Ухвала
від 02.09.2021 по справі 200/8200/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

02 вересня 2021 р. Справа №200/8200/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Череповський Є.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву ГУ ДПС у Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 200/8200/20-а за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Флєш» до Головного управління ДПС у Донецькій області про визнання дій протиправними дій, зобов`язання скасувати нараховану суму плати за землю, визнання протиправним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

18 серпня 2021 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла заява ГУ ДПС у Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 200/8200/20-а за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Флєш» до Головного управління ДПС у Донецькій області про визнання дій протиправними дій, зобов`язання скасувати нараховану суму плати за землю, визнання протиправним та скасування рішення.

В обґрунтування вказаної заяви заявник посилається на те, що Постановою КМУ від 30 вересня 2020 року № 893 «Деякі питання територіальних органів державної податкової служби» ліквідовано як юридичних осіб публічного права територіальні органи Державної податкової служби та утворено їх як відокремлені підрозділи.

Відповідно до пункту 1 Положення про Головне управління ДПС у Донецькій області, затвердженого наказом ДПС України від 12 листопада 2020 року № 643, воно є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Донецькій області (ЄДРПОУ: 43142826).

Представники сторін до судового засідання не з`явились, про день та час справи повідомлені належним чином.

Відповідно до частини 9 статті 205 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. Таким чином, суд дійшов висновку щодо можливості розгляду даної справи у письмовому провадженні на підставі наявних у матеріалах справи доказів.

Розглянувши заяву про заміну сторони виконавчого провадження, суд вважає її такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

27 жовтня 2020 року рішенням Донецького окружного адміністративного суду у справі № 200/8200/20-а вирішено визнати протиправними дії Головного управління ДПС у Донецькій області щодо нарахування податкового зобов`язання з орендної плати з юридичних осіб в сумі 53925,37 грн; зобов`язати Головне управління ДПС у Донецькій області здійснити коригування нарахованого податкового зобов`язання шляхом виключення (зменшення) з інтегрованої картки платника відомостей про нараховану орендну плату з юридичних осіб за 2014 рік, в тому числі пеню, нараховану за несвоєчасне виконання позивачем обов`язку зі сплати вказаного податку за 2014 рік, в загальному розмірі 53925,37 грн.; визнати протиправним та скасувати рішення Головного управління ДПС у Донецькій області про опис майна у податкову заставу від 20.07.2020 року №439-54.

Постановою КМУ від 30 вересня 2020 року №893 Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби ліквідовано як юридичну особу публічного права територіальний орган Державної податкової служби - Головне управління ДПС у Донецькій області.

В свою чергу, Наказом ДПС України від 12 вересня 2020 року №529 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби утворено як відокремлений підрозділ Державної податкової служби територіальний орган - Головне управління ДПС у Донецькій області.

Кожен територіальний орган ДПС, утворений як її відокремлений підрозділ, є правонаступником майна, прав та обов`язків відповідного територіального органу ДПС, що ліквідується (наказ ДПС України від 12 листопада 2020 року №643 Про затвердження положень про територіальні органи ДПС ).

Відповідно до ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Ухвалу суду за результатами вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження може бути оскаржено в порядку, встановленому цим Кодексом. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно з ч.5 ст.15 Закону України «Про виконавче провадження» , у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником. Для правонаступників усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За приписами п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про виконавче провадження» , у виконавчому документі зазначається ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань стягувача та боржника.

Тобто з аналізу наведеної норми вбачається, що стороною у виконавчому провадженні має бути юридична особа, відомості щодо якої наявні в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Враховуючи зазначене, суд дійшов висновку про необхідність задоволення заяви про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 200/8200/20-а за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Флєш» до Головного управління ДПС у Донецькій області про визнання дій протиправними дій, зобов`язання скасувати нараховану суму плати за землю, визнання протиправним та скасування рішення.

Керуючись статтями 243, 248, 256, 295, 297, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ГУ ДПС у Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 200/8200/20-а за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Флєш» до Головного управління ДПС у Донецькій області про визнання дій протиправними дій, зобов`язання скасувати нараховану суму плати за землю, визнання протиправним та скасування рішення - задовольнити.

Замінити боржника у виконавчому провадженні у справі № 200/8200/20-а з Головного управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 43142826) на його правонаступника - Головне управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП 44070187).

Ухвалу складено та підписано 02 вересня 2021 року.

Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження може бути оскаржена.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом адміністративного судочинства України. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Суддя Є.В. Череповський

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.09.2021
Оприлюднено06.09.2021
Номер документу99357098
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/8200/20-а

Ухвала від 02.09.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

Ухвала від 03.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Постанова від 19.01.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Постанова від 19.01.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 26.11.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 26.11.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Рішення від 27.10.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

Ухвала від 23.10.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

Ухвала від 02.10.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

Ухвала від 07.09.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні