Ухвала
від 14.09.2021 по справі 753/12906/21
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/12906/21

провадження № 1-кп/753/1520/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" вересня 2021 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

секретарів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 провівши підготовче судове засідання у кримінальному провадженні відомості про яке внесено до ЄРДР за №120121100020001890по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, українки, громадянки України, з вищою освітою, заміжньої, зареєстрованоої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,-

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України,

з участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_5 представника потерпілого ОСОБА_6 захисника ОСОБА_7 обвинуваченої ОСОБА_4

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_4 відповідно до наказу № 09 від 01.02.2007 переведена з посади виконуючого обов`язки головного бухгалтера на посаду головного бухгалтера відділу бухгалтерського обліку Територіального центру Управління праці та соціального захисту населення Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації (ЄРДПОУ 33882032), будучи службовою особою, на яку відповідно до п. 7 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» та типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, покладені адміністративно-господарські обов`язки по забезпеченню організації бухгалтерського обліку на підприємстві та контролю за раціональним, економічним використанням всіх видів ресурсів.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16 липня 1999 року № 996-ХІУ головний бухгалтер забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки

фінансової звітності, організовує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій.

Положеннями ч. 3 ст. 18 КК України визначено, що службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Так, на головного бухгалтера відділу бухгалтерського обліку Територіального центру Управління праці та соціального захисту населення Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації (ЄРДПОУ 33882032) ОСОБА_4 , як на матеріально-відповідальну особу, відповідно до типового договору про повну матеріальну відповідальність від 28.05.2003 р., був покладений обов`язок з виконання адміністративно-господарських функцій, проте остання в порушення вимог чинного законодавства, Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», «Бюджетного кодексу України», посадової інструкції, вчинила службову недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що заподіяло тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам при наступних обставинах.

Встановлено, що головний бухгалтер відділу бухгалтерського обліку Територіального центру Управління праці та соціального захисту населення Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації (ЄРДПОУ 33882032) ОСОБА_4 , у період часу з 01 вересня 2007 року по 01 серпня 2009 року, перебуваючи на робочому місці у Територіальному центрі Управління праці та соціального захисту населення Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації (ЄРДПОУ 33882032), за адресою: м. Київ, Харківське шосе, 176-Г, порушуючи вимоги Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», «Бюджетного кодексу України», посадової інструкції, всупереч «Положення про територіальний центр», затвердженого розпорядженням Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації від 10.09.2007 № 901, основною діяльністю якого є соціальне обслуговування одиноких малозабезпечених громадян, пенсіонерів, інвалідів, маючи доступ до тарифікаційних списків, які є документами для складання штатних розписів, маючи умисел на розтрату бюджетних коштів, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, діючи з корисливих мотивів, використовуючи службові повноваження, включила асигнування, що не зумовлено потребою та не підтверджено економічними обгрунтуваннями, що призвело до зайвого нарахування і виплати премій ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та перерахування до державних цільових фондів грошових коштів на загальну суму 93 963, 68 грн.

Тобто, всупереч зазначеним положенням головний бухгалтер відділу бухгалтерського обліку Територіального центру Управління праці та соціального

захисту населення Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації (ЄРДПОУ 33882032) ОСОБА_4 , шляхом завищення розмірів посадових окладів в штатному розписі та тарифікаційних списках, неправомірно перерахувала кошти на виплату премій, що призвело до розтрати бюджетник коштів та спричинило шкоду інтересам держави в особі Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Дарницького району міста Києва на загальну суму 93 963,68 грн.

Таким чином, ОСОБА_4 обвинувачується у розтраті чужого майна шляхом зловживання сужбовою особою своїм службовим становищем, тобто у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

В судовому засіданні захисник обвинуваченої ОСОБА_4 адвкат ОСОБА_7 заявив клопотання у якому просив вільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження відносно неї закрити на підставі ст. 284 КПК України.

Обвинувачена підтримала вказане клопотання. Прокурор та представник потерпілого не заперечували проти задоволення клопотання захисника.

Розв`язуючи вказане клопотання суд виходить із наступного.

У відповідності до п.2 ч.3 ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні, суд має право, зокрема, закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 Цього кодексу.

Згідно із ч.2 ст.284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом, зокрема, у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст.49 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки, зокрема - п`ять років - у разі вчинення не тяжкого злочину, за умови якщо особа не ухилялася від досудового розслідування або суду;

Частиною першою ст.283 КПК України передбачено, що особа має право на розгляд обвинувачення протии неї в суді в найкоротший строк або на його припинення шляхом закриття провадження.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_11 вперше вчинила кримінальне правопорушення, яке ст.12 КК України віднесено до нетяжких злочинів, від досудового розслідування чи суду не ухилялася, після вчинення кримінального правопорушення пройшли строки передбачені ст.49 КК України, а тому заявлене клопотання є обгрунтованим та підлягає до задоволення.

Підсумовуючи вищенаведене, керуючись ст.283-289,314-317 КПК України, ст.49 КК України-

У Х В А Л И В :

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України у зв`язку із закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження відносно неї закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Дарницький районний суд м. Києва протягом семи днів з моменту її оголошення.

Суддя:

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99848262
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —753/12906/21

Ухвала від 26.11.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Скуба А. В.

Ухвала від 25.10.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Скуба А. В.

Ухвала від 14.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Скуба А. В.

Ухвала від 02.07.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Скуба А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні