Ухвала
від 20.07.2021 по справі 910/20454/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

"20" липня 2021 р. Справа№ 910/20454/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Разіної Т.І.

суддів: Тарасенко К.В.

Іоннікової І.А.

Секретар судового засідання: Горда В.В.

За участю представників учасників процесу: згідно протоколу судового засідання від 20.07.2021р.

Розглянув у відритому судовому засіданні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Підрядне спеціалізоване ремонтно-будівельне управління №3 Київзеленбуд" про зупинення провадження у справі №910/20454/20 до розгляду іншої справи

за апеляційною скаргою Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Воскресенська 12Г" на рішення Господарського суду міста Києва від 13.05.2021 у справі № 910/20454/20 (суддя К.В. Полякова, м. Київ, повний текст складено 24.05.2021)

за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Воскресенська 12Г", м. Київ,

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Підрядне спеціалізоване ремонтно-будівельне управління №3 Київзеленбуд", м. Київ,

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача : 1) Київська міська рада, м. Київ, 2) Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради(Київської міської державної адміністрації), м. Київ,

про примусове припинення права користування земельної ділянкою

За результатами розгляду клопотання, Північний апеляційний господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 13.05.2021 у справі № 910/20454/20 у задоволені позовних вимог відмовлено повністю.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Воскресенська 12Г" звернулося до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 13.05.2021 у справі № 910/20454/20 та ухвалити нове рішення, яким позовні ви моги задоволити в повному обсязі.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.06.2021 апеляційну скаргу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Воскресенська 12Г" передано для розгляду колегії суддів у складі: головуючий суддя - Разіна Т.І., судді: Іоннікова І.А., Тарасенко К.В.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 22.06.2021 відкрито апеляційне провадження у справі № 910/20454/20; розгляд апеляційної скарги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Воскресенська 12Г" на рішення Господарського суду міста Києва від 13.05.2021 у справі № 910/20454/20 призначено на 20.07.2021.

13.07.2021 від відповідача надійшли на електронну адресу суду заперечення на апеляційну скаргу. До додатків до заперечення на апеляційну скаргу було додано клопотання про зупинення провадження у справі №910/20451/20 до розгляду іншої справи.

Вказане клопотання обґрунтовано тим, що Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Воскресенська 12Г" звернулось із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Підрядне спеціалізоване ремонтно-будівельне управління №3 Київзеленбуд" про примусове припинення права користування земельної ділянкою, розташованою за адресою: м. Київ, вул. Воскресеиська. 2 а. (кадастровий номер 8000000000:66:134:0005).

У рішенні суду, визначено, що право на подання позову про примусове припинення права користування відповідачем спірною земельною ділянкою належить Київській міській раді, як уповноваженому органу на надання земельних ділянок комунальної власності у користування.

Відповідач зазначає, що ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.02.2021 відкрито провадження по справі № 910/2653/21 за позовною заявою Першого заступника керівника Київської міської прокуратури в інтересах держави в особі Київської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Підрядне спеціалізоване ремонтно - будівельне управління №3 Київзеленбуд" про розірвання договору, припинення нрава користування земельною ділянкою та повернення земельної ділянки яка розташована за адресою: м. Київ, вул. Воскресеиська, 2 а, (кадастровий номер 8000000000:66:134:0005).

Дослідивши матеріали справи, заслухавши думку представників сторін. Після виходу із нарадчої кімнати, суд апеляційної встановив необхідність зупинення провадження у справі №910/20454/20 з огляду на таке.

Як убачається із матеріалів справи, Об`єднання співвласників будинку "Воскресенська 12Г" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Підрядне спеціалізоване ремонтно-будівельне управління № 3 Київзеленбуд" про примусове припинення права користування земельною ділянкою з кадастровим номером 8000000000:66:134:0005 за адресою: вул. Воскресенська, 2а, в Дніпровському районі м. Києва.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач використовує спірну земельну ділянку не за цільовим призначенням, що є підставою для примусового припинення права на земельну ділянку.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, місцевий господарський суд виходив з того, що:

- право на подання позову про примусове припинення права користування відповідачем спірною земельною ділянкою належить саме Київській міській раді, як уповноваженому органу на надання земельних ділянок комунальної власності у користування.

- відомості щодо подання відповідного позову саме Київською міською радою відсутні. При цьому, підтримання пред`явлених Об`єднанням співвласників будинку "Воскресенська 12Г" позовних вимог у даній справі Київською міською радою не має відповідного процесуального наслідку, оскільки остання виступає в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору;

- позивач не довів наявність у нього правових підстав, що згідно з законодавством наділяють повноваженнями вимагати припинення права постійного користування земельною ділянкою відповідно до статті 143 ЗК України, зважаючи на належність спірної земельної ділянки до об`єкту власності територіальної громади та закріплення повноважень на розпорядження нею за Київською міською радою.

Водночас судом апеляційної інстанції встановлено, що ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.02.2021 відкрито провадження по справі № 910/2653/21 за позовною заявою Першого заступника керівника Київської міської прокуратури в інтересах держави в особі Київської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Підрядне спеціалізоване ремонтно - будівельне управління №3 Київзеленбуд" про розірвання договору, припинення права користування земельною ділянкою та повернення земельної ділянки яка розташована за адресою: м. Київ, вул. Воскресенська, 2 а, (кадастровий номер 8000000000:66:134:0005).

Тобто, Господарським судом міста Києва розглядається справа №910/2631/21 за позовом Першого заступника керівника Київської міської прокуратури в інтересах держави в особі Київської міської ради (власника земельної ділянки) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Підрядне спеціалізоване ремонтно - будівельне управління №3 Київзеленбуд" про розірвання договору, припинення права користування земельною ділянкою та повернення земельної ділянки яка розташована за адресою: м. Київ, вул. Воскресенська, 2 а, (кадастровий номер 8000000000:66:134:0005).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 227 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадках, зокрема, об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Господарський суд повинен зупинити провадження у справі за наявності інформації про розгляд іншої справи, незалежно від заяв учасників судового процесу. Така інформація підтверджується тільки судовими документами: ухвалами, рішеннями, постановами судів, позовними заявами, скаргами.

Для вирішення питання про зупинення провадження у справі господарському суду слід у кожному конкретному випадку з`ясовувати:

а) як пов`язана справа, яка розглядається господарським судом, зі справою, що розглядається іншим судом;

б) чим зумовлюється неможливість розгляду справи.

Пов`язаність справ полягає у тому, що рішення іншого суду, який розглядає справу, встановлює обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі, зокрема, факти, що мають преюдиціальне значення. Ці обставини повинні бути такими, що мають значення для даної справи.

Неможливість розгляду даної справи до вирішення справи іншим судом полягає в тому, що обставини, які розглядаються іншим судом, не можуть бути встановлені господарським судом самостійно у даній справі. Йдеться про те, що господарський суд не може розглянути певну справу через обмеженість своєї юрисдикції щодо конкретної справи внаслідок: а) непідвідомчості; б) обмеженості предметом позову; в) неможливості розгляду тотожної справи; г) певної черговості розгляду вимог.

Таким чином, господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов`язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом. При цьому пов`язаною з даною справою є така інша справа, у якій інший суд встановлює обставини, що впливають чи можуть вплинути на подання і оцінку доказів у даній справі; в тому числі йдеться про факти, які мають преюдиціальне значення.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 229 ГПК України провадження у справі зупиняється у випадку встановленому пунктом 5 частини першої статті 228 цього Кодексу - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Враховуючи те, що предмет спору у справі №910/2653/21 є, зокрема, припинення права користування земельною ділянкою, яка розташована за адресою: м. Київ, вул. Воскресенська, 2 а, кадастровий номер 8000000000:66:134:0005, і, відповідно, у даній справі будуть встановлені обставини (наявності чи відсутності порушеного права позивача, з метою якого заявлено позов у справі №910/20454/20) суд апеляційної інстанції вважає доцільним зупинити провадження у справі № 910/20454/20 до набрання законної сили судовим рішенням у справі №910/2653/21.

Відповідно до ч. 2 ст. 281 ГПК України процедурні питання, пов`язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 227, 229, 234, 235, 281 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Підрядне спеціалізоване ремонтно-будівельне управління №3 Київзеленбуд" про зупинення провадження у справі №910/20454/20 до розгляду іншої справи задовольнити.

2. Зупинити провадження у справі №910/20454/20 до набрання законної сили судовим рішенням у справі №910/2653/21.

3. Зобов`язати учасників справи повідомити Північний апеляційний господарський суд про результати розгляду справи №910/2653/21 та надати відповідні докази.

4. Копію ухвали надіслати учасникам справи

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддями та може бути оскаржена в силу п. 3 ч. 1 ст. 287 Господарського процесуального кодексу України протягом двадцяти днів з дня складення її повного тексту відповідно до ч. 1 ст. 288 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено - 21.07.2021.

Головуючий суддя Т.І. Разіна

Судді К.В. Тарасенко

І.А. Іоннікова

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.07.2021
Оприлюднено22.07.2021
Номер документу98452376
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/20454/20

Ухвала від 03.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 20.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Ухвала від 22.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Рішення від 13.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 19.04.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 29.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 25.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 04.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 18.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 28.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні