Ухвала
від 27.08.2021 по справі 7/59
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, тел./факс (057)702-10-79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

27 серпня 2021 року м.Харків Справа № 7/59

Суддя Господарського суду Луганської області Голенко І.П. , розглянувши заяву Кремінського районного центру зайнятості , м. Кремінна Луганської області

про заміну сторони у виконавчому провадженні шляхом заміни стягувача його правонаступником

у справі за позовом прокурора Луганської області в особі Краснолуцького міського центру зайнятості, м. Красний Луч Луганської області

до Луганського обласного комунального спеціалізованого теплопостачаючого підприємства Луганськтеплокомуненерго , м. Луганськ

про стягнення 13 881 грн 86 коп.

орган виконання судового рішення - Луганський міський відділ державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) , м. Сєвєродонецьк Луганської області

Суддя Голенко І.П.

Секретар судового засідання Саутенко К.О.

У засіданні брали участь:

від заявника (заінтересованої особи): представник не прибув;

від прокуратури: представник не прибув;

від позивача (стягувача): представник не прибув;

від відповідача (боржника): представник не прибув.

В С Т А Н О В И В:

17 серпня 2021 року до Господарського суду Луганської області надійшла заява Кремінського районного центру зайнятості № 1355/05-21 від 11.08.2021 про заміну сторони у виконавчому провадженні шляхом заміни стягувача у справі № 7/59 Краснолуцького міського центру зайнятості на його правонаступника - Кремінського районного центру зайнятості.

Заява обґрунтована тим, що згідно наказу № 63 від 15.04.2015 Луганського обласного центру зайнятості Щодо роботи Краснолуцького міського центру зайнятості та змін, внесених до Положення про Кремінський районний центр зайнятості, Кремінський районний центр зайнятості є правонаступником Краснолуцького міського центру зайнятості. Директор Кремінського районного центру зайнятості діє від імені Краснолуцького міського центру зайнятості без доручення, представляє його у взаємовідносинах з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, об`єднання ми громадян тощо, укладає договори. Пунктом 7 наказу № 63 від 15.04.2015 всі працівники Краснолуцького міського центру зайнятості звільнені. За актом приймання-передачі рахується заборгованість боржника, яка була стягнута за рішенням Арбітражного суду Луганської області у справі № 7/59, на виконання якого був виданий наказ від 12.04.2001. Рішення суду станом на дату звернення з заявою не виконано.

Справа розглядалась за правилами Арбітражного процесуального кодексу України (Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до витягу з протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 17.08.2021 заяву про заміну сторони у виконавчому провадженні передано на розгляд судді Голенко І.П.

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 17.08.2021 за ініціативою суду частково відновлено втрачене судове провадження у справі № 7/59 в частині ухвали Арбітражного суду Луганської області про порушення провадження у справі від 02.03.2001, наказу Арбітражного суду Луганської області від 12.04.2001 № 7/59пн, ухвали Господарського суду Луганської області від 07.04.2011, ухвали Господарського суду Луганської області від 10.05.2011.

Згідно з ч. 3 ст. 334 ГПК України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Ухвалою суду від 17.08.2021 заяву про заміну сторони (стягувача) у виконавчому провадженні прийнято до розгляду, призначено розгляд заяви на 27.08.2021 о 10 год. 30 хв.

27.08.2021 учасники справи та заінтересована особа у судове засідання не прибули, хоча про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином шляхом надсилання ухвали суду від 17.08.2021 на адреси, зазначені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та на електронні пошти.

Відповідач (боржник) згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстрований у м. Луганську, куди тимчасово не здійснюється пересилання поштових відправлень. Інформація про час і місце судового засідання була розміщена на сторінці Господарського суду Луганської області (у розділі Новини та події суду ) офіційного веб-порталу Судова влада в Україні в мережі Інтернет (www.court.gov.ua/sudy/), про що свідчать роздрукована сторінка з мережі Інтернет, на якій розміщено інформацію про час та місце засідання господарського суду (а.с. 67).

20.08.2021 на офіційну електронну пошту суду від Кремінського районного центру зайнятості на виконання ухвали суду від 17.08.2021 за супровідним листом № 1408/05-21 від 20.08.2021, підписаним кваліфікованим електронним підписом, надійшли докази направлення заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні Луганській обласній прокуратурі та Луганському міському відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) (далі - Луганський МВДВС).

26.08.2021 до канцелярії суду надійшли пояснення № 15/2-298вих-21 від 20.08.2021 Луганської обласної прокуратури, якими повідомлено, що у зв`язку з проведенням антитерористичної операції на території Луганської області та залишенням матеріалів справи № 7/59 на тимчасово окупованій території у прокуратури відсутня можливість надати відповідні матеріали та інформацію. Вимоги Кремінського районного центру зайнятості щодо заміни сторони (стягувача) у виконавчому провадженні його правонаступником підтримує.

27.08.2021 на офіційну електронну пошту суду від Кремінського районного центру зайнятості за супровідним листом № 1422/05-21 від 27.08.2021, підписаним кваліфікованим електронним підписом, надійшли копія наказу Державної служби зайнятості № 80 від 10.04.2015 Про деякі питання організації роботи переміщених центрів зайнятості Донецької та Луганської областей та бухгалтерська довідка станом на 15.04.2015.

Зазначені документи досліджені судом та долучені до матеріалів справи.

Згідно з ч. 3 ст. 334 ГПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши вказану заяву, оцінивши надані докази, суд дійшов висновку про часткове задоволення заяви з таких підстав.

Відповідно до ст. 18 Господарського процесуального кодексу України (далі за текстом - ГПК України) судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Оскільки виконання рішення суду є невід`ємною стадією процесу правосуддя, то і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному ГПК України та Законом України Про виконавче провадження , який регулює умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Відповідно до приписів ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником; заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець; ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Як вбачається з відновлених частково матеріалів справи, Арбітражний суд Луганської області розглядав справу № 7/59 за позовом прокурора Луганської області в особі Краснолуцького міського центру зайнятості до ЛОКСТП Луганськтеплокомуненерго про стягнення 13 881 грн 86 коп.

На виконання рішення Арбітражного суду Луганської області видано наказ № 7/59пн від 12.04.2001.

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 595 Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей, а також інших платежів з рахунків, відкритих в органах Казначейства (далі - постанова КМУ № 595) затверджено Тимчасовий порядок фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей, а також інших платежів з рахунків, відкритих в органах Казначейства.

Пунктом 3 постанови КМУ № 595 постановлено Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, місцевим державним адміністраціям забезпечити до 1 грудня 2014 р. переміщення бюджетних установ, підприємств та організацій, що належать до сфери їх управління, з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження (далі - тимчасово неконтрольована територія), в населені пункти, на території яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі. Переміщення здійснюється лише тих бюджетних установ, підприємств та організацій, що у разі зміни місцезнаходження зможуть забезпечити провадження своєї діяльності.

На виконання постанови КМУ № 595 Державною службою зайнятості прийнято наказ від 10.04.2015 № 80 Про деякі питання організації роботи переміщених центрів зайнятості Донецької та Луганської областей (далі - Наказ № 80).

Відповідно до п.п. 1.1 п. 1 Наказу № 80 директорам Донецького (Рибалко В.М.) та Луганського (Болотському С.В.) обласних центрів зайнятості визначити міські та районні центри зайнятості Донецької та Луганської областей, на які будуть покладені обов`язки по виконанню окремих функцій щодо прийняття боргових та майнових зобов`язань переміщених міських та районних центрів зайнятості відповідної області.

Пунктом 1.2 Наказу № 80 зобов`язано внести зміни до Положень міських та районних центрів зайнятості Донецької та Луганської областей, які будуть приймати боргові зобов`язання щодо надання повноважень для виконання зазначених дій; передачі майна, печаток, штампів та правовстановлюючих документів переміщених центрів зайнятості; складання та подання фінансової, бюджетної та статистичної звітності переміщених центрів зайнятості.

На виконання Наказу № 80 Державної служби зайнятості Луганським обласним центром зайнятості прийнято наказ від 15.04.2015 № 63 Щодо роботи Краснолуцького міського центру зайнятості (далі - Наказ № 63).

Відповідно до п. 1.2.1 Наказу № 63 зобов`язано директора Краснолуцького міського центру зайнятості до 17.04.2015 передати за актом прийому-передачі Кремінському районному центру зайнятості дебіторську та кредиторську заборгованість, заборгованість зі сплати страхових внесків до Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за формою, наведеною в додатку № 1 до наказу.

Пунктом 8 Наказу № 63 визнано Кремінський районний центр зайнятості правонаступником боргових зобов`язань Краснолуцького міського центру зайнятості (а.с. 41-42).

21.04.2015 за актом прийому-передачі дебіторської заборгованості, яка станом на 20.04.2015 рахується на балансі Краснолуцького міського центру зайнятості, дебіторську заборгованість ЛОКСТП Луганськтеплокомуненерго в сумі 5944,88 грн. прийнято Кремінським районним центром зайнятості на підставі копії рішення суду № 7/59пн від 12.04.2001, копії постанови про відкриття виконавчого провадження № 9-800 від 21.08.2002, копії ухвали суду № 2а/1270/9019/2012 від 24.12.2012, копії постанови суду № 2а-/1270/9019/2012 від 10.01.2013 (а.с. 52). Також заборгованість в сумі 5944,88 грн. підтверджується бухгалтерською довідкою станом на 15.04.2015.

У зв`язку з цим 24.04.2015 були внесені зміни та доповнення до Положення про Кремінський районний центр зайнятості. Пункт 8 Положення викладено в такій редакції: Центр є правонаступником Краснолуцького міського центру зайнятості (а.с. 37).

З урахуванням викладених обставин, суд дійшов висновку, що Кремінський районний центр зайнятості є правонаступником по виконанню окремих функцій щодо прийняття боргових та майнових зобов`язань Краснолуцького міського центру зайнятості.

Стосовно вимоги заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні , суд зазначає наступне.

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Як свідчать матеріали заяви, постановою державного виконавця від 21.08.2002 № 9-800 було відкрите виконавче провадження з примусового виконання наказу № 7/59пн від 12.04.2001 про стягнення з ЛОКСТП Луганськтеплокомуненерго на користь Краснолуцького міського центру зайнятості заборгованості в сумі 14 241, 86 грн. (а.с. 50).

Однак, за даними Хрустальнинського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області та Луганського МВДВС станом на 02.06.2017, 04.08.2021 та на дату звернення з заявою до суду виконавче провадження, відкрите на підставі наказу Арбітражного суду Луганської області № 7/59пн від 12.04.2001, відсутнє (а.с. 48, 49).

Відповідно до ч. 5 ст. 334 ГПК України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

На підставі викладеного, враховуючи відсутність відкритого виконавчого провадження, суд дійшов висновку про необхідність заміни у виконавчому листі № 7/59пн від 12.04.2001 стягувача - Краснолуцький міський центр зайнятості на його правонаступника - Кремінський районний центр зайнятості.

За таких обставин, заява Кремінського районного центру зайнятості про заміну сторони у виконавчому провадженні підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 52, 234, 235, ч. 5 ст. 334 ГПК України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Заяву Кремінського районного центру зайнятості від 11.08.2021 № 1355/05-21 про заміну сторони у виконавчому провадженні задовольнити частково.

2. Замінити позивача (стягувача) - Краснолуцький міський центр зайнятості (94518, Луганська область, м. Красний Луч, мікрорайон 4, буд. 9-А, ідентифікаційний код 13391968) у наказі Арбітражного суду Луганської області від 12.04.2001 № 7/59пн на Кремінський районний центр зайнятості (92900, Луганська область, м. Кремінна, площа Красна, буд. 6-Б, ідентифікаційний код 13392728, розрахунковий рахунок в Державній казначейській службі України, м. Київ, МФО 820172).

3. В решті вимог заяви відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 28.08.2021, та може бути оскаржена до Східного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ст. 256 ГПК України та в порядку, передбаченому ст. 257 ГПК України з урахуванням приписів п.п. 17.5 п. 17 Розділу XI Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

Суддя І.П. Голенко

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення27.08.2021
Оприлюднено30.08.2021
Номер документу99225161
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/59

Ухвала від 19.01.2022

Господарське

Господарський суд Луганської області

Голенко І.П.

Ухвала від 12.01.2022

Господарське

Господарський суд Луганської області

Голенко І.П.

Ухвала від 28.08.2021

Господарське

Господарський суд Луганської області

Голенко І.П.

Ухвала від 27.08.2021

Господарське

Господарський суд Луганської області

Голенко І.П.

Ухвала від 17.08.2021

Господарське

Господарський суд Луганської області

Голенко І.П.

Ухвала від 17.08.2021

Господарське

Господарський суд Луганської області

Голенко І.П.

Ухвала від 17.08.2021

Господарське

Господарський суд Луганської області

Голенко І.П.

Ухвала від 26.07.2021

Господарське

Господарський суд Луганської області

Голенко І.П.

Судовий наказ від 27.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Ухвала від 20.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков Микола Борисович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні