,має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів набирає законної сили з моменту її оголошення. Ухвала є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКомінтернівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення15.07.2021
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу98346233
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —504/1900/21

Ухвала від 15.07.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Аблова Ю. Ю.

Ухвала від 15.07.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Аблова Ю. Ю.

Ухвала від 15.07.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Аблова Ю. Ю.

Ухвала від 14.06.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Аблова Ю. Ю.

Ухвала від 14.06.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Аблова Ю. Ю.

Ухвала від 14.06.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Аблова Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні