Рішення
від 30.06.2021 по справі 195/680/21
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/680/21

2/195/204/21

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р АЇ Н И

30.06.2021 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Омеко М.В., за участю секретаря судового засідання Мартинової Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного сільськогосподарського підприємства "Агрофірма "Степовик" про розірвання договору оренди земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ:

19.04.2021 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Приватного сільськогосподарського підприємства "Агрофірма "Степовик" про розірвання договору оренди земельної ділянки посилаючись на наступне.

Позивач ОСОБА_1 , являється спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідно ним успадкована земельна ділянка передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, загальною площею 7,9700 гектарів, кадастровий номер 1225483500:01:006:0012, яка розташована на території Кисличуватської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області.

Належна йому, зазначена земельна ділянка знаходиться в користуванні у Приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма СТЕПОВИК відповідно до Договору оренди землі від 10.12.2009 року (далі Договір), зареєстрованого у Томаківському районному відділі ДРФ ДП ЦДЗК 16.03.2010 року, запис № 041013400059.

Відповідно до абзацу другого пункту 39 зазначеного Договору оренди землі, перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи - орендаря є підставою зміни умов або розірвання договору .

Позивач, неодноразово звертався до Приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма СТЕПОВИК , з питанням того, що, відповідно до зазначених умов абзацу другого пункту 39 Договору оренди землі, вважати Договір оренди землі розірваним, та пропонував скласти додаткову угоду про розірвання Договору та акт приймання - передачі земельної ділянки. Проте, від усних перемов, щодо вирішення питання розірвання Договору, представники Приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма СТЕПОВИК ухиляються.

Від усних перемов, щодо вирішення питання розірвання Договору, представники Приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма СТЕПОВИК ухиляються.

У зв`язку з чим позивач був змушений звернутися до суду з даними позовними вимогами.

Представник позивача адвокат -Івахненко О.О. надав до суду клопотання про розглядсправи без його участі, заявлені позовні вимоги підримує та просить їх задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач в судове засідання не прибув та уповноваженого представника не забезпечив за невідомими суду причинами, про час та місце судового засідання повідомлений належним чином за зареєстрованою у встановленому законом порядку юридичною адресою, відзиву на позов або зустрічного позову не подав.

За даних обставин суд вважав за можливе проводити заочний розгляд справи на підставі Глави 11 Розділу ІІІ ЦПК України .

Відповідно до положень ч. 1 ст. 280 Цивільного процесуального кодексу України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності або якщо повідомлені ним причини неявки визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані докази, виходячи з їх належності та допустимості, суд приходить до наступного висновку.

Згідно з ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

У відповідності зі ст. ст. 12 , 13 ЦПК України , суд розглядає справи на принципах змагальності і диспозитивності, у межах заявлених позовних вимог на підставі доказів, поданих учасниками справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову в повному обсязі з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , являється спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідно ним успадкована земельна ділянка передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, загальною площею 7,9700 гектарів, кадастровий номер 1225483500:01:006:0012, яка розташована на території Кисличуватської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області.

Зазначена обставина підтверджується виданими йому нотаріусом: свідоцтвом про право на спадщину за законом від 11.11.2019 року, зареєстрованим в реєстрі за № 1173, Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 11.11.2019 року, за індексним номером витягу: 188278208.

Вказана земельна ділянка знаходиться в користуванні у Приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма СТЕПОВИК відповідно до Договору оренди землі від 10.12.2009 року, зареєстрованого у Томаківському районному відділі ДРФ ДП ЦДЗК 16.03.2010 року, запис № 041013400059.

Відповідно до абзацу другого пункту 39 зазначеного Договору оренди землі, перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи - орендаря є підставою зміни умов або розірвання договору .

На адвокатський запит, Відділом Держгеокадастру у Томаківському районі Дніпропетровської області, надано належним чином завірену копію Договору оренди землі від 10.12.2009 року, укладеного між ОСОБА_2 та ПСП Агрофірма Степовик , зареєстрованого в Державному реєстрі земель 16.03.2010 року за № 041013400059.

Згідно зі ст. 2 Закону України Про оренду землі відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються ЗК України, Цивільним кодексом України (далі -ЦК України), цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Спеціальним законом, яким регулюються відносини, пов`язані з орендою землі, є Закон України Про оренду землі .

За змістом ст. 1 вказаного Закону оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до положень ст. 627 ЦК України, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ст. 31 Закону України Про оренду землі , договір оренди землі припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено; викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря; смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у статті 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки; ліквідації юридичної особи-орендаря; відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем; набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці; припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства).

Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Згідно ч. 1 ст. 32 Закону Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

За змістом ч. 4 ст. 32 Закону України Про оренду землі договір оренди землі може бути розірваний судом за вимогою нового власника земельної ділянки, якщо таке право передбачено договором.

У даному випадку у п. 39 Договору оренди землі сторони передбачили, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи є підставою для зміни умов або розірвання договору, що відповідає вимогам ст. ст. 6, 627, ч. ч. 1,2 ст. 651 ЦК України

Пункт 39 Договору відповідає положенням пункту 40 Типового договору оренди землі, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів Українивід 3 березня 2004 року № 220, та погоджений сторонами саме в такій редакції, що передбачає в якості підстав розірвання договору оренди зміну власника, двозначного тлумачення умови договору не містять.

Згідно ч. 4 ст. 41 Конституції України, ч. 1 ст. 321 ЦК України, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду України від 03.02.2020 року по справі № 530/1578/16-ц провадження № 61-4697св19.

На підставі наведеного та керуючись положеннями ст. 41 Конституції України, ст. ст. 321, 627, 651 ЦК України, ст.ст. 2, 7, 31, 32, 35 ЗУ Про оренду землі , ст.ст.7-13,76-80,258,259, 263-265,280 ЦПК ,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (паспорт № НОМЕР_1 , іпн. НОМЕР_2 , який проживає за адресою АДРЕСА_1 ) до Приватного сільськогосподарського підприємства "Агрофірма "Степовик" (код ЄДРПОУ 31881629) про розірвання договору оренди земельної ділянки - задовольнити.

Розірвати Договір оренди землі від 10.12.2009 року, зареєстрований у Томаківському районному відділі ДРФ ДП ЦДЗК 16.03.2010 року, запис № 041013400059, укладений між ОСОБА_2 та Приватним сільськогосподарським підприємством Агрофірма СТЕПОВИК (код ЕДРПОУ: 31881629, юридична адреса: вул. 40 років Перемоги, 22, с-ще Томаківка, Томаківського району Дніпропетровської області, поштовий індекс: 53500), одночасно припинити та скасувати державну реєстрацію зазначеного речового права та зобов`язати Приватне сільськогосподарське підприємство Агрофірма СТЕПОВИК повернути належну ОСОБА_1 земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 7,9700 гектарів, кадастровий номер 1225483500:01:006:0012, яка розташована на території Кисличуватської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області, у придатному для використання стані.

Стягнути з Приватного сільськогосподарського підприємства "Агрофірма "Степовик" на користь держави судові витрати у вигляді сплаченого судового збору у розмірі 908 (девятсот вісім) гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте Томаківським районним судом Дніпропетровської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду в 30-денний строк з дня його проголошення (складання), при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу 13 Перехідні положення ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: М. В. Омеко

СудТомаківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення30.06.2021
Оприлюднено04.08.2021
Номер документу98758311
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —195/680/21

Рішення від 30.06.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 30.06.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 15.06.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 31.05.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 20.04.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні