Ухвала
від 15.09.2021 по справі 923/1506/15
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про залишення апеляційної скарги без руху

15 вересня 2021 року м. ОдесаСправа № 923/1506/15 Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Філінюка І.Г.

суддів Бєляновського В.В., Будішевської Л.О.

Розглянувши апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі

на ухвалу Господарського суду Херсонської області від 17.08.2021

по справі №923/1506/15

за заявою Новокаховської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Херсонській області

до Публічного акціонерного товариства Бериславське автотранспортне підприємство 16537

про банкрутство

суддя суду першої інстанції - Литвинова В.В.

місце винесення ухвали: м. Херсон, вул. Театральна, 18, Господарський суд Херсонської області.

повний текст ухвали підписано: 18.08.2021.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 17.08.2021 затверджено звіт ліквідатора Акопяна Г.Г. про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат у ліквідаційній процедурі у справі №923/1506/15 за період з 29.11.2018 до 24.05.2021, відповідно до якого:

- нарахована грошова винагорода в сумі 377208,84 грн,

- виплачена ліквідатору грошова винагорода - 0 грн,

- здійснені ліквідатором витрати на суму 171502,01 грн.

Зокрема, пунктом 3 ухвали стягнуто Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі на користь арбітражного керуючого Акопяна Гаджика Гарагеновича 94 294,04 грн. (дев`яносто чотири тисячі двісті дев`яносто чотири гривні 04 копійки) у якості грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого по справі № 923/1506/15 про банкрутство ПАТ Бериславське АТП 16537 .

Не погодившись із вказаною ухвалою суду, Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі звернулося до Південно-західного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права просить поновити Головному управлінню ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі строк на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду Херсонської області від 17.08.2021 року по справі №923/1506/15; прийняти апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі та відкрити апеляційне провадження по справі №923/1506/15; скасувати ухвалу Господарського суду Херсонської області від 17.08.2021 по справі №923/1506/15; ухвалити нове рішення, яким відмовити у задоволенні стягнення з Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі на користь арбітражного керуючого Акопяна Гаджика Герагеновича 94 294, 04 грн. у якості грошової винагороди, та відшкодування витрат арбітражного керуючого по справі №823/1506/15 про банкрутство Публічного акціонерного товариства Бериславське автотранспортне підприємство 16537 .

Розглянувши матеріали апеляційної скарги та додані до неї документи, колегія суддів дійшла висновку, що вона підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Статтею 258 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги.

Відповідно до пункту 2 частини третьої статті 258 Господарського процесуального кодексу України, до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору.

Згідно із частиною другою 2 статті 123 Господарського процесуального кодексу України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Порядок і розмір сплати судового збору в Україні встановлено Законом України Про судовий збір .

Згідно приписів ст. 4 Закону України Про судовий збір , ставка судового збору за подання апеляційних скарг на ухвалу суду встановлена у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України Про державний бюджет України на 2021 рік встановлено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01 січня 2021 року становить 2270,00 гривень.

Колегією суддів встановлено, що за подання апеляційної скарги скаржнику необхідно було сплатити судовий збір у розмірі 2270,00 грн., проте, скаржником не додано до апеляційної скарги доказів сплати судового збору у встановленому порядку розмірі.

По-друге, відповідно до пункту 3 частини третьої статті 258 Господарського процесуального кодексу України, до апеляційної скарги додаються докази надсилання копії скарги іншій стороні.

Статтею 259 Господарського процесуального кодексу України визначено, що особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Відповідно до статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства учасники у справі про банкрутство, є сторони, арбітражний керуючий, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Кодексом, інші учасники справи про банкрутство, щодо прав або обов`язків яких існує спір.

Колегією суддів апеляційної інстанції встановлено, що Головним управлінням ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі до апеляційної скарги не додано доказів відправлення копії апеляційної скарги разом з листами опису вкладення учасникам провадження у справі про банкрутство, а саме: арбітражному керуючому Акопяну Г.Г.; кредиторам Херсонському обласному відділенню фонду соціального захисту інвалідів; ПАТ Дельта Банк ; ПАТ ЕК Херсонобленерго ; ПАТ Кредобанк ; Головному управлінню пенсійного фонду України в Херсонській області; Управлінню Укртрансінспекції у Херсонській області; Херсонському обласному територіальному відділеню Антимонопольного комітету України; ТОВ Видавничий дім Губернатор та Херсонському обласному центру зайнятості, що є порушенням приписів статті 259 ГПК України.

З наведеного вбачається, що звертаючись до суду апеляційної інстанції із апеляційною скаргою, на скаржника покладений обов`язок додати документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії апеляційної скарги і доданих до неї документів листом з описом вкладення, який має містити номер поштового відправлення відповідно до пункту 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, які затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009р. №270. Саме зазначення такого номеру є обов`язковим для виконання вимог ГПК України про належне надсилання апеляційної скарги та документів іншій стороні.

Правові висновки щодо необхідності наявності номеру поштового відправлення на описі вкладення у цінний лист, викладені у постановах Верховного Суду від 13.01.2020 у справі № 910/28408/15, від 26.03.2020 у справі № 910/9962/16 та від 24.12.2020 у справі №916/2110/20.

Згідно із частиною другої статті 260 ГПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З врахуванням викладеного, колегія суддів апеляційної інстанції дійшла висновку, що відповідно до вимог статті 260 Господарського процесуального кодексу України наявні підстави для залишення апеляційної скарги Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 234, 256, 259, 260 Господарського процесуального кодексу України, Південно-західний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі на ухвалу Господарського суду Херсонської області від 17.08.2021 по справі №923/1506/15 - залишити без руху.

2. Встановити Головному управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі строк для надання Південно-західному апеляційному господарському суду доказів направлення апеляційної скарги разом з листами опису вкладення про направлення апеляційної скарги учасникам провадження у справі про банкрутство, а саме: арбітражному керуючому Акопяну Г.Г.; кредиторам Херсонському обласному відділенню фонду соціального захисту інвалідів; ПАТ Дельта Банк ; ПАТ ЕК Херсонобленерго ; ПАТ Кредобанк ; Головному управлінню пенсійного фонду України в Херсонській області; Управлінню Укртрансінспекції у Херсонській області; Херсонському обласному територіальному відділеню Антимонопольного комітету України; ТОВ Видавничий дім Губернатор та Херсонському обласному центру зайнятості та доказів сплати судового збору у розмірі 2270, 00 грн . - протягом 10 днів з дня вручення копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

3. Роз`яснити скаржнику, що при невиконанні вимог даної ухвали, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання згідно статті 235 ГПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Філінюк І.Г.

Суддя Бєляновський В.В.

Суддя Будішевська Л.О.

Дата ухвалення рішення15.09.2021
Оприлюднено16.09.2021
Номер документу99610687
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —923/1506/15

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 20.01.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Постанова від 30.11.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 19.10.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 04.10.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 15.09.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 17.08.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 17.08.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні