Ухвала
від 21.07.2021 по справі 924/755/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"21" липня 2021 р. Справа № 924/755/19

м. Хмельницький

Суддя Господарського суду Хмельницької області Музика М.В., розглянувши заяву ТОВ "КНС-К" про заміну відповідача правонаступником у справі

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "КНС-К", м. Київ

до Шарівської сільської ради, с. Шарівка Ярмолинецького району Хмельницької області

про стягнення 77 029,02 грн. заборгованості за договором про надання послуг №58 від 10.07.2018 року,

представники учасників справи: не з`явились;

ВСТАНОВИВ:

рішенням Господарського суду Хмельницької області від 11.09.2019 року задоволено позов товариства з обмеженою відповідальністю "КНС-К", м. Київ до Шарівської сільської ради, с. Шарівка Ярмолинецького району Хмельницької області про стягнення 77029,02 грн. заборгованості за договором про надання послуг №58 від 10.07.2018 року. Стягнуто з Шарівської сільської ради (Хмельницька область, Ярмолинецький район, с. Шарівка, код 03308230) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "КНС-К" 64546,00 грн. основного боргу, 11522,79 грн. пені, 960,23 грн. 3% річних, 1921,00 грн. витрат по сплаті судового збору. 02.10.2019 року на виконання рішення видано відповідний судовий наказ. Ухвалою суду від 05.05.2021 року видано дублікат судового наказу у справі №924/755/19.

14.06.2021 року від ТОВ "КНС-К" надійшла заява про заміну відповідача у справі правонаступником, у якій позивач просить суд замінити Шарівську сільську раду на Ярмолинецьку селищну раду у зв`язку з реорганізацією відповідача.

Ухвалою суду від 15.06.2021 року заяву ТОВ "КНС-К" призначено до розгляду в засіданні господарського суду на 24.06.2021 року.

У зв`язку з перебуванням судді Музики М.В. у щорічній відпустці з 22.06.2021 року по 09.07.2021 року судове засідання, призначене на 24.06.2021 року, не відбулося.

Ухвалою суду від 12.07.2021 року заяву ТОВ КНС-К призначено до розгляду в засіданні суду на 21.07.2021 року.

Сторони в судове засідання не з`явились.

За результатами розгляду заяви ТОВ КНС-К про заміну правонаступником судом встановлено та приймається до уваги наступне.

За загальним правилом, правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника. Правонаступництво для юридичних осіб може наставати в разі їх припинення з правонаступництвом. Припинення юридичної особи з правонаступництвом, тобто реорганізація юридичної особи, може проводитися у формі злиття, приєднання, поділу або перетворення.

Відповідно до ч.4 ст. 91 Цивільного кодексу України, цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

У відповідності до ст.104 ЦК України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Як вбачається із даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 23.02.2021 року проведено державну реєстрацію припинення юридичної особи - Шарівської сільської ради (Хмельницька область, Ярмолинецький район, с. Шарівка, код 03308230) внаслідок реорганізації; правонаступник - Ярмолинецька селищна рада, код 05399248.

Відносини, що виникають у процесі добровільного об`єднання територіальних громад сіл, селищ, міст, а також добровільного приєднання до об`єднаних територіальних громад регулюються Законом України "Про добровільне об`єднання територіальних громад".

Згідно із абз.1 ч.3 і абз.1, 2 ч.4 ст.8 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою. З дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою, у порядку, визначеному цим Законом, здійснюється реорганізація відповідних юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, та розміщених поза адміністративним центром об`єднаної територіальної громади, шляхом їх приєднання до юридичної особи - сільської, селищної, міської ради, розміщеної в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади. Після завершення реорганізації відповідні юридичні особи - сільські, селищні, міські ради припиняються у порядку, визначеному цим Законом. Юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків всіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою.

Частиною 6 ст.8 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" унормовано, що реорганізація юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад та їхніх виконавчих комітетів у випадках, передбачених цим Законом, здійснюється без повідомлення про неї органу, що здійснює державну реєстрацію, а також без збирання вимог кредиторів, отримання їхньої згоди.

Відповідно до абз.2 ч.1 ст.8-3 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" повноваження сільської, селищної ради, її виконавчого комітету та сільського, селищного голови територіальної громади, що приєдналася до міської об`єднаної територіальної громади, припиняються з дня набрання чинності рішенням сільської, селищної ради та рішенням міської ради об`єднаної територіальної громади про добровільне приєднання до об`єднаної територіальної громади. З моменту припинення повноважень сільської, селищної ради повноваження міської ради поширюються на територію територіальної громади, що приєдналася до міської об`єднаної територіальної громади.

Частиною 3 ст. 8-3 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" передбачено, що об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальної громади, що приєдналася до об`єднаної територіальної громади, з дня припинення повноважень сільською, селищною радою територіальної громади, що приєдналася до об`єднаної територіальної громади. Відповідні юридичні особи - сільська, селищна, міська рада, її виконавчий комітет об`єднаної територіальної громади є правонаступниками прав та обов`язків відповідних юридичних осіб - сільської, селищної ради, її виконавчого комітету територіальної громади, що приєдналася до об`єднаної територіальної громади, з дня припинення повноважень сільською, селищною радою територіальної громади, що приєдналася до об`єднаної територіальної громади.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій громад Хмельницької області" від 12.06.2020р. №727-р визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Хмельницької області згідно з додатком.

Так, до Ярмолинецької територіальної громади увійшли наступні територіальні громади (населені пункти): Ярмолинецька, Антоновецька, Баранівська, Боднарівська, Буйволовецька, Вербецька, Вербецько-Мурована, Жилинецька, Кадиївська, Косогірська, Москалівська, Пасічнянська, Правдівська, Савинецька, Соколівська, Соснівська, Сутковецька, Томашівська, Шарівська, Ясенівська.

Ярмолинецькою селищною радою 09.12.2020 року прийнято рішення №34 Про початок реорганізації Шарівської сільської ради шляхом приєднання до Ярмолинецької селищної ради , яким вирішено розпочати процедуру реорганізації Шарівської сільської ради (код 03308230) шляхом приєднання до Ярмолинецької селищної ради (код 05399248), місцезнаходження: вул. Центральна, буд. 14, смт. Ярмолинці, Ярмолинецького району Хмельницької області. Згідно п. 2 рішення Ярмолинецька селищна рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Шарівської сільської ради.

Суд вважає за необхідне зазначити, що "публічне" правонаступництво органів державної влади є окремим, особливим видом правонаступництва, під таким терміном розуміється перехід в установлених законом випадках прав та обов`язків одного суб`єкта права іншому. При цьому обов`язок по відновленню порушених прав особи покладається на орган, компетентний відновити такі права. Такий підхід щодо переходу до правонаступника обов`язку відновити порушене право відповідає принципу верховенства права, оскільки метою правосуддя є ефективне поновлення порушених прав, свобод і законних інтересів.

У спорах, які виникають з публічних правовідносин, де оскаржуються рішення (дії, бездіяльність) державного органу, пов`язані зі здійсненням функції від імені держави, стороною є сама держава в особі того чи іншого уповноваженого органу. Функції держави, які реалізовувались ліквідованим органом, не можуть бути припинені і підлягають передачі іншим державним органам, за виключенням того випадку, коли держава відмовляється від таких функцій взагалі.

Таким чином, правонаступництво в сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання (набуття) компетенції, визначеної Конституцією України та законами України, одного суб`єкта владних повноважень до іншого або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його компетенції, визначеної Конституцією України та законами України.

У такому випадку також відбувається вибуття суб`єкта владних повноважень із публічних правовідносин.

Особливістю публічного правонаступництва є те, що подія переходу прав та обов`язків, що відбувається із суб`єктами владних повноважень, сама по собі має бути публічною та врегульованою нормами чинного законодавства.

Отже, коли відбувається публічне правонаступництво, вирішальним є встановлення факту переходу повністю чи частково функцій від одного суб`єкта владних повноважень до іншого.

Приймаючи до уваги закінчену процедуру реорганізації Шарівської сільської ради, слід дійти висновку про припинення нею повноважень та набуття Ярмолинецькою селищною радою Хмельницької області повноважень правонаступництва. Системний аналіз змісту положень ст.104 Цивільного кодексу України, ч.ч.3, 4 ст.8 і ч.ч.1, 3 ст.8-3 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" переконливо свідчить про те, що саме Ярмолинецька селищна рада Хмельницької області як відповідна юридична особа є правонаступником прав та обов`язків Шарівської сільської ради Ярмолинецького району, оскільки остання увійшла до складу ОТГ, а Шарівська сільська рада перестала існувати як орган місцевого самоврядування в силу положень ст.8-3 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад".

За приписами ст. 52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Процесуальне правонаступництво в розумінні ст.52 ГПК України допускається на будь-якій стадії судового процесу, включаючи стадію виконання судового рішення.

Згідно з положеннями ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

За таких обставин суд вважає за необхідне здійснити заміну боржника за наказом Господарського суду Хмельницької області від 02.10.2019 року у справі №924/755/19 з Шарівської сільської ради (Хмельницька область, Ярмолинецький район, с. Шарівка, код 03308230) на її правонаступника Ярмолинецьку селищну раду (32100, Хмельницька обл., Ярмолинецький р-н, селище міського типу Ярмолинці, пл.600-річчя Ярмолинець, будинок 1, код 05399248).

Керуючись ст.ст. 52, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

заяву ТОВ КНС-К від 09.06.2021 року про заміну правонаступником у справі №924/755/19 задовольнити.

Замінити боржника за наказом Господарського суду Хмельницької області від 02.10.2019 року у справі №924/755/19 з Шарівської сільської ради (Хмельницька область, Ярмолинецький район, с. Шарівка, код 03308230) на її правонаступника Ярмолинецьку селищну раду (32100, Хмельницька обл., Ярмолинецький р-н, селище міського типу Ярмолинці, пл.600-річчя Ярмолинець, будинок 1, код 05399248).

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення суддею та може бути оскаржена протягом 10 днів до Північно-західного апеляційного господарського суду.

Суддя М.В. Музика

Віддрук. у 3 прим.: 1 - до справи; 2 - позивачу (03035, м. Київ, вул. Солом`янська, 2, офіс 609/2) - рек. з пов. про вручення; 3 - Ярмолинецькій селищній раді (32100, Хмельницька область, смт. Ярмолинці, пл. 600-річчя Ярмолинець, буд. 1) - рек. з пов. про вручення

Дата ухвалення рішення21.07.2021
Оприлюднено22.07.2021
Номер документу98453929
СудочинствоГосподарське
Сутьнадання послуг №58 від 10.07.2018 року

Судовий реєстр по справі —924/755/19

Ухвала від 21.07.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 12.07.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 15.06.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 05.05.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 19.03.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Рішення від 11.09.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 19.07.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні