Ухвала
від 09.08.2021 по справі 927/822/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

09 серпня 2021 року м. Чернігів справа №927/822/21

Господарський суд Чернігівської області, в складі судді Романенко А.В., перевіривши матеріали позовної заяви б/н від 02.08.2021

за позовом: ОСОБА_1 , учасника Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство Агродім , яка володіє 12% його статутного капіталу, в інтересах Товариства,

адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ;

адреса для листування: АДРЕСА_2 ;

до відповідача 1: ОСОБА_2 , керівника Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство Агродім ,

вул. Перемоги, 79, с. Городище, Бахмацький район, Чернігівська область, 16520;

до відповідача 2: ОСОБА_3 , члена наглядової ради Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство Агродім ,

вул. Перемоги, 79, с. Городище, Бахмацький район, Чернігівська область, 16520;

до відповідача 3: ОСОБА_4 , члена наглядової ради Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство Агродім ,

вул. Перемоги, 79, с. Городище, Бахмацький район, Чернігівська область, 16520;

до відповідача 4: ОСОБА_5 , члена наглядової ради Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство Агродім ,

вул. Перемоги, 79, с. Городище, Бахмацький район, Чернігівська область, 16520;

предмет спору: про відшкодування збитків у сумі 5589340,86грн, завданих Товариству його посадовими особами

ВСТАНОВИВ:

04.08.2021, учасником Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство Агродім (надалі - Товариство), ОСОБА_1 (яка володіє 12% статутного капіталу Товариства), в інтересах Товариства, подано позов про відшкодування збитків у сумі 5589340,86грн, заподіяних Товариству протиправною поведінкою його посадових осіб, а саме керівником Товариства - Рубаном Олександром Валерійовичем (згідно з даними ЄДРПОУ) та членами наглядової ради Товариства - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (згідно з рішенням загальних зборів Товариства, оформленим протоколом загальних зборів від 05.06.2020 №122).

Позов мотивовано тим, що в червні 2021 року, за ініціативою керівника Товариства (відповідача 1), всупереч мети та предмету діяльності Товариства, за відсутності рішення загальних зборів, без узгодження цього питання з членами наглядової ради Товариства (відповідачами 2, 3, 4), розірвано приблизно 964 договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що перебували в строковому оплатному користуванні Товариства (згідно з переліком доданим до матеріалів позову), шляхом укладення додаткових угод до таких договорів, про що до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено відповідні записи про припинення прав оренди Товариства. Водночас, у той же день, договори оренди відносно цих земельних ділянок укладено з іншою юридичною особою, що має майже ідентичну назву (відмінність знак . , що знаходиться в кінці назви такої юридичної особи - Товариство з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство Агродім. ), що має спільну з позивачем адресу державної реєстрації та виконавчий орган: керівник - ОСОБА_2 (згідно з даними ЄДРПОУ). Як наслідок протиправної поведінки посадових осіб Товариства (його виконавчого органу та наглядової ради), юридичній особі завдано збитків у сумі 5589340,86грн.

Даний позов подано в порядку статті 54 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України).

До позову додано: клопотання б/н від 02.08.2021 про відстрочення сплати судового збору, мотивоване приписами п.1 частини 1 статті 8 Закону України Про судовий збір ; клопотання про призначення судової економічної експертизи, з метою встановлення дійсного розміру заподіяних Товариству збитків; клопотання про витребування в порядку статті 81 ГПК України в Товариства, в особі керівника ОСОБА_2 , доказів у справі.

За п.1 частини 1 статті 8 Закону України Про судовий збір , враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення в справі за таких умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Згідно з довідкою з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків ДПС України, виданою 31.07.2021 за №1825 Носівською ДПІ ГУ ДПС у Чернігівській області ДПС України, ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) у період з 01.01.2020 по 31.12.2020 отримано сукупний дохід у сумі 82469,10грн. Водночас за розгляд даного позову до Державного бюджету України мав бути сплачений судовий збір у сумі 83840,11грн (5589340,86грн х 1,5%).

З наведеного слідує, що розмір судового збору, що мав бути сплачений позивачем - фізичною особою за розгляд даної справи, перевищує 5% розміру річного доходу позивача за попередній рік, що є підставою для задоволення клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору до ухвалення рішення в справі.

За висновком суду, дану позовну заяву подано з урахуванням вимог статей 162, 164, 172 ГПК України. Підстави для повернення позовної заяви або відмови в відкритті провадження в справі, передбачені ГПК України, відсутні.

В ухвалі про відкриття провадження в справі, суд, у тому числі, зазначає за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа (п.4 частина 2 статті 176 ГПК України).

Спори між юридичною особою та її посадовою особою (у тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, заподіяних такою посадовою особою юридичній особі її діями (бездіяльністю) відповідно до п.6 частини 4 статті 247 ГПК України розглядаються виключно в порядку загального позовного провадження.

З огляду на зазначене, суд доходить висновку про відкриття провадження в даній справі та її розгляд у порядку загального позовного провадження.

Судом відкладено розгляд клопотання позивача про витребування, в порядку статті 81 ГПК України, доказів у справі та про призначення судової економічної експертизи; в порядку статей 120, 121 ГПК України в підготовче засідання викликано повноважного представника позивача, визнано його явку обов`язковою.

Керуючись статтями 162, 165 - 167, 176, 178, 184, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) про відстрочення сплати судового збору за її позовом в інтересах ТОВ СП Агродім до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про відшкодування збитків, завданих посадовими особами Товариству, до ухвалення судового рішення в справі №927/822/21.

2. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в справі.

3. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

4. Підготовче засідання призначити на 30 серпня 2021 року об 11:00. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: проспект Миру, 20, м. Чернігів, 14000, зал судових засідань №306.

5. Відкласти розгляд клопотання позивача про витребування доказів у справі, в порядку статті 81 ГПК України, та про призначення судової економічної експертизи.

6. Відповідачам 1, 2, 3, 4 , протягом 15 календарних днів з дня отримання даної ухвали, надати суду відзив (заперечення) на позов; його копію (і доданих до нього документів) надіслати позивачу та один одному, про що до суду подати належні докази.

Попередити відповідачів, що з огляду на зміст частини 2 статті 178 ГПК України в разі ненадання відзиву в установлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

7. Позивачу , відповідно до статей 166, 184 ГПК України, протягом 7 календарних днів з дня отримання відзивів на позовну заяву надати суду відповіді на відзиви, їх копії надіслати відповідачам 1, 2, 3, 4 (разом з доданими документами), про що надати суду разом з відповіддю на відзив належні докази.

8. Відповідачам 1, 2, 3, 4 , відповідно до статей 167, 184 ГПК України, протягом 7 календарних днів з дня отримання відповіді на відзив, надати суду заперечення (в разі наявності), в якому викласти свою позицію щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень; копію цих заперечень надіслати позивачу (з доданими документами), про що до суду подати належні докази.

9. Викликати позивача в підготовче судове засідання, визнати явку його повноважного представника обов`язковою.

10. Сторонам: при направленні в судове засідання повноважних представників останнім мати при собі, відповідно до статті 60 ГПК України, документи на підтвердження їх повноважень та документи, які посвідчують особу.

При цьому, суд вважає за необхідне звернути увагу сторін, що починаючи з 01.01.2019 представництво в суді першої інстанції здійснюється адвокатами (ст. 131-2 Конституції України та пп. 11 п. 16-1 її Перехідних положень).

11. Звернути увагу учасників справи на те, що:

- за приписами частин 8 та 9 статті 80 ГПК України докази, не подані в установлений законом або судом строк до розгляду не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання в указаний строк з причин, що не залежали від неї. Копії доказів (крім речових), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи.

- згідно з частиною 2 статті 207 ГПК України заяви та клопотання, які без поважних причин не будуть подані в строк, визначений судом, суд залишає без розгляду.

12. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://cn.arbitr.gov.ua/sud5028/.

Документи по справі можуть бути направлені на електронну адресу Господарського суду Чернігівської області - e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua; засоби зв`язку - факс 77-44-62, тел. 676-311.

При направленні документів на електронну адресу суду, їх має бути складено з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Закону України "Про електронні довірчі послуги", тобто з накладенням електронного цифрового підпису заявника.

Суддя А. В. Романенко

Дата ухвалення рішення09.08.2021
Оприлюднено09.08.2021
Номер документу98851421
СудочинствоГосподарське
Сутьвідшкодування збитків у сумі 5589340,86грн, завданих Товариству його посадовими особами

Судовий реєстр по справі —927/822/21

Ухвала від 13.12.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Вронська Г.О.

Постанова від 01.11.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Попікова О.В.

Ухвала від 20.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Попікова О.В.

Ухвала від 30.08.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

Ухвала від 18.08.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

Ухвала від 09.08.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні