Ухвала
від 10.09.2021 по справі 766/5380/20
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/5380/20

н/п 1-кс/766/8426/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.09.2021 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні клопотання слідчого СВ Херсонського РУП ГУНП в Херсонській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020230000000018 від 13.03.2020 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 209, ч. 3 ст. 190 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Херсонського РУП ГУНП в Херсонській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020230000000018 від 13.03.2020 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 209, ч. 3 ст. 190 КК України, на шість місяців, тобто до 13.03.2022 року включно.

Мотивуючи клопотання, слідчий вказує, що в провадженні СВ Херсонського РУП ГУНП в Херсонській області знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за №42020230000000018 від 13.03.2020, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.358, ч.2 ст.209, ч.3 ст.190 КК України.

Невстановлені особи, за попередньою змовою, використовуючи реквізити ТОВ «Віандо Трейд» (код ЄДРПОУ 40535965) здійснювали підроблення фінансово - господарських документів у тому числі з метою переведення безготівкових коштів у готівку.

Крім того Невстановлені особи, за попередньою змовою, використовуючи реквізити ПП «Енілліон» (ЄДРПОУ 42464493) здійснювали підроблення фінансово - господарських документів у тому числі з метою переведення безготівкових коштів у готівку.

Крім того Не встановлена група осіб за поперденьою змовою внаслідок внесення недостовірних відомостей при реєстрації ТОВ "Віандо Трейд" та ПП "Еніліон" та отримання доступу до банківських рахунків вказаних підприємств у період 2019-2020 років незаконно отримують на них грошові кошти від закордонних підприємств із якими у подальшому здійснюють фінансові операції зметою їх легалізації у тому числі з метою прихованняя джерела їх походження.

Крім того Невстановлені особи, шляхом незаконних операції з використанням електронно-обчислювальної техніки, використовуючи реквізитів ТОВ «Віандо Трейд» (ЄДРПОУ 40535965) та отримання доступу до банківських рахунків вказаного підприємства у період 2019-2020 років незаконно заволоділи грошовими коштами громадянина Чехії ОСОБА_4 .

На даному етапі досудового розслідування кримінального правопорушення були зібрані наступні докази:

- статут ТОВ «Віандо трейд»;

- допит свідка ОСОБА_5 , від 11.07.2020;

- допит свідка ОСОБА_6 , від 03.02.2020;

- допит свідка ОСОБА_7 від 02.07.2020;

- протоколом тимчасового доступу від 04.06.2020;

- іншими матеріалами кримінального провадження.

Здійснити усі процесуальні дії до спливу строку закінчення досудового розслідування не надалось можливим через те, що не вдалось встановити місце знаходження свідків яких необхідно допитати по матеріалам кримінального провадження.

Станом на теперішній час є доцільне проведення подальшого досудового розслідування, оскільки, без проведення всіх запланованих слідчих (розшукових) та процесуальних дій прийняти обґрунтоване, законне кінцеве процесуальне рішення неможливо, у зв`язку з чим виникає необхідність у проведенні ряду слідчих (розшукових) дій, а саме:

- Встановити осіб які причетні до незаконної діяльності ТОВ «Віандо Трейд»;

- Отримати тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю в АТ КБ «ПРИВАТБАНК», щодо діяльності ТОВ «Віандо Трейд»;

- Отримати тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю в АТ «РАЙФАЙЗЕНБАНКАВАЛЬ», щодо діяльності ТОВ «Віандо Трейд»;

- Допитати колишніх співробітників ТОВ «Віандо Трейд»;

- Витребувати право установчі документи ТОВ «Віандо Трейд»;

- Провести інші необхідні слідчі дії для пред`явлення підозри винній особі.

- При необхідності виконати інші слідчі дії.

Вказані слідчі та процесуальні дії не могли бути здійснені раніше з об`єктивних причин, насамперед через складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням наявності різних шляхів вчинення зазначеного кримінального правопорушення, індивідуальних особливостей злочину, а також у зв`язку з вжиттям заходів з запобігання виникненню та поширенню гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, беручи до уваги Постанову Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», що ускладнювало проведення допитів свідків, проведення обшуків та закінчення призначених експертних досліджень, встановити всі обставини кримінального правопорушення у визначені законодавством строки не надалося можливим та на даний час жодній особі не повідомлено про підозру.

Зазначені чинники негативно впливають на оперативність досудового розслідування та обумовлюють необхідність у продовженні строків досудового розслідування з метою повного та всебічного встановлення обставин справи.

Проведення цих слідчих та процесуальних дій потребує часу, а строк досудового розслідування, що залишився, недостатній для їх виконання через значний обсяг.

Враховуючи вищезазначене, оскільки вісімнадцяти місячний строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні спливає 13.09.2021 року, завершити досудове розслідування по вказаному кримінальному провадженню та провести в повному обсязі вказані вище процесуальні дії можливо у разі продовження строку досудового розслідування до дня повідомлення особі про підозру на шестимісячний строк (тобто до 13.03.2022 року).

Посилаючись на вищевикладені обставини, слідчий просить клопотання задовольнити.

В судове засідання слідчий не з`явився, про час, день та місце розгляду справи повідомлявся у відповідності до норм діючого законодавства. Надав до суду заяву, зі змісту якої вбачається, що клопотання підтримує в повному обсязі та просить розглянути клопотання за його відсутності, додаткових пояснень до клопотання не має.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Відповідно до ч. 2 ст. 295-1 КПК України, у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються:

1) найменування (номер) кримінального провадження;

2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження;

3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше;

4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій;

5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

На теперішній час, під час досудового розслідування необхідно провести ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, а саме:

- Встановити осіб які причетні до незаконної діяльності ТОВ «Віандо Трейд»;

- Отримати тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю в АТ КБ «ПРИВАТБАНК», щодо діяльності ТОВ «Віандо Трейд»;

- Отримати тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю в АТ «РАЙФАЙЗЕНБАНКАВАЛЬ», щодо діяльності ТОВ «Віандо Трейд»;

- Допитати колишніх співробітників ТОВ «Віандо Трейд»;

- Витребувати право установчі документи ТОВ «Віандо Трейд»;

- Провести інші необхідні слідчі дії для пред`явлення підозри винній особі.

- При необхідності виконати інші слідчі дії.

Враховуючи, що для виконання запланованого обсягу слідчих дій необхідний час, а строк досудового розслідування у кримінальному проваджені №42020230000000018 спливає 13.09.2021 року, та враховуючи, що слідчим доведено, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, оскільки вказані дії не могли бути завершені раніше з об`єктивних причин, відповідно слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню та вважає за необхідне продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020230000000018 від 13.03.2020 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 209, ч. 3 ст. 190 КК України, на шість місяців, тобто до 13 березня 2022 року включно.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Херсонського РУП ГУНП в Херсонській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020230000000018 від 13.03.2020 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 209, ч. 3 ст. 190 КК України, на шість місяців, тобто до 13 березня 2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.09.2021
Оприлюднено16.01.2024
Номер документу99697107
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020230000000018 від 13.03.2020 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 209, ч. 3 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —766/5380/20

Ухвала від 10.09.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 29.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 29.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 22.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 22.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 22.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні