Ухвала
від 14.09.2021 по справі 212/7944/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 212/7944/21

1-кс/212/1491/21

У Х В А Л А

14 вересня 2021 року м. Кривий Ріг

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Відділенні поліції №3 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Криворізької північної окружної прокуратури ОСОБА_3 , про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за відсутності підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець, села Глибоке, Харківської області, українець, громадянин України, не одружений, малолітніх дітей на утриманні не має, офіційно не працевлаштований, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 раніше не судимий, підозрюваного, в скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190, ч.2 ст.28, - ч.3 ст.209 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

07 вересня 2021 року до Жовтневогорайонного судуміста КривогоРогу Дніпропетровськоїобласті,звернувся слідчийСВ Відділенніполіції №3Криворізького РУПГУНП вДніпропетровській області ОСОБА_4 із клопотаннямпро обраннязапобіжного заходуу виглядітримання підвартою стосовно ОСОБА_5 якомузазначив,що досудовим розслідуванням встановлено, що в період часу з 24.07.2019 по 13.08.2019 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за попередньою змовою з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та іншими невстановленими в ході досудового розслідування особами, шляхом обману під приводом купівлі у СФГ ім. Т.Г. Шевченка сільськогосподарської продукції заволоділи чужим майном, - насінням ріпаку у особливо великих розмірах, тобто за попередньою змовою групою осіб, вчинили шахрайство у особливо великих розмірах, за наступних обставин.

Так, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та інші невстановлені в ході слідства особи, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, та точний час, однак не пізніше 24.07.2020, з метою власного збагачення вступили у попередню змову між собою для спільного вчинення кримінального правопорушення пов`язаного з заволодінням чужим майном шляхом обману та зловживання довірою у особливо великих розмірах, розробили з цією метою злочинний план, за яким: ОСОБА_5 та ОСОБА_6 мали створити у директора СФГ ім.Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 , враження ділових людей, успішних та надійних гравців на ринку купівлі-продажу сільськогосподарської продукції України; з метою прикриття незаконної діяльності, повинні були використати заздалегідь створений (придбаний) без намірів здійснення статутної діяльності суб`єкт підприємницької діяльності - Товариство з обмеженою відповідальністю «ЛА ТЕРРА» (код ЄДРПОУ 37870078), не збираючись виконувати взяті перед продавцем на себе зобов`язання по оплаті за товар, але лише створюючи удаване враження виконання договірних зобов`язань шляхом періодичного перерахування частини грошових коштів від основного зобов`язання, мали намір оформити правочин (договір поставки) щодо закупівлі сільськогосподарської продукції в особливо великому розмірі.

З метою реалізації злочинного плану та спільного умислу, направленого на заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою директора СФГ ім.Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 та інші не встановлені в ході слідства особи розподілили ролі наступним чином:

- ОСОБА_5 маючи навички входження у довіру, повинен був вступити у особливо довірчі стосунки з директором СФГ ім.Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 , спонукати останнього укласти договір купівлі-продажу(поставки) майна, завідомо не маючи на меті виконувати взяті на себе зобов`язання, представляючись представником підприємства, яке має на меті скуповувати сільськогосподарську продукцію, створювати враження ділових людей, успішних та надійних трейдерів на ринку купівлі-продажу сільськогосподарської продукції України та інші особливо довірчі умови задля заволодіння чужим майном;

- ОСОБА_6 перебуваючи на посаді директора товариства з обмеженою відповідальністю «ЛА ТЕРРА» (код ЄДРПОУ 37870078) (- далі ТОВ «ЛА ТЕРРА») повинен був укласти договори купівлі-продажу сільськогосподарської продукції з директором СФГ ім.Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 , до якого ОСОБА_5 увійшов в особливо довірчі стосунки за для подальшого умисного невиконання взятих перед продавцем на себе зобов`язання по оплаті за товар та заволодіння чужим майном.

- Інші невстановлені в ході слідства особи мали своїми діями сприяти вчиненню кримінального правопорушення ОСОБА_5 та ОСОБА_6 шляхом забезпечення вчинення кримінального правопорушення фіктивними документами, проведенням та виведенням грошових коштів, наданням інших засобів для досягнення злочинної мети.

Крім того, з метою представлення підприємства ТОВ «ЛА ТЕРРА», як успішного, надійного, платоспроможного та готового до виконання договірних зобов`язань партнера на ринку купівлі-продажу сільськогосподарської продукції України, яке станом на 24.07.2019 мало нульовий рахунок, ОСОБА_6 як безпосередньо, так і через ОСОБА_5 та інших осіб перераховано на рахунки ТОВ «ЛА ТЕРРА» 23 219500 гривень поворотної фінансової допомоги.

В подальшому ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та іншими не встановленими в ході слідства особами маючи свій спільний умисел направлений на заволодіння чужим майном, шляхом обману та зловживання довірою, за невстановлених обставин, дізналися про те, що СФГ ім. Т.Г. Шевченка, яке розташоване за адресою: Дніпропетровська область, Криворізький район, с. Зелене Поле, вулиця Фермерська, буд. 1 здійснює реалізацію насіння ріпаку.

24.07.2019 ОСОБА_5 діючи умисно, за попередньою змовою з ОСОБА_8 та іншими не встановленими в ході слідства особами, реалізуючи спільні умисні дії, направлені на заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, прибув до території СФГ ім. Т.Г. Шевченка, за адресою: АДРЕСА_2 , де познайомився з директором ОСОБА_7 , якому представився як представник підприємства ТОВ «ЛА ТЕРРА».

З метою реалізації заздалегідь обумовленого між всіма учасниками групи плану ОСОБА_5 умовляннями та діями створив у директора СФГ ім. Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 враження ділової людини та представив підприємство ТОВ «ЛА ТЕРРА», як успішного та надійного трейдера на ринку купівлі-продажу сільськогосподарської продукції України, тобто вступив в особливо довірчі стосунки, створив враження для ОСОБА_7 уяви про добропорядність, бажання придбати насіння ріпаку у значних розмірах та за вигідною для СФГ ім. Т.Г. Шевченка ціною. Тим самим, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 та іншими не встановленими в ході слідства особами, увійшов у довіру директору СФГ ім. Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 так, що останній довіряв останньому і вважав добропорядним партнером.

24.07.2019 на виконання спільного злочинного плану, ОСОБА_5 перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 ,надав директору СФГ ім. Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 для підписання договір № ЛТ-1 щодо поставки насіння ріпаку для промислового виробництва, який до цього, умисно, не маючи на меті виконувати зобов`язання підписав директор ТОВ «ЛА ТЕРРА» ОСОБА_8 .

Того ж дня, директор СФГ ім. Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 , будучи впевненим в правомірних намірах представника та директора ТОВ «ЛА ТЕРРА», ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , тобто будучи введеним в оману останніми щодо справжності їх намірів, підписав від імені СФГ ім.. Т.Г. Шевченка з ТОВ «ЛА ТЕРРА» договір № ЛТ-1 щодо поставки насіння ріпаку для промислового виробництва.

Відповідно доумов вищевказаногодоговору постачальник СФГ ім. Т.Г. Шевченка зобов язується передати у власність покупця ТОВ «ЛА ТЕРРА», а покупець в порядку та на умовах, визначених договором, зобов`язується прийняти й оплатити насіння ріпаку для промислового перероблення у кількості 400 тон, за ціною 13 500 грн. за одну тону, на загальну суму 5400 000 грн.

В подальшому, в період часу з 24.07.2019 по 03.08.2019, зі складу СФГ ім. Т.Г. Шевченка, за адресою: Дніпропетровська область, Криворізький район, с. Зелене Поле, вулиця Фермерська, буд. 1 відвантажено 404,62 тон насіння ріпаку на суму 5462370 гривень. При цьому директором СФГ ім. Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 на кожний вантажний транспортний засіб оформлено товарно-транспортну накладну, яка підтверджує, кількість тон насіння ріпаку навантажених для перевезення, вантажовідправника - СФГ ім. Т.Г. Шевченка, замовника перевезення та вантажоодержувача ТОВ «Ла Терра» та перевізника ТОВ «Клер Транс», а також кінцеве місце розвантаження товару у м. Новоград Волинський, Житомирської області.

В цей час, з 24.07.2019 по 02.08.2019, ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 та іншими не встановленими в ході слідства особами, попередньо склавши враження ділових людей та представивши підприємство ТОВ «ЛА ТЕРРА», як успішного та надійного трейдера на ринку купівлі-продажу сільськогосподарської продукції України, з метою забезпечення належного рівня довіри для доведення злочинного наміру до кінця, за для штучного створення враження платоспроможного та готового до виконання договірних зобов`язань партнера, фактично не маючи на меті виконання взятих перед продавцем на себе зобов`язання по оплаті за товар, але лише створюючи удаване враження виконання договірних зобов`язань шляхом періодичного перерахування частини грошових коштів від основного зобов`язання, перерахували на рахунок СФГ ім. Т.Г. Шевченка грошові кошти у сумі 3400 000 грн., тим самим діючи з умислом на подальше заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах показали свою платоспроможність увійшовши в довіру до директора СФГ ім. Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 .

В подальшому, продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану та умислу направленого на заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, шляхом зловживання довірою директора СФГ ім. Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 , переслідуючи корисливі мотиви, 06.08.2019 та 09.08.2019 ОСОБА_5 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 та іншими не встановленими в ході слідства особами, заздалегідь не маючи на меті бажання виконувати договірні зобов`язання під приводом виконання раніше укладених договірних зобов`язань від імені підприємства ТОВ «ЛА ТЕРРА», досяг з директором СФГ ім. Т.Г. Шевченка, ОСОБА_7 домовленості на збільшення обсягу поставки насіння ріпаку для промислового перероблення до 900 тон та остаточно до 1400 тон, про що укладено додаткові угоди №1,2 до договору №ЛТ-1 від 24.07.2019.

В подальшому, в період часу з 07.08.2019 по 13.08.2019 ОСОБА_7 , будучи впевненим в правомірних намірах представника та директора ТОВ «ЛА ТЕРРА» ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , однак будучи введеним в оману останніми щодо справжності їх намірів, до отримання оплати за попередньо відвантажений товар, зі складу СФГ ім. Т.Г. Шевченка, за адресою: Дніпропетровська область, Криворізький район, с. Зелене Поле, вулиця Фермерська, буд. 1 відвантажив 995,6 тон насіння ріпаку на суму 13440600 гривень. При цьому директором СФГ ім. Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 на кожний вантажний транспортний засіб оформлено товарно - транспортну накладну, яка підтверджує, кількість тон насіння ріпаку навантажених для перевезення, вантажовідправника - СФГ ім. Т.Г. Шевченка, замовника перевезення та вантажоодержувача ТОВ «Ла Терра» та перевізника ТОВ «Клер Транс», а також кінцеве місце розвантаження товару у м. Новоград Волинський, Житомирської області.

В цей час, з 06.08.2019 по 22.08.2019, ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 та іншими невстановленими в ході слідства особами, з метою забезпечення належного рівня довіри для доведення злочинного наміру до кінця, за для штучного створення враження платоспроможного та готового до виконання договірних зобов`язань партнера, фактично не маючи на меті виконання взятих перед продавцем на себе зобов`язання по оплаті за товар, але лише створюючи удаване враження виконання договірних зобов`язань шляхом періодичного перерахування частини грошових коштів від основного зобов`язання, перерахували на рахунок СФГ ім. Т.Г. Шевченка грошові кошти у сумі 4222 370 грн., тим самим діючи з умислом на заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах забезпечили удаване враження виконання зобов`язань перед СФГ ім. Т.Г. Шевченка.

В подальшому, після відвантаження директором СФГ ім. Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 товару, ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та іншими не встановленими в ході слідства особами, продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану та умислу направленого на заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, шляхом зловживання довірою директора СФГ ім. Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 , переслідуючи корисливі мотиви, під час перевезення вантажними транспортними засобами насіння ріпаку з місця відвантаження: АДРЕСА_2 до місця поставки: м. Новоград Волинський, Житомирської області, заволоділи сільськогосподарською продукцією - насінням ріпаку вагою 835,6 тон, яке належить СФГ ім. Т.Г. Шевченка на загальну суму 11 280 600,00 грн, обернувши його на свою користь та розпорядившись ним на власний розсуд.

Крім того, слідством встановлено наступне:

В період часу з 24.07.2019 по 13.08.2019 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за попередньою змовою з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та іншими невстановленими в ході досудового розслідування особами, шляхом зловживання довірою директора СФГ ім. Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 заволоділи майном фермерського господарства, а саме сільськогосподарською продукцією - насінням ріпаку вагою 835,6 тон, на загальну суму 11 280 600,00 грн, обернувши його на свою користь.

Після чого,під часперевезення вантажнимитранспортними засобами,майна одержаноговнаслідок вчиненнязлочину передбаченогоч.4ст.190КК України,а саме:насіння ріпакувагою 835,6тон,вартістю 11280600,00грн змісця відвантаження: АДРЕСА_2 до місцяпоставки:м.Новоград Волинський,Житомирської областіу ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та іншихневстановлених осібвиник спільнийзлочинний умиселнаправлений нанабуття,переміщення майнаодержаного злочиннимшляхом,а також,вчинення дій,спрямованих наприховування,маскування походженнятакого майна,зміну форми(перетворення)та нарозпорядження майном,одержаного злочиннимшляхом,у томучислі наздійснення фінансовихоперацій змайном насуму, що перевищує 80 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, встановлених на 01 січня 2019 року, тобто в особливо великих розмірах.

Так, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з директором ТОВ «ЛА ТЕРРА» ОСОБА_6 який виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарчі функції, які виражаються у виконанні юридично значимих дій, які спричиняють настання правових наслідків, та іншими не встановленими в ході слідства особами, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер спільних діянь, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, розуміючи істинне походження товару, маючи та реалізуючи спільний умисел направлений на набуття, переміщення майна одержаного злочинним шляхом, а також, вчинення дій, спрямованих на приховування, маскування походження такого майна, у період часу з 25.07.2020 по 23.08.2020 у невстановленому слідством місці, у телефонному режимі повідомив директора ТОВ «Клер Транс» ОСОБА_9 , який здійснював перевезення вантажними транспортними засобами насіння ріпаку на підставі договору про надання послуг з перевезення вантажу № 24/07/19 укладеним з директором ТОВ «Ла Тера» ОСОБА_6 , про зміну місця поставки сільськогосподарської продукції (насіння ріпаку) вагою 673,34 тон, з м. Новоград Волинський, Житомирської області на порт у м. Миколаїв.

З метою реалізації спільного злочинного умислу невстановлені слідством особи за попередньою змовою з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 на підставі поданої останніми інформації щодо ідентифікаційних номерів транспортних засобів, ваги викраденого насіння ріпаку у кожному транспортному засобі, у період часу з 25.07.2020 по 23.08.2020 перед в`їздом транспортних засобів у порт м. Миколаїв розташованого за адресою: м. Миколаїв, вул.Айвазовського, 23, замінили товаротранспортні накладні видані директором СФГ ім. Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 на фіктивні, у яких відображено дані, що не відповідають дійсності, а саме те, що:

- вантажовідправником та замовником перевезення (насіння ріпаку вагою 388,5 тон) є ТОВ «СКС» (ЄДРПОУ 38591109), вантажоодержувачем є портове логістичне підприємство ТОВ «Вібо Транс» розташоване у порту м. Миколаїв;

-вантажовідправником та замовником перевезення (насіння ріпаку вагою 122,06 тон) є ТОВ «Аграрник Альфа» (ЄДРПОУ 39807343), вантажоодержувачем є портове логістичне підприємство ТОВ «Ніка Тера» розташоване у порту м. Миколаїв;

- вантажовідправником та замовником перевезення (насіння ріпаку вагою 162,78 тон) є ПП «Юнікс 2008» (ЄДРПОУ 39807343), вантажоодержувачем є портове логістичне підприємство ТОВ «Ніка Тера» розташоване у порту м. Миколаїв, та відобразивши дійсні дані щодо виду, ваги товару, перевізника та ідентифікаційних номерів транспортних засобів - ідентичні тим, що були вказані у товаро-транспортних накладних виданих директором СГФ ім. Т.Г. Шевченка ОСОБА_7 .

Крім того, з метою реалізації спільного злочинного умислу направленого на маскування походження майна та набуття фіктивних прав власності на майно, одержаного злочинним шляхом невстановлені слідством особи за попередньою змовою з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у в період часу з 01.07.2019 по 24.07.2019 у невстановленому досудовим розслідуванням місці, шляхом подання електронних податкових декларацій відобразили у податковому обліку ТОВ «СКС» (ЄДРПОУ 38591109) придбання сільгосппродукції насіння ріпаку за ланцюговою схемою із чотирьох підприємств: ТОВ «СКС», ТОВ "ПРОДМАРКЕТ ТРЕЙД"(код ЄДРПОУ 41737595), ТОВ "ТД ДІТРЕЙД" (код ЄДРПОУ 41737583), ТОВ "ЛКО ГРУП"(код ЄДРПОУ 40762306) без фактичного руху сільгосппродукції насіння ріпака, де початковим постачальником та кінцевим набувачем є підприємство ТОВ "СКС". При цьому, у податковому обліку ТОВ «Аграрник Альфа» (ЄДРПОУ 39807343) та ПП "ЮНІКС 2008", (ЄДРПОУ 35976656) в період часу з червня по грудень 2019 року відсутні операції з придбання сільгосппродукції насіння ріпаку.

Таким чином, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з директором ТОВ «ЛА ТЕРРА» ОСОБА_6 та іншими не встановленими в ході слідства особами, вчинили дії, спрямовані на переміщення, приховування, маскування походження такого майна, в результаті набули фіктивні права власності на майно СФГ ім. Т.Г. Шевченка, одержаного злочинним шляхом.

В подальшому, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з директором ТОВ «ЛА ТЕРРА» ОСОБА_6 та іншими не встановленими в ході слідства особами, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер спільного діяння, передбачаючи його суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, розуміючи істинне походження товару, маючи та реалізуючи спільний умисел направлений на зміну форми (перетворення) та на розпорядження майном, одержаного злочинним шляхом, у тому числі на здійснення фінансових операцій з майном СФГ ім. Т.Г. Шевченка, походження якого, попередньо ними було замасковано під здійснення операцій з поставки сільгосппродукції (насіння ріпаку) між ТОВ «СКС» (ЄДРПОУ 38591109) та ТОВ «Вібо Транс», між ТОВ «Аграрник Альфа» (ЄДРПОУ 39807343) та ТОВ «Ніка Тера», між ПП «Юнікс 2008» (ЄДРПОУ 39807343) ТОВ «Ніка Тера» у період часу з 25.07.2020 по 23.08.2020 на підставі фіктивних документів:

-від іменіТОВ «СКС»реалізовано насінняріпаку укількості 388,5тон (згідноактів зважування)на суму5338878,71гривень,підприємству ТО«ѳльпоФуд» (кодЄДРПОУ 40720198),яке згідно договору комісії №0201/2019С від 02.01.19, передало його експортеру ТОВ «Вінагро Фуд» (код ЄДРПОУ 40002930), та відвантажено на адресу нерезидента BINBORO Sp. z o.o., 36/128, Kraszewskiego str., 30-110 Krakow, Poland.

- від імені ТОВ «Аграрник Альфа» реалізовано насіння ріпаку у кількості 122,06 тон (згідно актів зважування) на суму 1271712,18 гривень підприємству ТОВ «УКРАГ-РООПТТОРГ» (кодЄДРПОУ 39317897), якереалізувало йогона нерезидента DANDI AUTO 12 KFT, 1111 Budapest, Lagymanyosi utca 12, fszt.2, Hungary.

- від імені ПП «Юнікс 2008» реалізовано насіння ріпаку у кількості 162,78 тон (згідно актів зважування) на суму 2136960 гривень, підприємству ТОВ «Ленікс Груп» (код ЄДРПОУ 41565241), яке реалізувало його на нерезидента Brand Styles S.R.O., Cimburkova 916/8, Zizkov, 130 00 Praha, Czech Republic, таким чином змінили форму(перетворили) майна СФГ ім. Т.Г. Шевченка з насіння ріпаку вагою 673,34 тон на грошові кошти в сумі 8747550, 89 гривень, розпорядилися майном, одержаним злочинним шляхом, та здійснили фінансові операції з вказаним майном.

Отже, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з директором ТОВ «ЛА ТЕРРА» ОСОБА_6 та іншими не встановленими в ході слідства особами, набули, перемістили майно, одержане злочинним шляхом, вчинили дії, спрямовані на приховування, маскування походження такого майна, змінили форму (перетворили) даного майна та розпорядилися майном, одержаного злочинним шляхом, у тому числі здійснили фінансові операції з майном на суму 8 747 550, 89 гривень, що перевищує 80 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, встановлених на 01 січня 2019 року, тобто в особливо великих розмірах.

24.03.2021року,відповідно довимог ст.278КПК Українибуло повідомленопро підозру ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України, за ознаками :

- заволодінні чужим майном шляхом обману та зловживання довірою (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України;

- набуття, розпорядження майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, у тому числі здійснення фінансової операції, переміщення, зміна форми (перетворення) такого майна, вчинення дій, спрямованих на приховування, маскування походження такого майна, якщо ці діяння вчинені особою, яка знала або повинна була знати, що таке майно прямо чи опосередковано, повністю чи частково одержано злочинним шляхом, вчиненого в особливо великих розмірах, за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України, яке вручено батьку ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , за місцем його мешкання.

Вина ОСОБА_5 підтверджується зібраними в кримінальному провадженні доказами у своїй сукупності.

Відповідно до інформації з Держаної прикордонної служби України та інформаційної бази Національної поліції України (Аркан) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 у липні 2020 року перетнув державний кордон України в напрямку країни Угорщини та по теперішній час на територію України не повертався.

Також, слід зазначити, що ОСОБА_5 неодноразово у телефонній розмові було повідомлено про необхідність з`явитись до органу досудового розслідування, а також той факт, що йому повідомлено про підозру, яка вручена його батьку. Але, не зважаючи на данні обставини, ОСОБА_5 ігнорує виклики та повідомити про своє місце знаходження відмовляється.

Слідчий суддя, заслухавши думку прокурора, перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, приходить до наступного висновку.

26 грудня 2020 року відповідно до вимог ст. 278 КПК України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190, ч.2 ст.28, - ч.3 ст.209 КК України.

Слідчий вказує, що на даний час, незважаючи на вжиті заходи, фактичне місцезнаходження підозрюваного ОСОБА_5 не встановлено.

Відповідно до відомостей про перетин кордону встановлено, що 06 липня 2020 року ОСОБА_5 перетнув Державний кордон України через пункт пропуску «Лужанка», до Угорщини, і до теперішнього часу в Україну не повернулася.

Згідно до постанови слідчого ОСОБА_4 05 вересня 2021 року, ОСОБА_5 оголошено в міжнародний розшук.

Відповідно до передбачених чинним міжнародним законодавством правил здійснення розшуку підозрюваних осіб, оголошених в міжнародний розшук та внесених до обліків Генерального секретаріату Інтерполу, однією із вимог є наявність відносно підозрюваної особи обраного судом запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Згідно ч.6 ст.193 КПК України слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний розшук.

На даний час ОСОБА_5 оголошений та перебуває в міжнародному розшуку та встановлена необхідність процесуального забезпечення затримання підозрюваного та екстрадиції в Україну.

Аналіз підзаконних нормативних актів свідчить по те, що «міжнародний розшук», це комплекс розшукових та оперативно-розшукових заходів, що здійснюються на території інших держав «учасниць МОКП Інтерпол», за ініціативою правоохоронних органів України, які крім іншого, спрямовані на виявлення, арешт тавидачу «екстрадицію» осіб, що переховуються від слідства.

Аналіз фактичних і правових підстав для проведення міжнародного та міждержавних розшуків, вказує що зазначені заходи спрямовані на досягнення одного результату-розшуку особи та подальшої видачі «екстрадиції» особи.

Факт зникнення ОСОБА_5 , й тривалий час його перебування у міждержавному, міжнародному розшуках безсумнівно свідчить про його переховування від органів досудового розслідування, відповідно встановлена наявність й фактичне підтвердження ризику, що передбачений п.1. ч.1 ст.177 КПК України.

Згідно зіст. 177 КПК Україниметою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Окрім того, статтею 178 КПК Українипри вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених уст. 177 КПК України, слідчий суддя на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, в тому числі й вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення, тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання винуватим, вік та стан здоров`я підозрюваного, обвинуваченого, міцність його соціальних зв`язків, наявність постійного місця роботи, навчання, його репутацію, майновий стан, наявність судимостей, дотримання раніше застосованих запобіжних заходів та інше.

Відповідно до частини 2 статті 183 КПК України, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім як: до раніше не судимої особи, яка підозрюється чи обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до п`яти років, - виключно у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбаченихстаттею 177цього Кодексу, буде доведено, що перебуваючи на волі, ця особа переховувалася від органу досудового розслідування чи суду, перешкоджала кримінальному провадженню або їй повідомлено про підозру у вчиненні іншого злочину.

Враховуючи, що на даний час місцезнаходження ОСОБА_5 не встановлено, підозрівається у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190, ч.2 ст.28, - ч.3 ст.209 КК України, за які передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років, з 05 вересня 2020 року перебуває у міжнародному розшуку, місце її перебування на території України не встановлено, що свідчить про намагання ОСОБА_5 уникнути відповідальності за скоєний злочин, приходжу до висновку, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів, не зможе запобігти ризикам, передбаченимст. 177 КПК України, в зв`язку з чим клопотання підлягає задоволенню.

При цьому, суд також враховує, що відповідно п.п. 4 розділу VІ Наказу Міністерства Юстиції України від 19.08.2019 № 2599/5 «Про затвердження Інструкції про порядок здійснення міжнародного співробітництва з питань взаємної правової допомоги, видачі правопорушників (екстрадиції), передачі (прийняття) засуджених осіб, виконання вироків та інших питань міжнародного судового співробітництва у кримінальному провадженні під час судового провадження» підставою для здійснення екстрадиції розшукуваного в Україну для розгляду питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, або його зміну на більш м`який запобіжний захід є саме ухвала компетентного суду про тримання особи під вартою.

Аналіз положень ч.6 ст. 193 КПК України дає підстави для висновку, що у разі оголошення обвинуваченого в міжнародний розшук, остаточно питання про обрання запобіжного заходу обвинуваченому вирішується після його затримання та доставки до суду, а тому строк дії ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обвинуваченому, якого оголошено в міжнародний розшук, триває до його затримання та доставки до суду і не обмежується строком встановленим ч.1 ст.197 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.177, 183,184, 186, 187, 193 194, 196, 197, 309, 372, 395КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Відділенні поліції №3 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 погоджене із прокурором Криворізької північної окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про обрання до підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190, ч.2 ст.28, - ч.3 ст.209 КК України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 - запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою - задовольнити.

Обрати відносно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець, села Глибоке, Харківської області, українець, громадянин України, не одружений, малолітніх дітей на утриманні не має, офіційно не працевлаштований, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 раніше не судимий, - запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Після затримання і не пізніш як через сорок вісім годин з часу доставки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 до місця кримінального провадження розглянути за його участю питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або ії зміну на більш м`який запобіжний захід у встановленому законом порядку.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення, а підозрюваним, який перебуває під вартою, у той же строк з моменту вручення копії ухвали.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99580291
СудочинствоКримінальне
Сутьобрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за відсутності підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець, села Глибоке, Харківської області, українець, громадянин України, не одружений, малолітніх дітей на утриманні не має, офіційно не працевлаштований, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 раніше не судимий, підозрюваного, в скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190, ч.2 ст.28, - ч.3 ст.209 КК України

Судовий реєстр по справі —212/7944/21

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Дехта Р. В.

Ухвала від 14.09.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Дехта Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні