Ухвала
від 20.08.2021 по справі 460/2971/19
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

з питань заміни боржника у виконавчому листі

20 серпня 2021 року Р і в н е №460/2971/19

Рівненський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді К.М.Недашківської, за участю: секретаря судового засідання І.С. Ляшук; представника заявника - не прибув; представника позивача - О.І. Кулай; представника Міністерства аграрної політики та продовольства України - Р.В. Бахіра; розглядаючи у відкритому судовому засіданні заяву Міністерства економіки України про заміну сторони боржника у виконавчому листі у справі за позовом Фермерського господарства П`ятигірське до Міністерства аграрної політики та продовольства України про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинення певних дій,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Рівненського окружного адміністративного суду від 03.12.2019 адміністративний позов Фермерського господарства П`ятигірське до Міністерства аграрної політики та продовольства України про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинення певних дій - задоволено повністю: визнано протиправними дії Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо надання Фермерському господарству П`ятигірське повідомлення про повернення документів з порушенням строку, передбаченого чинним законодавством; зобов`язано Міністерство аграрної політики та продовольства України прийняти та розглянути подані Фермерським господарством П`ятигірське документи 16 вересня 2019 року для отримання дотацій за утримання корів, котра надається на безоплатній основі двічі на рік суб`єктам господарювання, які є юридичними особами і власниками корів; стягнуто на користь Фермерського господарства П`ятигірське суму судового збору у розмірі 1921 грн. 00 коп. за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень - Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Ухвалою суду від 09.07.2020 заяву Фермерського господарства П`ятигірське про заміну боржника у виконавчому листі у справі за позовом Фермерського господарства П`ятигірське до Міністерства аграрної політики та продовольства України про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинення певних дій - задоволено: замінено у виконавчих листах №1 та №2, виданих Рівненським окружним адміністративним судом 06.07.2020 у справі №460/2971/19, боржника - Міністерство аграрної політики та продовольства України на його правонаступника - Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (01008, місто Київ, вулиця Грушевського, 12/2; код ЄДРПОУ 37508596).

10 серпня 2021 року Міністерство економіки України звернулося до суду із заявою про заміну боржника у виконавчому листі №460/2971/19 на Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Ухвалою суду від 11.08.2021 заяву призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні на 20.08.2021.

Заявник, належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи, у судове засідання не прибув.

У судове засідання прибув представник позивача та заперечив проти заяви про заміну боржника у виконавчому листі.

Представник Міністерства аграрної політики та продовольства України - Р.В. Бахір, який брав участь у судовому засіданні в режимі ВКЗ, просив суд відмовити заявнику у задоволенні заяви.

Ухвалою суду від 20.08.2021, постановленою без виходу до нарадчої кімнати, вирішено продовжити розгляд справи за відсутності представника заявника, оскільки відповідно до статті 379 КАС України неявка учасників справи не перешкоджає розгляду питання.

Перевіривши правову та фактичну обґрунтованість заяви про заміну боржника у виконавчому листі, суд зазначає таке.

Постановляючи ухвалу від 09.07.2020 про заміну боржника - Міністерство аграрної політики та продовольства України на його правонаступника - Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, суд висновувався з того, що постановою Кабміну України Деякі питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади від 02.09.2019 №829 з метою оптимізації системи центральних органів виконавчої влади та відповідно до пунктів 9 і 9-1 статті 116 Конституції України Кабінет Міністрів України постановлено перейменувати, зокрема, Міністерство економічного розвитку і торгівлі на Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Відповідно до пункту 2 постанови №829-2019-п реорганізовано Міністерство аграрної політики та продовольства шляхом приєднання до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Постановою №829-2019-п установлено, що центральні органи виконавчої влади, що утворюються шляхом реорганізації інших центральних органів виконавчої влади, є правонаступниками майна, прав та обов`язків органів, які реорганізуються.

Постановою державного виконавця від 05.08.2020 відкрито виконавче провадження №62710973 з примусового виконання рішення суду, із зазначенням боржника - Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (код ЄДРПОУ 37508596).

Заявник вказує, що у даному випадку наявні правові підстави для заміни боржника у виконавчому листі на Міністерство аграрної політики та продовольства України, з огляду на таке.

Постановою Кабінету Міністрів України Деякі питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади від 28.12.2020 №1344 відмінене рішення про реорганізацію Міністерства аграрної політики та продовольства шляхом приєднання до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства; визнано таким, що втратив чинність, абзац другий пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 02.09.2019 №829 Деякі питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади (Офіційний вісник України, 2019 р., № 71, ст. 2508).

Відповідно до пункту 12-1 Постанови Кабінету Міністрів України Про затвердження Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади №1074 від 20.10.2011, у разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про передачу повноважень і функцій від одного органу виконавчої влади до іншого без утворення нового органу здійснення органом виконавчої влади переданих йому повноважень і функцій починається через 60 календарних днів з дня набрання чинності актом Кабінету Міністрів України про внесення відповідних змін до положення про такий орган. Орган виконавчої влади, повноваження і функції якого передаються іншому органу виконавчої влади, продовжує їх здійснення протягом 60 календарних днів з дня набрання чинності актом Кабінету Міністрів України, зазначеним в абзаці першому цього пункту.

Тому станом на даний час Мінекономіки не виконує повноваження, визначені Положенням про Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Судом виготовлений Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань щодо органу державної влади - Міністерства аграрної політики та продовольства України (код ЄДРПОУ 37471967), зі змісту якого убачається, що 17.09.2019 до Реєстру внесений запис про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо припинення юридичної особи в результаті її реорганізації.

Разом з тим, 11.01.2021 до Реєстру внесений запис про скасування рішення органу, що прийняв рішення про припинення юридичної особи.

Тобто, Мінекономіки не виконує повноваження, визначені Положенням про Міністерство аграрної політики та продовольства України.

У судовому засіданні представник Міністерства аграрної політики та продовольства України зазначив, що повноваження та функції Мінекономіки дійсно бели передані первинному відповідачу у справі - Міністерству аграрної політики та продовольства України. Проте, заперечив проти заміни боржника у виконавчому листі, посилаючись на те, що у період наявності повноважень у Мінекономіки, останнє допустило протиправну бездіяльність та не виконало рішення суду.

Відповідно до частини першої статті 370 КАС України, судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Зважаючи на те, що Мінекономіки не виконує повноваження, визначені Положенням про Міністерство аграрної політики та продовольства України, а виконавче провадження щодо боржника - Мінекономіки закінчене, тому враховуючи положення статті 370 КАС України, суд дійшов висновку про наявність достатніх правових підстав для заміни боржника у виконавчому листі з метою забезпечення права позивача на відновлення порушених прав та виконання судового рішення, ухваленого на його користь.

За правилами частини першої статті 379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Враховуючи наведене та керуючись статтями 241, 248, 294, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Міністерства економіки України про заміну боржника у виконавчому листі у справі за позовом Фермерського господарства П`ятигірське до Міністерства аграрної політики та продовольства України про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинення певних дій - задовольнити.

Замінити боржника - Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства у виконавчому листі Рівненського окружного адміністративного суду №1 від 06 липня 2020 року у справі №460/2971/19 на Міністерство аграрної політики та продовольства України (вулиця Хрещатик, 24, місто Київ, 01001; код ЄДРПОУ 37471967).

Ухвала може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Апеляційна скарга подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст ухвали складений 20.08.21

Суддя К.М. Недашківська

Дата ухвалення рішення20.08.2021
Оприлюднено25.08.2021
Номер документу99116820
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинення певних дій

Судовий реєстр по справі —460/2971/19

Постанова від 01.12.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 29.11.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 15.11.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 06.10.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 14.09.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 20.08.2021

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

К.М. Недашківська

Ухвала від 17.08.2021

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

К.М. Недашківська

Ухвала від 11.08.2021

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

К.М. Недашківська

Ухвала від 06.08.2021

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

К.М. Недашківська

Ухвала від 04.08.2021

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

К.М. Недашківська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні