Рішення
від 06.09.2007 по справі 30/265-07-7001
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30/265-07-7001

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"06" вересня 2007 р.Справа  № 30/265-07-7001

За позовом: Товариство з обмеженою відповідальністю „Творче об'єднання ДЮК”

До відповідача:           Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради

Про  зобов'язання  укласти договір та зобов'язання вчинити певні дії

                                                                                                Суддя Рога Н.В.

                                                                                                    

                                                       Представники:

Від позивача: Гоголь Н.В.- згідно довіреності    від 10.08.2007 р.

Від  відповідача: Глазов О.О.- довіреність №01-13\66 від 12.01.2007р.

СУТЬ СПОРУ: позивач, товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) „Творче об'єднання ДЮК”,  звернувся до господарського суду Одеської області із позовом до Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради (далі - Представництво) про  зобов'язання Представництва    укласти з позивачем  договір  купівлі-продажу об'єкту комунальної власності –нежитлового приміщення першого поверху площею 178,4 кв.м , що розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Ланжеронівська, 21 (Гаванна,9).

Представник позивача   позовну заяву підтримує, наполягає на її задоволенні.

Відповідач письмових заперечень щодо позову до суду не надав, представник відповідача проти позову заперечує, посилаючись на його необґрунтованість та безпідставність.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін,  суд встановив:

27 грудня 2002р. між Представництвом по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради (Орендодавець) та ТОВ „Творче об'єднання ДЮК” (Орендар) був укладений Договір №3\1 оренди нежитлового приміщення, згідно якого Орендодавець надає, а Орендар приймає у строкове платне   користування нежилі приміщення першого поверху, загальною площею 173,4 кв.м, розташовані за адресою: м. Одеса, вул.Гаванна,9, з метою розміщення офісу.    Строк дії Договору –до 27 грудня 2007р.

14 червня 2004р. сторони підписали Додаткове погодження, яким змінили п.1.1. розділу 1 договору оренди №3\1 від 27.12.2002р.  у частині розміру об'єкту оренди –з 173,4 кв.м на 178,4 кв.м, та у частині адреси - на вул. Ланжеронівська, 21.   

15 червня 2004р. Одеською міською радою було прийнято рішення № 2652-ХХІУ  «Про перелік об'єктів комунальної власності  територіальної громади м. Одеси, що підлягають приватизації й відчуженню в  2004 році, та внесення змін до рішень Одеської міської ради”, ч.2 якого затверджено  перелік об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Одеси, що підлягають приватизації у 2004р.  Серед зазначених об'єктів під п.14 значиться: „приміщення першого поверху площею 178,4 кв.м, вул. Ланжеронівська, 21, викуп орендарем , який здійснив поліпшення орендованого майна”.

Позивач, листом від 26.07.2007р. звернувся до Представництва з заявою про викуп об'єкту оренди на виконання зазначеного рішення Одеської міської ради, але отримав відмову, згідно якої  об'єкт купівлі-продажу розташований у будівлі, що пам'яткою архітектури місцевого значення, і відповідно до Закону України „Про тимчасову заборону приватизації пам'яток (об'єктів) культурної спадщини”  від 01.02.2005р. не підлягає відчуженню.

Позивач вважає, що дії відповідача щодо відмови від укладення договору  купівлі-продажу порушують його права та охоронювані законом інтереси, оскільки суперечать загальним засадам цивільного законодавства, положенням ст. 41 Конституції України, ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу  України, ст. 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Представник Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради проти позову заперечує, посилаючись на те, що дійсно Представництво зобов'язане виконувати рішення Одеської міської ради, але на даний момент виконати рішення в частині відчуження на користь ТОВ „Творче об'єднання ДЮК” нежилого приміщення 1-го поверху, загальною площею 178,4 кв.м., яке розташовано за адресою:                 м. Одеса, вул. Ланжеронівська, 21, неможливо,  у зв'язку з тимчасовою забороною приватизації пам'яток культурної спадщини.

Розглянувши матеріали справи суд доходить до такого висновку:  

Відповідно ч. 3 ст. 11 Цивільного кодексу  України цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.2 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”  місцеве самоврядування в Україні –це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста –самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Згідно п.30 ч.1 ст.26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради  вирішуються питання про  прийняття рішень щодо відчуження відповідно до закону комунального майна; затвердження місцевих програм приватизації.

З урахуванням зазначених нормативних актів рішення Одеської міської ради від                 15 червня 2004р.  № 2652-ХХІУ «Про перелік об'єктів комунальної власності  територіальної громади м. Одеси, що підлягають приватизації й відчуженню в  2004 році, та внесення змін до рішень Одеської міської ради” прийнято у спосіб та в межах визначеної законом компетенції .

Згідно ст. 73 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” акти ради, прийняті в межах наданих їй повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території. Отже, рішення Одеської міської ради від 15 червня 2004р.  № 2652-ХХІУ  «Про перелік об'єктів комунальної власності  територіальної громади м. Одеси, що підлягають приватизації й відчуженню в  2004 році, та внесення змін до рішень Одеської міської ради”, у тому числі і п.14 ч.2, згідно якого до складу об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Одеси, що підлягають приватизації у 2004р., включено приміщення першого поверху площею 178,4 кв.м, що розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Ланжеронівська, 21, яке має бути викуплено орендарем , який здійснив поліпшення орендованого майна.

Як вбачається з матеріалів справи, листом від 11.11.2003р. Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради надало ТОВ „Творче об'єднання ДЮК” дозвіл на проведення капітального ремонту орендованого приміщення .Згідно аудиторського висновку Аудиторської фірми „Істина” у вигляді ТОВ від 4.12.2004р. ТОВ „Творче об'єднання ДЮК” було проведено ремонтні роботи в орендованому приміщенні  на суму 268503 грн. (з ПДВ) , станом на 01.12.2004р.

Згідно положення про Представництво по управлінню комунальною власністю одеської міської ради, затвердженого рішенням Одеської міської ради №20-У від 27.06.2006р., Представництво є виконавчим органом Одеської міської ради, наділеним повноваженнями щодо управління комунальною власністю територіальної громади міста.  До функцій Представництва відносяться повноваження з організації та проведення приватизації, продажу комунальної власності територіальної громади міста. При цьому Представництво здійснює повноваження власника майна у процесі приватизації та відчуження, здійснює перед приватизаційну підготовку, укладає договори купівлі-продажу. Отже, позивач правомірно звернувся до Представництва з вимогою про зобов'язання укласти договір купівлі-продажу.

За таких обставин, правомірною є вимога позивача щодо зобов'язання Представництва укласти з ним договір купівлі-продажу.

Відповідно до п.2.2.19 положення про Представництво договори купівлі-продажу об'єктів комунальної власності, що укладаються Представництвом від імені Ради на виконання відповідних рішень про приватизацію та відчуження об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Одеси, оформлюються на підставі довіреності, що видається міським головою у встановленому законодавством порядку. За таких обставин, слід зобов'язати  Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради укласти з ТОВ „Творче об'єднання ДЮК” договір купівлі-продажу, на підставі довіреності , виданої міським головою у встановленому законодавством порядку.

На підставі викладеного , суд дійшов висновку, що укладення на виконання рішення Одеської міської ради від 15.06.2004 р. № 2652 –ХХІV  договору  купівлі-продажу з метою продажу ТОВ „Творче об'єднання ДЮК” об'єкта комунальної власності територіальної громади м. Одеси –нежилого приміщення 1-го поверху, загальною площею 178,4 кв.м., яке розташовано за адресою: м. Одеса, вул. Ланжеронівська, 21,   не суперечить чинному законодавству України.

Суд не приймає до уваги посилання відповідача на Закон України «Про тимчасову заборону приватизації пам'яток  культурної  спадщини»як на підставу відмови від укладання договору, так як згідно з абз.1 ч.1 та абз.3 ч.1 ст.18  Закону України „Про охорону культурної спадщини” об'єкти культурної спадщини, що є пам'ятками (за винятком пам'яток, відчуження яких обмежується законодавчими актами України) можуть бути відчужені власником або уповноваженим ним органом. Також вказано, що перелік пам'яток, які не підлягають приватизації, затверджується Верховною радою України. На даний час перелік пам'яток, які не підлягають приватизації , не  затверджений  Верховною Радою України.

Крім того, на час прийняття Одеською міською радою рішення від15.06.2004 р.                   № 2652 –ХХІV  не був прийнятий  Закон України „Про тимчасову заборону приватизації пам'яток культурної спадщини”, а згідно ст.58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі.

За таких обставин, позов  підлягає   задоволенню.

Судові витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покласти на відповідача відповідно до ст.ст.44,49 ГПК України.

                  Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд –

                                                              ВИРІШИВ:

1.          Позовну заяву  товариства з обмеженою відповідальністю „Творче об'єднання ДЮК”-  задовольнити.

2.          Зобов'язати Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради (65039, м. Одеса, вул. Артилерійська, 1, код ЄДРПОУ 26302595) на підставі довіреності , виданої міським головою у встановленому законодавством порядку, укласти з Товариством з обмеженою відповідальністю „Творче об'єднання ДЮК” ( м. Одеса, вул. Преображенська, 9, код ЄДРПОУ 30940405, п\р2600536 в ТОВ КБ „СКБ”, МФО 388313) договір купівлі-продажу об'єкту комунальної власності –нежилого приміщення першого поверху, загальною площею 178,4 кв.м, яке розташовано за адресою: м. Одеса, вул. Ланжеронівська, 21.

3.          Стягнути з Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради (65039, м. Одеса, вул. Артилерійська, 1, код ЄДРПОУ 26302595) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Творче об єднання ДЮК”                     (м. Одеса, вул. Преображенська, 9, код ЄДРПОУ 30940405, п\р2600536 в ТОВ КБ „СКБ”, МФО 388313)  судові витрати по сплаті державного мита у сумі 85  грн. та витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 118 грн..

Рішення  набирає законної сили протягом 10-денного строку з дня його підписання.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

                                   Рішення підписане  12 вересня 2007 р.

СУДДЯ                                                                                РОГА Н.В.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення06.09.2007
Оприлюднено04.10.2007
Номер документу996585
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/265-07-7001

Постанова від 08.11.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бандура Л.І.

Рішення від 06.09.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні