Ухвала
від 05.08.2021 по справі 753/3681/21
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/3681/21

провадження № 2-з/753/215/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" серпня 2021 р. суддя Дарницького районного суду м. Києва Трусова Т. О.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

представник позивача - ОСОБА_2 ,

відповідач - ОСОБА_3 ,

вимоги позивача - про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням,

розглянув заяву позивача про забезпечення позову,

В С Т А Н О В И В:

У лютому 2021 ОСОБА_1 (далі також - ОСОБА_1 , позивач) в особі представника ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 (далі також - ОСОБА_3 , відповідач) про визнання її такою, що втратила право користування житловим приміщенням квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 (далі також - спірна квартира).

На обґрунтування позову позивач зазначив, що є власником спірної квартири, у якій зареєстроване місце проживання відповідача ОСОБА_3 . Остання не є членом родини позивача і з моменту реєстрації у спірній квартирі жодного дня у ній не проживала, свої речі не залишала, ключів від квартири не має і комунальні платежі не сплачує. Позивач посилається на те, що внаслідок реєстрації відповідача у спірній квартири він не може в повному обсязі реалізувати свої права власника.

Ухвалою від 09.03.2021 суд відкрив провадження за даним позовом та призначив справу до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження в судове засідання на 02.08.2021.

За клопотанням представника позивача розгляд справи відкладено на 18.08.2021.

02.08.2021 представник позивача звернулася до суду із заявою про забезпечення позову, у якій просила заборонити Дарницькій районній в місті Києві державній адміністрації, Державі Україна в особі Міністерства цифрової трансформації України та Державному підприємству Дія реєструвати місце проживання будь-яких осіб у спірній квартирі.

Заява обґрунтована тим, що відповідач народила двох дітей та повідомила колишнього власника квартири, що має намір зареєструвати їх за місцем своєї реєстрації, а відтак існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову.

Обраний спосіб забезпечення позову мотивував такими обставинами.

Станом на сьогоднішній день у м. Києві реалізовується пілотний проєкт по зміні місця реєстрації за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія). Реалізація проєкту відбувається на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 911 Про реалізацію експериментального проекту щодо застосування відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у свідоцтві про народження, та інформації про зареєстроване місце проживання, що є у володінні та розпорядженні Державної міграційної служби . Положення про Єдиний державний вебпортал електронних послуг затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 № 1137 (надалі по тексту - Постанова).

Відповідно до пунктів 2, 3, 9 Постанови портал Дія має офіційну адресу в Інтернеті - diia.gov.ua. Власником ОСОБА_4 , виключних майнових прав на його програмне забезпечення, держателем Порталу є держава в особі Мінцифри.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 18.09.2019 № 856, Мінцифри - це Міністерство цифрової трансформації України.

Відповідно до підпункту 11 пункту 5 Постанови Дія має такі функціональні можливості: 1-1) забезпечення віддаленої ідентифікації фізичних осіб (без їх особистої присутності) за допомогою мобільного додатка Порталу Дія (Дія) з метою безоплатного надання кваліфікованих електронних довірчих послуг, пов`язаних з використанням віддаленого кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис" ("Дія ID"); 3) користування Порталом Дія через комп`ютер, а також за допомогою мобільного додатка Порталу Дія (Дія) через смартфон чи планшет; 4) завантаження, заповнення та подання заяв та інших документів за допомогою програмних засобів вебпорталу з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, кваліфікованого електронного підпису або печатки або інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу встановити особу заявника: до органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ або організацій, що належать до сфери їх управління; 8) автоматичне пересилання звернень за належністю відповідному органу державної влади чи посадовій особі.

Також згідно пункту 10 Постанови, технічним адміністратором Порталу Дія є державне підприємство "ДІЯ", що належить до сфери управління Мінцифри.

Технічний адміністратор здійснює створення, модернізацію, розвиток, адміністрування та забезпечення функціонування Порталу Дія, що включає в себе, зокрема, надання/блокування в установленому порядку доступу до ОСОБА_4 користувачам.

Технічний адміністратор здійснює за дорученням держателя інші заходи щодо функціонування Порталу Дія.

За правилами частини1 статті 153 ЦПК України суд розглянув заяву про забезпечення позову без повідомлення учасників справи та за результатами дослідження матеріалів справи дійшов висновку про її обґрунтованість з таких підстав.

Згідно з положеннями статті 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутись до суду.

За приписами статті 150 ЦПК України позов забезпечується зокрема забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору.

Предметом даного позову є вимога власника житла про усунення перешкод у користуванні власністю шляхом визнання особи, місце проживання якої зареєстроване у належній позивачу квартирі, такою, що втратила право користування житловим приміщенням.

За приписами статті 7 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні рішення суду про позбавлення права користування житловим приміщенням є підставою для зняття особи з реєстраційного обліку.

Факт належності позивачу спірної квартири підтверджується договором дарування від 22.11.2019 та Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрації права власності.

За чинним законодавством у разі реєстрації місця проживання дитини за місцем реєстрації батьків (одного з батьків) згода власника житла на реєстрацію дитини не вимагається.

З огляду на вищенаведене суд знайшов достатніми та обґрунтованими доводи заяви щодо існування ризику здійснення відповідачем дій, спрямованих на реєстрацію своїх малолітніх дітей у спірній квартирі.

Зважаючи на підстави і предмет позову, суд дійшов до переконання, що належним інструментом забезпечення ефективності судового захисту порушеного права буде заборона відповідним державним органам здійснювати дії щодо реєстрації у спірній квартирі будь-яких осіб.

Оскільки позивач порушує питання про усунення перешкод у користуванні майном, яке належить йому на праві власності, а застосовувані судом у даній справі заходи забезпечення позову направлені виключно на збереження існуючого статус-кво між сторонами до ухвалення судового рішення та не несуть будь-яких потенціальних збитків для відповідача, підстав для застосування зустрічного забезпечення суд не вбачає.

Керуючись статтями 149, 150, 153, 154, 259-261 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В:

Заяву позивача про забезпечення позову задовольнити.

Заборонити Дарницькій районній в місті Києві державній адміністрації (код юридичної особи: 37388222, місцезнаходження: м. Київ, вул. Кошиця, буд. 11) реєструвати місце проживання/перебування будь-яких осіб у квартирі, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 .

Заборонити Державі Україна в особі Міністерства цифрової трансформації України (код юридичної особи:43220851, місцезнаходження: м. Київ, вул. Ділова, буд. 24, e-mail: hello@thedigital.gov.ua), яка є власником та держателем Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія), розташованого за адресою в мережі Інтернет diia.gov.ua, реєструвати місце проживання/перебування будь-яких осіб у квартирі, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 .

Заборонити Державному підприємству Дія (код юридичної особи:43395033, місцезнаходження: м. Київ, вул. Ділова, буд. 24) реєструвати місце проживання/перебування будь-яких осіб у квартирі, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 .

Стягувач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Боржник 1: Дарницька районна в місті Києві державна адміністрація, код юридичної особи: 37388222, місцезнаходження: м. Київ, вул. Кошиця, буд. 11

Боржник 2: Міністерство цифрової трансформації України (код юридичної особи: 43220851, місцезнаходження юридичної особи: м. Київ, вул. Ділова, буд. 24, e-mail: hello@thedigital.gov.ua.

Боржник 3: Державне підприємство Дія , код юридичної особи: 43395033, місцезнаходження: м. Київ, вул. Ділова, буд. 24.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, однак може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Згідно з підпунктом 15.5 пункту 15 частини першої Перехідних положень Розділу XIII ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Підтвердження виконання ухвали направити на адресу суду (м. Київ, вул. Кошиця, 5-А, судді Трусовій Т.О., справа № 753/3681/21).

Суддя:

Ухвала підписана 05.08.2021.

Дата ухвалення рішення05.08.2021
Оприлюднено09.08.2021
Номер документу98824003
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення позову

Судовий реєстр по справі —753/3681/21

Рішення від 18.08.2021

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Трусова Т. О.

Ухвала від 05.08.2021

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Трусова Т. О.

Ухвала від 09.03.2021

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Трусова Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні