Ухвала
від 22.07.2021 по справі 953/2820/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/2820/20

н/п 1-кс/953/7152/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" липня 2021 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020220000000037 від 15.01.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Сторона обвинувачення просить продовжити строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні до шести місяців, тобто до 25.01.2022 року.

На обґрунтування клопотання сторона обвинувачення зазначає, що відділом розслідування особливо важливих справ та злочинів, учинених організованими групами, злочинними організаціями, СУ ГУНП в Харківській області під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020220000000037 від 15.01.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Відповідно до ст.12 КК України вказаний злочин відноситься до категорії тяжких злочинів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2019-2020 років директор ТОВ «ПФК Христина, ЛТД» ОСОБА_4 , діючи умисно із корисливих спонукань без згоди та відома засновників вказаного підприємства, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом укладання фіктивних договорів з ТОВ «Солдат 2020», незаконно заволодів майном підприємства «ПФК Христина, ЛТД» у великих розмірах, а саме нежитловими приміщеннями, які є основними засобами підприємства.

Всі слідчі (розшукові) дії проведені під час кримінального провадження:

Під час досудового розслідування допитано потерпілу ОСОБА_5 , витребувано та долучено до кримінального провадження належним чином завірені копії документів товариства.

Призначені та проведені 3 будівельні оціночні експертизи.

Під час досудового розслідування до участі у кримінальному провадженні залучено фахівця економіста відповідно до висновку якого від 20.01.2020 щодо законності відчуження нерухомого майна Товариства з обмеженою відповідальністю Промислово-виробнича фірма Христина в грудні 2019 року вбачається наступне, що загалом в матеріалах кримінального провадження міститься 4 договори купівлі-продажу нерухомого майна, укладеними між ТОВ ПКФ Христина, ЛТД та ТОВ Солдат 2020 загальною вартістю 5630746,00 грн. Продаж здійснено за оціненою вартістю, оцінка в усіх випадках проведена ТОВ ЦЕНТР ЕКСПЕРТ ГРУП. Покупець є новоствореним підприємством. Дата реєстрації ТОВ Солдат 2020 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 02.12.2019 року, тобто за день до укладення 3-х основних договорів купівлі-продажу. Продажі здійснено з відстроченнями платежу. При цьому, вказані об`єкти нежитлової нерухомості носять для підприємства характер інвестиційної нерухомості, тобто нерухомості, пов`язаної з наданням її в оренду, що є основним видам діяльності ТОВ ПКФ Христина, ЛТД. З огляду на зазначене, при продажі інвестиційної нерухомості без проведення за неї повної оплати, дані дії можуть мати вірогідні наслідки банкрутства для Товариства, у разі відсутності у управлінського персоналу чіткої позиції щодо діяльності суб`єкта господарювання в подальшому. Крім того, встановлено, що згідно Статуту товариства, прийняття рішення про надання згоди на вчинення правочину, якщо вартість майна, робіт та послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 50% вартості чистих активів Товариства станом на кінець попереднього кварталу та,відповідно до документів, що містяться в матеріалах кримінального провадження та згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадський формувань, в періоді, що досліджується ТОВ ПКФ Христина, ЛТД мало двох учасників ОСОБА_4 з часткою 60% статутного капіталу та ОСОБА_5 з часткою 40% статутного капіталу, тобто ні один з учасників не мав три чверті голосів. Тож, відповідно до вищевказаних вимог Статуту, рішення з питань, передбачених підпунктами 2), 3), 12), 13) пункту 8.2.5 статті 8 Статуту могли прийматись тільки обома учасниками Товариства.

Також, в ході дослідження спеціалістом проведено порівняння ціни продажу нерухомого майна ТОВ ПКФ Христина, ЛТД 03.12 09.12.2019 року вчинене за ціною, яка дорівнює експертній оцінці ТОВ ЦЕНТР ЕКСПЕРТ ГРУП з наявної оцінкою цього ж майна проведеною експертом ФОП ОСОБА_6 .

При порівнянні двох проведених оцінок встановлено, що нерухоме майно ТОВ ПКФ Христина оцінено вказаними експертами зі значним відхиленням його вартості, більш ніж в 2,5 рази.

Таким чином, на думку слідчого, у діях посадових осіб ТОВ ПКФ Христина, ЛТД та ТОВ «Солдат 2020» вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

З метою встановлення суми спричинених матеріальних збитків та перевірки і підтвердження документальним шляхом висновків фахівця-економіста, викладених у вищевказаній довідці, у кримінальному провадженні 14.06.2021 було призначено судово-економічну експертизу, проведення якої призначено експертам Національного наукового центру «Інститут судових експертиз імені засл. проф. М.С. Бокаріуса».

Проведення експертизи на теперішній час триває.

Під час досудового розслідування проведені обшуки за місцями мешкання службових осіб та офісах підприємств, проведені огляди нежитлових приміщень які були відчужень з порушенням законодавства.

Допитані свідки.

Обставинами, що перешкоджали провести інші необхідні процесуальні дії раніше, є необхідність послідовної перевірки доказів, яка полягає у попередньому проведенні судових будівельних оціночних експертиз із подальшим проведенням з урахуванням вказаних експертиз судової економічної експертизи, яка на теперішній час призначена та яку необхідно закінчити.

Жодній особі повідомлення про підозру у вчиненні вказаного кримінального правопорушення не вручалось.

Відомості про кримінальне правопорушення в ЄРДР внесені 15.01.2020, а 10.07.2021 слідчим винесено постанову про закриття кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв`язку з встановленою відсутністю в діях невстановлених осіб складу кримінального правопорушення.

При цьому, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні з моменту внесення відомостей в ЄРДР до закриття кримінального провадження склав 17 місяців та 25 днів.

20.07.2021 процесуальним керівником постанову слідчого про закриття кримінального провадження скасовано, у зв`язку із чим розслідування у кримінальному провадженні було відновлено та строк розслідування, який залишився, склав 5 днів.

25.07.2021, відповідно до ст. 219 КПК України спливає строк досудового розслідування.

Але, незважаючи на те, що на даний час у кримінальному провадженні виконано вказаний обсяг слідчих дій, однак, всі обставини кримінального правопорушення не встановлені та для закінчення досудового розслідування необхідно провести наступні слідчі дії: закінчити проведення судової економічної експертизи; з урахуванням висновків судової економічної експертизи встановити повне коло очевидців у кримінальному провадженні та допитати їх в якості свідків.

Для проведення та завершення процесуальних дій необхідний строк в шість місяців.

Вказані процесуальні дії мають важливе значення для судового розгляду, оскільки направлені на збирання доказів, з метою повного, всебічного та неупередженого встановлення всіх обставин вчинених кримінальних правопорушень. Відповідно до вимог КПК України проведення вказаних процесуальних дій під час досудового розслідування є обов`язковим та потребує значного часу у зв`язку із великим обсягом матеріалів негласних слідчих (розшукових) дій та закінчення проведення експертиз.

Вищевказані процесуальні дії не могли бути виконані та завершені раніше з об`єктивних причин. Результати проведення вказаних слідчих дій мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, однак їх отримання потребує додаткового часу. Строк досудового розслідування закінчується 25 липня 2021 року, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не налається можливим.

Сторона обвинувачення зазначає, що, враховуючи той факт, що під час досудового розслідування не встановлено осіб, які вчинили правопорушення, необхідно провести ряд слідчих дій, для проведення яких необхідний значний проміжок часу.

У судове засідання слідчий не з`явився, але надав суду заяву з проханням слухати справу за його відсутності у зв`язку зі службовою зайнятістю та карантинними обмеженнями щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19, клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити з підстав, викладених у клопотанні.

Слідчий суддя, дослідивши надані докази, приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Згідно з Витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань, СУ ГУНП в Харківській області проводиться досудове розслідування у даному кримінальному провадженні № 12020220000000037, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.01.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згідно з ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

- дванадцять місяців у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

- вісімнадцять місяців у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

За правилами ст. 12 КК України злочин, передбачений ч. 3 ст. 191 КК України, є тяжким злочином.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру щодо тяжкого злочину становить 18 місяців та мав закінчитись 15.07.2021.

Однак, постановою старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Харківській обл. ОСОБА_3 від 10.07.2021 р. кримінальне провадження № 12020220000000037 від 15.01.2020 на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України було закрито.

Постановою процесуального керівника у даному кримінальному провадженні прокурора відділу 09/2/1 Харківської обласної прокуратури ОСОБА_7 від 20.07.2021 р. скасовано постанову слідчого про закриття кримінального провадження від 10.07.2021 р. та досудове розслідування відновлено.

На теперішній час строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні спливає та закінчується 25.07.2021 р.

Повідомлення про підозру у даному провадженні нікому не повідомлене.

Слідчим доведено необхідність продовження строку досудового розслідування, достатнього для потреб досудового розслідування.

Слідчим також доведено, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, у тому числі, закінчення проведення судової економічної експертизи; з урахуванням висновків судової економічної експертизи - встановлення повного коло очевидців у кримінальному провадженні та допиту їх в якості свідків, а також проведення інших слідчих та процесуальних дій, необхідність яких може виникнути в ході досудового розслідування, що направлені на встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення та об`єктивної істини по справі, спрямованих на повне та неупереджене розслідування, з метою встановлення повного кола осіб, що вчинили зазначений злочин, щоб особу, що вчинила кримінальне правопорушення, було притягнуто до відповідальності в міру своєї вини і щоб до неї була застосована належна правова процедура, - та що ці дії не могли бути здійснені з об`єктивних причин.

Враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалося, що відповідає положенням ч. 4 ст. 107 КПК України.

Керуючись ст. 107, 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020220000000037 від 15.01.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, на шість місяців, тобто до 25 січня 2022 р. включно.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення22.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98481330
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —953/2820/20

Ухвала від 24.01.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 12.12.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 03.11.2022

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Курило О. М.

Ухвала від 05.10.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 05.10.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 20.09.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 25.01.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 22.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 15.04.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 16.02.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні