Постанова
від 25.08.2021 по справі 914/1560/20
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2021 року

м. Київ

Справа № 914/1560/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

головуючий - Стратієнко Л.В.,

судді: Губенко Н.М., Кібенко О.Р.,

за участю секретаря судового засідання - Юдицького К.О.,

за участю представників:

позивача - Дубініна Р.В.,

відповідачів - 1 - не з`явився,

- 2 - не з`явився,

-3 - не з`явився,

третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог

щодо предмета спору на стороні відповідачів - не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_1 ,

на рішення Господарського суду Львівської області

(суддя - Стороженко О.Ф.)

від 25.02.2021,

та постанову Західного апеляційного господарського суду

(головуючий - Зварич О.В., судді - Гриців В.М., Матущак О.І.)

від 07.06.2021,

за позовом ОСОБА_2

до 1) ОСОБА_1 , 2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Арт-Ярич-Буд", 3) ОСОБА_3 ,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів: Кам`янка-Бузька районна державна адміністрація Львівської області,

про визнання недійсним рішення загальних зборів та стягнення 33 000,00 грн,

В С Т А Н О В И В:

у червні 2020 року ОСОБА_2 звернувся до Господарського суду Львівської області з позовом про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Арт-Ярич-Буд" про ліквідацію Товариства. Просив стягнути солідарно з ТОВ "Арт-Ярич-Буд" та ОСОБА_1 грошові кошти у сумі 33 000,00 грн, які підлягають розподілу між учасниками Товариства у разі його ліквідації.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що його як учасника ТОВ "Арт-Ярич-Буд", не було повідомлено про скликання та проведення 29.03.2019 загальних зборів учасників Товариства, на яких прийнято рішення про ліквідацію Товариства, чим порушеного його корпоративні права. Посилається на те, що про скликання, проведення спірних загальних зборів та про прийняте на них рішення про ліквідацію Товариства дізнався випадково 19.06.2019 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Стверджує, що у разі припинення Товариства в результаті ліквідації має право на підставі п. 11.5 Статуту на отримання своєї частки в розмірі 33 000,00 грн.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 25.02.2021 (з врахуванням додаткового рішенням від 05.03.2021), залишеним без змін постановою Західного апеляційного господарського суду від 07.06.2021, позов задоволено частково.

Визнано недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Арт-Ярич-Буд" від 29.03.2019 про ліквідацію Товариства (яке до моменту реєстрації припинення було зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 ; ідентифікаційний код 39252180), оформлене протоколом загальних зборів № 29/03/19 від 29.03.2019.

Відмовлено у задоволенні позовної вимоги про стягнення коштів.

05.07.2021 ОСОБА_1 звернулася з касаційною скаргою на рішення Господарського суду Львівської області від 25.02.2021 та постанову Західного апеляційного господарського суду від 07.06.2021, в якій просить скасувати судові рішення в частині задоволення позовних вимог та прийняти нове рішення про відмову у їх задоволенні.

Підставами для часткового скасування судових рішень зазначає п. 3 ч. 2 ст. 287 ГПК України та вказує, що висновок Верховного Суду щодо моменту набрання чинності п. 12, яким було доповнено розділ Прикінцеві та перехідні положення Цивільного кодексу України Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)", у подібних правовідносинах відсутній. Також зазначає про відсутність висновку Верховного Суду щодо правомірності проведення загальних зборів учасників господарського товариства за відсутності учасника, який проживає на тимчасово окупованій Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим та який не повідомив товариству іншої адреси для листування. Посилається на те, що ОСОБА_1 , ОСОБА_3 на час проведення вказаних загальних зборів учасників не була відома жодна інша адреса проживання чи перебування ОСОБА_2 , окрім адреси, зазначеної у Статуті Товариства. Із зазначених у скарзі причин (неможливість пересилання поштових відправлень до півострова Крим) ОСОБА_1 , ОСОБА_3 були позбавлені можливості повідомити позивача про проведення зборів учасників, які відбулись 29.03.2019.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника позивача, перевіривши наявність зазначеної у касаційній скарзі підстави касаційного оскарження судових рішень (п. 3 ч. 2 ст. 287 ГПК України), дослідивши наведені у касаційній скарзі доводи, Верховний Суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Як на підставу касаційного оскарження, встановлену п. 3 ч. 2 ст. 287 ГПК України, скаржник посилається на те, що висновок Верховного Суду щодо моменту набрання чинності п. 12, яким було доповнено розділ Прикінцеві та перехідні положення Цивільного кодексу України Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" у подібних правовідносинах відсутній. Також зазначає, про відсутність висновку Верховного Суду щодо правомірності проведення загальних зборів учасників господарського товариства за відсутності учасника, який проживає на тимчасово окупованій Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим та який не повідомив товариству іншої адреси для листування.

Як вбачається із матеріалів справи і встановлено судами, 10.06.2014 відбулись загальні збори засновників (учасників) ТОВ "Арт-Ярич-Буд", на яких були присутні: ОСОБА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ; ОСОБА_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 та ОСОБА_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 (а.с. 6, т. 1).

10.06.2014 на загальних зборах засновників (учасників) було вирішено створити ТОВ "Арт-Ярич-Буд". Вклад учасників ( ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ) у статутному капіталі товариства складають: ОСОБА_1 - 34 000,00 грн, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 - по 33 000,00 грн. Також на зборах було затверджено Статут ТОВ "Арт-Ярич-Буд".

Прийняті на зборах рішення оформлені протоколом № 1/2014 від 10.06.2014.

29.03.2019 відбулись загальні збори учасників ТОВ "Арт-Ярич-Буд", на яких були присутні двоє учасників Товариства: ОСОБА_1 та ОСОБА_3 .

На загальних зборах, які відбулися 29.03.2019, було прийнято рішення, зокрема, про припинення ТОВ "Арт-Ярич-Буд" в результаті ліквідації; призначення ліквідатором Товариства ОСОБА_1 .

В протоколі загальних зборів № 29/03/19 від 29.03.2019 зазначено, що на зборах був відсутній учасник Товариства - ОСОБА_2 .

В Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 24.06.2019 було внесено відомості про припинення ТОВ "Арт-Ярич-Буд" за рішенням засновників.

Відповідно до ст. ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

За ст. 167 ГК України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

Згідно з ч. 3 ст. 80 ГК України товариством з обмеженою відповідальністю є господарське товариство, що має статутний капітал, поділений на частки, і несе відповідальність за своїми зобов`язаннями тільки своїм майном.

У п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" встановлено, що учасники товариства мають право брати участь в управлінні товариством у порядку, передбаченому цим Законом та статутом товариства.

Частинами 1, 2 ст. 29 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" встановлено, що загальні збори учасників є вищим органом товариства. Кожен учасник товариства має право бути присутнім на загальних зборах учасників, брати участь в обговоренні питань порядку денного і голосувати з питань порядку денного загальних зборів учасників.

Таким чином, право брати участь в управлінні товариством може бути реалізовано учасником товариства при прийнятті участі у загальних зборах товариства, на яких вирішують ті чи інші питання діяльності товариства.

Порядок скликання загальних зборів учасників унормовано ст. 32 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", відповідно до якої загальні збори учасників скликаються виконавчим органом товариства. Статутом товариства може бути визначений інший орган, уповноважений на скликання загальних зборів учасників. Виконавчий орган товариства скликає загальні збори учасників шляхом надсилання повідомлення про це кожному учаснику товариства. Виконавчий орган товариства зобов`язаний повідомити учасників товариства не менше ніж за 30 днів до запланованої дати проведення загальних зборів учасників, якщо інший строк не встановлений статутом товариства. Повідомлення, передбачене частиною третьою цієї статті, надсилається поштовим відправленням з описом вкладення. Статутом товариства може бути встановлений інший спосіб повідомлення. У повідомленні про загальні збори учасників зазначаються дата, час, місце проведення, порядок денний. Якщо до порядку денного включено питання про внесення змін до статуту товариства, до повідомлення додається проект запропонованих змін.

Пунктами 5.2, 6.1, 6.4 Статуту Товариства встановлено, що про проведення засідань загальних зборів учасників учасники Товариства повідомляються письмово рекомендованим листом, або іншим чином, як вирішать збори учасників, із зазначенням часу та місця проведення засідань та порядку денного. Повідомлення повинні бути зроблені не менше як за 30 днів до дня скликання зборів учасників. Учасники Товариства мають право брати участь в управлінні справами Товариства в порядку, передбаченому цим Статутом, та у загальних зборах учасників, які є вищим керівним органом ТОВ "Арт-Ярич-Буд".

Порушення під час проведення загальних зборів можна поділити на безумовні, тобто ті, які мають наслідком безумовне визнання прийнятих на цих зборах рішень недійсними і ті, які хоч і допускаються, однак не завжди призводять до недійсності рішень загальних зборів.

Отже, не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів юридичної особи, є підставами для визнання недійсними прийнятих ними рішень.

Підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.

Права учасника (акціонера, члена) юридичної особи можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо. Неповідомлення учасника товариства про проведення загальних зборів в установленому законом та статутом порядку також порушує його права, зокрема право на участь у загальних зборах товариства та, відповідно, на участь в управлінні товариством, що може бути підставою для визнання рішень загальних зборів господарського товариства недійсними.

Для визнання недійсними рішень загальних зборів учасників (акціонерів) товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника (акціонера) товариства.

Отже у справах з позовною вимогою про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників товариства, заявленою з підстав неповідомлення позивача як учасника товариства про проведення зборів, на яких прийняті спірні рішення, судам при вирішенні питання щодо порушення прав учасника товариства спірним рішенням необхідно з`ясувати дотримання порядку скликання загальних зборів, зокрема, щодо належного повідомлення позивача про такі збори, яке є складовою скликання зборів, а також щодо відповідності змісту повідомлення вимогам закону та статуту товариства, оскільки своєчасне і належне повідомлення учасника товариства про скликання загальних зборів, що містить вичерпну інформацію щодо проведення зборів, є важливим для формування волі при прийнятті рішень загальними зборами, аби кожен з учасників міг належним чином підготуватися і сформувати своє бачення щодо питань, які розглядаються на зборах, та повноцінно взяти участь у їх обговоренні (аналогічні висновки викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 22.10.2019 у справі № 923/876/16).

Як встановлено судами, позивач надіслав Товариству та іншим двом учасникам ( ОСОБА_1 і ОСОБА_3 ) повідомлення від 14.02.2015 про зміну адреси для листування, а саме: АДРЕСА_5.

На підтвердження факту надсилання позивачем Товариству та іншим учасникам інформації щодо зміни адреси для листування надано: повідомлення від 14.02.2015 (про зміну адреси для листування), направлене ТОВ "Арт-Ярич-Буд" (директору ОСОБА_1 ); поштовий конверт і рекомендоване повідомлення Товариства "Укрпошта" про вручення поштового відправлення, у якому зазначено про неотримання Товариством "Арт-Ярич-Буд" (розташоване у Львівській області, с. Старий Яричів, будинок 143/59) поштової кореспонденції у зв`язку із закінченням строку зберігання; повідомлення від 14.02.2015 (про зміну адреси для листування), направлене учаснику Товариства ОСОБА_1 , поштовий конверт і рекомендоване повідомлення Товариства "Укрпошта" про вручення поштового відправлення, у якому зазначено про неотримання адресатом (за адресою: АДРЕСА_2 ) поштової кореспонденції у зв`язку із закінченням строку зберігання; рекомендоване повідомлення Товариства "Укрпошта" про вручення 21.02.2015 ОСОБА_3 (за адресою: АДРЕСА_4 ) поштової кореспонденції, надісланої з міста Львів-16, а/с 1642.

Отже, ОСОБА_3 з 21.02.2015 було відомо про нову адресу позивача для листування і він, будучи обраним головою загальних зборів 29.03.2019, мав можливість повідомити іншого присутнього учасника Товариства ОСОБА_1 про вказаний факт та вирішити питання про перенесення проведення загальних зборів з метою надіслання ОСОБА_2 повідомлення про проведення зборів на яких вирішувалось питання ліквідації Товариства у встановленому п. 6.4 Статуту Товариства порядку.

Водночас, матеріали справи не містять доказів повідомлення позивача про час та місце проведення спірних загальних зборів учасників Товариства, а також їх порядку денного, що є порушенням ст. 32 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", п.п. 5.2, 6.4 Статуту ТОВ "Арт-Ярич-Буд" при проведенні зборів. При цьому, судами попередніх інстанцій було встановлено, що обставина неповідомлення учасника Товариства - ОСОБА_2 про скликання загальних зборів на 29.03.2019 підтверджується відповідачами-1, 3 у відзивах на позовну заяву.

За наслідками розгляду спору господарськими судами попередніх інстанцій встановлено порушення процедури скликання загальних зборів, оскільки не надано доказів повідомлення позивача про їх призначення та проведення, чим порушено його корпоративні права, за захистом яких він звернувся до суду. Правильним є висновок судів про те, що наведені порушення є підставою для визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Арт-Ярич-Буд" про ліквідацію Товариства, оформленого протоколом загальних зборів № 29/03/19 від 29.03.2019.

В частині відмови у задоволенні позову про солідарне стягнення з ТОВ "Арт-Ярич-Буд", ОСОБА_1 33 000,00 грн правильність висновків судів попередніх інстанції ніким не оскаржується, а тому касаційним господарським судом судові рішення в цій частині не переглядаються з огляду на вимоги ст. 300 ГПК України.

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач-1 заявив клопотання про застосування позовної давності до позовної вимоги про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Арт-Ярич-Буд" про ліквідацію Товариства (а.с. 7-9, т. 2).

Згідно зі ст. 256 ЦК України, позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Відповідно до ст. 257 ЦК України, загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. Згідно з ч. 1 ст. 258 ЦК України, для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю.

Позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог про визнання недійсним рішення загальних зборів товариства (п. 8 ч. 2 ст. 258 ЦК України).

Суд застосовує позовну давність лише тоді, коли є підстави для задоволення позовної вимоги. Перш ніж застосувати позовну давність, суд має з`ясувати та зазначити в судовому рішенні, чи порушено право або охоронюваний законом інтерес позивача, за захистом якого той звернувся до суду. Якщо таке право чи інтерес не порушено, суд відмовляє у задоволенні позову через його необґрунтованість. І лише якщо буде встановлено, що право або охоронюваний законом інтерес особи дійсно порушені, але позовна давність спливла і про це зробила заяву інша сторона спору, суд відмовляє у позові через сплив позовної давності за відсутності поважних причин її пропуску, наведених позивачем (подібний висновок викладено у постановах Великої Палати Верховного Суду від 29.06.2021 у справі № 904/3405/19, від 22.05.2018 у справі № 369/6892/15-ц, від 31.10.2018 у справі № 367/6105/16-ц, від 14.11.2018 у справі № 183/1617/16, від 28.11.2018 у справі № 504/2864/13-ц, від 05.12.2018 у справах № 522/2202/15-ц, № 522/2201/15-ц та № 522/2110/15-ц, від 07.08.2019 у справі № 2004/1979/12, від 18.12.2019 у справі № 522/1029/18, від 16.06.2020 у справі № 372/266/15-ц, від 07.07.2020 у справі № 712/8916/17-ц).

Як вбачається із матеріалів справи, датою звернення позивача із позовом до суду є 18.06.2020, а предметом спору - рішення загальних зборів учасників ТОВ "Арт-Ярич-Буд" про ліквідацію Товариства, оформлене протоколом загальних зборів № 29/03/19 від 29.03.2019.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (із змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України) установлено з 12.03.2020 до 22.05.2020 на всій території України карантин.

Законом України від 30.03.2020 № 540-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" розділ "Прикінцеві та перехідні положення" Цивільного кодексу України доповнено, зокрема, пунктом 12 такого змісту: "Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 257, 258, 362, 559, 681, 728, 786, 1293 цього Кодексу, продовжуються на строк дії такого карантину.".

Таким чином, з огляду на приписи статей 256, 258 пункту 12 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України та встановлені судами обставини, а саме, дату звернення позивача із даним позовом до суду - 18.06.2020, та вимоги позивача про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників товариства від 29.03.2019, річна позовна давність щодо цих вимог у справі позивачем не пропущена.

Верховний Суд перевірив доводи касаційної скарги на предмет законності судових рішень виключно в межах, які безпосередньо стосуються правильності застосування місцевим та апеляційним судами норм матеріального і дотримання норм процесуального права, у зв`язку із чим не вдається до аналізу і перевірки інших доводів, які за своїм змістом зводяться до переоцінки доказів та встановлення нових обставин, що знаходиться поза межами повноважень суду касаційної інстанції.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права (ч. 2 ст. 236 ГПК України).

Частиною 5 ст. 236 ГПК України встановлено, що обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Постановлені у справі судові рішення прийняті з додержанням вимог матеріального і процесуального права, з дотриманням принципів справедливості, добросовісності, розумності, а тому підстав для їх скасування немає.

Згідно з ст. 129 ГПК України судовий збір за подання касаційної скарги покладається на скаржника.

Керуючись ст. ст. 300, 301, 308, 309, 314, 315, 317 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

ПОСТАНОВИВ:

касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а рішення Господарського суду Львівської області від 25 лютого 2021 року та постанову Західного апеляційного господарського суду від 07 червня 2021 року у справі № 914/1560/20 - без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий Л. Стратієнко

Судді Н. Губенко

О. Кібенко

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення25.08.2021
Оприлюднено28.08.2021
Номер документу99225416
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1560/20

Повістка від 18.10.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 29.09.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 15.09.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Постанова від 25.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Ухвала від 16.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Ухвала від 11.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Ухвала від 26.07.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 21.07.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Ухвала від 23.06.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 15.06.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні