Ухвала
від 14.09.2021 по справі 185/4901/21
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/4901/21

Провадження № 2/185/2647/21

У Х В А Л А

14 вересня 2021 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Болдирєвої У.М.,

з участю секретаря судового засідання Ємець А.Г.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м.Павлограді цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до П`ятихатської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області, Виконавчого комітету П`ятихатської міської ради, третя особа - територіальна громада в особі Межиріцької сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

18 червня 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позивач просить визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

До складу спадкового майна входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Карабинівської сільської ради Павлоградського району.

Ухвалою від 29 червня 2021 року позовну заяву було залишено без руху, надано строк для усунення недоліків:

-подання уточненої позовної заяви із зазначенням в якості відповідачів спадкоємців померлого ОСОБА_2 , які прийняли спадщину, а у разі їх відсутності - органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини,

-зазначення в якості учасника справи органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням спадкового майна,

-зазначення повного найменування суду першої інстанції, до якого подається заява,

-подання копій письмових доказів за кількістю відповідачів та третіх осіб, засвідчених підписом позивача із зазначенням дати такого засвідчення.

14 липня 2021 року надійшла уточнена позовна заява ОСОБА_1 до П`ятихатської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області, Виконавчого комітету П`ятихатської міської ради, третя особа - територіальна громада в особі Межиріцької сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Саксагань П`ятихатського району Дніпропетровської області.

До позовної заяви додано копію постанови державного нотаріуса П`ятихатської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області від 24 квітня 2018 року про відмову ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зі змісту цієї постанови видно, що 24 квітня 2018 року П`ятихатською державною нотаріальною конторою заведено спадкову справу № 64/2018 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на підставі заяви ОСОБА_1 про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з пропущенням шестимісячного строку для прийняття спадщини, визначеного статтею 1270 Цивільного кодексу України.

Відомості про інших осіб, які претендують на спадщину після смерті ОСОБА_2 , відсутні.

За змістом позовної заяви, ОСОБА_1 причиною пропуску строку для прийняття спадщини зазначає необізнаність про існування заповіту.

З доданих до позовної заяви документів видно, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.7).

Дублікат заповіту ОСОБА_2 виданий секретарем виконкому Карабинівської сільської ради Павлоградського району замість втраченого ОСОБА_1 12 лютого 2009 року (а.с.8).

До нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом ОСОБА_1 звернувся 24 квітня 2018 року.

Згідно довідки № 1038, виданої 05 травня 2018 року виконавчим комітетом Межиріцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, земельну ділянку ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , обробляє без договору оренди СФГ Граніт , керівник Злидньов Ігор Олексійович.

Таким чином спадкове майно знаходиться у фактичному користуванні юридичної особи - Селянсько-фермерського господарства Граніт , рішення суду може вплинути на права цієї юридичної особи щодо подальшого користування цим майном.

Тому СФГ Граніт має бути залучено до участі у справі як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Спадкове майно розташоване на території Межиріцької сільської ради, неприйняття спадщини спадкоємцем за заповітом є підставою для подання заяви про визнання спадщини відумерлою згідно статті 1277 Цивільного кодексу України.

Позиція Межиріцької сільської ради по справі невідома, оскільки третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не подано пояснення щодо позову, не викладені свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Як передбачено частиною 4 статті 174 ЦПК України, суд може зобов`язати державний орган чи орган місцевого самоврядування подати відповідну заяву по суті справи (крім позовної заяви).

Тому суд вважає за доцільне з метою з`ясування заперечень проти позовних вимог зобов`язати третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Межиріцьку сільську раду відповідно до статті 181 ЦПК України надати суду письмове пояснення щодо позову, в якому викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Керуючись статтями 53, 174, 197 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Відкласти підготовче засідання у справі за позовом ОСОБА_1 до П`ятихатської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області, Виконавчого комітету П`ятихатської міської ради, третя особа - територіальна громада в особі Межиріцької сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Залучити до участі у справі як третю особу , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Селянсько-фермерське господарство Граніт (51471 Дніпропетровська область, Павлоградський район, село Карабинівка, вулиця Чкалова, 1-Б, ЄДРПОУ 31936929).

Зобов`язати третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Межиріцьку сільську раду (ЄДРПОУ 04338948) надати суду письмове пояснення щодо позову, в якому викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову, як передбачено статтею 181 ЦПК України.

Встановити третій особі - Межиріцькій сільській раді строк подання письмового пояснення - протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали.

Призначити підготовче засідання на 17 листопада 2021 року 09:00 годину .

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення і не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Cуддя У.М. Болдирєва

СудПавлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.09.2021
Оприлюднено14.09.2021
Номер документу99574786
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —185/4901/21

Рішення від 30.03.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 14.09.2021

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 15.07.2021

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 29.06.2021

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні