Ухвала
від 31.08.2021 по справі 483/1227/21
ОЧАКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 483/1227/21

Провадження № 2/483/539/2021

У Х В А Л А

31 серпня 2021 року м. Очаків

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого - судді Куцарова В.І.,

за участю секретаря судових засідань Шилінскас О.В.,

під час розгляду у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором позики, -

В С Т А Н О В И В :

27 липня 2021 року ОСОБА_1 звернувся до Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області з позовною заявою до ОСОБА_2 предметом якого є стягнення з відповідача боргу за договором позики в сумі 851553 грн. Як на підставу позову посилається на те, що 10 січня 2008 року ОСОБА_3 отримала у борг за договором позики 250000 грн., що на час виникнення зобов`язань склало 31250 доларів США. До настання строку виконання зобов`язання, ОСОБА_3 померла. Спадкоємцем майна померлої стала відповідачка ОСОБА_2 . Добровільно виконувати зобов`язання по договору відповідачка відмовляється.

До початку підготовчого судового засідання представник відповідачки адвокат Михайленко Н.М. пред`явила до ОСОБА_1 зустрічний позов в інтересах ОСОБА_2 , в якому зазначає про те, що розписка, що надана позивачем на підтвердження отримання коштів у борг не містить даних про отримання ОСОБА_3 в борг грошових коштів, не містить даних про укладення та умови договору позики, отже не є документом, який видається боржником кредитору за договором позики, підтверджуючи як його укладення та і умови договору, а також засвідчують отримання боржником від кредитора певної грошової суми або речей. Вважає, що дана розписка не є підтвердженням укладення між сторонами договору позики як реальної односторонньої оплатної угоди на зазначених позивачем умовах. Грошових коштів ОСОБА_3 не отримувала від позивача, а сама розписка писалася з іншою метою, подальшого укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки або звернення стягнення на земельну ділянку відповідача, а тому дана розписка є недійсною та не створює правових наслідків для сторін. Посилаючись на викладене просила прийняти зустрічний позов до спільного розгляду з позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором позики та визнати недійсним договір позики, укладений 10.10.2008 року між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 на суму 250000 грн., як удаваний правочин, що був вчинений під впливом обману.

Позивач за первісним позовом у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд підготовчого судового засідання без його участі.

Відповідачка та її представник у судове засідання не з`явилися, від представника відповідача надійшла заява, у якій вона просить підготовче судове засідання, що призначене на 31 серпня 2021 року, розглядати за відсутності відповідачки та її представника, просила прийняти зустрічний позов до спільного розгляду з позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором позики.

Відповідно до ч. 2 ст. 193 ЦПК України, зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли вимоги за позовами можуть взаємозараховуватися, або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

З врахуванням викладеного, суд вважає, що обидва позови взаємопов`язані, виникають з одних правовідносин і спільний їх розгляд є доцільним.

На підставі викладеного, керуючись ст. 193 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Зустрічну позовну заяву ОСОБА_4 до ОСОБА_1 про визнання недійсним договору позики, прийняти до сумісного розгляду та об`єднати в одне провадження з первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором позики, за № 483/1227/21, провадження №2/483/539/2021.

Відкласти підготовче засідання на 15 год. 00 хв. 23 вересня 2021 року.

Визначити відповідачу за зустрічним позовом - п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали та зустрічного позову для подання відзиву на зустрічну позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на зустрічну позовну заяву, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відзиву на зустрічну позовну заяву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Встановити позивачу за зустрічним позовом п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу за зустрічним позовом п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив (у разі її надіслання позивачем) для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ч.ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Роз`яснити учасникам справи, що подання заяв по суті справи (відзив на позовну заяву, відповідь на відзив, заперечення щодо позову або відзиву) є їхнім правом.

Ухвала підлягає виконанню протягом п`яти днів з дня її отримання.

На офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud1420/, учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий

СудОчаківський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення31.08.2021
Оприлюднено01.09.2021
Номер документу99281742
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —483/1227/21

Ухвала від 24.09.2024

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Рак Л. М.

Ухвала від 26.08.2024

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Рак Л. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Рак Л. М.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Рак Л. М.

Ухвала від 09.02.2022

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Рак Л. М.

Ухвала від 06.10.2021

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Казанлі Л. І.

Ухвала від 31.08.2021

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Куцаров В. І.

Ухвала від 03.08.2021

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Куцаров В. І.

Ухвала від 29.07.2021

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Куцаров В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні