Рішення
від 02.07.2021 по справі 179/1947/20
МАГДАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

179/1947/20

2/179/145/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 липня 2021 року Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області у складі

головуючого судді Ковальчук Т.А.

при секретарі Ахтієвій Р.С.

за участю

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Магдалинівка Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про визнання права власності на спадкове майно по праву спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В:

До Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про визнання права власності на спадкове майно по праву спадкування за заповітом.

Позивач в позові посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_6 . Після його смерті залишилася спадщина, що складається із земельної ділянки площею 5,324 га, кадастровий номер 1222385000:02:038:0003, та земельної ділянки площею 5,750 га.

На земельну ділянку площею 5,324 га ОСОБА_6 склав заповіт на її ім`я, тому відповідно до ст. 1235 ЦК України позивач є його єдиною спадкоємицею даної земельної ділянки за заповітом. На земельну ділянку площею 5,750 га заповіт не складався. Спадкоємцями даної земельної ділянки в рівних частинах є мати позивача ОСОБА_4 та донька від попереднього шлюбу ОСОБА_5 як спадкоємці першої черги по закону.

У встановлений законом строк позивач звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. Однак позивач не має можливості отримати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку за наступних підстав, оскільки успадковувана земельна ділянка належала матері ОСОБА_6 - ОСОБА_7 . Згідно заповіту від 17.1 1.2005 року все своє майно заповідала своєму сину ОСОБА_6 . ОСОБА_7 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Маючи намір на оформлення спадщини, ОСОБА_6 звернувся до суду із заявою про продовження строку на прийняття спадщини, так як доглядав за своєю матір`ю по місцю її проживання і проживав з нею без реєстрації.

Рішенням Магдалинівського районного суду від 10.02.2020 року ОСОБА_6 було надано додатковий строк для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_7 терміном три місяці. Однак через дванадцять днів після винесення рішення ОСОБА_6 помер. У зв`язку з цим земельна ділянка площею 5,324 га до цього часу зареєстрована на ім`я його матері ОСОБА_7 . На цій підставі приватним нотаріусом Магдалинівського нотаріального округу винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

На підставі наведеного, позивач звертається до суду та прохає визнати за нею право власності на земельні ділянку площею 5,324 та, кадастровий номер 1222385000:02:038:0003, розташовану на території Новопетрівської сільської ради, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, по праву спадкування за заповітом.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві.

Відповідача ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилася, надавши до суду заяву, в якій прохала розглянути справу без її участі, позовні вимоги визнає.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечив проти позову, посилаючись на обставини викладені у відзиві на позовну заяву, а саме зазначив, що заповідач ОСОБА_6 на момент складання заповіту не мав права здійснювати розпорядження земельною ділянкою площею 5,324 та, кадастровий номер 1222385000:02:038:0003, оскільки не набував відповідного права власності та станом на день відкриття спадщини право власності не було набуто. Представник відповідача вважає заповіт складений ОСОБА_6 не чинним, у зв`язку із чим право на спадкування вказаної земельної ділянки виникає у спадкоємців за законом.

Дослідивши докази, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню за наступних підстав.

Земельна ділянка площею 5,324 та, кадастровий номер 1222385000:02:038:0003 , згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ДП № 027743 від 30 січня 2004 року, належала ОСОБА_7 (а. с. 14).

Відповідно до заповіту від 27 грудня 2019 року, посвідченого приватним нотаріусом Магдалинівського РНО Щока В.О., зареєстрованого в реєстрі за № 829, ОСОБА_6 вказав позивача як спадкоємицю земельної ділянки площею 5,324 та, кадастровий номер 1222385000:02:038:0003 (а. с. 11).

Частиною 3 статті 1272 ЦК України визначено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Рішенням Магдалинівського районного суду від 10.02.2020 року ОСОБА_6 було надано додатковий строк для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_7 терміном три місяці (а. с. 7).

Відповідно до ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а. с. 9).

У відповідності до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтею 1223 ЦК України визначено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

З листа приватного нотаріуса Щока В.О. вбачається, що спадщину після ОСОБА_6 прийняли дружина померлого - ОСОБА_4 , донька померлого - ОСОБА_5 та ОСОБА_3 (а. с. 26).

Відповідно до ч. 1 ст. 1276 ЦК України якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов`язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія). Право на прийняття спадщини у цьому випадку здійснюється на загальних підставах протягом строку, що залишився. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він подовжується до трьох місяців.

Відповідно до частини першої статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до частини п`ятої статті 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Згідно частини третьої статті 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Тлумачення вказаних норм свідчить, що законодавець розмежовує поняття виникнення права на спадщину та виникнення права власності на нерухоме майно, що входить до складу спадщини , і пов`язує із виникненням цих майнових прав різні правові наслідки. Виникнення у спадкоємця права на спадщину, яке пов`язується з її прийняттям, як майнового права зумовлює входження права на неї до складу спадщини після смерті спадкоємця, який не одержав свідоцтва про право на спадщину та не здійснив державну реєстрацію права.

Відсутність реєстрації права власності на спірну земельну ділянку за ОСОБА_6 , а також відсутність у нього свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно після смерті його матері ОСОБА_7 , не є перешкодою для реалізації позивачем права на прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_6 . Оскільки виникнення у спадкоємця права на спадщину, яке пов`язується з її прийняттям, як майнового права зумовлює входження права на неї до складу спадщини після смерті спадкоємця, який не одержав свідоцтва про право на спадщину та не здійснив державну реєстрацію права.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 14.08.2019 у справі № 523/3522/16-ц.

У відповідності до ч. 5 ст. 82 ЦПК України обставини, встановлені стосовно певної особи рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, проте можуть бути у загальному порядку спростовані особою, яка не брала участі у справі, в якій такі обставини були встановлені.

Під час розгляду справи № 179/112/20 було встановлено, що померлою ОСОБА_7 складено заповіт, який зареєстрований в реєстрі за № 104 від 17.11.2005 р., згідно якого вона заповідала все майно сину ОСОБА_6 . Інші спадкоємці померлої ОСОБА_7 відсутні.

Отже, виходячи з обставин того, що ОСОБА_6 був єдиним спадкоємцем за заповітом складеним померлою ОСОБА_7 та рішенням Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області від 10 лютого 2020 року, йому було надано додатковий строк для прийняття спадщини, у зв`язку із чим ним вчинялися дії щодо прийняття спадщини, зокрема земельної ділянки, яку він заповідав позивачеві.

Судом встановлено, що позивач є спадкоємицею за заповітом, прийняла спадщину, однак нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину через відсутність реєстрації за спадкодавцем права власності на земельну ділянку, у зв`язку із чим суд вважає обґрунтованими позовні вимоги та такими, що підлягають задоволенню.

У відповідності до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно ч. 1 ст. 142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Судом встановлено, що позивачем при зверненні до суду було сплачено судовий збір в розмірі 2 178 грн. 19 коп. (а. с. 1), та відповідачем по справі -ОСОБА_4 було визнано позов до початку розгляду справи по суті (а. с. 28).

Виходячи з обставин того, що позовні вимоги задоволені в повному обсязі та відповідачем було визнано позов до початку розгляду справи по суті, суд вважає за можливе ухвалити додаткове рішення, яким повернути позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору та 50 відсотків судового збору стягнути з відповідача ОСОБА_4 .

У зв`язку із задоволенням позовних вимог, суд вважає за можливе стягнути з відповідача на користь позивача сплачений нею судовий збір в розмірі 1 089 грн. 09 коп.

Керуючись ст. ст. 259, 264-265, 268 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_3 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , в порядку спадкування за заповітом, після ОСОБА_6 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на:

-земельну ділянку площею 5,324 га, кадастровий номер 1222385000:02:038:0003, яка розташована на території Новопетрівської сільської ради Магдалинівського району Дніпропетровської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ДП № 027743 від 30 січня 2004 року, виданого на ім`я ОСОБА_7 .

Повернути з державного бюджетуОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 ( АДРЕСА_1 ) судовий збір сплачений за квитанцією № 0.0.1942000265.1 від 15.12.2020 р. в сумі 544 грн. 55 коп.

Стягнути з ОСОБА_4 , РНОКПП НОМЕР_3 ( АДРЕСА_2 ) на користьОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 ( АДРЕСА_1 ) судовий збір в сумі 544 грн. 55 коп.

Стягнути з ОСОБА_5 , РНОКПП НОМЕР_4 ( АДРЕСА_3 ) на користьОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 ( АДРЕСА_1 ) судовий збір в сумі 1 089 грн. 09 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду через Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 12 липня 2021 року.

Суддя Т.А.Ковальчук

СудМагдалинівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення02.07.2021
Оприлюднено20.07.2021
Номер документу98418873
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —179/1947/20

Постанова від 26.01.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Лаченкова О. В.

Ухвала від 28.08.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Лаченкова О. В.

Ухвала від 27.08.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Лаченкова О. В.

Рішення від 02.07.2021

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Рішення від 02.07.2021

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 23.04.2021

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 23.12.2020

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні