Ухвала
від 17.09.2021 по справі 234/17069/17
КРАМАТОРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 234/17069/17

Провадження № 2-во/234/59/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 вересня 2021 року м. Краматорськ

Краматорський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді Чернобай А.О.,

секретар судового засідання Максимова В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Краматорськ заяву ОСОБА_1 про виправлення помилки у рішенні суду та виконавчих листах по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Ваша аптека , третя особа ОСОБА_2 , Краматорська міська рада, Департамент Державної архітектурно - будівельної інспекції у Донецькій області, про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження майном, не пов`язаних із позбавленням володіння,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Краматорського міського суду Донецької області від 25.02.2019 року позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Ваша аптека , третя особа ОСОБА_2 , Краматорська міська рада, Департамент Державної архітектурно - будівельної інспекції у Донецькій області, про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження майном, не пов`язаних із позбавленням володіння задоволено частково.

01.09.2021 року до суду надійшла заява від ОСОБА_1 , в якій позивачка просить внести виправлення в рішення суду та у виконавчі листи, а саме: просить зазначити в рішенні суду будинок АДРЕСА_1 .

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась про причину неявки суд не повідомила, про розгляд заяви повідомлялась належним чином.

Представник відповідача ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі.

У відповідності до ст. 269 ЦПК України питання про внесення виправлень вирішується судом без повідомлення учасників справи.

Згідно ч. 3 ст. 432 ЦПК України неявка стягувача і боржника не є перешкодою для розгляду заяви.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 269 ЦПК України суд може з власної ініціативи або за заявою осіб, які беруть участь у справі, виправити допущені у судовому рішенні описки чи арифметичні помилки. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.

Відповідно до ч. 1, ч. 3, ч. 4 ст. 432 ЦПК України, суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню. Суд розглядає заяву в десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника і постановляє ухвалу. Неявка стягувача і боржника не є перешкодою для розгляду заяви. До розгляду заяви суд має право своєю ухвалою зупинити виконання за виконавчим документом або заборонити приймати виконавчий документ до виконання. Про виправлення помилки в виконавчому документі та визнання його таким, що не підлягає виконанню, суд постановляє ухвалу.

Відповідно до п. 19 постанови Пленуму про виправлення описки в ухвалі суду від 16.11.2016 року "Про судове рішення у цивільній справі", вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності.

Суд акцентує увагу на тому, що опискою слід вважати помилку, що порушує правила граматики, синтаксису, пунктуації, нумерації, що мають вплив на зміст судового рішення та його виконання.

Описки - це помилки, зумовлені неправильним написанням слів. Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належить написання прізвищ та імен, адрес, найменувань спірного майна, зазначення дат та строків.

Арифметична помилка - це помилка у визначенні результату підрахунку: пропуск цифри, випадкова перестановка цифр, спотворення результату обчислення у зв`язку із використанням несправної техніки.

Очевидною арифметичною помилкою є порушення правил арифметики при розрахунках.

Суд, виправляючи помилку у рішенні, не може змінювати зміст цього рішення.

Виходячи з позиції Верховного Суду України (ухвала Верховного Суду України у справі №6-788цс16 від 22.02.2017р.), суд може виправити лише ті описки або арифметичні помилки, яких він сам припустився.

Судом встановлено, що рішенням Краматорського міського суду Донецької області від 25 лютого 2019 року позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Ваша аптека , третя особа ОСОБА_2 , Краматорська міська рада, Департамент Державної архітектурно - будівельної інспекції у Донецькій області, про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження майном, не пов`язаних із позбавленням володіння задовольнити частково.

Зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю Ваша аптека усунути наявні порушення та переробити ганок нежитлового приміщення аптеки згідно до вимог ДБН .

Зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю Ваша аптека забезпечити вільний доступ до рамки введення водопостачання будинку та до ревізійного вентиляційного вікна.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ваша аптека" (юридична адреса: м. Краматорськ, вул. В.Стуса, буд. 56, код ЄДРПОУ 30952834) судовий збір в дохід держави у розмірі 768,40 (сімсот шістдесят вісім гривен сорок копійок).

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ваша аптека" (юридична адреса: м. Краматорськ, вул. В.Стуса, буд. 56, код ЄДРПОУ 30952834) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 ) витрати за проведення судової будівельно - технічної експертизи від 23.01.2019 року у розмірі 3 603,60 гривень (три тисячі шістсот три гривні шістдесят копійок).

Постановою Донецького апеляційного суду від 13.06.2019 року рішення Краматорського міського суду від 25.02.2019 року залишено без змін.

Як вбачається з позовної заяви, позивачем у прохальній частині позову, не було зазначено ні номеру будинку, ні вулицю, на якій розташований зазначений будинок та в якому позивач просить усунути перешкоди відповідачем, тому суд вважає, що вказане вище не є описками чи арифметичною помилкою в розумінні ст. 269 ЦПК України .

Тобто, ані в рішенні Краматорського міського суду Донецької області від 25.02.2019 року та виданому на його підставі виконавчому листі жодних описок чи арифметичних помилок, які можуть бути виправлені відповідно до положень ст. ст. 269 , 432 ЦПК України , допущено не було.

Таким чином, з урахуванням вищевикладеного, суд не вбачає підстав для задоволення заяви про виправлення помилки в судовому рішенні та виправлення помилки у виконавчому документі, тому вважає необхідним відмовити в задоволенні вказаної заяви.

Керуючись ст. ст. 258-261 , 269, 432 ЦПК України , суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про виправлення помилки у рішенні суду та виконавчих листах по цивільній справі №234/17069/17 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Ваша аптека , третя особа ОСОБА_2 , Краматорська міська рада, Департамент Державної архітектурно - будівельної інспекції у Донецькій області, про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження майном, не пов`язаних із позбавленням володіння відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України апеляційна скарга подається учасниками справи до Донецького апеляційного суду через Краматорський міський суд.

Суддя:

СудКраматорський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення17.09.2021
Оприлюднено21.09.2021
Номер документу99732225
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —234/17069/17

Ухвала від 17.09.2021

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Чернобай А. О.

Рішення від 25.02.2019

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Чернобай А. О.

Постанова від 13.06.2019

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Агєєв О. В.

Постанова від 13.06.2019

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 06.06.2019

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 06.06.2019

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 22.05.2019

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 24.04.2019

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 11.04.2019

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Агєєв О. В.

Рішення від 25.02.2019

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Чернобай А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні