Ухвала
від 28.08.2021 по справі 569/3796/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/3796/20

1-кс/569/5975/21

УХВАЛА

28 серпня 2021 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого СВ СУ ГУНП в Рівненській області майора поліції ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором відділу Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий, звернувся до Рівненського міського суду Рівненської області із вказаним клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020180000000053 від 29.02.2020, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364-1 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначає, що службові особи ряду суб`єктів господарювання, в тому числі ТОВ «МЕГАСПРИНТ» (ЄДРПОУ 41024726), фактична адреса: м. Луцьк вул. Коперника, 8А, офіс 13, ПП «Волинська Хвиля» (ЄДРПОУ 43415426), фактична адреса: м. Луцьк вул. Кременецька, 31, ПП «Мювмент» (ЄДРПОУ 43554027), фактична адреса: м. Луцьк вул. Карбишева, 1, оф. 405, ПП «Тракс-Логістик» (ЄДРПОУ 43339618), фактична адреса: м. Луцьк вул. Стрілецька, 4, каб. 3, ПП «СІА-БРОК» (ЄДРПОУ 36604642), фактична адреса: с. Струмівка, вул. Рівненська, 4, 5 поверх, офіс 306, Луцький район, Волинська область, ТОВ «Глорія-Імпекс Плюс» (ЄДРПОУ 34572365), фактична адреса: м. Луцьк с. Струмівка, вул. Рівненська, 4, 5 поверх, офіс 301, Луцький район, Волинська область, ПП «Прайд Сервіс» (ЄДРПОУ 38691996), фактична адреса: с. Струмівка, вул. Рівненська, 4, 5 поверх, офіс 312, Луцький район, Волинська область), ППФ «АГІС» (ЄДРПОУ 30946742), адреса: м. Рівне, вул. Гетьмана Мазепи, 3, ТОВ «АВТОСМАРТ» (ЄДРПОУ 42927749), адреса: м. Дубно, вул. Лисенка, 21, ТОВ «ВАЛЕР-А» (ЄДРПОУ 43084288), адреса: м. Рівне, вул. Млинівська, 18, ТОВ «ВІК-КАР» (ЄДРПОУ 38342587), адреса: м. Рівне, вул. Кобзарська, 85, ТОВ «ЛАККІ БРОК» (ЄДРПОУ 42263606), адреса: м. Рівне, вул. Поповича, 11, ТОВ «ПАРТНЕРАГРО» (ЄДРПОУ 38892443), адреса: с. Антопіль, вул. Київська, 57-Б, Рівненський район, Рівненська область, ТОВ «РІВНЕ-БРОК» (ЄДРПОУ 42970129) адреса: м. Рівне вул. Млинівська, буд. 18, ТОВ «ХАЙВЕЙ АВТО» (ЄДРПОУ 43138411), адреса: м. Рівне, вул. Відінська, 8, ФОП ОСОБА_5 ( НОМЕР_1 ), адреса: АДРЕСА_1 , ФОП ОСОБА_6 ( НОМЕР_2 ), адреса: АДРЕСА_1 , ФОП ОСОБА_7 ( НОМЕР_3 ), адреса: АДРЕСА_2 , ФОП ОСОБА_8 ( НОМЕР_4 ), адреса: АДРЕСА_2 , та інші під час здійснення експортно-імпортних операцій з приводу ввезення в Україну та розмитнення транспортних засобів, які здійснюються через Поліську митницю Держмитслужби, зловживаючи своїми повноваженнями, подають завідомо неправдиві відомості щодо фактичної митної вартості даних товарів, покупців, отримувачів та відправників внаслідок чого підприємства-імпортери ухилилися від сплати обов`язкових митних платежів, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам отримують неправомірну вигоду для себе та інших осіб.

У ході проведення досудового розслідування було встановлено, що на території Рівненської області діє ряд суб`єктів зовнішньо-економічної діяльності, які використовують схеми із застосуванням товарів прикриття, заниження митної вартості, декларування товарів не своїм найменуванням, неправильноговизначення країни походження товарів. Дані суб`єкти зареєстровані виключно з метою незаконного заробітку при здійсненні експортно-імпортних операцій, які проходять через Рівненську митницю ДФС (на даний час Поліська митниця Держмитслужби).

Зокрема службові особи Рівненської митниці ДФС (Поліської митниці Держмитслужби) зловживаючи своїм службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди, перебуваючи у злочинній змові та діючи в інтересах третіх осіб, а саме із господарської діяльності, що функціонують у сфері зовнішньоекономічної суб`єктами діяльності, здійснювали сприяння у розмитненні товарів із пільговим оподаткуванням, у результаті чого вказані СГД подавали до митних органів товаро-супровідні документи: контракти, рахунки, тощо із завідомо неправдивими відомостями щодо фактичної митної вартості даних товарів, отримувачів та відправників внаслідок чого підприємства-імпортери ухилилися від сплати обов`язкових митних платежів, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.

Строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, відповідно до ст. 219 КПК України, закінчується 29.08.2021, однак завершити досудове розслідування до закінчення вказаного строку неможливо, через особливу складність вказаного кримінального провадження.

В ході подальшого досудового розслідування необхідно провести наступні слідчі (розшукові) дії:

- провести податкові перевірки зазначених вище суб`єктів господарювання;

- виконати ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів, в ході якого вилучити інформацію із банківських установ, щодо руху коштів суб`єктів господарювання;

Провести вказані слідчі дії у передбачений законом строк не представилося можливим у зв`язку з особливою складністю провадження, та тривалістю проведення зазначених слідчих дій, без яких неможливо завершити досудове розслідування.

На виконання вказаних слідчих (розшукових) та процесуальних дій необхідно ще не менше шести місяців.

Покликаючись на вищевикладене, слідчий вказує на необхідність продовження строку досудового розслідування у даному кримінальному провадженні на шість місяців.

З урахуванням заяви слідчого відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено,що СУ ГУНП в Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №12020180000000053 від 29.02.2020, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364-1 КК України.

На даний час у кримінальному провадженні жодній особі не повідомлено про підозру.

29 серпня 2021 року, строк досудового розслідування цього кримінального провадження, відповідно до ст. 219 КПК України закінчується.

Згідно з ч. 2 ст. 9 КПК України, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Відповідно до ст. 25 КПК України, прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Відповідно до ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно частини першої статті 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

У відповідності до ч. 2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ч. 1 ст. 295-1, у випадках, передбачених ст. 294 КПК України, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Як встановлено в ході судового розгляду клопотання, завершити досудове розслідування кримінального провадження до 29.08.2021 неможливо у зв`язку із складністю провадження, оскільки необхідно провести слідчі (розшукові), процесуальні дії, перелік яких наведено у клопотанні слідчого, та без яких неможливо завершити досудове розслідування.

На переконання слідчого судді для здійснення зазначених слідчим у клопотанні заходів, продовження строку досудового розслідування слідчим до шести місяців є доведеними, оскільки провести вказані слідчі (розшукові) дії у передбачений законом строк передбачений КПК України не представилося можливим.

Таким чином, слід продовжити строк досудового розслідування на шість місяців.

Керуючись ст.ст.219,294,295-1 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020180000000053 від 29.02.2020, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364-1 КК України, до шести місяців, тобто до 29 лютого 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя - підпис

Ухвала набрала законної сили 28.08.2021

Виготовлено з автомкатизованої сисьтеми документообігу суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Копію засвідчено: 28.08.2021

Дата ухвалення рішення28.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99233297
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування кримінального провадження

Судовий реєстр по справі —569/3796/20

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 22.02.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 28.08.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 27.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 22.04.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 12.04.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 12.04.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 12.04.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 12.04.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 12.04.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні