Ухвала
від 06.09.2021 по справі 580/6632/21
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

06 вересня 2021 року справа № 580/6632/21

м. Черкаси

Суддя Черкаського окружного адміністративного суду Білоноженко М.А., перевіривши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 до Вознесенської сільської ради, Приватного Акціонерного товариства "Пальмирське ремонтно-транспортне підприємство" про зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

02.09.2021р. до Черкаського окружного адміністративного суду з позовною заявою звернувся ОСОБА_1 (далі - позивач) до Вознесенської сільської ради (далі - відповідач 1) та Приватного Акціонерного товариства "Пальмирське ремонтно-транспортне підприємство" (далі - відповідач 2) в якій позивач просить:

- визнати дії Вознесенської сільської ради щодо передачі в оренду земельної ділянки загального користування ПрАТ Пальмирське ремонтно -транспортному підприємству -неправомірними.

- визнати незаконним та скасувати п.2,4,5,6,7,8 рішення Вознесенської сільської ради Золотоніського району, Черкаської області району від 04.08.14 №47-3/VI Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки ;

- розірвати договір оренди землі від 25 серпня 2014 року укладеного між Вознесенською сільською радою та Приватним акціонерним товариством Пальмирське ремонтно - транспортне підприємство земельної ділянки площею 3,8116 га кадастровий номер 7121582001:01:001:0126.

- скасувати запис про державну реєстрацію речового права договору оренди земельної ділянки (кадастровий номер 7121582001:01:001:0126). серія та номер: б н. виданий 25.08.2014. проведену державним реєстратором, Грязоном Романом Михайловичем. Реєстраційної служби Золотоніського МРУЮ в черкаській області від 08 вересня 2014 року рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриття розділу), індексний номер: 26643527 від 10.09.2014, номер запису 6955349.

- зобов`язати Вознесенську сільську раду вжити всіх передбачених законом заходів в межах повноважень щодо відновлення проїжджої частими вул. М.Ясира на вул. Шевченка через територію ПрАТ Пальмирське ремонтно транспортне підприємство в розмірі визначеного генеральним планом с. Вознесенське. Золотоніського району. Черкаської області.

- зобов`язати Вознесенську сільську раду закритті проїзд з вул. М.Ясира на вул. Шевченка як утворенений самовільно і не передбачений генеральним планом с. Вознесенське, Золотоніського району, Черкаської області.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суддя після одержання позовної заяви з`ясовує чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Перевіривши позовну заяву, суд вважає, що вона підлягає залишенню без руху у зв`язку з наявними в ній недоліками.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 КАС України, позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Згідно ч. 2 ст. 122 КАС України, для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Так, предметом розгляду в даній справі є, серед іншого, скасування п.2,4,5,6,7,8 рішення Вознесенської сільської ради Золотоніського району, Черкаської області району від 04.08.14 №47-3/VI Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки . Договір оренди землі та рішення про державну реєстрацію, які також слугують предметом оскарження, були прийняті в зв`язку із реалізацією рішення Вознесенської сільської ради від 04.08.2014р. №47-3/VI.

Як вбачається із матеріалів справи, на звернення позивача, листом Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області від 27.03.2019р. №10-23-0.46-335/90-19, позивача зокрема повідомлено про державну реєстрацію права користування земельною ділянкою з кадастровим номером 7121582001:01:001:0126 за Приватним Акціонерним товариством "Пальмирське ремонтно-транспортне підприємство".

Крім того, листом від 13.07.2020р. №534, Вознесенською сільською радою надано копію оскаржуваного рішення та договору оренди землі.

Таким чином, позивач повинен був дізнатися про порушення власних прав оскаржуваним рішенням щонайпізніше у липні 2020 року.

Крім того, судом вбачається, що розгляд вимог позивача про зобов`язання Вознесенську сільську раду вжити всіх передбачених законом заходів в межах повноважень щодо відновлення проїжджої частими вул. М.Ясира на вул. Шевченка через територію ПрАТ Пальмирське ремонтно транспортне підприємство в розмірі визначеного генеральним планом с. Вознесенське Золотоніського району Черкаської області та закрити проїзд з вул. М.Ясира на вул. Шевченка слугували предметом розгляду Вознесенською сільською радою та у листі від 04.01.2017р. №5 повідомлено про результати розгляду.

Таким чином, позивач із січня 2017 року був ознайомлений із результатами розгляду Вознесенською сільською радою його звернення, що стали підставою для звернення із заявленими в межах даного позову вимогами.

Разом з тим, даний позов позивачем подано до суду 31.08.2021р. (згідно відомостей інтернет ресурсу Укрпошти за поштовим відправленням №19702 0273595 1).

Суд зазначає, що позивачем пропущено шестимісячний строк встановлений КАС України та не дотримано при зверненні з даним позовом вимог ч. 6 ст. 161 КАС України - не подано доказів поважності причин його пропуску.

Частиною 6 статті 161 КАС України передбачено, що у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов`язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

Відповідно до ч.1 ст.123 КАС України у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Крім того, згідно пункту 4 частини 5 статті 160 КАС України, в позовній заяві зазначаються, серед іншого, зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

Так, з аналізу позовної заяви, судом вбачається, що позивач визначив в якості відповідача - Приватне Акціонерного товариства "Пальмирське ремонтно-транспортне підприємство". Разом з тим, прохальна частина позову не містить жодних вимог до Приватного Акціонерного товариства "Пальмирське ремонтно-транспортне підприємство".

При цьому, відповідно до пп. 2,9,7 ч.1 ст. 4 КАС України, публічно-правовий спір - спір, у якому: хоча б одна сторона здійснює публічно-владні управлінські функції, в тому числі на виконання делегованих повноважень, і спір виник у зв`язку із виконанням або невиконанням такою стороною зазначених функцій.

Відповідач - суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача.

Суб`єкт владних повноважень - орган державної влади (у тому числі без статусу юридичної особи), орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг

Зі змісту позовних вимог судом вбачається, що предметом заявленого спору є рішення органу місцевого самоврядування, а також договір оренди землі та рішення про державну реєстрацію, які були прийняті в зв`язку із реалізацією рішення Вознесенської сільської ради від 04.08.2014р. №47-3/VI. З даного приводу, в контексті заявленого предмету та підстав позову, суд зазначає, що відповідачем у публічно-правовому спорі може бути орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, однак позивачем у складі відповідачів визначено у якості відповідача - Приватне Акціонерне товариство "Пальмирське ремонтно-транспортне підприємство", яке є юридичною особою, що не відповідає вимогам КАС України щодо складу учасників процесу.

Тобто, суд зазначає, що позивачем подано позовну заяву без додержання вимог, встановлених пунктом 4 частини 5 статті 160 КАС України, а саме: позивачем у адміністративному позові визначено відповідачем учасника, який не може бути відповідачем у публічно-правовому спорі та до якого не заявлено позовних вимог.

Відповідно до частини 1 статті 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись статтями 160-162, частиною 1, 2 статті 169, статтею 241-243, 248 КАС України, суддя -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Вознесенської сільської ради, Приватного Акціонерного товариства "Пальмирське ремонтно-транспортне підприємство" про зобов`язання вчинити дії - залишити без руху.

Надати позивачу десятиденний строк з моменту отримання копії даної ухвали для усунення недоліків позовної заяви, шляхом подання до Черкаського окружного адміністративного суду:

- доказів поважності причин пропуску строку звернення до суду;

- нової редакції адміністративного позову з урахуванням вимог даної ухвали щодо складу відповідачів у даному спорі.

У разі невиконання вимог, зазначених в ухвалі, позовна заява буде повернута позивачеві.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя М.А. Білоноженко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.09.2021
Оприлюднено15.09.2021
Номер документу99583060
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —580/6632/21

Ухвала від 05.10.2021

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

М.А. Білоноженко

Ухвала від 06.09.2021

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

М.А. Білоноженко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні