Ухвала
від 15.06.2010 по справі 2а-2086/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Бєломєстнов О.Ю.

Суддя-доповідач - Дяченк о С.П.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2010 року справ а №2а-2086/10/0570

зал судового засідання №4 у приміщенні суду за адресою: м. Донецьк, бульвар Шевченка, 2 6

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого судді: Дяченко С.П., суддів: Шаптала Н.К., Сівач енко І.В.,

при секретарі судового зас ідання Козловій О.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Жовтневого відділу державної виконавчої служби Маріупольського міського уп равління юстиції Донецької о бласті на постанову Донецько го окружного адміністративн ого суду від 26 лютого 2010 року сп раві №2а-2086/10/0570 за позовом Держа вної податкової інспекції у м. Рівне до Жовтневого відділ у державної виконавчої служб и Маріупольського міського у правління юстиції Донецької області про визнання незако нними дій державного виконав ця щодо відмови у відкритті в иконавчого провадження та зо бов'язання відкрити виконавч е провадження щодо виконавчо го листа від 17.07.2009 року № 2а-6930/09/0570,-

ВСТАНОВИЛА:

Постановою Донецького окр ужного адміністративного су ду від 26 лютого 2010 року справі № 2а-2086/10/0570 позов Державної подат кової інспекції у м. Рівне, за доволений.

Визнано дії державного вик онавця Жовтневого відділу Де ржавної виконавчої служби Ма ріупольського міського упра вління юстиції Мацуки Т.М. щодо відмови у відкритті вик онавчого провадження про стя гнення з Кредитної спілки «Ф аворит» в особі Рівненської філії Кредитної спілки «Фаво рит» податкової заборговано сті з податку на прибуток в су мі 182 913,00грн. незаконними.

Зобов'язано Жовтневий відд іл Державної виконавчої служ би Маріупольської міського у правління юстиції відкрити виконавче провадження щодо виконавчого листа від 17.07.2009р. № 2а-6930/08/0570 про стягнення з Кредитн ої спілки «Фаворит» в особі Р івненської філії Кредитної с пілки «Фаворит» податкової з аборгованості з податку на п рибуток в сумі 182913грн. 00коп.

Відповідач з постановою До нецького окружного адмініст ративного суду не погодився, подав апеляційну скаргу, в як ій зазначив, що судом неправи льно застосовані норми матер іального права, просить пост анову суду першої інстанції скасувати та постановити нов е рішення, яким відмовити у за доволенні позовних вимог пов ністю.

Сторони у судове засіданн я не з' явилися , про дату, час та місце розгляду справи пов ідомлені у встановленому за коном порядку. Відповідно до статті 196 Кодексу адміністрат ивного судочинства України н еприбуття у судове засідання сторін належним чином повід омлених не є перешкодою для а пеляційного розгляду справи .

Колегія суддів, заслухавш и доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали спра ви і обговоривши доводи апел яційної скарги, встановила н аступне:

У розумінні ч. 1 ст. 1 За кону України «Про державну в иконавчу службу», державна в иконавча служба входить до с истеми органів Міністерства юстиції України і здійснює в иконання рішень судів, трете йських судів та інших органі в, а також посадових осіб відп овідно до законів України.

Згідно ч. 2 ст. 1 Закону України «Про державну викона вчу службу», завданням держа вної виконавчої служби є сво єчасне, повне і неупереджене примусове виконання рішень, передбачених законом.

Умови і порядок виконання рішень судів та інших органі в (посадових осіб), що відповід но до закону підлягають прим усовому виконанню у разі нев иконання їх у добровільному порядку, визначає Закон Укра їни «Про виконавче проваджен ня».

Згідно з положеннями статт і 3 Закону, примусове виконанн я рішень державною виконавчо ю службою здійснюється на пі дставі виконавчих документі в, визначених цим Законом.

Державний виконавець здій снює необхідні заходи щодо с воєчасного і повного виконан ня рішення, зазначеного в док ументі на примусове виконанн я рішення, у спосіб і порядок, визначений виконавчим докум ентом (абзац другий частини д ругої статті 5 Закону).

Судом першої інстанці ї встановлено, що постановою Донецького окружного адміні стративного суду від 01.07.2009 року по справі №2а-6930/09/0570 позовні вимо ги ДПІ у м. Рівне до КС «Фавори т» в особі Рівненської філії КС «Фаворит» про стягнення податкового боргу з податку на прибуток в сумі 182 913,00грн., бу ли задоволені.

Постанова набрала зак онної сили та 17.07.2009р. відповідно до ст. 257 КАС України був видани й відповідний виконавчий лис т, який направлений до Жовтне вого Відділу ДВС Маріупольсь кого управління юстиції .

Відтак, відповідно до статт і 24 Закону України «Про викона вче провадження» державний в иконавець зобов'язаний прийн яти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавч е провадження, якщо не закінч ився строк пред'явлення вико навчого документа до виконан ня і цей документ відповідає вимогам, передбаченим цим За коном, та пред'явлений до вико нання до органу державної ви конавчої служби за належним місцем виконання рішення.

Державний виконавець у 3-ден ний строк з дня надходження д о нього виконавчого документ а виносить постанову про від криття виконавчого провадже ння. В постанові державний ви конавець встановлює строк дл я добровільного виконання рі шення, який не може перевищув ати семи днів, а рішень про при мусове виселення - п'ятнадцят и днів, та попереджає боржник а про примусове виконання рі шення після закінчення встан овленого строку зі стягнення м з нього виконавчого збору і витрат, пов'язаних з провадже нням виконавчих дій, передба чених цим Законом.

Копія постанови про відкри ття виконавчого провадження не пізніше наступного дня на дсилається стягувану, боржни ку та органу (посадовій особі ), який видав виконавчий докум ент.

Відповідно до статті 27 Зако ну України «Про виконавче пр овадження», копії постанов д ержавного виконавця та інші документи виконавчого прова дження, які повинні бути дове дені державним виконавцем до відома сторін та інших учасн иків виконавчого провадженн я, надсилаються адресатам із супровідними листами просто ю кореспонденцією.

Натомість, постановам и державного виконавця Жовт невого відділу державної вик онавчої служби Маріупольськ ого міського управління юсти ції Мацуки Т.М. від 12.11.2009р.; 02.12.2 009 року; 15.01.2010 року позивачу відм овлено у відкритті виконавчо го провадження у зв'язку з тим , що виконавчий лист пред'явле ний не за місцем виконання рі шення, оскільки боржником є Рівненська філія Кредитно ї спілки «Фаворит», яка знахо диться в місті Рівне.

Суд першої інстанції правильно не погодився з поз ицією відповідача, оскільки вона не відповідає нормам ч инного законодавства, матер іалам справи.

Матеріали справи сві дчать, що Кредитна спілка «Фа ворит» відповідно до свідоцт ва про державну реєстрацію з ареєстрована як юридична осо ба, код ЄДРПОУ 24804789, адреса реєст рації 87515, Донецька область, м. М аріуполь, вул. Енгельса,60/210 та п еребуває на податковому облі ку в Жовтневій МДПІ м. Маріупо ля з 07.04.1997р. Кредитна спілка "Фав орит" в особі Рівненської філ ії Кредитної спілки "Фаворит " зареєстрована розпорядженн ям виконкому Маріупольської міськради від 14.02.2005р. № 126-р без пр ава юридичної особи. Рівненс ька філія Кредитної спілки "Ф аворит" перебуває на податко вому обліку в ДПІ м. Рівне.

Як передбачене ч.1 ст. 259 К АС України виконавчий лист м ає відповідати вимогам до ви конавчого документа, встанов леним Законом України "Про ви конавче провадження".

У виконавчому листі вк азано, що боржником є Кредитн а спілка «Фаворит» в особі Рі вненської філії кредитної сп ілки «Фаворит» та зазначено адресу і код юридичної особи , а саме -КС «Фаворит» - 87515 Донець ка область, м. Маріуполь, вул. Е нгельса,60/210, ЄДРПОУ 24804789.

Відповідно до ст. 11 Зако ну України «Про виконавче пр овадження» сторонами у викон авчому провадженні є стягува ч і боржник. Боржником є фізич на або юридична особа, яка зоб ов'язана за рішенням вчинити певні дії (передати майно, вик онати інші обов'язки, передба чені рішенням) або утриматис я від їх вчинення.

У виконавчому листі су дом зазначена конкретна юрид ична особа - Кредитна спілка « Фаворит», отже прямо визначе ний боржник у виконавчому пр овадженні. Посилання у викон авчому листі на філію юридич ної особи не впливає на особу , яка є боржником.

Колегія суддів зазна чає, що відповідно до ст.7 Зако ну України «Про державну вик онавчу службу», працівник ор гану державної виконавчої сл ужби зобов' язаний сумлінно виконувати службові обов' я зки, не допускати в своїй діял ьності порушення прав громад ян та юридичних осіб, гаранто ваних Конституцією України т а законами України.

Колегія суддів прихо дить до висновку, що відповід ач в порушення вимог статті 5 З акону України «Про виконавче провадження» не вчинив нео бхідних дій , не вжив, передба чених Законом, заходів приму сового виконання рішення суд у.

З огляду на наведене ,к олегія суддів вважає, що суд п ершої інстанції ухвалив суд ове рішення з додержанням но рм матеріального і процесуал ьного права, доводи апеляцій ної скарги не спростовують в исновків суду першої інстанц ії, тому підстав для задоволе ння апеляційної скарги та ск асування постанови суду , не в бачається.

Керуючись статтями 24, 16 0, 167, 184, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Жо втневого відділу державної в иконавчої служби Маріупольс ького міського управління юс тиції Донецької області - зал ишити без задоволення.

Постанову Донецького окружного адміністративног о суду від 26 лютого 2010 року спра ві №2а-2086/10/0570 за позовом Державно ї податкової інспекції у м. Рі вне до Жовтневого відділу де ржавної виконавчої служби Ма ріупольського міського упра вління юстиції Донецької обл асті про визнання незаконним и дій державного виконавця щ одо відмови у відкритті вико навчого провадження та зобов 'язання відкрити виконавче п ровадження щодо виконавчого листа від 17.07.2009 року № 2а-6930/09/0570 - зал ишити без змін.

Ухвала суду апеляційної ін станції за наслідками перегл яду набирає законної сили з м оменту проголошення; може бу ти оскаржена до Вищого адмін істративного суду України п ротягом одного місяця з дня с кладення ухвали в повному об сязі.

Головуючий: Дяченко С.П.

Судді: Шаптала Н.К.

Сіваченко І .В.

СудДонецький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.06.2010
Оприлюднено16.07.2010
Номер документу9927446
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2086/10/0570

Ухвала від 22.04.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Дяченко С.П.

Ухвала від 22.04.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Дяченко С.П.

Ухвала від 26.02.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 25.01.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 15.06.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Дяченко С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні