Рішення
від 27.08.2021 по справі 477/245/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/245/21

Провадження №2/477/465/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 серпня 2021 року м. Миколаїв

Жовтневий районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого - судді Козаченка Р.В.,

із секретарем судового засідання - Бітюковою С.В.,

за участю:

представника позивача - Астаніної Л.Д.,

розглянувши в м. Миколаєві у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Жовтневого районного суду Миколаївської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до фермерського господарства «Колос» про розірвання договору оренди землі та стягнення заборгованості з орендної плати ,

В С Т А Н О В И В:

У лютому 2021 року ОСОБА_1 звернулася до суду із зазначеним позовом до фермерського господарства «Колос» , в обґрунтування якого вказала наступне.

31 липня 2018 року між нею та фермерським господарством «Колос» був укладений договір оренди належної їй земельної ділянки, площею 11,0331 га, яка розташована в межах території Вітовського району Миколаївської області, строком до 31 грудня 2028 року, зі сплатою орендної плати в розмірі 3% від нормативної грошової оцінки землі, що складало 27411 грн 43 коп. Розмір орендної плати повинен був вноситися щорічно у строк до 31 грудня поточного року.

В той же час вказувала, що відповідач на протязі 2019 -2020 років користувався її земельною ділянкою, але орендну плату не вносив, порушуючи таким чином істотні умови договору у виді систематичної несплати орендної плати, тому просила його розірвати та стягнути орендну плату за два роки в загальній сумі 54822 грн 43 коп.

Під час провадження в справі, до початку розгляду справи по суті, збільшила позовні вимоги і, окрім раніше заявлених вимог, просила стягнути з відповідача штраф за несвоєчасне виконання умов договору, в розмірі 27411 грн 43 коп, що передбачено умовами договору оренди землі.

На позовну заяву відповідач відзиву не подав.

Позивачка та її представник в судовому засіданні позов підтримали та просили задовольнити з тих же підстав, що й було визначено ними в позовній заяві.

Відповідач до судового засідання свого представника не направив, хоча про його час та місце був повідомлений належним чином.

Суд, вважаючи можливим розглянути справу без участі представника відповідача, заслухавши пояснення і доводи позивачки та її представника, перевіривши та дослідивши матеріали справи, прийшов до висновків, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступних підстав.

Позивачці належить на праві власності земельна ділянка з кадастровим номером 4823380400:01:000:0045, площею 11,0331 га, розташовану в межах території Первомайської селищної ради (раніше - територія Бармашівської сільської ради) Вітовського району Миколаївської області, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

31 липня 2018 року між фермерським господарством «Колос» та нею був укладений письмовий договір оренди цієї земельної ділянки, який був зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 12 червня 2019 року.

Відповідно до п. 8 договору оренди строк його дії - до 31 грудня 2028 року.

В п. 9 договору оренди виписано, що орендна плата складає 27411 грн. 43 коп, що становить не менше 3% від нормативної грошової оцінки землі, і вона повинна була вноситися з урахуванням індексу інфляції щорічно до 31 грудня кожного року.

Главою 5 Земельного кодексу України передбачені види земель сільськогосподарського призначення, в тому числі і землі, призначені для виробництва сільськогосподарської продукції.

Статтями 93 та 96 Земельного кодексу України передбачено, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Землекористувач зобов`язаний забезпечувати використання землі за цільовим призначенням; додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля; своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату; не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів; підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі; своєчасно надавати відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування дані про стан і використання земель та інших природних ресурсів у порядку, встановленому законом; дотримуватися правил добросусідства та обмежень, пов`язаних зі встановленням земельних сервітутів та охоронних зон; зберігати геодезичні знаки, протиерозійні споруди, мережі зрошувальних і осушувальних систем.

Частина 1 ст. 15 Цивільного кодексу України закріплює право кожної особи на захист свого права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України (далі ЗК України), Цивільним кодексом України (далі - ЦК України), Законом України «Про оренду землі» (далі - Закон), а також іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них та договором оренди (суборенди) земельної ділянки.

Відповідно до вимог ст. 124 ЗК України передача землі в оренду здійснюється на підставі цивільно-правової угоди.

Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону (ст.ст. 6, 14 Закону).

Згідно ст. 13 Закону за договором оренди землі орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За правилами ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір може бути розірваний або змінений за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладанні договору.

Аналогічна норма закріплена і в ст. 31 Закону.

За змістом ст. 32 Закону та умов договору оренди, договір оренди землі на вимогу однієї із сторін може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених ст.ст. 24,25 Закону та умовами договору, зокрема, й щодо несплати орендної плати, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

Згідно зі ст. 141 ЗК України підставою припинення права користування земельною ділянкою є, зокрема, систематична несплата орендної плати.

Із посилань позивачки та матеріалів провадження слідує, що дійсно, з часу укладення договору оренди по 2020 рік включно орендна плата виплачена не була, зокрема довідками податкового органу підтверджується не отримання нею доходів за ці роки.

На заперечення висунутих вимог та поданих доказів відповідачем суду нічого подано не було.

Таким чином суд вважає позов в частині розірвання договору таким, що підлягає задоволенню.

Як визначено ст.ст. 526, 529 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору; кредитор зобов`язаний прийняти виконання зобов`язання, яке виконано належним чином, також і відмовитися від його прийняття, якщо зобов`язання виконується частинами.

Відповідно до ст. 546 ЦК України виконання зобов`язання може забезпечуватися зокрема і неустойкою.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. (частини 1, 2 ст. 549 ЦК України).

У статті 550 ЦК України передбачено, що право на неустойку виникає незалежно від наявності у кредитора збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов`язання.

Предметом неустойки може бути грошова сума, рухоме і нерухоме майно. Якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства. Розмір неустойки, встановлений законом, може бути збільшений у договорі, якщо таке збільшення не заборонено законом. (Ст. 551 ЦК України).

Так, п. 14 договору оренди землі передбачено, що у разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, у десятиденний строк сплачується штраф у розмірі 100 відсотків річної орендної плати, встановленої цим договором.

З врахуванням того, що судом було встановлено систематичне невиконання договору оренди землі у виді несплати орендарем ФГ «Колос» орендної плати, то суд приходить до висновку, що вимоги про стягнення штрафу також підлягають задоволенню.

Відповідно до положень ст. 141 ЦПК України суд вважає необхідним призначити окреме судове засідання для вирішення питання про розподіл судових витрат, оскільки представник позивачки зобов`язалася представити докази здійснення таких витрат після завершення розгляду справи.

За викладеного, керуючись ст.ст. 141, 258, 259, 262-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до фермерського господарства Колос про розірвання договору оренди землі та стягнення заборгованості з орендної плати - задовольнити повністю.

Розірвати договір оренди землі, укладений 31 липня 2018 року між ОСОБА_1 та фермерським господарством Колос , відносно її земельної ділянки площею 11,0331 га, яка розташована у Миколаївській області, Вітовському районі, Білозірська сільська рада, кадастровий номер 4823380400:01:000:0045 .

Стягнути з фермерського господарства Колос на користь ОСОБА_1 , заборгованість з орендної плати в сумі 54 822 (п`ятдесят чотири тисячі вісімсот двадцять дві) грн. 43 коп.

Призначити судове засідання щодо вирішення питання про розподіл судових витрат на 09 вересня 2021 року об 12.50.

Дані про сторони:

-позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканка АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ;

-відповідач фермерське господарство Колос , с.Білозірка, Вітовський район, Миколаївська область, код ЄДРПОУ 30405651.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Миколаївського апеляційного суду через Жовтневий районний суд Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення.

В судовому засіданні було проголошено вступну та резолютивну частину рішення, його повний текст складено на 26 серпня 2021 року.

Суддя Р.В.Козаченко

Дата ухвалення рішення27.08.2021
Оприлюднено27.08.2021
Номер документу99193809
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —477/245/21

Рішення від 09.09.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Рішення від 27.08.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Рішення від 19.08.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 16.08.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 17.02.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні