Вирок
від 05.08.2021 по справі 583/2979/21
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 583/2979/21

1-кп/583/302/21

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" серпня 2021 р. м. Охтирка

Охтирський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1 ,

за участю секретарясудового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Охтирка кримінальне провадження № 12020200060000072 від 27 січня 2020 року за обвинуваченням

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця м. Охтирка Сумської області, освіта середня-спеціальна, не працюючого, одруженого, має на утриманні неповнолітню дитину, проживаючого за адресою : АДРЕСА_1 , раніше не судимого

зач. 3,4 ст. 246 КК України

з участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

представника потерпілого ОСОБА_5 ,

встановив:

ОСОБА_3 в травні 2021 року, більш точного часу встановити не вдалось, вирішив здійснити незаконний поруб дерев у лісі, поблизу м. Охтирка Сумської області з метою подальшого виготовлення з деревини дощок. З зазначеною злочинною метою ОСОБА_3 взяв з дому власну бензопилу марки «Штіль» та у травні 2021 року, точного часу встановити не надалось можливим, прибув до лісу, який примикає до західної окраїни

м.Охтирка Сумськоїобласті,а самедо кварталу47виділу 27урочища «ГайМошенка,Охтирського лісництва,Державного підприємства«Охтирське лісовегосподарство»,де,в цейже періодчасу,у вечірнійчас,більш точногочасу встановитине вдалосьможливим,діючи незаконно,умисно,всупереч встановленомупорядку заготівлілісодеревини,без спеціальногодозволу навикористання лісовихресурсів (лісорубногоквитка,або ордера),в порушеннявимог ст.ст.4,69Лісового кодексуУкраїни тапорядку спеціальноговикористання лісовихресурсів затвердженихПостановою КабінетуМіністрів України«Про врегулюванняпитань щодовикористання лісовихресурсів» від23.07.2007за №761,самовільно скоївнезаконний порубвосьми ростучих деревпороди «сосназвичайна сиро ростуча»різного діаметром від 45,75 см до 53,25 см. Після незаконного порубу дерев ОСОБА_3 відділив від їх стовбурів дрібні гілки, розпиляв на колоди, які повантажив до кузову автомобіля ГАЗ 3302, д.н.з. НОМЕР_1 , яким користується, та за допомогою зазначеного автомобіля вивіз їх незаконно з лісу, спричинивши державі в особі ДП «Охтирське лісове господарство» шкоду на загальну суму 111628, 41 грн., що у шістдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на 2021 рік.

Крім того, 17 червня 2021 року, більш точного часу встановити не надалось можливим, ОСОБА_3 , вирішив здійснити незаконний поруб дерев у лісі, який примикає до західної окраїни м. Охтирка, Сумської області з метою подальшого виготовлення з деревини дощок. З зазначеною злочинною метою ОСОБА_3 взяв власну бензопилу марки «Штіль» та 17.06.2021 прибув до лісу, який примикає до західної окраїни м. Охтирка Сумської області, а саме до кварталу 34 виділу 5 урочища «Гай Мошенка», Охтирського лісництва, Державного підприємства «Охтирське лісове господарство», територія якого входить без вилучення до складу національного природного парку « ІНФОРМАЦІЯ_2 », тобто є об`єктом природно-заповідного фонду, де, в цей же день, у вечірній час, більш точного часу встановити не надалось можливим, діючи незаконно, умисно, всупереч встановленому порядку заготівлі лісодеревини, без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів (лісорубного квитка, або ордера), в порушення вимог ст. ст. 4, 69 Лісового кодексу України та порядку спеціального використання лісових ресурсів затверджених Постановою Кабінету Міністрів України «Про врегулювання питань щодо використання лісових ресурсів» від 23.07.2007 за №761 самовільно скоїв незаконний поруб двох ростучих дерев породи «сосна звичайна (сухостійна)» діаметром 47 см та 45 см. Після незаконного порубу дерев ОСОБА_3 відділив від їх стовбурів дрібні гілки, розпиляв на колоди, які повантажив до кузову автомобіля ГАЗ 3302, д.н.з. НОМЕР_1 , яким користується, та за допомогою зазначеного автомобіля незаконно вивіз їх з лісу.

Протиправними діями ОСОБА_3 заподіяно шкоду державі в особі ДП «Охтирське лісове господарство» на суму 11313, 00 грн.

Крім того, 22.06.2021, приблизно о 20 годині, ОСОБА_3 вирішив здійснити незаконний поруб дерев у лісі, який примикає до західної окраїни м. Охтирка Сумської області з метою подальшого виготовлення з деревини дошок. З зазначеною злочинною метою ОСОБА_3 взяв власну бензопилу марки Штіль» та 22.06.2021, приблизно о 20 годині, прибув до лісу, який примикає до західної окраїни м. Охтирка, Сумської області, а саме до кварталу 41 виділу 2 урочища «Гай Мошенка», Охтирського лісництва, Державного підприємства «Охтирське лісове господарство», територія якого входить без вилучення до складу національного природного парку « ІНФОРМАЦІЯ_2 », де, в цей же день, у вечірній час, більш точного часу встановити не надалось можливим, діючи незаконно, умисно, всупереч встановленому порядку заготівлі лісодеревини, без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів (лісорубного квитка, або ордера), в порушення вимог ст.ст. 4, 69 Лісового кодексу України та порядку спеціального використання лісових ресурсів затверджених Постановою Кабінету Міністрів України «Про врегулювання питань щодо використання лісових ресурсів» від 23.07.2007 за №761 самовільно скоїв незаконний поруб двох ростучих дерев породи «сосна звичайна сиро ростуча» діаметром 43,75 см та 51,5 см.

Після незаконного порубу дерев ОСОБА_3 відділив від їх стовбурів дрібні гілки, розпиляв на колоди, які повантажив до кузову автомобіля ГАЗ 3302, д.н.з. НОМЕР_1 , яким користується, та за допомогою зазначеного автомобіля незаконно вивіз їх з лісу, після чого був затриманий працівниками поліції о 03 год. 55 хв. 23.06.2021, спричинивши державі в особі ДП «Охтирське лісове господарство» шкоду на загальну суму 11697,00 грн.

Обвинувачений ОСОБА_3 в судовому засіданні свою вину визнав повністю, щиро розкаявся та підтвердив вчинення ним інкримінованих йому кримінальних правопорушень. Заявлений до нього цивільний позов визнав повністю.

Представник потерпілого та цивільного позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив суворо не карати.

Заслухавши думку учасників процесу, які не оспорюють фактичних обставин справи, суд визнав недоцільним дослідження доказів стосовно фактичних обставин справи, обмежившись допитом обвинуваченого.

За таких обставин суд дійшов висновку, що винуватість є доведеною.

Злочинні дії ОСОБА_3 суд кваліфікує за ч. 4 ст. 246 КК України, як незаконна порубка дерев у лісах, перевезення незаконно зрубаних дерев, що спричинило тяжкі наслідки та за ч. 3 ст. 246 КК України незаконна порубка дерев у лісах, вчинена у об`єкті природно-заповідного фонду, перевезення незаконно зрубаних дерев.

При призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_3 суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу обвинуваченого, його вік, те, що на обліку у психдиспансері та лікаря нарколога не перебуває, за місцем проживання характеризується позитивно.

До пом`якшуючих покарання обвинуваченого ОСОБА_3 обставин суд відносить щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

Обтяжуючих обставин судом не встановлено.

З урахуванням даних обставин, суд вважає за необхідне призначити обвинуваченому покарання у межах санкції у виді позбавлення волі, так як таке покарання необхідне й достатнє для виправлення обвинуваченого, а також запобігання вчиненню нових злочинів.

Разом з тим, враховуючи особу обвинуваченого, який раніше не судимий, думку представника потерпілого, який просив суворо не карати, наявність у обвинуваченого утриманців, суд вважає можливим виправлення обвинуваченого без відбування покарання з випробуванням згідно зі ст.75 КК України з покладанням на нього обов`язків, передбачених ст.76 цього Кодексу.

Представником потерпілого заявлено цивільний позов, згідно з яким представник цивільного позивача ДП «Охтирське лісове господарство» просить суд стягнути з ОСОБА_3 на користь держави майнову шкоду, завдану кримінальним правопорушенням в сумі 134638 грн. 41 коп.

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Матеріалами справи підтверджується, що державі заподіяна матеріальна шкода в розмірі 134638 грн. 41 коп., а тому з обвинуваченого ОСОБА_3 необхідно стягнути на користь держави в рахунок відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної злочином, грошові кошти в сумі 134638 грн. 41 коп.

Згіднозі ст. 124 КПК Українинеобхідно стягнути з ОСОБА_3 на користь держави витрати за проведення експертизи.

Долю речових доказів вирішити в порядку ст. 100 КПК України.

Накладений в межах кримінального провадження арешт майна скасувати відповідно до ч. 4 ст. 174 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 349, 370, 373-374 КПК України, суд

УХВАЛИВ :

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 246, ч. 4 ст. 246 КК України і призначити йому покарання:

за ч.3 ст. 246 КК України у виді позбавлення волі строком на 3 роки;

за ч. 4 ст. 246 КК України у виді позбавлення волі строком на 5 років.

На підставі ч.1 ст.70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначити ОСОБА_3 покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком на 2 роки.

На підставі п.п. 1, 2 ч. 1, п. 2 ч. 3 ст. 76 КК України зобов`язати ОСОБА_3 періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Запобіжний захід ОСОБА_3 до вступу вироку в законну силу не застосовувати.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , накористь держави в особі Чернеччинської сільської ТГ майнову шкоду, завдану кримінальним правопорушенням в сумі 134638 грн. 41 коп.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , накористь держави судові витрати в сумі 2574,30 грн.

Речові докази:

колоду деревини породи сосна довжиною 152 см, діаметром 25 см; колоду деревини породи сосна довжиною 137 см, діаметром 32 см; колоду деревини породи сосна довжиною 148 см, діаметром 20 см; колоду деревини породи сосна довжиною 185 см, діаметром 25 см; колоду деревини породи сосна довжиною 148 см, діаметром 31 см; колоду деревини породи сосна довжиною 148 см, діаметром 30 см; колоду деревини породи сосна довжиною 147 см, діаметром 14 см; колоду деревини породи сосна довжиною 233 см, діаметром 29 см; колоду деревини породи сосна довжиною 29 см, діаметром 35 см передані на зберігання ДП «Охтирське лісове господарство», вважати повернутим власнику;

автомобіль марки ГАЗ 3302, днз НОМЕР_1 сірого кольору, свідоцтво про реєстрацію ТЗ № НОМЕР_2 , ключі від замку запалення ТЗ ГАЗ 3302, з д.н.з. НОМЕР_1 , мобільний телефон Nokia, модель 302, TYPE RM813 imei: НОМЕР_3 з сім-картою абонентського номеру НОМЕР_4 , передані ОСОБА_3 на зберігання вважати повернутими власнику;

колода №1 діаметром в зрізані частині 32,5 см, довжиною 238 см; колода №2 діаметром в зрізані частині 29,5 см, довжиною 210 см; колода №3 діаметром в зрізані частині 31 см, довжиною 230 см; колода №4 діаметром в зрізані частині 47 см, довжиною 198 см; колода №5 діаметром в зрізані частині 38 см, довжиною 206 см; колода №6 діаметром в зрізані частині 34 см, довжиною 205,5 см; колода №7 діаметром в зрізані частині 33 см, довжиною 202,5 см; колода №8 діаметром в зрізані частині 34 см, довжиною 200,05 см; передані на зберігання ДП «Охтирське лісове господарство», вважати повернутим власнику;

дошка «Сосна» обрізана 28 шт. товщиною 2,5см, розмірами (довжина, ширина): 1) 2,25м х 30см; 2) 2,33м х 19см; 3) 2,51м х 22см; 4) 2,34м х 18см; 5) 2,51м х 23см; 6) 2,51м х 21см; 7) 2,51м х 22см; 8) 2,51м х 18см; 9) 2,51м х 21см; 10) 2,41м х 18см; 11) 2,32м х 25см; 12) 2,3м х 33см; 13) 2,41м х 24см; 14) 2,4м х 26см;

15) 2,52м х 28см; 16) 2,40м х 22см; 17) 2,40м х 19см; 18) 2,40м х 22см; 19) 2,40м х 26см; 20) 2,40м х 24см; 21) 2,41м х 26см; 22) 2,34м х 18см; 23) 2,34м х 19см;

24) 2,34м х 18см; 25) 2,33м х 18см; 26) 2,33м х 18см; 27) 2,33м х 18 см; 28) 2,33м х 18 см,

брус «Сосна» різних розмірів (довжина, ширина, товщина): 1) 2,24м х 10см х 5,0см; 2) 4,21м х 14см х 5,0см; 3) 4,21м х 14см х 5,0см; 4) 4,20м х 14см х 5,0см; 5) 4,0м х 4,5см х 6,5см; 6) 4,0м х 4,5см х 7,0см; 7) 4,0м х 4,5см х 6,5см; 8) 4,0м х 4,5см х 6,5см; 9) 4,0м х 4,5см 7,0см,

Сортимент колода «Сосна» 8 шт., замір у верхньому зрізі (довжина, ширина): 1) 2,31м х 37см; 2) 2,26м х 43см; 3) 2,21м х 42см; 4) 2,21м х 43см; 5) 2,28м х 41см; 6) 2,25м х 42см; 7) 2,26м х 41см; 8) 2,30м х 31см, передані на зберігання ДП «Охтирське лісове господарство», вважати повернутим власнику;

дошка «Ясень» не обрізна 4 штуки та дошка дуб обрізна 13 штук, передані ОСОБА_3 вважати повернутими власнику;

дошка «Сосна» необрізна 100 штук, передана під зберігальну розписку ОСОБА_6 вважати повернутими власнику;

7 коло дуба передані під зберігальну розписку ОСОБА_7 вважати повернутими власнику;

12зрізів деревапороди сосна , що знаходяться в камері зберігання речових доказів Охтирського РВП ГУНП в Сумській області- знищити

бензопилу «STIHL» MS180 № РА66-GF оранжевого кольору, яку передано на відповідальне зберігання в камеру зберігання речових доказів Охтирського РВП ГУНП в Сумській області - конфіскувати у власністьдержави.

Арешт майна, накладений ухвалою слідчого судді від 25.06.2021 на колоду деревини породи сосна довжиною 152 см, діаметром 25 см; 2) колоду деревини породи сосна довжиною 137 см, діаметром 32 см; 3) колоду деревини породи сосна довжиною 148 см, діаметром 20 см; 4) колоду деревини породи сосна довжиною 185 см, діаметром 25 см; 5) колоду деревини породи сосна довжиною 148 см, діаметром 31 см; 6) колоду деревини породи сосна довжиною 148 см, діаметром 30 см; 7) колоду деревини породи сосна довжиною 147 см, діаметром 14 см; 8) колоду деревини породи сосна довжиною 233 см, діаметром 29 см; 9) колоду деревини породи сосна довжиною 29 см, діаметром 35 см,

ухвалою слідчого судді від 25.06.2021 на колода №1 діаметром в зрізані частині 32,5 см, довжиною 238 см; колода №2 діаметром в зрізані частині 29,5 см, довжиною 210 см; колода №3 діаметром в зрізані частині 31 см, довжиною 230 см; колода №4 діаметром в зрізані частині 47 см, довжиною 198 см; колода №5 діаметром в зрізані частині 38 см, довжиною 206 см; колода №6 діаметром в зрізані частині 34 см, довжиною 205,5 см; колода №7 діаметром в зрізані частині 33 см, довжиною 202,5 см; колода №8 діаметром в зрізані частині 34 см, довжиною 200,05 см; свідоцтво про реєстрацію ТЗ № НОМЕР_2 , ключі від замку запалення ТЗ ГАЗ 3302, з д.н.з. НОМЕР_1 , мобільний телефон Nokia, модель 302, TYPE RM813 imei: НОМЕР_3 з сім-картою абонентського номеру НОМЕР_4 ,

ухвалою слідчого судді від 06.07.2021 на дошка «Сосна» обрізана 28 шт. товщиною 2,5см, розмірами (довжина, ширина): 1) 2,25м х 30см; 2) 2,33м х 19см; 3) 2,51м х 22см; 4) 2,34м х 18см; 5) 2,51м х 23см; 6) 2,51м х 21см; 7) 2,51м х 22см; 8) 2,51м х 18см; 9) 2,51м х 21см; 10) 2,41м х 18см; 11) 2,32м х 25см; 12) 2,3м х 33см; 13) 2,41м х 24см; 14) 2,4м х 26см;

15) 2,52м х 28см; 16) 2,40м х 22см; 17) 2,40м х 19см; 18) 2,40м х 22см; 19) 2,40м х 26см; 20) 2,40м х 24см; 21) 2,41м х 26см; 22) 2,34м х 18см; 23) 2,34м х 19см;

24) 2,34м х 18см; 25) 2,33м х 18см; 26) 2,33м х 18см; 27) 2,33м х 18 см; 28) 2,33м х 18 см, брус «Сосна» різних розмірів (довжина, ширина, товщина): 1) 2,24м х 10см х 5,0см; 2) 4,21м х 14см х 5,0см; 3) 4,21м х 14см х 5,0см; 4) 4,20м х 14см х 5,0см; 5) 4,0м х 4,5см х 6,5см; 6) 4,0м х 4,5см х 7,0см; 7) 4,0м х 4,5см х 6,5см; 8) 4,0м х 4,5см х 6,5см; 9) 4,0м х 4,5см 7,0см, сортимент колода «Сосна» 8 шт., замір у верхньому зрізі (довжина, ширина): 1) 2,31м х 37см; 2) 2,26м х 43см; 3) 2,21м х 42см; 4) 2,21м х 43см; 5) 2,28м х 41см; 6) 2,25м х 42см; 7) 2,26м х 41см; 8) 2,30м х 31см,

ухвалою слідчого судді від 25.06.2021 на бензопилу «STIHL» MS180 № РА66-GF оранжевого кольору, від 24.06.2021 на 12 зрізів дерева породи сосна - скасувати.

Вирок може бути оскаржено до Сумського апеляційного суду через Охтирський міськрайонний суд Сумської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копію вироку після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Роз`яснити учасникам судового провадження їх право на отримання в суді копії вироку.

Суддя Охтирського міськрайсуду

Сумської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.08.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98784625
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —583/2979/21

Ухвала від 05.09.2023

Кримінальне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Соколова Н. О.

Вирок від 05.08.2021

Кримінальне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Соколова Н. О.

Ухвала від 02.08.2021

Кримінальне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Соколова Н. О.

Ухвала від 29.07.2021

Кримінальне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Соколова Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні