Рішення
від 27.08.2021 по справі 912/1244/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 серпня 2021 року Справа № 912/1244/21

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В. за участі секретаря судового засідання Кравченко О.В. розглянув у відкритому судовому засіданні заяву Приватного сільськогосподарського підприємства "Благодатне-ВСВ" про відшкодування витрат на надання професійної правничої допомоги у справі №912/1244/21

за позовом: Селянського фермерського господарства "ПАВЕЛ", 28542, с. Пишне, Долинський р-н, Кіровоградська обл.,

до: Приватного сільськогосподарського підприємства "Благодатне-ВСВ", 28540, вул. Фрунзе, буд. 13-А, с. Гурівка, Долинський р-н,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - гр. ОСОБА_1 , АДРЕСА_1

про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки

Представники:

від позивача - участі не брали;

від відповідача - участі не брали;

від 3-ї особи - участі не брали.

Селянське фермерське господарство "ПАВЕЛ" (далі - СФГ "ПАВЕЛ", позивач) звернулось до господарського суду з позовною заявою з вимогами до Приватного сільськогосподарського підприємства "Благодатне-ВСВ" (далі - ПСП "Благодатне-ВСВ", відповідач) про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки (кадастровий номер 3521987500:02:000:0144), розташованої на території Гурівської сільської об`єднаної громади, Долинського району Кіровоградської області, загальною площею 9,39 га.

Рішенням суду, постановленим в судовому засіданні 12.08.2021, у задоволенні позову відмовлено повністю.

Відповідач у відзиві на позов повідомив про очікуване понесення судових витрат, а саме витрат на професійну правничу допомогу адвоката в сумі 5000 грн та зазначив, що документи, підтверджуючі витрати на професійну правничу допомогу адвоката в сумі 5000 грн, будуть подані до суду у відповідності до приписів ч.8 ст.129 ГПК.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

За правилами ч.ч. 1, 2, 3 ст. 221 Господарського процесуального кодексу України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

У відповідності до п. 5 ч. 6 ст. 238 Господарського процесуального кодексу України у разі необхідності у резолютивній частині також вказується про призначення судового засідання для вирішення питання про судові витрати, дата, час і місце його проведення; строк для подання стороною, за клопотанням якої таке судове засідання проводиться, доказів щодо розміру, понесених нею судових витрат.

Враховуючи викладене, суд призначив судове засідання для вирішення питання про судові витрати відповідача на професійну правничу допомогу на 27.08.2021 о 09:30 год., про що зазначив в резолютивній частині рішення від 12.08.2021, та встановив відповідачу строк для подачі суду доказів щодо розміру понесених судових витрат не пізніше 17.08.2021.

18.08.2021 на адресу суду від представника відповідача надійшла заява з доказами понесення витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 5 000,00 грн. Вказана заява з доказами подана для надсилання до суду 17.08.2021, а отже строк подання відповідачем доказів щодо розміру понесених ним судових витрат дотримано.

Представники сторін та третьої особи в засідання суду 27.08.2021 не з`явились, хоча були належним чином повідомлені про дату, час та місце його проведення.

Будь-які заяви, клопотання не надходили, причини відсутності суду не повідомлено.

Частиною 2 ст. 221 Господарського процесуального кодексу України встановлено обмежений строк проведення судового засідання для вирішення питання про судові витрати (15 днів з дня ухвалення рішення по суті) та не передбачено відкладення такого судового засідання.

З підстав викладеного, господарський суд проводить судове засідання з вирішення питання про судові витрати 27.08.2021 за відсутності представників сторін та третьої особи.

Розглянувши у судовому засіданні заяву відповідача про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу, господарський суд дійшов наступного висновку.

Положеннями ст. 59 Конституції України закріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Згідно ст. 16 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Поняття особи, котра є адвокатом, наводиться в статті 6 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (далі - Закон № 5076-VI ), яка зазначає, що адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Адвокатське бюро є юридичною особою, створеною одним адвокатом, і діє на підставі статуту. Найменування адвокатського бюро повинно включати прізвище адвоката, який його створив. (ст.14 Закону).

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону № 5076-VI договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Відповідно до ст. 19 Закону № 5076-VI видами адвокатської діяльності, зокрема, є:

- надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави;

- складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру;

- представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами.

Гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок його обчислення, зміни та умови повернення визначаються у договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховується складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (ст. 30 Закону № 5076-VI).

Розмір гонорару визначається лише за погодженням адвоката з клієнтом, а суд не вправі втручатися у ці правовідносини.

Разом із тим, господарським процесуальним законом визначено критерії, які слід застосовувати при визначенні розміру витрат на правничу допомогу.

Частинами 2 - 4 ст. 126 ГПК України передбачено, що розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою. Розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини 4 ст. 126 ГПК України суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (ч. 5 ст. 126 ГПК України).

Згідно наданих ПСП "Благодатне-ВСВ" документів, підтверджено, що 25.05.2021 відповідач (Клієнт) та Адвокат Чуприна Сергій Павлович (Адвокат) уклали договір про надання правничої допомоги (далі -Договір) .

Відповідно до п. 1.1 Договору, Адвокат відповідно до узгоджених Сторонами доручень зобов`язується надавати Клієнту правничу допомогу по справі № 912/1244/21 за позовом Селянського фермерського господарства "ПАВЕЛ" до Приватного сільськогосподарського підприємства "Благодатне-ВСВ" про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки.

Пунктом 4.2. Договору сторони визначили, що за правову допомогу, передбачену п. 1.2. Договору, Клієнт зобов`язаний сплатити Адвокату гонорар в сумі 5 000,00 грн.

16.08.2021 Відповідач оплатив Адвокату 5 000,00 грн, що підтверджується квитанцією № 16/08/2021 від 16.08.2021.

Договір підписано повноважними представниками сторін та скріплені печатками.

16.08.2021 сторонами підписано Акт здачі-приймання виконаних робіт (правничої допомоги) за яким Адвокат надав, а Клієнт прийняв правову допомогу, зокрема:

1. 26.05.2021 року - участь та представництво інтересів ПСП "БЛАГОДАТНЕ-ВСВ" у підготовчому судовому засіданні в господарському суді Кіровоградської області по справі №912/1244/21 за позовом СФГ "ПАВЕЛ" до ПСП "БЛАГОДАТНЕ-ВСВ", третя особа: ОСОБА_1 , про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки кадастровий №3521987500:02:000:0144 - вартість наданої послуги 1250 гривень;

2. 07.06.2021 року - 2 години на вивчення матеріалів позовної заяви СФГ "ПАВЕЛ" до ПСП "БЛАГОДАТНЕ-ВСВ", третя особа: ОСОБА_1 , про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки; підготування відзиву на позов СФГ "ПАВЕЛ" до ПСП "БЛАГОДАТНЕ-ВСВ", третя особа: ОСОБА_1 , про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки, та направлення відзиву з додатками на адресу сторін по справі № 912/1244/21 - вартість наданої послуги 1000 гривень;

3. 23.06.2021 року - участь та представництво інтересів ПСП "БЛАГОДАТНЕ-ВСВ" у підготовчому судовому засіданні в господарському суді Кіровоградської області по справі №912/1244/21 за позовом СФГ "ПАВЕЛ" до ПСП "БЛАГОДАТНЕ-ВСВ", третя особа: ОСОБА_1 , про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки кадастровий №3521987500:02:000:0144 - вартість наданої послуги 1250 гривень;

4. 23.07.2021 року - участь в режимі відео конференції та представництво інтересів ПСП БЛАГОДАТНЕ-ВСВ у судовому засіданні господарського суду Кіровоградської області по справі №912/1244/21 за позовом СФГ "ПАВЕЛ" до ПСП "БЛАГОДАТНЕ-ВСВ", третя особа: ОСОБА_1 , про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки кадастровий №3521987500:02:000:0144 - вартість наданої послуги 750 гривень;

5. 12.08.2021 року - участь в режимі відео конференції та представництво інтересів ПСП "БЛАГОДАТНЕ-ВСВ" у судовому засіданні господарського суду Кіровоградської області по справі №912/1244/21 за позовом СФГ "ПАВЕЛ" до ПСП "БЛАГОДАТНЕ-ВСВ", третя особа: ОСОБА_1 , про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки кадастровий №3521987500:02:000:0144 - вартість наданої послуги 750 гривен

Всього за надану Адвокатом на користь Клієнта правничу допомогу до сплати підлягає гонорар в сумі 5 000,00 грн.

Отже, загальна вартість наданих правових послуг ставить 5 000,00 грн.

Згідно квитанції № 16/08/2021 від 16.08.20201 сума витрат в розмірі 5 000,00 грн є оплаченою.

До справи подано ордер на ім`я адвоката Чуприни С.П. № 1015273 від 25.05.2021 (а.с. 51).

Враховуючи вищевикладене, суд доходить висновку, що відповідачем, згідно з вимогами 74 Господарського процесуального кодексу України, доведено надання йому адвокатом Чуприною С.П. професійної правничої допомоги в Господарському суді Кіровоградської області при розгляді справи № 912/1244/21. Вказані витрати є співмірними з об`ємом наданих адвокатом послуг.

При цьому суд зазначає, що за змістом пункту 1 частини 2 статті 126, частини 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою.

Вказаного правового висновку додержується Об`єднана палата Верховного Суду в постанові від 03.10.2019 у справі № 922/445/19.

Клопотання позивача в порядку частини 5 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України щодо зменшення розміру витрат відповідача на професійну правничу допомогу адвоката не надходило.

Водночас, обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, що підлягають розподілу між сторонами.

Таким чином, з позивача підлягають до стягнення на користь відповідача витрати на правову допомогу у розмірі 5 000,00 грн.

Керуючись ст. ст. 74, 76, 77, 129, 221, 233, 236-241, 244 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Заяву Приватного сільськогосподарського підприємства "Благодатне-ВСВ" про стягнення судових витрат на професійну правничу допомогу задовольнити.

Стягнути з Селянського фермерського господарства "ПАВЕЛ" (28542, Кіровоградська область, Долинський район, с. Пишне, ідентифікаційний код 31217730) на користь Приватного сільськогосподарського підприємства "Благодатне-ВСВ" (28540, Кіровоградська область, Долинський район, с. Гурівка, вул. Фрунзе, буд. 13-А, ідентифікаційний код 32722300) 5 000,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Наказ видати після набрання додатковим рішенням законної сили.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Належним чином засвідчені примірники додаткового рішення направити Селянському фермерському господарству "ПАВЕЛ" (28542, с. Пишне, Долинський р-н, Кіровоградська обл.); Приватному сільськогосподарському підприємству "Благодатне-ВСВ" (28540, вул. Фрунзе, буд. 13-А, с. Гурівка, Долинський р-н), а також гр. ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя В.В.Тимошевська

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення27.08.2021
Оприлюднено27.08.2021
Номер документу99201640
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/1244/21

Рішення від 27.08.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Рішення від 12.08.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 23.07.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 15.07.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 08.07.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 23.06.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 26.05.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 27.04.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні