Ухвала
від 26.05.2021 по справі 423/3792/19
ПОПАСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 423/3792/20

номер провадження 2/423/59/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2021 року м. Попасна

Попаснянський районний суд Луганської області у складі

головуючої судді Лизенко І.В.,

секретаря судового засідання Іваненко С.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Служби у справах дітей Сєвєродонецької районної державної адміністрації Луганської області, третя особа, що не завляє самостійних вимог на предмет спору, Попаснянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), про визнання батьківства ,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із вказаним вище позовом, у якому просив визнати, що він є батьком малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та зобов`язати Попаснянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану внести відповідні зміни до актового запису №71 від 23 серпня 2018 року про народження ОСОБА_2 , а саме: прізвище та про батькові дитини ОСОБА_3 та ОСОБА_4 змінити відповідно на ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , в розділі батько внести відповідні відомості про батька дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянин України.

Позивач у судове засідання не з`явився, у письмовій заяві просив призначити у справі судову молекулярно-генетичну експертизу для встановлення кровного споріднення між ним та дитиною.

Представник відповідача у судове засідання не з`явилась, у письмовій заяві просила провести засідання без її участі, не заперечувала проти призначення судової молекулярно-генетичної експертизи, просила покласти на позивача витрати на, пов`язані з проведенням експертизи, а також витрати на доставлення дитини та особи, яка її супроводжуватиме, до експертної установи та у зворотному напрямку.

Представник третьої особи до суду не з`явився, у письмовій заяві просив розглянути справу без його участі.

Суд, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Згідно ч.1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за наявності таких умов:

1)для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2)сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумнів щодо їх правильності.

Приймаючи до уваги, що предметом доказування у справах про визнання батьківства є наявність кровного споріднення між особою і дитиною, для з`ясування якого необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, суд приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання позивача.

Враховуючи, вік дитини, відстань та обмеженість транспортного сполучення з м. Дніпро, суд вважає доцільним доручити проведення експертизи Харківському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України.

Суд також зазначає, що мати дитини ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть, виданого 01.10.2019 Попаснянським районним відділом ДРАЦС Головного територіального управління юстиції у Луганській області (а.с.15).

Згідно довідки завідувача Попаснянським відділенням СМЕ Луганського ОБ СМЕ від 10.02.2020 біологічні зразки від трупу ОСОБА_7 для проведення молекулярно-генетичної експертизи не відбирались (а.с.31).

Отже, надати експерту для проведення судової молекулярно-генетичної експертизи біологічні зразки від трупу ОСОБА_7 є неможливим.

Одночасно суд роз`яснює учасникам справи, що згідно ст. 109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Згідно ч.3 ст. 210 ЦПК України провадження у справі на стадії її розгляду по суті зупиняється тільки з підстав, встановлених пунктами 1-3 частини першої статті 251 та пунктами 1-3 частини першої статті 252 цього Кодексу.

Отже, оскільки розгляд по суті почато з відкриття судового засідання, то провадження у справі не може бути зупинене.

У зв`язку з призначенням експертизи вважається необхідним відкласти судовий розгляд до отримання документів, складених експертною установою на виконання цієї ухвали.

Керуючись ст. 103, 104, 252 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Клопотання позивача задовольнити.

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Служби у справах дітей Сєвєродонецької районної державної адміністрації Луганської області, третя особа, що не завляє самостійних вимог на предмет спору, Попаснянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), про визнання батьківства

судову молекулярно-генетичну експертизу, проведення якої доручити експертам Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (61036, м. Харків, вул. Ковтуна, 34, тел. (057) 721-15-90).

На вирішення експертів поставити такі запитання:

1.Чи є ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_5 у м. Фастів Київської області, громадянин України, біологічним батьком ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_6 від матері ОСОБА_7 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_7 в м. Кентау Южно Казахстанської області, Республіка Казахстан, громадянки України, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 ?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Направити до експертної установи копію цієї ухвали, копію свідоцтва про народження дитини ОСОБА_2 , копію свідоцтва про смерть матері дитини ОСОБА_7 .

Повідомити експерта про неможливість надання для дослідження зразків біологічного матеріалу ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відкласти судове засідання до отримання документів, складених експертною установою на виконання цієї ухвали.

Обов`язок по оплаті витрат, пов`язаних з проведенням експертизи, з доставленням дитини разом із особою, яка її супроводжуватиме, до експертної установи та у зворотному напрямку, покласти на позивача ОСОБА_1 .

Роз`яснити учасникам справи, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: І.В. Лизенко

Дата ухвалення рішення26.05.2021
Оприлюднено20.07.2021
Номер документу98393516
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —423/3792/19

Ухвала від 26.05.2021

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 30.03.2021

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 07.10.2020

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 18.09.2020

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 07.04.2020

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Архипенко А. В.

Ухвала від 04.12.2019

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Архипенко А. В.

Ухвала від 11.12.2019

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Архипенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні