Рішення
від 12.08.2021 по справі 930/2739/20
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/2739/20

Провадження № 2/930/214/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.08.2021 року м. Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області в складі головуючого судді Науменка С.М., при секретарі Андрущак Л.П., учасників справи: позивача - ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Немирові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Немирівської міської ради Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом ,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , звернулася в суд з позовом про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_3 , який постійно проживав та був зареєстрований в АДРЕСА_1 .

Після його смерті відкрилася спадщина, яка складається з права на земельну частку (пай) розміром 2,5 в умовних кадастрових гектарах, яка перебувала у землі КСП ім.. Шевченка с. Мухівці на території Муховецької сільської ради Немирівського району Вінницької області, що належала ОСОБА_3 на підставі Сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0376076, зареєстрованого 14.08.1997 за № 264 у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай).

ОСОБА_1 , єдина спадкоємиця за законом на майно ОСОБА_3 . Її брат, ОСОБА_4 - спадкоємець за заповітом, спадщини після смерті батька не приймав, відмовився від її прийняття і звертатись до суду за продовження строку для прийняття спадщини не буде, про що подав відповідну заяву нотаріусу.

Інших спадкоємців за заповітом чи за законом немає.

У лютому 2020 року ОСОБА_1 звернулась до Немирівської державної нотаріальної контори з метою оформлення спадкових прав на майно після смерті батька. Однак, нотаріусом її було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину. Причини відмови не подання нею заяви про прийняття спадщини у встановлений законом строк та відсутність у неї необхідних документів, а саме оригіналу сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0376076 від 14.08.1997 № 264, виданого на імя померлого ОСОБА_3 .

В зв`язку з цим позивачка ОСОБА_1 , просить суд визнати за нею право на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом.

В судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 позовні вимоги підтримує, просить їх задовольнити.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 позовні вимоги підтримує просить їх задовольнити.

Представник відповідача Немирівської міської ради в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнає не заперечує проти їх задоволення.

Суд, заслухавши пояснення позивача, представник апозивача, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Мухівці, Немирівського району Вінницької області помер батько позивача ОСОБА_3 (а.с.9). Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, яка складається з права на земельну частку (пай) розміром 2,5 в умовних кадастрових гектарах, яка перебувала у землі КСП ім. Шевченка с. Мухівці на території Муховецької сільської ради Немирівського району Вінницької області, що належала ОСОБА_3 на підставі Сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0376076, зареєстрованого 14.08.1997 року за № 264 у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай). Вказане майно спадкодавець отримала у спадок після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , однак за життя не оформив своїх спадкових прав.

Правомірність набуття права власності на земельну частку (пай) в колективній землі КСП ім. Шевченка с. Мухівці на території Муховецької сільської ради Немирівського району Вінницької області, що належала ОСОБА_3 на підставі Сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0376076, зареєстрованого 14.08.1997 року за № 264 у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), стверджується матеріалами справи.

Вказані обставини сторонами не оспорюються. Крім того, зазначені обставини підтверджуються матеріалами справи.

В п.4 Перехідних положень ЦК України зазначено, що положення ЦК України (ред. 2004 р.) застосовуються до цивільних правовідносин, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності.

Відповідно до абз.2,3 п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 Про судову практику в справах про спадкування відносини спадкування регулюються правилами ЦК України, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкодавців за законом. У разі коли спадщина, яка відкрилася до набрання чинності ЦК і строк на її прийняття не закінчився до 1 січня 2004 року, спадкові відносини регулюються цим Кодексом.

Оскільки спадщина після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася і була прийнята до 01 січня 2004 року, а тому до даних спірних правовідносин слід застосувати законодавство, яке діяло на момент їх виникнення, а саме норми ЦК України (ред. 1963 р.) та Земельного кодексу (ред. 1990 р.).

Згідно ст.2 Закону Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду, про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до ст.122 ЗК України сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Пунктом 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 року №7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ передбачено, що член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку(пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

За змістом ст.ст.22,23 ЗК України в редакції 1990 року та Указу Президента України №720/95 від 08.08.1995 року особа набуває право на земельний пай за наявності умов:перебування в членах КСП на час паювання; включення до списку осіб, доданого до державного акта на право колективної власності на землю; одержання КСП цього акта.

За таких обставин, суд дійшов до висновку, що ОСОБА_3 за життя та на час відкриття спадщини, володіла правом на земельну частку (пай) із земель, які перебували у колективній власності КСП ім. Шевченка с. Мухівці та вважає, що право на спірну земельну частку (пай) увійшло до складу спадщини після смерті ОСОБА_3 , в силу ст.548 ЦК України (ред. 1963 року).

Згідно із ч.2. ст. 548 ЦК України (ред. 1963 року), незалежно від часу прийняття спадщини, вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

В зв`язку з цим та у відповідності до ст. 6 ЗК України (ред. 1990р.), право на спірну земельну частку (пай) належать позивачу, як спадкоємцю за законом після смерті ОСОБА_3 з часу відкриття спадщини.

Згідно із ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

За ч. 1 ст. 182 ЦК України, право власності на нерухоме майно підлягає державній реєстрації.

У відповідності із ст.328 ЦК України, право власності вважається набутим, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

В зв`язку з цим, та оскільки документи, які посвідчували право спадкодавця на земельну частку (пай), втрачено, нотаріус відмовив спадкоємцю у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно, іншого позасудового порядку для визнання такого права не існує, тому слід визнати за позивачем право власності на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності КСП ім.. Шевченка с. Мухівці Муховецької сільської ради Немирівського району Вінницької області, як за спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_3 .

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 4, 12, 13,14, 82,141, 265,273,352,354 ЦПК України, ст. ст. 548, 549 ЦК України (ред. 1963 р.),ст. 6 ЗК України (ред.. 1990 р.), п.17 Перехідних положень ЗК України від 25.10.2001 року, ст. ст.182,328, 392ЦК України (ред. 2004 року), суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Немирівської міської ради Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: с. Мухівці, Немирівського району Вінницької області, в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності КСП ім. Шевченка с. Мухівці Муховецької сільської ради Немирівського району Вінницької області, площею 2,50 в умовних кадастрових гектарах, кадастровий номер 0523085800:02:001:0565, яка належала ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0376076, виданого на підставі рішення Немирівської районної державної адміністрації від 19.09.1996 року № 268, який зареєстрований 14.08.1997 року за № 264 у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду.

Суддя Немирівського:

районного суду: С.М.Науменко

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення12.08.2021
Оприлюднено26.08.2021
Номер документу99164666
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —930/2739/20

Рішення від 12.08.2021

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Рішення від 12.08.2021

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 23.06.2021

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 16.04.2021

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 15.02.2021

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 08.12.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні