Рішення
від 18.09.2007 по справі 31/209пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

31/209пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

18.09.07 р.                                                                               Справа № 31/209пн                               

Господарський суд Донецької області, у складі судді Ушенко Л.В., при секретарі судового засідання Лазебній Н.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали за позовною заявою Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення Міністерства праці і соціальної політики України і Національної академії наук України в особі філії Інститут підвищення кваліфікації і перепідготовки кадрів у м. Краматорську

до Виконавчого комітету Краматорської міської ради

третя особа: Комунальне підприємство „Бюро технічної інвентаризації” м. Краматорськ

про визнання права власності на об'єкти нерухомості: прибудова до гаражу літ. „Б№” – площею 29,7мІ; тамбур до гаражу літ. „б” – площею 5,5мІ; прибудова до складу літ. „А7-1” – площею 82,9 мІ, які розташовані за адресою: м. Краматорськ бул. Машинобудівників 32 та зобов'язання Виконавчого комітету Краматорської міської ради оформити свідоцтво на право власності

В присутності представників сторін:

від позивача: Спіцина Т.М. – довіреність.

від відповідача: Смоловик І.П. – довіреність

від третьої особи: Лазуткін О.Ю. – довіреність

                                                      ВСТАНОВИВ:

Науково-дослідний інститут праці і зайнятості населення Міністерства праці і соціальної політики України і Національної академії наук України в особі філії Інститут підвищення кваліфікації і перепідготовки кадрів у м. Краматорську звернувся до Виконавчого комітету Краматорської міської ради та третьої особи - Комунального підприємства „Бюро технічної інвентаризації” м. Краматорськ про визнання права державної власності на об'єкти нерухомості: прибудова до гаражу літ. „Б№” – площею 29,7мІ; тамбур до гаражу літ. „б” – площею 5,5мІ; прибудова до складу літ. „А7-1” – площею 82,9 мІ; підвал літ. „п/дІ”:№19- площею 76мІ№ №20 – площею 77,4 мІ№ №21 – площею 29,4 мІ; №22 – площею 3,8 мІ; №23 – площею 36,8 мІ, які розташовані за адресою: м. Краматорськ, бул. Машинобудівників, 32 та зобов'язання Виконавчого комітету Краматорської міської ради оформити свідоцтво на право власності, та зобов'язання КП „Бюро технічної інвентаризації” м. Краматорська здійснити державну реєстрацію права власності.

          В обґрунтування вимог позивач посилається на свідоцтво про право власності серія САА №534662 від 21.11.2006р. на будівлю учбового корпусу зі спорудами, яка розташована за адресою б. Машинобудівників,32, м. Краматорськ, Державний акт на право постійного користування землею №002792, наказ №13-К від 31.05.1997р. про створення філіалу Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення Мінпраці України і НАН України – „Інституту підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів” в м. Краматорську, акт про безоплатну передачу учбового корпусу з балансу на баланс від 31.05.1997р.

          В якості правової підстави позову позивач посилається на ч.5 ст. 376 Цивільного кодексу України.

          Позивачем неодноразово уточнювались позовні вимоги (вх.№02-41/28030 від 12.07.2007р., вх.№02-41/33740 від 04.09.07р.) та 18.09.07р. (вх.№02-41/35694) позивач остаточно визначився з позовними вимогами і просить визнати право державної власності на об'єкти нерухомості: прибудова до гаражу літ. „Б№” – площею 29,7мІ; тамбур до гаражу літ. „б” – площею 5,5мІ; прибудова до складу літ. „А7-1” – площею 82,9 мІ, які розташовані за адресою: м. Краматорськ бул. Машинобудівників 32 та зобов'язання Виконавчого комітету Краматорської міської ради оформити свідоцтво на право власності.

Відповідач проти позову заперечує, надав відзив (вх.№02-41/33742 від 04.09.07р.) та зазначає, об'єкти нерухомості, які позивач просить визнати об'єктом права державної власності, перебувають у повному оперативному управлінні Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення Міністерства праці і соціальної політики України і Національної академії наук України, зведені самочинно на земельній ділянці, яка знаходяться на території, яка належить Краматорській міській раді, тому, на його думку, відповідачем по даній справі повинна виступати Краматорська міська рада, а не виконком.

Третя особа в обґрунтування позовних вимог надала відзив (вх.№02-41/28029 від 12.07.2007р.), в якому зазначає, що дані об'єкти є самочинно збудовані, тому відповідно до ст.376 ЦК України визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно можливе лише за рішенням суду.

Ухвалою суду від 12.07.07р.  продовжено процесуальний строк розгляду справи на один місяць.

          Технічна фіксація судового засідання не здійснювалась за клопотанням сторін.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, встановив наступне.

          

          Відповідно до наказу Мінпраці України від 08.05.1997р. №41 та наказу директора Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення Міністерства праці і Національної академії наук України від 31.05.1997р. №13-К було створено філіал Науково- дослідного інституту праці і зайнятості населення Міністерства праці і Національної академії наук України у м. Краматорську без права юридичної особи.

          Згідно державного акту на право постійного користування землею виданого Інституту підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів відповідно до рішення Краматорської міської ради від 01.02.1995р. №58 вбачається, що зазначеному землекористувачу надається у постійне користування 18614,26 мІ гектарів землі; землю надано у постійне користування для розміщення учбових та виробничих корпусів.

          Актом від 31.05.1997р. на баланс Інституту підвищення кваліфікації і перепідготовки кадрів у м. Краматорську було передано будівлю учбового корпусу за адресою: м. Краматорськ, бул. Машинобудівників, 32, залишковою балансовою вартістю 2761549,70 грн.

          На підставі рішення Краматорської міської ради від 15.11.06р. №491, позивачем було отримано свідоцтво про право власності на будівлю учбового корпусу зі спорудами за адресою: м. Краматорськ, бул. Машинобудівників, 32., в які, згідно довідки інституту та технічної документації БТІ, спірні об'єкти не ввійшли.

          КП Бюро технічної інвентаризації м. Краматорська було проведено інвентаризацію нерухомого майна, за адресою: м. Краматорськ, бул. Машинобудівників, 32 та видано технічний паспорт, в якому споруди, а саме:

·          літ. „Б№” – прибудова до гаражу площею 29,7мІ;

·          літ. „б” – тамбур до гаражу площею 5,5мІ;

·          літ. „А7-1” – прибудова до складу площею 82,9 мІ,

позначені як „самочинне будівництво”.

          Дані об'єкти побудовані позивачем самостійно без узгодження проекту будівництва та дозволу на будівництво від інспекції архітектурно-будівельного контролю, але в межах земельної ділянки, виділеної позивачу в постійне користування.

          Виходячи з принципу повного, всебічного та об'єктивного розгляду всіх обставин справи, суд вважає вимоги позивача про визнання права державної власності на спірні об'єкти такими, що підлягають задоволенню, враховуючи наступне.

Відповідно до ч.1 ст. 376 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда і інше нерухоме майно вважається самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

          Згідно ч.5 ст.376 ЦК України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власника на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує право інших осіб.

Як встановлено судом, збудовані позивачем за адресою: м. Краматорськ, бул. Машинобудівників, 32, прибудови - є самочинним будівництвом.

Факт самочинного будівництва позивачем вказаного об'єкту з боку сторін не заперечується. Спірне будівництво, а саме:

·          літ. „Б№” – прибудова до гаражу площею 29,7мІ;

·          літ. „б” – тамбур до гаражу площею 5,5мІ;

·          літ. „А7-1” – прибудова до складу площею 82,9 мІ

(далі – прибудови)

збудоване за земельній ділянці, яка належить позивачу на праві постійного користування ( державний акт серія 11-ДН №002792) прийняті в експлуатацію та згідно висновку ВАТ „Інститут „Стройремпроект” м. Краматорськ №4/413,414, 415,416 від 28.08.07р. і відповідають технічним та будівельним нормам та правилам.

          Сторони не надали суду документи, що самочинно збудовані прибудови, розташовані за адресою: м. Краматорськ, бул. Машинобудівників, 32 порушують права інших осіб.

          Позивач надав документи, які підтверджують що саме він здійснив будівництво спірних об'єктів за рахунок коштів державного бюджету, оскільки він є державною установою.

          Порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна передбачено Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002р. №7/5 (далі по тексту "Положення").

Згідно з п.1.6 Положення встановлено, що оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності, зокрема:

місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування:

- фізичним особам та юридичним особам на новозбудовані, перебудовані або реконструйовані об'єкти нерухомого майна за наявності акта про право власності на землю або рішення про відведення земельної ділянки для цієї мети та за наявності акта комісії про прийняття об'єкта і введення його в експлуатацію.

          Зазначені повноваження виконкому Краматорської міської ради є делегованими державою, отже вимоги пов'язані із спонуканням виконкому Краматорської міської ради видати свідоцтво про право власності є спором, що виникає з публічно-правових відносин і відповідно до ст.3 КАС України є справою адміністративної юрисдикції , розгляд якої підвідомчій в цій частині вимог Донецькому окружному адміністративному суду і не підвідомчій господарському суду.          

          За таких обставин суд вважає позовні вимоги позивача в частині спонукання виконкому Краматорської міської ради видати свідоцтво про право власності такими, що не підлягають розгляду в господарському суді, а провадження у справі припиненню відповідно до п.1 ст.80 ГПК України.

Судові витрати у справі покладаються на позивача, оскільки з його вини виник спір.

Керуючись ст. 376 Цивільного кодексу України, ст. 33, 43, 49, п.1 ст.80, 82 - 85 ГПК України, господарський суд,-

                                                               ВИРІШИВ:

Позов Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення Міністерства праці і соціальної політики України і Національної академії наук України в особі філії Інститут підвищення кваліфікації і перепідготовки кадрів у м. Краматорську до Виконавчого комітету Краматорської міської ради та третьої особи - Комунального підприємства „Бюро технічної інвентаризації” м. Краматорськ про визнання права державної власності на об'єкти нерухомості: прибудовадо гаражу літ. „Б№” – площею 29,7мІ; тамбур до гаражу літ. „б” – площею 5,5мІ; прибудова до складу літ. „А7-1” – площею 82,9 мІ, які розташовані за адресою: м. Краматорськ бул.           Машинобудівників 32 та зобов'язання Виконавчого комітету Краматорської міської ради оформити свідоцтво на право державної власності – задовольнити частково.

Визнати за Науково-дослідним інститутом праці і зайнятості населення Міністерства праці і соціальної політики України і Національної академії наук України (вул. І.Франка, 15, м. Київ 01030, код ЄДРПОУ 02973184) право державної власності на об'єкти нерухомості: прибудова до гаражу літ. „Б№” – площею 29,7мІ; тамбур до гаражу літ. „б” – площею 5,5мІ; прибудова до складу літ. „А7-1” – площею 82,9 мІ, які розташовані за адресою: м. Краматорськ бул. Машинобудівників 32.

В іншій частині позову провадження у справі припинити.

Судові витрати у справі покласти на позивача.

Рішення може бути оскаржене протягом 10 днів з дня його прийняття до Донецького апеляційного господарського суду.

   

          

Суддя                                                                                                        

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення18.09.2007
Оприлюднено03.10.2007
Номер документу983903
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/209пн

Ухвала від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 30.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 30.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 30.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 29.10.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Рішення від 18.09.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 04.09.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 12.07.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 12.07.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 26.06.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні