Ухвала
від 25.08.2021 по справі 8/б-1030
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

25 серпня 2021 року м. ТернопільСправа № 8/Б-1030

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Гирили І.М.

за участі секретаря судового засідання Беги В. М.

розглянув клопотання ліквідатора банкрута (арбітражного керуючого) Брикси А. О. за вих. № 21-08/194 від 09.08.2021 (вх. № 6492 від 09.08.2021) про продовження строку повноважень ліквідатора банкрута у справі, порушеній

за заявою кредитора: Головного управління ДФС у Тернопільській області, вул. Білецька, 1, м. Тернопіль

до боржника: Селянської спілки "Галичина", с. Плісняни, Зборівський район, Тернопільська область

про визнання банкрутом

За участі представників:

Кредитора: не прибув

Боржника: не прибув

В порядку ч. 3 ст. 222 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України) фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Суть справи:

В провадженні Господарського суду Тернопільської області знаходиться справа № 8/Б-1030, порушена за заявою Зборівського відділення Козівської міжрайонної державної податкової інспекції, до боржника - Селянської спілки "Галичина", с. Плісняни, Зборівський район, Тернопільська область, про визнання банкрутом, в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14.05.1992 № 2343-ХІІ (в редакції Закону, чинній до 19.01.2013, далі - Закон № 2343-ХІІ).

Постановою Господарського суду Тернопільської області від 11.02.2008 Селянську спілку "Галичина" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру банкрута, у відповідності до вимог статей 22-24 Закону № 2343-ХІІ, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Бриксу А. О. Ухвалою суду від 22.08.2011 припинено повноваження ліквідатора банкрута - Брикси А.О. та призначено ліквідатором арбітражного керуючого Буковського Т. К. Ухвалою від 12.11.2012 припинено повноваження ліквідатора банкрута - Буковського Т. К. та призначено ліквідатором арбітражного керуючого Бриксу А.О. Строк повноважень ліквідатора банкрута судом продовжувався, зокрема, востаннє, ухвалою від 04.01.2021 - до 04.04.2021.

09.08.2021 арбітражний керуючий (ліквідатор банкрута) Брикса А. О. звернувся до суду із клопотанням за вих. № 21-08/194 від 09.08.2021 (вх. №6492) про продовження строку повноважень ліквідатора банкрута на 3 (три) місяці.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 10.08.2021 судове засідання по розгляду клопотання ліквідатора банкрута Брикси А. О. за вих. № 21-08/194 від 09.08.2021 (вх. №6492) про продовження строку повноважень ліквідатора банкрута на 3 (три) місяці призначено на 11:00 год. 25.08.2021.

В судове засідання 25.08.2021 ліквідатор банкрута (арбітражний керуючий) не прибув, причин неприбуття не повідомив, хоча про дату, час та місце його проведення був повідомлений належним чином.

Інші учасники справи, в тому числі кредитори, в судове засідання 25.08.2021 не прибули, причин неприбуття не повідомили, хоча про дату, час та місце його проведення були повідомлені належним чином.

Розглянувши клопотання ліквідатора банкрута (арбітражного керуючого) Брикси А. О. про продовження строку повноважень ліквідатора банкрута на 3 (три) місяці, суд встановив та врахував наступне:

Відповідно до ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно з ч. 1 ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців.

Відповідно до ч. 2 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Кодексом.

Ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства визначає випадки, при настанні яких господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство. Зокрема, відповідно до змісту наведеної статті, закриття провадження у справі про банкрутство після визнання боржника банкрутом можливе лише якщо: боржник юридична особа не внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань; юридичну особу, яка є боржником, припинено в установленому законодавством порядку, про що є відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань; затверджено звіт керуючого санацією або ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом; справа не підлягає розгляду в господарських судах України.

Зазначені норми Кодексу України з процедур банкрутства не містять такої підстави для закриття провадження у справі про банкрутство як закінчення строку ліквідаційної процедури.

Відповідно до ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів звіт про результати погашення цінних паперів.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

У разі якщо господарський суд дійшов висновку, що ліквідатор не виявив або не реалізував майнові активи банкрута у повному обсязі, суд постановляє ухвалу про призначення нового ліквідатора в порядку, встановленому цим Кодексом.

Ліквідатор виконує свої повноваження до внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи банкрута.

Системний аналіз положень ст. ст. 64, 65 Кодексу України з процедур банкрутства свідчить про те, що ліквідація закінчується не збігом строку ліквідаційної процедури, а завершенням продажу майна банкрута, завершенням розрахунків з кредиторами, затвердженням звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу та внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи банкрута.

Окремо судом враховується, що ліквідатор зобов`язаний вчинити ліквідаційні заходи і передати на затвердження господарському суду звіт та ліквідаційний баланс після завершення всіх розрахунків з кредиторами, а не у встановлений строк. При цьому незавершення ліквідатором цих дій у граничні строки, визначені Кодексом України з процедур банкрутства, не є підставою для закриття провадження у справі.

Розглянувши клопотання арбітражного керуючого Брикси А. О. про продовження строку його повноважень як ліквідатором банкрута у справі №8/Б-1030, зважаючи на те, що строк повноважень ліквідатора сплинув 04.04.2021, однак ліквідаційна процедура не завершена і для її завершення потрібен додатковий час, суд вважає за необхідне, з метою надання можливості ліквідатору банкрута здійснити усі визначені Кодексом з процедур банкрутства заходи у ліквідаційній процедурі, вказане вище клопотання ліквідатора банкрута задовольнити та, відповідно, продовжити строк повноважень останнього по 25.11.2021.

Керуючись ст. ст. 2, 58, 60, 64, 65, 90 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 232-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора банкрута (арбітражного керуючого) Брикси А. О. за вих. № 21-08/194 від 09.08.2021 (вх. №6492 від 09.08.2021) про продовження строку повноважень ліквідатора банкрута - задовольнити.

2. Продовжити строк повноважень ліквідатора Селянської спілки "Галичина" Брикси А.О. у справі № 8/Б-1030 по 25.11.2021.

3. Зобов`язати ліквідатора банкрута Бриксу А.О. під час здійснення ліквідаційної процедури банкрута вжити всі визначені Кодексом України з процедур банкрутства необхідні заходи, .

4. Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання (27.08.2021) та підлягає оскарженню відповідно до ст. ст. 255-257 ГПК України.

5. Ухвалу рекомендованою кореспонденцією з повідомленням по вручення поштового відправлення надіслати: Головному управлінню ДПС у Тернопільській області, вул. Білецька, 1, м. Тернопіль; Головному управлінню Пенсійного фонду України в Тернопільській області, Майдан Волі, 3, м. Тернопіль, 46001; Тернопільському обласному центру зайнятості, вул. Текстильна, 1 б, м. Тернопіль, 46002; Південно-Західному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), вул. Грюнвальдська , 11, м. Івано-Франківськ (вул. Грушевського, 8, м. Тернопіль) та ліквідатору Бриксі А.О., вул. Острозького, 60/17, м. Тернопіль.

Повний текст ухвали складено та підписано 27.08.2021

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя І.М. Гирила

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення25.08.2021
Оприлюднено28.08.2021
Номер документу99201960
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/б-1030

Ухвала від 05.10.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 06.10.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 27.09.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 15.09.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 08.09.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 25.08.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 25.08.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 25.08.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 16.08.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 12.08.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні