Ухвала
від 28.07.2021 по справі 751/4734/21
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа №751/4734/21

Провадження №2/751/1220/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 липня 2021 р. місто Чернігів

Новозаводський районний суд міста Чернігова

в складі: головуючого-судді - Павлова В.Г.,

секретаря - Овдій О.М.,

за участі сторін:

представника позивача - Бєда В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду м. Чернігова цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ БФ-АГРО-ТРЕЙД про стягнення заборгованості та пені -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ТОВ БФ-АГРО-ТРЕЙД про стягнення заборгованості та пені на підставі укладеного між ними договору оренди земельної ділянки, яка розташована на території Семенівської міської ради Чернігівської області.

Представник позивача в судовому засіданні позовну заяву підтримав та просив її задовольнити. Заперечував проти направлення справи за підсудністю.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про день та час слухання справи повідомлявся належним чином, про що свідчить зворотне поштове повідомлення в матеріалах справи.

Суд, дослідивши матеріали заяви, приходить до висновку, що дана заява не підсудна Новозаводському районному суду міста Чернігова, виходячи з наступного.

Згідно із ч.1 ст.30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Виключна підсудність - особливий вид територіальної підсудності, який забороняє застосування інших видів територіальної підсудності (загальної, договірної, альтернативної або підсудності пов`язаних між собою вимог). Це пояснюється особливостями справ, на які така підсудність поширюється, і направлено на створення сприятливих умов для розгляду справи й виконання судового рішення.

Виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна /ч.1 ст.30 ЦПК України/. Згідно з положеннями статті 181 ЦК України до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Таким чином, правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, і стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно.

У постанові №911/2390/18 від 16.02.2021 Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що виключна підсудність застосовується до тих спорів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном.

Велика Палата Верховного Суду вважає, що словосполучення з приводу нерухомого майна необхідно розуміти таким чином, що правила виключної підсудності поширюються на будь-які спори, які стосуються прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном. У таких спорах нерухоме майно не обов`язково виступає як безпосередньо об`єкт спірного матеріального правовідношення.

Предметом позову у цій справі є зобов`язання щодо сплати орендної плати за користування земельною ділянкою, яка знаходиться на території Семенівської міської ради Чернігівської області, тобто поза межами територіальної юрисдикції Новозаводського районного суду м. Чернігова, що відповідно до вимог ч.9 ст.187 ЦПК України, є підставою для надіслання справи за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

З огляду на викладене, беручи до уваги предмет позову, відсутність підстав для розгляду справи у Новозаводському районному суді м. Чернігова, враховуючи місцезнаходження нерухомого майна, якого стосується позов, суд вважає за необхідне передати цивільну справу за підсудністю до Семенівського районного суду Чернігівської області, до територіальної юрисдикції якого вона належить.

Керуючись ст.27,31,260,261,353,354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ БФ-АГРО-ТРЕЙД про стягнення заборгованості та пені - передати за підсудністю на розгляд до Семенівського районного суду Чернігівської області.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою ЦПК України підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Чернігівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складання судового рішення.

Суддя В.Г.Павлов

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення28.07.2021
Оприлюднено30.07.2021
Номер документу98631462
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —751/4734/21

Ухвала від 02.07.2021

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Павлов В. Г.

Ухвала від 22.11.2021

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Рішення від 22.11.2021

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 14.09.2021

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 28.07.2021

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Павлов В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні