Ухвала
від 19.08.2021 по справі 243/2639/21
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 6/243/409/2021

Справа № 243/2639/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 серпня 2021 року м. Слов`янськ

Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Сидоренко І.О.,

за участю:

секретаря судового засідання Зубкова В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Слов`янського міськрайонного суду Донецької області заяву ОСОБА_1 про видачу дублікату виконавчого документа, -

ВСТАНОВИВ:

30 липня 2021 року до Слов`янського міськрайонного суду звернувся ОСОБА_1 із заявою про видачу дубліката виконавчого листа, мотивуючи свої вимоги тим, що 18 травня 2021 року Слов`янським міськрайонним судом у справі № 243/2639/21 винесено заочне рішення про стягнення на його користь з ДП Макіїввугілля , середнього заробітку за час затримки при звільненні у розмірі 143308,80 гривень, моральної шкоди у розмірі 15000,00 гривень, а також судових витрати по оплаті судового збору у розмірі 580,17 гривень. Зазначене рішення набуло чинності 22 червня 2021 року та на його виконання видано виконавчий лист.

Однак, вищевказаний виконавчий лист ним втрачено, у зв`язку з чим просить суд видати йому дублікат виконавчого листа, виданого по цивільній справі № 243/2638/21 Слов`янським міськрайонним судом Донецької області про стягнення з ДП Макіїввугілля суми середнього заробітку, моральної шкоди та судових витрат.

Заявник у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляд справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

У судове засідання представник заінтересованої особи: боржника ДП Макіїввугілля не з`явився, про причини неявки суду не повідомив.

Відповідно ч. 3 ст. 433 ЦПК України неявка учасників справи не є перешкодою для вирішення питання по суті.

Суд, дослідивши подані заявником документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду заяв, встановив такі фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Заочним рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 18 травня 2021 року, з ДП Макіїввугілля на користь ОСОБА_1 стягнуто середній заробіток за час затримки при звільненні у розмірі 143308,80 гривень, моральну шкоду у розмірі 15000,00 гривень, а також судові витрати по оплаті судового збору у розмірі 580,17 гривень. На підставі даного судового рішення видано виконавчий лист.

Відповідно до пп. 17.4 п. 17 ч. 1 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 ЦПК України, судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб і громадян та підлягаю виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, і за її межами.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини та основних свобод закріплює, що права людини вважаються захищеними лише після повного виконання рішення суду.

Відповідно до ч. 4 ст. 10 ЦПК України, суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Забезпечення належного виконання судових рішень є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

При цьому, виконання судового рішення це заключний етап юрисдикційної діяльності. Без належної реалізації цієї стадії юрисдикційної діяльності втрачається сенс попередньої діяльності суду та інших органів, які уповноважені на здійснення захисту прав, свобод та законних інтересів фізичних, юридичних осіб, територіальних громад та держави.

Виконанням судового рішення завершується процес захисту суб`єктивних майнових та особистих немайнових прав громадян та юридичних осіб шляхом їх фактичної реалізації у спосіб та в порядку, визначених Конституцією України та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 129-1 Конституції України,суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Це означає, що після набрання законної сили відповідним судовим рішенням, воно підлягає обов`язковому виконанню сторонами справи, які, виходячи із суті такого рішення, зазвичай набувають процесуального статусу стягувача та боржника, а у разі відсутності добровільного виконання судового рішення боржником вчиняються дії щодо його примусового виконання у спосіб та в порядку, що визначені, зокрема Законом України Про виконавче провадження , зокрема ініціювання відкриття виконавчого провадження, тощо.

Судом встановлено, що на даний час виконавчий лист, виданий на підставі рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області по цивільній справі № 243/2639/21 у заявника відсутній у зв`язку з його втратою, та рішення суду до теперішнього часу залишається невиконаним. У зв`язку із наведеним, суд приходить до висновку про можливість видачі дублікатів вказаних виконавчих листів.

На підставі наведеного,керуючись ст. 433, пп. 17.4 п. 17 ч. 1 розділуХІІІ Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про видачу дублікату виконавчого документа - задовольнити.

Видати ОСОБА_1 , дублікат виконавчого листа виданого на підставі рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 18 травня 2021 року у цивільній справі № 243/2639/21 (№ 2/243/1230/2021) за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства Макіїввугілля , про стягнення середнього заробітку за час затримки при звільненні.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Донецького апеляційного суду через Слов`янський міськрайонний суд Донецької області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи,якому повна ухвала суду не була вручена удень її складення,має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду І.О.Сидоренко

Дата ухвалення рішення19.08.2021
Оприлюднено20.08.2021
Номер документу99097860
СудочинствоЦивільне
Сутьвидачу дублікату виконавчого документа

Судовий реєстр по справі —243/2639/21

Ухвала від 19.08.2021

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Рішення від 18.05.2021

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Рішення від 18.05.2021

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 18.05.2021

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 06.04.2021

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 19.03.2021

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні