Ухвала
від 26.07.2021 по справі 464/1772/21
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/1772/21

пр.№ 1-кс/464/1570/21

УХВАЛА

26 липня 2021 року слідчий суддя Сихівського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання про передачу активів в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів,

встановив:

Старший слідчий з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Львівській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням у кримінальному провадженні №32020140000000025 від 27.03.2020, погодженим з прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Львівської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про передачу Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів в управління в порядку та на умовах, визначених статтями 19, 20 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів»,активів готівкових коштів, які визнані речовими доказами у кримінальному провадженні, зокрема: коштів в сумі 499805 гривень та 802023 гривень, які зберігаються в сховищі ЛОДА«Райффайзен Банк Аваль» за адресою: м. Львів, вул. Матейка, 8.

В обґрунтуванняклопотання слідчийпокликається нате,що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32020140000000025, внесеному до ЄРДР 27.03.2020, за попередньою правовою кваліфікацією кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

В ході розслідування кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ«Мізол» (ЄДРПОУ 33895476) при здійсненні фінансово-господарської діяльності в період 2018 2020 років ухилились від сплати податків на загальну суму 8106 200 грн. Відповідно до проведеного аналізу електронних податкових накладних вищевказаного товариства фактична вартість реалізованого аналогічного товару підприємствам реального сектору економіки, а також за готівкові кошти без відображення у податковому, бухгалтерському обліках значно вища. В період 2018-2020 років ТОВ «Мізол» (ЄДРПОУ 33895476) занижено декларування вартості реалізованого товару неплатникам податків - кінцевим споживачам, в розмірі близько 10-15% на загальну суму 154431100 грн. в тому числі 20% ПДВ в сумі 3086 200 грн.

Проведеними слідчими (розшуковими) діями встановлено факти придбання ТОВ «Мізол» ЄДРПОУ 33895476) в період 2019 року ТМЦ та їх реалізації за готівкові кошти без відображення у бухгалтерському та податковому обліках на адресу фізичних осіб - кінцевих споживачів, підприємств м. Львова, Західних та інших регіонів України. Щомісячна реалізація ТМЦ за готівкові кошти без відображення в обліках товариства становить приблизно 78 млн. грн. Отримані від реалізації товару готівкові кошти (гривня,долари) керівниками філій зокрема: Львівської філії ТОВ«Мізол» (ЄДРПОУ 35383201) ОСОБА_5 , а також за допомогою «кур`єра» - працівника підприємства ТОВ «Мізол» (ЄДРПОУ 33895476) ОСОБА_6 , направляються в центральний офіс підприємства в м. Києві, для відповідно обліку, зберігання, розподілу, обміну на іноземну валюту для розрахунків із постачальниками ТМЦ в готівковій формі, виплати заробітної плати в «конвертах», «дивідендів», «премій».

Відтак, службовими особами ТОВ «Мізол» (ЄДРПОУ 33895476) налагоджено схему та створено розгалужену мережу торгівельних об`єктів за допомогою яких здійснюється придбання та реалізація ТМЦ за готівкові кошти без належного відображення фінансово-господарських операцій по бухгалтерському та податковому обліках підприємства на загальну суму 27888 800 грн. на рік, що призвело до несплати податку на прибуток підприємства в сумі 5020 000 грн.

З метою встановлення фактичних обставин вчинення кримінального правопорушення, перевірки відомостей, отриманих в ході досудового розслідування, а також відшукання речей і документів, пов`язаних із протиправною діяльністю, у кримінальному провадженні на підставі ухвали слідчого судді Сихівського районного суду м. Львова від 11.05.2021, 18.05.2021 проведено обшук офісного приміщення за адресою: м.Львів, вул. Городоцька, 174, за результатами якого виявлено та вилучено готівкові кошти в сумі 499 805 гривень.

На підставі ухвали Сихівського районного суду м. Львова від 11.05.2021, 18.03.2021 проведено обшук в автомобілі марки «TOYOTA CAMRY», р.н. НОМЕР_1 , де виявлено та вилучено готівкові кошти в сумі 802 023 гривень.

На підставі постанови слідчого від 19.05.2021 вищевказані грошові кошти визнані речовими доказами у кримінальному провадженні.

Зазначені кошти не містять на собі слідів кримінального правопорушення. В подальшому готівкові кошти, на які накладено арешт, поміщено на зберігання до сховища в ЛОДА«Райффайзен Банк Аваль» за адресою: м. Львів, вул. Матейка, 8.

Враховуючи наведене, вбачається, що вищевказані грошові кошти, передані на зберігання до сховища ЛОДА«Райффайзен Банк Аваль», а саме: готівкові кошти в сумі 499805 гривень; готівкові кошти в сумі 802023 гривень визнано речовим доказом у кримінальному провадженні, їх сукупна вартість становить понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 2021 рік, зазначені грошові кошти підлягають передачі в управління Національному агентству, так як це не заподіє шкоди кримінальному провадженню, а навпаки забезпечить досягнення завдань кримінального провадження, сприятиме збереженню речових доказів у ньому та збільшенню їх економічної вартості, убезпечить від прямого чи опосередкованого впливу та посягання на арештоване майно, а також для здійснення заходів з управління ним з метою забезпечення невідворотності настання негативних наслідків за вчинення кримінального правопорушення через позбавлення осіб економічних переваг, одержаних внаслідок протиправної поведінки, а також унеможливлення одержання такими особами будь-якої вигоди внаслідок вчинення кримінального правопорушення, зокрема, доходів від нього, та для забезпечення досягнення завдань кримінального провадження.

На розгляд клопотання слідчий не з`явився, звернувся до суду із заявою про розгляд клопотання за його відсутності.

Представник ТОВ «Мізол» на розгляд клопотання не з`явився, належним чином повідомлявся про час та місце розгляду клопотання.

На підставі ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Оглянувши матеріали клопотання, встановлено наступне.

Відповідно до ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Частиною 1, 2 ст. 100 КПК України передбачено, що речовий доказ, який був наданий стороні кримінального провадження або нею вилучений, повинен бути якнайшвидше повернутий володільцю, крім випадків, передбачених статтями160-166,170-174цьогоКодексу. Речовий доказ або документ, наданий добровільно або на підставі судового рішення, зберігається у сторони кримінального провадження, якій він наданий. Сторона кримінального провадження, якій наданий речовий доказ або документ, зобов`язана зберігати їх у стані, придатному для використання у кримінальному провадженні. Речові докази, які отримані або вилучені слідчим, прокурором, оглядаються, фотографуються та докладно описуються в протоколі огляду. Зберігання речових доказів стороною обвинувачення здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до абзацу третього частини шостої статті 100 КПК України речові докази вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження, передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості, а речові докази, зазначені в абзаці першому цієї частини, такої самої вартості для їх реалізації з урахуванням особливостей, визначених законом.

Згідно з ч. 1 ст. 19 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» Національне агентство здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, у тому числі як захід забезпечення позову лише щодо позову, пред`явленого в інтересах держави, із встановленням заборони розпоряджатися та/або користуватися такими активами, а також у позовному провадженні у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави із встановленням заборони користуватися такими активами, сума або вартість яких дорівнює або перевищує 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.

Встановлено, арешт на вилучене в ході обшуку майно, зокрема, грошові кошти, не накладався, що є обов`язковою умовою при вирішенні питання щодо передачі активів в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Таким чином, у задоволенні клопотання необхідно відмовити.

Керуючись ст. 19 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», ст. 100 КПК України, слідчий суддя,

ухвалив:

У задоволенніклопотання старшогослідчого зОВС другоговідділу розслідуваннякримінальних провадженьСУ ФРГУ ДФСу Львівськійобласті ОСОБА_3 про передачу активів в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, в межах досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020140000000025 від 27.03.2020, за попередньою правовою кваліфікацією за ч. 3 ст. 212 КК України, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.07.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу98651778
СудочинствоКримінальне
Сутьпередачу активів в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів

Судовий реєстр по справі —464/1772/21

Ухвала від 13.09.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Ухвала від 03.09.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Ухвала від 30.08.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Ухвала від 27.08.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 26.08.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Ухвала від 19.08.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 29.07.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Дулебко Н. І.

Ухвала від 29.07.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Дулебко Н. І.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Дулебко Н. І.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Маліновська-Микич О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні