Ухвала
від 05.08.2021 по справі 686/1997/16-к
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/1997/16-к

Провадження № 1-кс/686/8084/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2021 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницькому клопотання заступника начальника відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Хмельницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором, про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №42016240000000002,

встановив:

04.08.2021 року заступник начальника відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Хмельницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області із клопотанням, погодженим із прокурором Окружної прокуратури міста Хмельницького ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що по АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення їх оригіналів.

Хмельницьким районним управлінням поліції ГУНП в Хмельницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42016240000000002, відомості у якому 06.01.2016 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.2 ст.366, ч.1 ст.358 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що «службові особи ПП « ОСОБА_5 », упродовж 2013-2015 років, діючи в інтересах підприємства, з метою створення умов для отримання прав на земельну ділянку водного фонду в прибережній смузі річки Південний Буг по АДРЕСА_2 площею 0,38 га, нормативною вартістю 540 447 тис. грн., ринковою вартістю понад 2 млн. грн. (кадастровий номер 6810100000:33:001:0030) та її забудову під базу відпочинку із поліпшеними апартаментами та кімнатами гуртожиткового типу, склали завідомо недостовірний протокол №1 проведення аукціону на ІНФОРМАЦІЯ_2 та біржову угоду від 12.05.2011 про наче б то купівлю-продаж майна КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » як об`єкта нерухомого майна - незавершеного будівництва бази відпочинку, що в дійсності на відкритих (біржових) торгах було продано як рухоме майно (будівельні матеріали) ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » 22.07.2008, надали їх до ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 . В Вказані дії спричинили тяжкі наслідки інтересам держави, що полягають у незаконній забудові земельної ділянки природоохоронного призначення, що перебуває в державній власності, нормативною вартістю 540 447 тис. грн., ринковою вартістю понад 2 млн. грн., забудова якої прямо заборонена законом, обмеженні права загального природокористування громадян у межах зазначеної земельної ділянки, обмеженні правомочностей держави як власника земельної ділянки на володіння, користування та розпорядження нею.

Також встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_6 , зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах ПП « ОСОБА_5 », всупереч п.4 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», ст. 182, п.п.2, 3 ст. 331 Цивільного кодексу України, п. 82 Порядку державної реєстрації права власності на об`єкт незавершеного будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 868 від 17.10.2013, 17.01.2015, за відсутності документів, що дають змогу встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують, безпідставно провели державну реєстрацію права власності ПП « ОСОБА_5 » на незавершене будівництво бази відпочинку та літнього торгівельного майданчика по АДРЕСА_2 як об`єкт нерухомого майна (рішення про державну реєстрацію №18683804 від 17.01.2015), яке в дійсності є рухомим майном (будівельними матеріалами). Вказані дії спричинили тяжкі наслідки інтересам держави, що полягають у незаконній забудові земельної ділянки природоохоронного призначення, що перебуває в державній власності, нормативною вартістю 540 447 тис. грн., ринковою вартістю понад 2 млн. грн., забудова якої прямо заборонена законом, обмеженні права загального природокористування громадян у межах зазначеної земельної ділянки, обмеженні правомочностей держави як власника земельної ділянки на володіння, користування та розпорядження нею.

Окрім цього встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_7 , зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах ПП « ОСОБА_5 », видали підприємству містобудівні умови та обмеження № 56/ГП-25.1-04 від 27.02.2015 для забудови земельної ділянки водного фонду по АДРЕСА_2 , внісши недостовірні відомості про цільове призначення земельної ділянки безпідставно вказавши її належність до земель житлової та громадської забудови, та не зазначивши наявність планувальних обмежень щодо забудови, а саме наявність прибережної захисної смуги. Вказані дії спричинили тяжкі наслідки інтересам держави, що полягають у незаконній забудові земельної ділянки природоохоронного призначення, що перебуває в державній власності, нормативною вартістю 540 447 тис. грн., ринковою вартістю понад 2 млн. грн., забудова якої прямо заборонена законом, обмеженні права загального природокористування громадян у межах зазначеної земельної ділянки, обмеженні правомочностей держави як власника земельної ділянки на володіння, користування та розпорядження нею

Також встановлено, що 23.06.2014 невстановлені особи, використовуючи факсиміле та печатку інженера інвентаризації нерухомого майна ОСОБА_6 підробили технічний паспорт на обєкт незавершеного будівництва бази відпочинку та літнього торгівельного майданчика, що розташований, в АДРЕСА_2 , шляхом внесення завідомо недостовірних відомостей про наявність за вищевказаною адресою обєкта незавершеного будівництва.

В подальшому, з метою встановлення суми завданої кримінальними правопорушеннями, шкоди у зазначеному кримінальному провадженні призначено екологічну експертизу, проведення якої доручено експертам ІНФОРМАЦІЯ_9 .

З метою встановлення обставин надання дозволу на проведення будівництва бази відпочинку та літнього торгівельного майданчика по АДРЕСА_2 , а також встановлення інших важливих для досудового розслідування обставин, необхідно провести тимчасовий доступ до документів ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю вилучення завірених належним чином копійдекларації та повідомлень про початок та звершення будівельних робіт будівництва бази відпочинку та літнього торгівельного майданчика по АДРЕСА_2 ».

Заступник начальника в судове засідання не з`явився, проте у його клопотанні міститься прохання про проведення розгляду даного клопотання без участі ініціатора клопотання, в якому він підтримує подане клопотання та просить його задовольнити.

Беручи до уваги, що заступником начальника у клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення запитуваної інформації, тому розгляд клопотання з урахуванням положень ч. 2 ст. 163 КПК України проводиться слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити виїмку).

Статтею 160 КПК України встановлено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Оцінивши обґрунтованість та підставність наведених ініціатором клопотання доводів, слідчий суддя дійшов висновку, що під час розгляду клопотання доведено наявність достатніх підстав вважати, що речі та документи, про тимчасовий доступ до яких клопоче ініціатор клопотання, знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що по АДРЕСА_1 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відтак, з урахуванням доведених заступником начальника обставин, а саме: підстав для застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів, визначених у ст.160,163 КПК України; що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи; іншими способами встановити та довести обставини, які передбачається з`ясувати за допомогою цих документів, неможливо; за допомогою саме такого виду заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ, може бути виконане завдання заступника начальника щодо забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, слідчий суддя вважає, що клопотання заступник начальника є підставним, обґрунтованим і підлягає до задоволення.

Водночас,слідчийсуддявважає занеобхідненадатитимчасовий доступдодокументівслідчим,яківказаніу клопотанні та є повноважними на ведення досудового слідства в даному кримінальному провадженні згідно з витягом з ЄРДР у кримінальному провадженні №42016240000000002 від 06.01.2016 року, а саме: заступнику начальника відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області капітану поліції ОСОБА_3 , старшому слідчому відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області лейтенанту поліції ОСОБА_7 , слідчому відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області лейтенанту поліції ОСОБА_8 , слідчому відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області лейтенанта поліції ОСОБА_9 , слідчому відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області лейтенанту поліції ОСОБА_10 , слідчому відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області лейтенанту поліції ОСОБА_11 , начальнику відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області капітану поліції ОСОБА_12 .

Керуючись ст. 163, 164 КПК України,

постановив:

Клопотання заступника начальника відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Хмельницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл заступнику начальника відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , старшому слідчому відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_7 , слідчому відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_8 , слідчому відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_9 , слідчому відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_10 , слідчому відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_11 , начальнику відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_12 на тимчасовий доступ до документів, а саме до декларацій та повідомлень про початок та звершення будівельних робіт будівництва бази відпочинку та літнього торгівельного майданчика по АДРЕСА_2 , які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що по АДРЕСА_1 з можливістю вилучення їх належним чином завірених копій.

Уповноваженим службовимособам ІНФОРМАЦІЯ_1 ,що по АДРЕСА_1 забезпечити тимчасовий доступ та надати можливість отримати копії вищезазначених документів.

Ухвала діє по 04 вересня 2021 року.

Відповідно до ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Хмельницького

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення05.08.2021
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу98808759
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —686/1997/16-к

Ухвала від 05.08.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 29.06.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 27.01.2016

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні