Постанова
від 07.06.2010 по справі 2а-1465/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ С УД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" червня 2010 р. Справа № 2a- 1465/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

Судді Тимощука О.Л.

при секретарі Дущак С.М.

за участю:

представника позивача: Т ирського В.В.

представника відповідача: не з' явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву

за позовом: Державної по даткової інспекції в м. Яремч е

до відповідача: Закри того акціонерного товариств а "Прут"

про стягнення заборгов аності за рахунок активів пл атника податків в сумі 3317,65 грн ., -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова ін спекція в м. Яремче (надалі - п озивач) звернулась в суд з адм іністративним позовом до зак ритого акціонерного товарис тва "Прут" (надалі - відповіда ч) про стягнення боргу за раху нок активів платника податкі в в сумі 3317,65 грн.

Позовні вимоги мотивовані наявністю у відповідача заб оргованості по сплаті податк у на прибуток в сумі 180,50 грн., зем ельного податку в розмірі 835,09 г рн., суми комунального податк у в розмірі 25,18 грн., податку з вл асників транспортних засобі в 2102,77 грн. та нарахованої пені в сумі 174,11 грн. за несвоєчасну та не в повному обсязі сплату по датків та обов' язкових плат ежів. Загальна сума заборгов аності станом на 09.04.2010р. станов ить 3317,65 грн., що підтверджуєтьс я довідкою про податковий бо рг (а.с. 26).

Представник позивача в су довому засіданні позовні вим оги підтримав в повному обся зі з підстав викладених в поз овній заяві. Просив позов зад овольнити повністю.

Відповідач повторно в суд ове засідання не з' явився х оч про час, дату та місце розгл яду адміністративної справи повідомлявся належним чином , що підтверджується поштови ми повідомленнями про вручен ня, наявними в матеріалах спр ави, заяв про розгляд справи б ез його участі суду не надсил ав, своїм правом подати запер ечення на адміністративний п озов не скористався. Відпові дно до приписів ст.128 КАС Украї ни повторне неприбуття в суд ове засідання без поважних п ричин сторони або її предста вника або неповідомлення ним и про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду спр ави.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представника позивача, дослідивши письмо ві докази, суд вважає вимоги п озивача обґрунтованими, а по зов таким, що підлягає задово ленню з таких підстав.

Судом встановлено, що закри те акціонерне товариство "Пр ут" зареєстроване Яремчанськ им міськвиконкомом 25.06.1997р., відп овідно до розпорядження № 166-р та взяте на облік Яремчансь ким відділенням Надвірнянсь кої оДПІ як платник податків 16.07.1997р.

Так, відповідачем 14.10.2009р. було самостійно здійснено розрах унок комунального податку за третій квартал 2009 року та заде кларовано до сплати суму ком унального податку в загально му розмірі 25,50 грн. Заборговані сть виникла внаслідок неспла ти узгодженої суми податку.

Станом на 2010р., за відповідач ем рахується заборгованість по сплаті земельного податк у на загальну суму 835,09грн., що пі дтверджується обліковою кар ткою платника земельного под атку та наявними матеріалами справи. Заборгованість вини кла внаслідок часткової несп лати узгодженої суми податко вого зобов'язання.

Відповідно до поданої декл арації з податку на прибуток підприємства за третій квар тал 2009р. за відповідачем рахує ться заборгованість по сплат і податку на прибуток на суму 181,00 грн. Заборгованість по спл аті податку на прибуток вини кла внаслідок несплати відпо відачем узгодженої суми пода тку.

22.01.2009р. відповідачем було сам остійно здійснено розрахуно к суми податку з власників тр анспортних та інших самохідн их машин і механізмів за 2009 рок у та задекларовано до сплати суму податку з власників тра нспортних засобів в загально му розмірі 8069 грн. Згідно з дові дкою про податковий борг сум а податку з власників трансп ортних засобів та інших само хідних машин і механізмів, як а підлягає стягненню станови ть 2102,77грн.

Частиною 1 ст.67 Конституції У країни передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати под атки і збори в порядку і розмі рах, встановлених законом.

Закон України “Про систему оподаткування” визначає при нципи побудови системи опода ткування в Україні, податки і збори (обов' язкові платежі ) до бюджетів та до державних ц ільових фондів, а також права , обов' язки і відповідальні сть платників.

Статтею 4 Закону України “Пр о систему оподаткування” пер едбачено, що платниками пода тків і зборів (обов' язкових платежів) є юридичні і фізичн і особи, на яких згідно з закон ами України покладено обов' язок сплачувати податки і зб ори (обов' язкові платежі).

В пункті 3 частини 1 статті 9 ц ього Закону визначено, що пла тники податків і зборів (обов 'язкових платежів) зобов'язан і сплачувати належні суми по датків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені зако нами терміни.

Згідно із частиною 1 статті 14 Закону України “Про систему оподаткування” до загальнод ержавних належать такі подат ки і збори (обов'язкові платеж і), в тому числі: податок на при буток підприємств, податок з власників транспортних засо бів та інших самохідних маши н і механізмів, плата за земл ю.

Відповідно до частини 1 стат ті 9 Закону України “Про систе му оподаткування” платники п одатків і зборів (обов'язкови х платежів) зобов'язані: вести бухгалтерський облік, склад ати звітність про фінансово- господарську діяльність і за безпечувати її зберігання у терміни, встановлені законам и; подавати до державних пода ткових органів та інших держ авних органів відповідно до законів декларації, бухгалте рську звітність та інші доку менти і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою подат ків і зборів (обов'язкових пла тежів); сплачувати належні су ми податків і зборів (обов'язк ових платежів) у встановлені законами терміни.

Статтею 2 Закону України “ Про плату за землю”, із змінам и та доповненнями, передбаче но, що використання землі в Ук раїні є платним. Плата за земл ю справляється у вигляді зем ельного податку або орендної плати, що визначається залеж но від грошової оцінки земел ь. Розміри податку за земельн і ділянки, грошову оцінку яки х не встановлено, визначають ся до її встановлення в поряд ку, визначеному цим Законом.

Згідно із ст. 14 Закону Укра їни “Про плату за землю” плат ники земельного податку, а та кож орендної плати за земель ні ділянки державної або ком унальної власності (крім гро мадян) самостійно обчислюють суму земельного податку та о рендної плати щороку за стан ом на 1 січня і до 1 лютого поточ ного року подають відповідно му органу державної податков ої служби за місцезнаходженн ям земельної ділянки податко ву декларацію на поточний рі к за формою, встановленою цен тральним податковим органом , з розбивкою річної суми рівн ими частками за місяцями. Под ання такої декларації звільн яє від обов'язку подання щомі сячних декларацій.

Відповідно до ст.17 Закону України “Про плату за землю” податкове зобов' язання по земельному податку, а також п о орендній платі за землі дер жавної та комунальної власно сті, визначене у податковій д екларації на поточний рік, сп лачується рівними частками в ласниками та землекористува чами земельних ділянок за мі сцезнаходженням земельної д ілянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівню є календарному місяцю, щоміс ячно протягом 30 календарних д нів, наступних за останнім ка лендарним днем звітного (под аткового) місяця.

Як вбачається із змісту а бз. 1 ст. 6 Закону України «Про по даток з власників транспортн их засобів та інших самохідн их машин і механізмів»(надал і Закону) податок з власників транспортних засобів та інш их самохідних машин і механі змів обчислюється юридичним и особами на підставі звітни х даних про кількість трансп ортних засобів та інших само хідних машин і механізмів ст аном на 1 січня поточного року . Обчислення податку з власни ків наземних транспортних за собів проводиться виходячи з об' єму циліндрів або потуж ності двигуна кожного виду і марки транспортних засобів, за ставками, зазначеними у ст атті 3 цього Закону.

Абзацом 2 статті 6 Закону пер едбачено, що юридичні особи н а основі бухгалтерського зві ту (балансу) у строки, визначен і законом для річного звітно го періоду, подають відповід ному органу державної податк ової служби за місцем реєстр ації транспортних засобів ро зрахунок суми податку з влас ників транспортних засобів т а інших самохідних машин і ме ханізмів на поточний рік за ф ормою, затвердженою централь ним податковим органом Украї ни.

Сума податку з власників тр анспортних засобів та інших самохідних машин і механізмі в, що сплачується фізичними о собами, обчислюється за став ками, визначеними у статті 3 ць ого Закону. За транспортні за соби, придбані протягом року , крім тих, що вперше реєструют ься в Україні, податок сплачу ється пропорційно кількості місяців, які залишилися до кі нця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу (абз. 5).

Відповідно до абз.1 ст.7 Закон у у разі приховування (знижен ня) об' єктів оподаткування з власників транспортних зас обів стягуються сума несплач еного податку, а також пеня аб о штраф у порядку, передбачен ому законом.

Недоїмки із сплати подат ку, а також суми штрафів, пеня стягуються з платників подат ку згідно із законодавством (абз. 3 ст. 7).

Згідно із п.5.1. ст.5 Закону Ук раїни “Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами” № 2181 -III від 21.12.2000р. із змінами та допов неннями (надалі Закону), подат кове зобов' язання, самостій но визначене платником подат ків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової де кларації.

Підпунктом 6.2.1 п.6.2 Закону пе редбачено, що у разі коли плат ник податків не сплачує узго джену суму податкового зобов ' язання в установлені строк и, податковий орган надсилає такому платнику податків по даткові вимоги. Податкові ви моги також надсилаються плат никам податків, які самостій но подали податкові декларац ії, але не погасили суму подат кових зобов' язань у встанов лені законом строки, без попе реднього направлення (вручен ня) податкового повідомлення (абз. 2 п.п.6.2.2).

Як вбачається з матеріалі в справи позивачем були вжит і заходи щодо вручення відпо відачу першої податкової вим оги форми “Ю1” № 1/101 від 21.10.2009р. на с уму 543,77 грн. та другої податков ої вимоги форми “Ю2” № 2/108 від 23.11.2 009р. на суму 749,45 грн., які були відп равлені поштовою кореспонде нцією, що підтверджується кв итанціями поштових відправл ень про вручення (рекомендов ане а.с. 19, 24) .

Пунктом 16.1.1., частини 16.1. статті 16 Закону передбачено, що післ я закінчення встановлених ст років погашення узгодженого податкового зобов' язання н а суму податкового боргу нар аховується пеня.

Відповідно до змісту вказа ного пункту відповідачу нара ховано пеню на загальну суму 174,11 грн.

У відповідності до п.п.5.3.1. п.5.3. ст.5 Закону, платник податків з обов'язаний самостійно сплат ити суму податкового зобов'я зання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарни х днів, наступних за останн ім днем відповідного гран ичного строку, передбаченог о підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статт і 4 цього Закону для поданн я податкової декларації. Узг оджена сума податкового зоб ов'язання, не сплачена платни ком податків у строки, визнач ені цією статтею, визнаєтьс я сумою податкового боргу пл атника податків (п.п.5.4.1. п.5.4. ст.5 З акону).

Позивачем 16.03.2010р. було направ лено боржнику претензію про необхідність сплати суми заб оргованості, однак дана прет ензія відповідачем залишена без належного реагування та задоволення.

Згідно із п.п.3.1.1 п.3.1 ст.3 Закону активи платника податків мо жуть бути примусово стягнуті в рахунок погашення його под аткового боргу виключно за р ішенням суду.

Наявність заборгованості відповідача перед державним бюджетом крім вищенаведеног о підтверджується письмовим и доказами в матеріалах спра ви, а також довідкою про подат ковий борг станом на 09.04.2010 року в розмірі 3317,65 грн. (а.с.26).

Доказів, які б свідчили про сплату податкового боргу від повідач суду не надав, доводи позивача не спростував. За та ких обставин, вимоги позивач а є обґрунтованими, а позов пі длягає задоволенню.

На підставі ст. 124 Ко нституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністра тивного судочинства України , суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з закрит ого акціонерного товариства "Прут" (ЄДРПОУ 02126679) в доход бюдже ту суму податкового боргу в р озмірі 3317 (три тисячі триста сі мнадцять) гривень 65 коп. за рах унок активів платника податк ів.

Відповідно до ст. 186 Ко дексу адміністративного суд очинства України постанова м оже бути оскаржена протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно д о ст. 160 Кодексу адміністратив ного судочинства України - з д ня складення в повному обсяз і шляхом подачі заяви про апе ляційне оскарження. Якщо пос танову було проголошено у ві дсутності особи, яка бере уча сть у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарж ення обчислюється з дня отри мання нею копії постанови. Ап еляційна скарга на постанову суду першої інстанції подає ться протягом двадцяти днів після подання заяви про апел яційне оскарження. Заява про апеляційне оскарження та ап еляційна скарга подаються до суду апеляційної інстанції через суд, який ухвалив оскар жуване судове рішення.

Відповідно до ст.254 Код ексу адміністративного судо чинства України постанова на бирає законної сили після за кінчення строку подання заяв и про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про ап еляційне оскарження, але апе ляційна скарга не була подан а у строк, встановлений Кодек сом адміністративного судоч инства України, постанова су ду першої інстанції набирає законної сили після закінчен ня цього строку. У разі поданн я апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасова но, набирає законної сили піс ля закінчення апеляційного р озгляду справи.

Суддя Тимощук О.Л.

Постанова складена в повному обсязі 14.06.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.06.2010
Оприлюднено16.07.2010
Номер документу9980786
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1465/10/0970

Постанова від 07.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 07.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 20.04.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 07.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні