Ухвала
від 02.08.2021 по справі 753/15108/20
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙРАЙОННИЙ СУДМ.КИЄВА

справа № 753/15108/20

провадження № 1-кс/753/3037/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" серпня 2021 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 з секретарем судового засідання ОСОБА_2 за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши в закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчогоз особливоважливих справдругого слідчоговідділу розслідуваннякримінальних провадженьслідчого управлінняфінансових розслідуваньГоловного управлінняДФС ум.Києві ОСОБА_3 про обшук у кримінальному провадженні № 42019000000000645,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчийз особливоважливих справдругого слідчоговідділу розслідуваннякримінальних провадженьслідчого управлінняфінансових розслідуваньГоловного управлінняДФС ум.Києві ОСОБА_3 за погодженням з процесуальним керівником звернувся до слідчого судді з клопотанням про проведення обшуку у нежитлових приміщеннях що розташовані за адресою: м. Київ, пр. Оболонський, буд. 22В, де фактично розташований пункт обміну валют ТОВ «ФК «Альфа-інвест груп» (код 39013808).

Клопотання обґрунтоване такими обставинами.

У провадженні другого слідчого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019000000000645 від 25.03.2019 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 220-1, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені службові особи та власники ТОВ «Профіт Плюс ЛТД» та ПАТ «Банк Данієль» створили організовану злочинну групу для вчинення кримінальних правопорушень у сфері обміну валют.

Службові особи та власники ТОВ «Профіт Плюс ЛТД» отримали від громадянина РФ ОСОБА_4 позику в розмірі 40 млн. грн., яку відобразили в бухгалтерських документах товариства, як поповнення статутного капіталу. Після цього, ТОВ «Профіт Плюс ЛТД» здійснює поповнення статутного капіталу підконтрольних фінансових компаній ТОВ «ФК «Альфа-інвест груп» (код 39013808), ТОВ «ФК «Альфа інвест» (код 39987043) та ТОВ «ФК «Аксіома» (код 40180277), засновниками яких є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . Далі, зазначені фінкомпанії видали позику службовим особам ТОВ «Профіт Плюс ЛТД», яку останні повернули ОСОБА_4 . Таким чином, в підконтрольних фінкомпаніях був сформований фіктивний статутний капітал, разом з тим це дало підстави отримати, не маючи законних підстав, в НБУ ліцензію на проведення валютообмінних операцій.

Службові особи ТОВ "Профіт Плюс ЛТД", не маючи власних коштів, відкрили мережу пунктів обміну валют, станом на І півріччя 2017 року близько 600, в тому числі нелегальні, проводять незаконні фінансові операції, які забезпечують функціонування «чорного» валютного ринку у м. Києві, Дніпропетровській, Одеській, Донецькій та Полтавській областях. Фактичне управління та оформлення фіктивної фінансової звітності здійснює колишня голова правління ПАТ «КБ Даніель» ОСОБА_7 , яка залучила до протиправної діяльності свою доньку на ім`я ОСОБА_8 , а також встановлено, що до незаконної діяльності ОСОБА_7 причетні ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , які здійснюють діяльність з незаконного обміну валют на території м. Києва та інших областей України. Слід зазначити, що ОСОБА_7 під час перебування на посаді голови правління вказаного банку у змові з своїми підлеглими за кошти банку фінансувала пункти обміну валют ТОВ «ФК Абсолют Фінанс». Розміри таких валютно-обмінних операцій коливаються від 50 тис. до 1 млн. дол. США. Добовий оборот складає близько 3 млн. дол. США. Злочинний механізм полягає в приховуванні реального фінансового результату, отриманого від операцій купівлі-продажу готівкової валюти, порушенні вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму в частині: неподання інформації про фінансові операції у розмірі, що дорівнює чи перевищує 150 тис. грн., спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади із спеціальним статусом з питань фінансового моніторингу, нездійсненні відповідної ідентифікації та верифікації клієнтів та внесенні службовими особами банківської установи завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, пов`язаних з веденням суворої звітності, обчисленням і сплатою податків та обов`язкових платежів та таким чином ухилилися від сплати податків у особливо великих розмірах.

Так, проведеними оперативними заходами та слідчими (розшуковими) діями встановлено 3 (три) незаконних пункти обміну валют, які здійснюють свою діяльність без дозвільних документів та розташовані за адресами: АДРЕСА_1 ; АДРЕСА_2 ; АДРЕСА_3 діяльність яких контролюють ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

В подальшому встановлено, що ОСОБА_9 до своєї протиправної діяльності залучила спільників ОСОБА_15 ІНФОРМАЦІЯ_7 та ОСОБА_16 ІНФОРМАЦІЯ_8 , які здійснюють інкасацію грошових коштів з вищезазначених незаконних пунктів обміну валют.

Проведеними слідчими діями встановлено, що інкасація грошових коштів з вищевказаних пунктів обміну валют здійснюється автомобілем, марки «БМВ Х5» днз. НОМЕР_1 , власником якого являється ОСОБА_15 а особою яка користується автомобілем являється ОСОБА_16 та автомобілем марки «Рендж Ровер» днз. НОМЕР_2 , власником якого є ОСОБА_17 , що підтверджує причетність даних осіб до протиправної діяльності.

В подальшому шляхом проведення оперативних заходів та слідчих дій встановлено, що ОСОБА_15 та ОСОБА_16 зібрану (інкасовану) з нелегальних пунктів обміну готівку везуть за адресами розташування пунктів обміну валют ТОВ «ФК «Альфа-інвест груп» (код 39013808), а саме: м. Київ, пр. Оболонський, буд. 14 та м. Київ, пр. Оболонський, буд. 22В.

Шляхом проведення огляду інформації, що міститься на сайті Національного банку України (https://bank.gov.ua/) встановлено, що за адресою м. Київ, пр. Оболонський, буд. 14 дійсно знаходиться пункт обміну валют ТОВ «ФК «Альфа-інвест груп» (код 39013808), також встановлено, що за адресою м. Київ, пр. Оболонський, буд. 22В дійсно знаходиться пункт обміну валют ТОВ «ФК «Альфа-інвест груп» (код 39013808).

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що пункти обміну валют, розташовані за адресами: АДРЕСА_1 ; АДРЕСА_2 ; АДРЕСА_3 не внесені до Державного реєстру фінансових установ та не внесено до Реєстру приміщень, у яких здійснюються валютні операції, що передбачають використання готівки в національній та/або іноземній валютах.

Також за результатом проведення огляду інформації, що міститься на сайті Національного банку України (https://bank.gov.ua/), встановлено, що пункт обміну валют розташований за адресою АДРЕСА_1 внесений до переліку незаконних пунктів обміну валют.

Відповідно до відомостей з Державного реєстру прав власності на нерухоме майно та відомостей наданих від КП КМДА «Київське міське бюро технічної інвентаризації» встановлено, що нерухомість за адресою: м. Київ, пр. Оболонський, буд. 22В на праві власності належить ТОВ «МОНОЛІТ-РІЕЛТІ» (код 32379606), ЗАТ «Київміськбуд-1», ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 .

Є підстави вважати, що у вказаному об`єкті нерухомості знаходяться документальні відомості, як на паперових, так і на електронних носіях, які стосуються фінансово-господарської діяльності суб`єктів підприємницької діяльності приватної форм власності, їх посадових осіб, осіб які контролюють діяльність незаконних пунктів обміну; грошові кошти, отримані від здійснення незаконної діяльності; печатки вказаних суб`єктів господарської діяльності; ключі доступу до системи «клієнт банк».

Зважаючи на те, що пошук матеріальних слідів вчинення податкових злочинів повинен бути цілеспрямованим. Сліди ухилень від сплати податків містяться в тих документах, які фіксують наступне: 1) фінансово-господарську діяльність платників податків або окремі фінансово-господарські операції, що здійснюються за їх участю; 2) відображення фінансово-господарської діяльності або окремих операцій в обліку і звітності (як бухгалтерської, так і податкової); 3) виконання вимог законодавства під час відображення фінансово-господарської діяльності або окремих операцій в обліку і звітності, а також під час обчислення і сплати податків.

Матеріальні сліди ухилення від сплати податків виявляються в документах, що містять результати фінансово-господарської діяльності й обчислення податків. До цих документів, відносяться: 1) документи бухгалтерського обліку та звітності, зокрема: документи первинного обліку (договірні та супутні документи, розрахункові документи, документи складського обліку, прибуткові та видаткові документи); документи зведеного обліку (облікові регістри, бухгалтерські звіти і баланси, податкові звіти); накази, розпорядження, доповідні записки, відомості і звіти внутрішнього контролю тощо; документи фінансової звітності (баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал та примітки до звітів, податкова накладна, податкова декларація, висновки аудиторських організацій тощо); 2) документи, що стосуються економічного змісту фінансово-господарських операцій, а саме: документи про достовірність руху товарно-матеріальних цінностей (товаротранспортні накладні, митні декларації, квитанції, рахунки-фактури, описи, сертифікати якості продукції тощо); договори та інші документи про виконання робіт, купівлю-продаж товарів, надання послуг (контракти, проекти, кошториси тощо); платіжні документи, які підтверджують факт сплати за придбаний товар або надані послуги (банківські виписки, розрахункові, платіжні та інші документи, на підставі яких здійснюється віднесення витрат до валових та обов`язковість ведення яких передбачена правилами податкового обліку (рахунки, прийняті до сплати від різних постачальників, контрагентів, з якими не підтримуються постійні господарські зв`язки); контролюючі документи (акти виконаних робіт (наданих послуг), акти прийняття, акти відвантаження, акти здачі-прийняття товарів тощо). При цьому зауважимо, що основними носіями матеріальних слідів учинення ухилень від сплати податків є первинні документи, адже саме вони є підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій і фіксують факти здійснення господарських операцій. Згідно з п. 2.1 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24 травня 1995 року № 88, первинні документи це документи, створені в письмовій або електронній формі, що фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження й дозволи адміністрації (власника) на їх проведення.

У органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що у вказаному приміщенні можуть знаходитись речі, документи та грошові кошти, пов`язані з незаконною діяльністю вказаних вище осіб та підприємств приватної форм власності, а також їх посадових осіб, а саме: реєстраційні документи, первинні фінансово-господарські та бухгалтерські документи юридичних осіб; печатки; документи «тіньового» бухгалтерського обліку, які свідчать про проведення фінансово господарських операцій; грошові чеки; доручення на отримання коштів, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшій зміні поточних даних), закритті банківських рахунків, договори щодо розрахунково-касового обслуговування та надання послуг «клієнт-банк»; грошові кошти, отримані в результаті протиправної діяльності; комп`ютерна техніка, сервери, засоби зв`язку, а також зіпсовані документи; чорнові записи; блокноти; робочі зошити; документи з вільними зразками почерку та підписів працівників перелічених вище підприємств та осіб які контролюють діяльність обмінних пунктів.

Тобто вказані речі, предмети та документи мають важливе значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у відшуканих речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

У органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що застосування такого виду заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів не зможе забезпечити збереження речей і документів, документів «тіньового» бухгалтерського обліку у первинному вигляді, в інший спосіб, ніж проведення обшуку за вказаною адресою неможливо виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення розслідуваних кримінальних правопорушень, виконати завдання, передбачені кримінальнопроцесуальним кодексом України, а також відшукати речі і документи, які мають значення для досудового розслідування та будуть використані як докази.

Іншим шляхом перевірити вказані відомості, окрім проведення обшуку, неможливо.

Заслухавши слідчого та дослідивши копії матеріалів кримінального провадження, вважаю клопотання обґрунтованим з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Зазначені у клопотанні обставини свідчать про наявність достатніх підстав вважати, що за адресою АДРЕСА_4 знаходиться пункт обміну валют ТОВ«ФК «Альфа-інвест груп» (код 39013808) куди здійснюється звезення (інкасація) не облікованих готівкових коштів з нелегальних пунктів обміну валют, що розташовані за адресами: АДРЕСА_1 ; АДРЕСА_2 ; АДРЕСА_3 , які здійснюють свою діяльність без дозвільних документів та діяльність яких контролюють ОСОБА_9 , та ОСОБА_14 ..

Ці обставини підтверджуються достатніми для цього етапу розслідування доказами, які містяться в матеріалах досудового розслідування, а саме: даними протоколів огляду інформації, що міститься на сайті Національного банку України (https://bank.gov.ua/); даними протоколу огляду адрес місцезнаходження нелегальних пунктів обміну валют та даними протоколу огляду адреси місцезнаходження пункту обміну валют ТОВ«ФК «Альфа-інвест груп»; даними рапортів співробітника оперативного підрозділу.

За даними витягу з Державного реєстру прав власності на нерухоме майно та відомостей наданих від КП КМДА «Київське міське бюро технічної інвентаризації» встановлено, що нерухомість за адресою: АДРЕСА_4 на праві власності належить ТОВ «МОНОЛІТ-РІЕЛТІ» (код 32379606), ЗАТ «Київміськбуд-1», ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 .

Отже зважаючи на встановлені обставини суд вважає обґрунтованими доводи слідчого про те, що у нежитлових приміщеннях що розташовані за адресою: АДРЕСА_4 , де фактично розташований пункт обміну валют ТОВ «ФК «Альфа-інвест груп» (код 39013808), можуть знаходитися речі і документи, які містять інформацію про обставини вчинення розслідуваного кримінального правопорушення, а саме: платіжні документи, документи щодо руху коштів підприємств, документи податкової звітності та печатки цих підприємств, документи «тіньового» бухгалтерського обліку, які свідчать про проведення фінансово господарських операцій, квитанцій та довідок про здійснення валютно-обмінних операцій, звіти відповідно до програм РРО, електронні носії інформації, які містять відомості про фінансово - господарські операції по обміну валют, чорнові записи та зіпсовані документи, блокноти, робочі зошити, документи із вільними зразками почерку, підписів, почерку осіб які здійснюють обмін валют, не обліковані готівкові кошти а саме кошти, які не відображені в реєстрі купленої іноземної валюти та реєстрі проданої іноземної валюти а також які не відображені у звітній довідці про касові обороти за день і залишків цінностей.

З урахуванням сукупності встановлених обставин, ступеня тяжкості кримінальних правопорушень, за ознаками яких здійснюється досудове розслідування, та особливості предмета доказування у цьому кримінальному провадженні, суд вважає обшук найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

На підставі викладеного, керуючись статтями 233-235 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити.

Дозволити старшому слідчому з особливо важливих справ другого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 та/або слідчим які входять до слідчої групи слідчих та/або за дорученням слідчих співробітникам оперативного підрозділу провести обшук у нежитлових приміщеннях що розташовані за адресою: АДРЕСА_4 , де фактично розташований пункт обміну валют ТОВ «ФК «Альфа-інвест груп» (код 39013808), з метою відшукання та вилучення речей і документів, що містять відомості про ухилення від сплати податків, а саме:

?платіжні документи, документи щодо руху коштів підприємств, документи податкової звітності та печатки цих підприємств, документи «тіньового» бухгалтерського обліку, які свідчать про проведення фінансово господарських операцій, квитанцій та довідок про здійснення валютно-обмінних операцій, звіти відповідно до програм РРО, відносно підприємств ТОВ «Профіт Плюс ЛТД» ТОВ «ФК «Альфа-інвест груп» (код 39013808), ТОВ «ФК «Альфа інвест» (код 39987043) та осіб ОСОБА_9 та ОСОБА_14 , ОСОБА_7 , ОСОБА_15 та ОСОБА_23 ;

?не обліковані готівкові кошти а саме кошти, які не відображені в реєстрі купленої іноземної валюти та реєстрі проданої іноземної валюти а також які не відображені у звітній довідці про касові обороти за день і залишків цінностей;

?електронні носії інформації, які містять відомості про фінансово - господарські операції по обміну валют;

?чекові книжки;

?чорнові записи та зіпсовані документи, блокноти, робочі зошити, документи із вільними зразками почерку, підписів, почерку осіб які здійснюють обмін валют.

Ухвала слідчого судді набирає законної сили з моменту її оголошення і оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали складає один місяць з дня її постановлення.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення02.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу98864385
СудочинствоКримінальне
Сутьобшук у кримінальному провадженні № 42019000000000645

Судовий реєстр по справі —753/15108/20

Ухвала від 21.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 21.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Мицик Ю. С.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Мицик Ю. С.

Ухвала від 02.08.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Трусова Т. О.

Ухвала від 29.07.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Заставенко М. О.

Ухвала від 04.08.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 02.08.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Курічова В. М.

Ухвала від 29.07.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Шаповалова К. В.

Ухвала від 29.07.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Шаповалова К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні