Ухвала
від 24.09.2021 по справі 809/1556/14
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"24" вересня 2021 р. Справа № 809/1556/14

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Матуляка Я.П., розглянувши в порядку письмового провадження заяву про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання в адміністративній справі за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську до товариства з обмеженою відповідальністю "Метро" про стягнення заборгованості в сумі 182,72 грн., -

В С Т А Н О В И В:

14.09.2021 Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області звернулося до суду із заявою від 08.09.2021 за № 0900-0803-7/32421 про видачу дубліката виконавчого листа № 809/1556/14 та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання в справі за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську до товариства з обмеженою відповідальністю "Метро" про стягнення заборгованості в сумі 182,72 грн., яка мотивована втратою оригінала виконавчого документа при пересилці.

Стягувач та боржник у судове засідання не з`явились, без поважних причин та без повідомлення про причини неприбуття хоча, про дату, час та місце судового розгляду заяви були належним чином повідомлені.

Згідно частини 3 статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За таких обставин суд вважає, що, із врахуванням положень частини 3 статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд заяви можливий за відсутності стягувача і боржника та розглянув справу в порядку письмового провадження на підставі частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України.

Розглянувши заяву стягувача про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, дослідивши матеріали справи, судом встановлене наступне.

Постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 04.06.2014 в адміністративній справі № 809/1556/14 позов задоволено повністю та стягнуто з ТОВ "Метро" на користь управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську заборгованість в сумі 182,72 грн.

За заявою стягувача, 08.07.2014 Івано-Франківським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист № 809/1556/14, із строком пред`явлення до виконання до 03.07.2015.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 26.07.2019 заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області про заміну сторони виконавчого провадження у справі № 809/1556/14 - задоволено. Замінено сторону виконавчого провадження (стягувача), відкритого на підставі виконавчого листа Івано-Франківського окружного адміністративного суду № 809/1556/14 від 08.07.2014, управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську його правонаступником Головним управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області.

Згідно заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області про прийняття виконавчого документа для примусового виконання від 28.10.2019, виконавчий лист № 809/1556/14 від 08.07.2014 повторно направлений для примусового виконання до Івано-Франківського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області.

25.05.2021 Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області звернулось до Івано-Франківського міського відділу державної виконавчої служби Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) із листом за № 0900-0803-5/18046 стосовно надання інформації про стан виконавчого провадження з примусового виконання, зокрема, виконавчого листа № 809/1556/14 від 08.07.2014.

Листом від 01.07.2021 за № 56310 Івано-Франківський міський відділ державної виконавчої служби Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) повідомив про те, що на виконанні у даного органу перебувало виконавче провадження № 60445483 з виконання виконавчого листа № 809/1556/14, виданого Івано-Франківським окружним адміністративним судом 08.07.2014 про стягнення заборгованості в сумі 182,72 грн. з ТОВ "Метро" на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області. 25.12.2019 державним виконавцем винесено постанову про повернення виконавчого документа стягувачу згідно пункту 2 частини 1 статті 37 Закону України "Про виконавче провадження" та направлено стягувачу. Згідно листа Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області встановлено, що вищезазначена постанова та оригінал виконавчого документа стягувачу не надходив. У зв`язку з вищенаведеним, вважаємо виконавчий лист втраченим при пересилці.

Оскільки, на момент розгляду судом заяви, виконавчий лист відсутній у стягувача та не перебуває на виконанні в органах Державної виконавчої служби України, суд приходить до висновку, що вказаний виконавчий документ втрачено під час здійснення виконавчих дій, що підтверджується листом від 01.07.2021 за № 56310.

Приписами підпункту 18.4 пункту 18 частини 1 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України установлено, що зміни до цього Кодексу вводяться в дію з урахуванням таких особливостей: до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів: у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Пунктом 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про виконавче провадження" визначено, що виконавчі документи, видані до набрання чинності цим Законом, пред`являються до виконання у строки, встановлені цим Законом.

При цьому суд враховує, що згідно частини 1 статті 12 Закону України "Про виконавче провадження" виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття (частина 2 статті 12 Закону України "Про виконавче провадження").

Частиною 4 статті 12 Закону України "Про виконавче провадження" визначено, що строки пред`явлення виконавчого документа до виконання перериваються:

1) пред`явлення виконавчого документа до виконання;

2) надання судом, який видав виконавчий документ, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 37 Закону України "Про виконавче провадження" виконавчий документ повертається стягувачу, якщо у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до цього Закону заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними.

Згідно частини 5 статті 37 Закону України "Про виконавче провадження" повернення виконавчого документа стягувачу з підстав, передбачених цією статтею, не позбавляє його права повторно пред`явити виконавчий документ до виконання протягом строків, встановлених статтею 12 цього Закону.

Частиною 5 статті 12 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що у разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред`явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв`язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника - з дня закінчення строку дії відповідної заборони.

Таким чином, визначальною умовою для видачі дубліката виконавчого листа, до початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів, у разі його втрати, є звернення із заявою про його видачу до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення, строк пред`явлення такого документа до виконання після переривання, встановлюється з дня його повернення.

Частиною 1 статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

За вказаних обставин, станом на 25.12.2019 строк пред`явлення виконавчого листа № 809/1556/14 від 08.07.2014 до виконання не пропущено.

Зважаючи на те, що виконавчий лист № 809/1556/14 від 08.07.2014 втрачено, що унеможливлює встановити фактичну дату повернення стягувачу цього виконавчого документа, і такі обставини є поважними причинами пропуску строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, оскільки позбавили стягувача можливості повторно пред`явити такий виконавчий лист до виконання, суд дійшов переконання, що подане Головним управлінням Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області клопотання про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання є обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 241-243, 248, 376, підпунктом 18.4 пункту 18 частини 1 розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області від 08.09.2021 за № 0900-0803-7/32421 про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання по справі № 809/1556/14 - задовольнити.

Видати дублікат виконавчого листа по адміністративній справі № 809/1556/14 за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську до товариства з обмеженою відповідальністю "Метро" про стягнення заборгованості в сумі 182,72 грн.

Поновити строк для пред`явлення до виконання виконавчого листа, виданого Івано-Франківським окружним адміністративним судом в справі № 809/1556/14 за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську до товариства з обмеженою відповідальністю "Метро" про стягнення заборгованості в сумі 182,72 грн.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складання в повному обсязі, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду або через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Матуляк Я.П.

Дата ухвалення рішення24.09.2021
Оприлюднено27.09.2021
Номер документу99850333
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/1556/14

Ухвала від 24.09.2021

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Матуляк Я.П.

Ухвала від 26.07.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Матуляк Я.П.

Постанова від 04.06.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Мигалюк Ю.В.

Постанова від 04.06.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Мигалюк Ю.В.

Ухвала від 22.05.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Мигалюк Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні