Ухвала
від 27.07.2021 по справі 203/2003/19
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/2003/19

Провадження № 1-кс/0203/1410/2021

УХВАЛА

27 липня 2021 року слідчий суддя Кіровського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участі слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпрі клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування, заявлене у кримінальному провадженні №12019040000000082, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29 січня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 203-2КК України,

В С Т А Н О В И В:

22 липня 2021 року до слідчого судді надійшло клопотання, складене слідчим за погодженням з прокурором, про продовження строку досудового розслідування, заявлене у кримінальному провадженні №12019040000000082. В обґрунтування слідчий зазначає, що в одноповерховій нежитловій будівлі АДРЕСА_1 у порушення вимог Закону України «Про заборону грального бізнесу» від 15.05.2009 № 1334-VI функціонує зал гральних автоматів, де здійснюються азартні ігри.

До скоєння злочинів у сфері господарської діяльності органами досудового розслідування встановлено причетність декількох осіб, а саме, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Роль та злочинні дії ОСОБА_4 полягають у організації діяльності грального закладу, підшукуванні та оренді приміщення за адресою АДРЕСА_1 , придбанні комп`ютерного та мережевого обладнання, укладанні договорів доступу в мережу «інтернет», підшукуванні операторів незаконного грального програмного забезпечення «Адміал», залученні до злочинної діяльності та навчання осіб, які надавали послуги грального бізнесу клієнтам грального закладу, тобто адміністраторів, розподілення грошових коштів, отриманих від злочинної діяльності між всіма учасниками групи.

Роль та злочинні дії ОСОБА_7 полягають у безпосередньому наданні послуги грального бізнесу клієнтам грального закладу, отриманні грошових коштів від здійснення злочинної діяльності та їх передачі організатору, проведення бесід з клієнтами щодо їх залучення до гри на незаконному гральному програмному забезпеченні «Адміал».

Роль та злочинні дії ОСОБА_5 полягають у безпосередньому наданні послуги грального бізнесу клієнтам грального закладу, отриманні грошових коштів від здійснення злочинної діяльності та їх передачі організатору, проведення бесід з клієнтами щодо їх залучення до гри на незаконному гральному програмному забезпеченні «Адміал».

Умисні, незаконні дії ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_5 викрито, зафіксовано та задокументовано у повному обсязі.

Під час здійснення досудового розслідування проведено наступні слідчі (розшукові) дії, прийнято процесуальні рішення відносно ОСОБА_4 :

-протоколами негласних слідчих (розшукових) дій, проведених у порядку ст. ст. 263, 269 КПК України;

-протоколом пред`явлення особи для впізнання;

-показаннями свідків;

-речовими доказами, отриманими під час проведення обшуку у гральному закладі, а також в автомобілі та місцем мешкання ОСОБА_4 , а саме договорами оренди, договорами підключення до мережі інтернет, квитанціями платіжних терміналів, чорновими записами;

-протоколом тимчасового доступу до банківських рахунків;

Відносно ОСОБА_5 :

-протоколами негласних слідчих (розшукових) дій, проведених у порядку ст. ст. 263, 269, 270 КПК України;

-протоколом пред`явлення особи для впізнання;

-показаннями свідків;

-речовими доказами, отриманими під час проведення обшуку у гральному закладі, чорновими записами;

-протоколом тимчасового доступу до банківських рахунків.

Відносно ОСОБА_7 :

-протоколами негласних слідчих (розшукових) дій, проведених у порядку ст. ст. 263, 269, 271 КПК України;

-протоколом пред`явлення особи для впізнання;

-показаннями свідків;

-речовими доказами, отриманими під час проведення обшуку у гральному закладі, чорновими записами.

Згідно з висновком експерта за результатами проведення судової комп`ютерно-технічної експертизи від 16.10.2018 № 15817/21215-21266, яка призначена ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 19 червня 2019 року, вирішити питання щодо наявності ігрового програмного забезпечення у наданих для проведення експертизи об`єктах (флеш-накопичувачах, НЖМД), щодо можливості використання наданих для проведення експертизи об`єктів (флеш-накопичувачів, НЖМД) у якості гральних автоматів, симуляторів гральних автоматів, встановити можливим не надалося, оскільки файлові системи даних НЖМД та флеш-накопичувачів захищені паролем доступу до даних.

Під час здійснення досудового розслідування встановлено можливі комбінації доступу до вищевказаної інформації та 29 січня 2020 року призначено додаткову комп`ютерно-технічну експертизу, виконання якої доручено експертам Харківського НДІ судових експертиз ім. Засл. проф. M. С. Бокаріуса. Проте, експертами Харківського НДІ судових експертиз ім. Засл. проф. M. С. Бокаріуса дослідження не виконано у зв`язку із великою завантаженістю установи та особливим порядком роботи під час загальнодержавних карантинних заходів.

Для закінчення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні щонайменше необхідно:

- отримати висновок експерта за результатами проведення судової комп`ютерно-технічної експертизи;

- повідомити про підозру за скоєння злочину, передбаченого ч. 1 ст. 203-2 КК України, всім особам, причетність яких встановлено органами досудового розслідування, допитати вказаних осіб у якості підозрюваних;

- отримати у встановленому законом порядку у кожного підозрюваного окремо зразки для експертизи, а саме: зразки голосу, зразки почерку;

- призначити судову експертизу відео,- звукозапису, висновок якої долучити до матеріалів кримінального провадження;

- призначити судову почеркознавчу експертизу, висновок якої долучити до матеріалів кримінального провадження;

- виконати вимоги ст. ст. 283, 290 КПК України.

Ухвалою Кіровського районного суду м. Дніпропетровська строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019040000000082 продовжено до 29 липня 2021 року, однак натеперішній часнеможливо закінчитидосудове розслідуванняу строкдо 29липня 2021року,оскільки необхідно отримати висновки судової комп`ютерно-технічної експертизи за результатами яких визначитись з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, виконати інші слідчі (розшукові) дії необхідність у проведенні яких виникне у ході проведення досудового розслідування, а також необхідно провести ряд слідчих та процесуальних дій, а тому для цього є необхідним додатковий строк досудового розслідування, де складністю провадження є великий об`єм слідчих дій та тривалий процес проведення експертиз.

Слідчий в судовому засіданні підтримав клопотання, просив задовольнити останнє з наведених в ньому підстав.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, заслухавши міркування слідчого, приходить до наступного висновку.

На підставі п. 2 ч. 2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

На підставі п. 3 ч. 4 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 КПК України. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених ст. 294 КПК України, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Слідчим суддею встановлено, що 29 січня 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за №12019040000000082 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 203-2 КК України.

Ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 17 липня 2020 року строк досудового розслідування продовжено до 29 липня 2021 року, тобто до дванадцяти місяців, однак станом на 27 липня 2021 року в даному кримінальному провадженні жодній особі не повідомлено про підозру, не проведено всі слідчі дії та не отримано висновків судової комп`ютерно-технічної експертизи.

Відповідно, строк досудового розслідування закінчується 29липня 2021 року.

Перевіряючи доводиклопотання,слідчий суддявраховує необхідністьпроведення заявленогоу клопотанніобсягу слідчихдій тавстановлення осіб,причетних доскоєння злочину,передбаченого ч.1ст.203-2 КК України, про що свідчать додані до клопотання копії матеріалів кримінального провадження, які з достатньою імовірністю підтверджують необхідність отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, а також, що вказані дії не могли бути здійснені та завершені раніше з об`єктивних причин, в тому числі у зв`язку з проведенням судової комп`ютерно-технічної експертизи, яка досі не виконана у зв`язку із великою завантаженістю експертної установи та особливим порядком роботи під час загальнодержавних карантинних заходів, а як наслідок і визначення остаточної правової кваліфікації кримінального правопорушення, про що слід повідомити групі осіб про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Також слідчий суддя вважає доведеним, що досудове розслідування вказаного злочину є складним через утруднення фіксування протиправної діяльності, значний обсяг документів, які необхідно добути, дослідити і проаналізувати, утруднення встановлення всіх осіб, причетних до скоєння злочину, та завершити досудове розслідування у вісімнадцятимісячний строк, який продовжений ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду до дванадцяти місяців, тобто до 29 липня 2021 року виявляється неможливим, в зв`язку з необхідністю проведення судової комп`ютерно-технічної експертизи, допиту свідків, встановлення усіх осіб, причетних до скоєння злочину, виконання інших слідчих дій, необхідних для проведення досудового розслідування та повідомлення про підозру осіб за ч.1 ст. 203-2 КК України, за наслідком чого необхідно вирішити питання щодо остаточної правової кваліфікації кримінального правопорушення.

Водночас із цим, слідчий суддя зважає, що дане досудове розслідування здійснюється в межах строку встановленого ст. 219 КПК України, визначеного для кримінальних проваджень щодо тяжких та особливо тяжких злочинів, і має бути за вимогами ст. 28 КПК України розумним та найкоротшим для виконання обсягу запланованих слідчий дій, які необхідні для завершення досудового розслідування та встановлення осіб, причетних до вчинення злочину і повідомлення їм про підозру, у зв`язку з чим, зважаючи на заявлений обсяг слідчих (розшукових) дій, з урахуванням строків проведення експертиз, що визначений Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженою наказом Міністерства юстиції України 08 жовтня 1998 року №53/5, слідчий суддя приходить до висновку, що об`єктивно необхідним буде строк у шість місяців, тому клопотання підлягає задоволенню, а строк досудового розслідування продовженню на шість місяців, що буде достатнім для досягнення мети кримінального провадження.

Керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування, заявлене у кримінальному провадженні №12019040000000082, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29 січня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 203-2КК України задовольнити частково.

Продовжити строкдосудового розслідуванняу кримінальномупровадженні №12019040000000082,відомості прояке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 29січня 2019року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.203-2 КК України на шість місяців, починаючи з 29 липня 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту постановлення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКіровський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення27.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98571001
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про встановлення процесуальних строків

Судовий реєстр по справі —203/2003/19

Ухвала від 26.01.2022

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 27.07.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 17.07.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

Ухвала від 22.04.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 28.08.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 22.08.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні