Постанова
від 01.06.2010 по справі 6/128-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2010 р. № 6/128-09

Вищий господарський суд України у складі колегії су ддів:

Т. Дроботової - головуючо го

Н. Волковицької

Л. Рогач

за участю представників:

прокурора Орленко А.В. - прокурор в ідділу Генеральної прокурат ури України

позивача Любенко С.В. - довіреніс ть від 09.02.2010 р.

відповідачів Зайченко С.С. - довірені сть від 06.04.2010 р.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційну скаргу Баришівської районної рад и

на постанову від 16.12.2009 р. Київського міжо бласного апеляційного госпо дарського суду

у справі № 6/128-09 господарського суду Київської області

за позовом Баришівського міжрайонн ого прокурора Київської обла сні, в інтересах держави в осо бі Регіонального відділення Фонду державного майна Укра їни по Київській області

до - Баришівської районної р ади

- Дернівської сільської рад и Баришівського району Київс ької області

про визнання права державної власності, витребування дер жавного майна з чужого незак онного володіння, скасування рішення

В С Т А Н О В И В :

Баришівський міжрайон ний прокурор в інтересах дер жави в особі РВ ФДМ України по Київській області звернувся до господарського суду Київ ської області з позовом до Ба ришівсьої районної ради та Д ернівської сільської ради пр о:

- визнання права державної в ласності на цілісний майнови й комплекс Баришівської інку баторно-птахівничої станції , розташованої за адресою: Киї вська область, Баришівський район, с. Дернівка , вул. Павлів ська, 2;

- витребування державного м айна з чужого незаконного во лодіння;

- визнання незаконним та ска сування рішення Баришівсько ї районної ради № 154-16-4 від 30.07.2004 р. " Про передачу об' єкта Бариші вської інкубаторно-птахівни чої станції в комунальну вла сність";

- визнання незаконним та ска сування рішення Дернівсько ї сільської ради № 17 від 24.03.2008 р. "П ро дозвіл на оформлення свід оцтва про право власності";

- визнання недійсним свідоц тва про право власності на не рухоме майно від 28.05.2008р.

Позовні вимоги, з посилання м на приписи статей 21, 387 Цивіль ного кодексу України, норми З акону України «Про передачу об' єктів права державної та комунальної власності» обґ рунтовані тим, що Баришівськ а районна рада, приймаючи ріш ення № 154-16-4 від 30.07.2004 р. незаконно, з а відсутності будь - яких пр авових підстав, а саме рішенн я відповідного органу, отрим ала у комунальну власність с пірний об' єкт державного ма йна.

У зв' язку з чим, на підстав і також незаконного рішення Дернівської сільської ради № 17 від 24.03.2008 р. БТІ було видано Бар ишівській районній раді свід оцтво на право власності на о б' єкт, який належить до держ авної власності.

У відзиві на позовну заяву Б аришівська районна рада прос ила відмовити у її задоволен ні вказуючи на те, що враховую чи відсутність державних орг анів управління Баришівсько ю інкубаторно-птахівничою ст анцією, прохання директора в казаного підприємства, викла деного у листі від 06.07.2004 р. та Бар ишівської райдержадміністр ації вказане підприємство бу ло прийнято у комунальну вла сність Баришівського району .

17.09.2004 р. Баришівською районно ю радою було прийнято рішенн я про включення до переліку о б' єктів, що підлягають прив атизації в 2004 році шляхом вику пу Баришівську інкубаторно-п тахівничу станцію, при цьому делеговано РВ ФДМ України по Київській області провести приватизацію зазначеного об ' єкта, що належить до комуна льної власності у відповідно сті з затвердженими нормами, згідно діючого законодавств а.

В листі № 14-11-568 від 27.05.2005 р. за підп исом заступника начальника Р В ФДМ України по Київській об ласті зазначено, що наказом Р В ФДМ України по Київській об ласті від 04.01.2005 р. № 14-25-2/1 було прийн ято рішення щодо приватизаці ї комунального підприємства "Баришівська інкубаторно-пт ахівнича станція" шляхом пер етворення в колективне сільс ькогосподарське підприємст во.

Тобто, на думку відповідача , фактично сам заявник прийма в участь у приватизації об' єкта комунальної власності, не заявляючи про незаконне в иключення даного підприємст ва з реєстру загальнодержавн ої власності, оскільки визна в рол повну законність прийн яття Баришівської інкубатор но-птахівничої станції до ко мунальної власності.

Рішенням господарського с уду Київської області від 28.08.20 09 р. (суддя Маляренко А.В.) у задо воленні позовних вимог відмо влено повністю, з огляду на їх необґрунтованість та безпід ставність.

За касаційним поданням Бар ишівського міжрайонного про курора Київський міжобласни й апеляційний господарський суд (судді: Мельник С.М., Гаврил юк О.М., Корсакова Г.В.) переглян увши рішення в апеляційному порядку, постановою від 09-16.12.2009 р . скасував його частково, прий няв нове рішення, яким позовн і вимоги задовольнив в части ні:

- визнання за державою в осо бі РВ ФДМ України по Київські й області право власності на Баришівську інкубаторно-пта хівничу станцію як цілісний майновий комплекс, що знаход иться за адресою: Київська об ласть, Баришівський район, с. Д ернівка , вул. Павлівська, 2;

- витребування з незаконног о володіння Баришівської рай онної ради цілісний майновий комплекс та повернення держ аві в особі РВ ФДМ України по К иївській області;

- визнання незаконним та ска сування рішення скасування р ішення Баришівської районно ї ради № 154-16-4 від 30.07.2004 р. "Про перед ачу об' єкта Баришівської ін кубаторно-птахівничої станц ії в комунальну власність".

В іншій частині позовних ви мог відмовив.

Мотивуючи постанову суд ап еляційної інстанції, зокрема , зазначив, що Баришівською ра йонною радою при прийнятті о скаржуваного рішення поруше но порядок передачі об' єкті в права державної власності у комунальну власність, який встановлений Законом Україн и "Про передачу об' єктів пра ва державної та комунальної власності" та постановою Каб інету міністрів України від 21.09.1998 р. № 1482.

Баришівська районна рада п одала до Вищого господарсько го суду України касаційну ск аргу, в якій просить постанов у Київського міжобласного ап еляційного господарського с уду від 09.-16.12.2009 р. скасувати, а ріш ення господарського суду Киї вської області від 28.08.2009р. залиш ити в силі, обґрунтовуючи дов оди невірним застосуванням с удом апеляційної інстанції н орм матеріального та процесу ального права, неповним з' я суванням судом всіх обставин справи, зокрема, щодо законно сті перебування Баришівсько ї інкубаторно-птахівничої ст анції в державній власності.

Заслухавши доповідь судді - доповідача, присутніх у су довому засіданні представни ків сторін, перевіривши наяв ні матеріали справи на предм ет правильності юридичної оц інки обставин справи та повн оти їх встановлення в рішенн і та постанові, колегія судді в вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню частко во з таких підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судам и першої та апеляційної інст анції під час розгляду справ и, відповідно довідки Київсь кого обласного управління ст атистики України № 3981 та Стату ту затвердженого Баришівськ ою районною радою народних д епутатів від 01.02.1995 р. № 055003958 Бариші вська інкубаторно-птахівнич а станція є державним підпри ємством.

З довідки статистки та лист а РВ ФДМ України по Київській області № 14-15-1316 від 20.08.2008 р. вбачає ться, що органом управління п ідприємства є Міністерство а гропромислового комплексу У країни.

Разом з цим, згідно листа Мі ністерства аграрної політик и України № 37-24-1-11/7793 від 02.07.2004 р. Бари шівська інкубаторно-птахівн ича станція не входила до сфе ри управління Мінагрополіти ки, міністерство не затвердж увало статут зазначеного під приємства і не укладало конт ракт з його керівником.

Листом № 48 від 06.07.2004 р. директор Баришівської інкубаторно-пт ахівничої станції просив при йняти станцію до районної ко мунальної власності на підст аві згаданого вище листа Мін агрополітики.

30.07.2004 р. листом за № 149 Баришівсь ка районна державна адмініст рація звернулась до Баришівс ької районної ради з проханн ям винести на сесію питання п ередачі об' єкта Баришівськ ої інкубаторно-птахівничої станції у районну комунальн у власність.

Рішенням Баришівської рай онної ради № 154-16-4 від 30.07.2004 р. "Про п ередачу об' єкта Баришівськ ої інкубаторно-птахівничої с танції у комунальну власніст ь" було прийнято у комунальну власність Баришівську інкуб аторно-птахівничу станцію, я ка знаходиться за адресою: с. Д ернівка, вул. Павлівська, 2, Бар ишівського району, передано у оперативне управління та з береження Баришівській райд ержадміністрації та затверд жено статут. Згідно балансу Б аришівської інкубаторно-пта хівничої станції за 2004 р. перві сна вартість цілісного майн ового комплексу становить 990 00 грн.

17.09.2004 р. Баришівська районна р ада Київської області своїм рішенням № 162-17-4 "Про включення д о переліку об' єктів комунал ьної власності, що підлягают ь приватизації у 2004 році Бариш івської інкубаторно-птахівн ичої станції" включила до пер еліку зазначене підприємств о шляхом викупу, делегувавши повноваження РВ ФДМ України по Київській області щодо пр оведення приватизації станц ії у відповідності з діючими нормами чинного законодавст ва.

19.03.2008 р. Баришівська районна р ада звернулась з листом № 02-18/86 д о Виконавчого комітету Дерні вської сільської ради щодо в инесення на розгляд черговог о засідання останнього питан ня щодо надання доручення Ба ришівському БТІ сформувати т екст свідоцтва про право вла сності на Баришівську птахів ничо-інкубаторну станцію за адресою: с. Дернівка, вул. Павл івська, 2, яка належить до кому нальної власності громади ра йону.

24.03.2008 р. виконавчий комітет Де рнівської сільської ради ріш енням № 17 "Про дозвіл на оформл ення свідоцтва про право вла сності" доручив Баришівськом у БТІ формувати текст свідоц тва про право власності на ко мплекс будівель і споруд Бар ишівської інкубаторно-птахі вничої станції (інкубаторій, санпропускник, контора, госп одарський склад, гараж, вбира льня, ворота, огорожа, трансфо рматор) на громаду району. Доз волив Баришівському БТІ заре єструвати свідоцтво про прав о власності в установленому порядку, на праві комунально ї форми власності, яке видане 28.05.2008р.

За приписами частини 1 статт і 2, частини 1 статті 4 Закону Укр аїни "Про передачу об' єктів права державної та комуналь ної власності" та згідно з Пос тановою Кабінету Міністрів У країни № 1482 від 21.09.1998 р. "Про перед ачу об' єктів права державно ї та комунальної власності" п ередача об' єктів з державно ї у комунальну власність, а са ме цілісних майнових комплек сів підприємств, установ, орг анізацій, їх структурних під розділів (підприємств) здійс нюється за рішенням Кабінету Міністрів України.

Пунктом 32 статті 43 Закону Укр аїни "Про місцеве самоврядув ання в Україні" (в редакції, чи нній на момент прийняття оск аржуваного рішення ради 30.107.2004 р .) передбачено, що до повноваже нь районних рад належить над ання згоди на передачу об'єкт ів з державної власності у сп ільну власність територіаль них громад сіл, селищ, міст та прийняття рішень про передач у об'єктів права спільної вла сності територіальних грома д сіл, селищ, міст, що перебува ють в управлінні районних, об ласних рад, у державну власні сть, а також щодо придбання об 'єктів державної власності.

Згідно пунктом 2 статті 4 Зак ону України "Про передачу об' єктів права державної та ком унальної власності", передач а об' єктів з державної у ком унальну власність територіа льних громад сіл, селищ, міст, районів у містах здійснюєтьс я за наявності згоди відпові дних сільських, селищних, міс ьких, районних у містах рад, як що інше не передбачено закон ом, а у спільну власність тери торіальних громад сіл, селищ , міст - за наявності згоди ра йонних або обласних рад, якщо інше не передбачено законом .

Здійснюючи судовий розгля д справи та відмовляючи у зад оволенні позовних вимог, суд першої інстанції дійшов вис новку, що рішення Баришівськ ої районної ради Київської о бласті № 154-16-4 від 30.07.2004 р. є законни м і обґрунтованим, і таким що н е суперечить чинному законод авству, а рішення Дернівсько ї сільської ради Баришівсько го району за № 17 від 24.03.2008 р. н е може бути скасоване, оскіль ки обставин незаконного пере бування у комунальній власно сті Баришівської інкубаторн о-птахівничої станції позива чем не доведено.

Разом з цим суд апеляційної інстанції, скасовуючи рішен ня суду першої інстанції, зок рема, зазначив, що Баришівськ ою районною радою при прийня тті оскаржуваного рішення бу ло порушено порядок передачі об' єктів права державної в ласності у комунальну власні сть, який встановлений Закон ом України "Про передачу об' єктів права державної та ком унальної власності" та поста новою Кабінету міністрів Укр аїни від 21.09.1998 р. № 1482.

Проте, колегія суддів вважа є висновки судів першої та ап еляційної інстанції передча сними з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом спору у дан ій справі є вимоги прокурора в інтересах держави в особі Р В ФДМ України по Київській об ласті про визнання права дер жавної власності на цілісний майновий комплекс Баришівсь кої інкубаторно-птахівничої станції, витребування майна з незаконного володіння, а та кож визнання незаконними та скасування рішень Баришівсь кої районної ради та Дернівс ької сільської ради.

Правовідносини власності регулюються, зокрема, Книгою третьою "Право власності та і нші речові права" Цивільного кодексу України.

Главою 23 Розділу І Книги тре тьої Цивільного кодексу Укра їни встановлені загальні пол оження про право власності, Г лавою 24 вказаного розділу пер едбачене набуття права власн ості, Главою 25 припинення прав а власності, а Главою 29 - захи ст права власності.

За приписами статей 386, 387 Циві льного кодексу України, держ ава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права вла сності. Власник, який має підс тави передбачати можливість порушення свого права власн ості іншою особою, може зверн утися до суду з вимогою про за борону вчинення нею дій, які м ожуть порушити його право, аб о з вимогою про вчинення певн их дій для запобігання таком у порушенню.

Власник має право витребув ати своє майно від особи, яка н езаконно, без відповідної пр авової підстави заволоділа н им.

Відповідно до статті 15 Циві льного кодексу України, кожн а особа має право на захист св ого цивільного права у разі й ого порушення, невизнання аб о оспорювання, а також свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільног о законодавства.

За приписами пункту 2 статті 20 Господарського суду Україн и кожний суб' єкт господарю вання та споживач має право н а захист своїх прав і законни х інтересів.

Порядок захисту прав суб' єктів господарювання та спож ивачів визначається Цивільн им кодексом України, Господа рським кодексом України, інш ими законами.

За приписами статей 1 та 2 Гос подарського процесуального кодексу України звертаючись з позовами до господарських судів, підприємства, установ и, організації реалізують на дане їм право захищати в судо вому порядку свої порушені а бо оспорюванні права та охор онювані законом інтереси у с посіб, передбачений, зокрема , статтею 16 Цивільного кодексу України.

Частиною 2 статті 21 Господар ського процесуального кодек су України передбачено, що по зивачами є підприємства та о рганізації, що подали позов а бо в інтересах яких подано по зов про захист порушеного чи оспорюваного права або охор онюваного законом інтересу.

При цьому, предмет позову - це певна матеріальна - право ва вимога позивача до відпов ідача. Предмет позову коресп ондує зі способами захисту п рава.

Підстава позову - це факти чні обставини, на яких ґрунту ється вимога позивача.

Згідно пункту 3 статт і 84 Господарського процесуал ьного кодексу України у моти вувальній частині вказуютьс я обставини справи, встановл ені господарським судом; при чини виникнення спору; доказ и, на підставі яких прийнято р ішення; зміст письмової угод и сторін, якщо її досягнуто; до води, за якими господарський суд відхилив клопотання і до кази сторін, їх пропозиції що до умов договору або угоди ст орін; законодавство, яким г осподарський суд керувався, приймаючи рішення; обґрун тування відстрочки або розст рочки виконання рішення.

Мотивувальна частина ріш ення повинна містити також посилання на Закон та інші н ормативні акти матеріальног о права, на підставі яких визн ачено права й обов' язки сто рін у спірних правовідносина х.

Проте, а ні прокурором у по зовній заяві, а ні судами під ч ас розгляду справи не було ви значено підстави звернення п рокурора до суду з вимогою пр о визнання права державної в ласності на цілісний майнови й комплекс Баришівської інку баторно-птахівничої станції та витребування майна з неза конного володіння, з огляду н а приписи чинного законодавс тва, а судові рішення не містя ть посилань на норми законод авства на підставі яких визн ачено права й обов' язки сто рін у спірних правовідносина х щодо визнання права власно сті.

Крім того, колегія суддів вв ажає за необхідне зазначити, що здійснюючи судовий розгл яд справи, судами першої та ап еляційної інстанції не були встановлені обставини справ и, необхідні для правильного вирішення спору у даній спра ві.

Так, судами не з'ясовувалось питання стосовно прийняття уповноваженим органом рішен ня, відповідно до норм чинног о законодавства, щодо переда чі державного майна - Баришів ської інкубаторно-птахівнич ої станції з державної в кому нальну власність.

Крім того, як вбачається зі змісту оскаржуваного рішенн я Баришівської районної ради № 154-16-4 від 30.07.2004 р., рішення про при йняття Баришівської інкубат орно-птахівничої станції у к омунальну власність було зді йснено на підставі розгляду листів Баришівської райдерж адміністрації № 149 від 30.07.2004 р. та РВ ФДМ України по Київській о бласті (а.с. 21).

Проте, вказаний лист РВ ФДМ України, на який посилалась р ада, як на підставу для прийня ття державного майна у комун альну власність, судами не до сліджувався, питання стосовн о того чи містить вказаний ли ст погодження уповноваженог о органу щодо передачі держа вного майна у комунальну вла сність, та чи відповідає таке погодження приписам чинного законодавства, судами не з'яс овувалось.

Відповідно до статті 4 Госпо дарського процесуального ко дексу України рішення з госп одарського спору повинно при йматись у цілковитій відпові дності з нормами матеріально го і процесуального права та фактичними обставинами спра ви, з достовірністю встановл еними судом.

Статтею 43 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що господарсь кий суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгл яді в судовому процесі всіх о бставин справи в їх сукупнос ті, керуючись законом.

Ніякі докази не мають для го сподарського суду заздалегі дь встановленої сили. Визнан ня однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша с торона обґрунтовує свої вимо ги або заперечення, для госпо дарського суду не є обов'язко вим.

За приписами процесуально го законодавства, рішення є з аконним тоді, коли суд, викона вши всі вимоги цивільного за конодавства, вирішив справу у відповідності з нормами ма теріального права та правиль но витлумачив ці норми права .

Оскільки передбачені проц есуальним законом межі перег ляду справи в касаційній інс танції не дають їй права вста новлювати або вважати доведе ними обставини, що не були вст ановлені в рішенні суду чи ві дхилені ним, вирішувати пита ння про достовірність того ч и іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, зби рати нові докази або додатко во перевіряти докази, рішенн я та постанова у справі підля гають скасуванню, а справа - направленню на новий розгляд до господарського суду Київ ської області.

При новому розгляді справи суду необхідно врахувати ви кладене, всебічно і повно пер евірити доводи, на яких ґрунт уються вимоги та заперечення сторін, і в залежності від уст ановлених обставин вирішити спір у відповідності з норма ми матеріального права, що пі длягають застосуванню до дан их правовідносин.

Керуючись статтями 43, 1117, пунк том 3 статті 1119, статтями 11110, 11111, 11112 Г осподарського процесуально го кодексу України Вищий гос подарський суд України

П О С Т А Н О В И В :

Постанову Київського мі жобласного апеляційного гос подарського суду від 09.-16.12.2009 р. у справі № 6/128-09 та рішення господ арського суду Київської обла сті від 28.08.2009 р. скасувати, справ у направити на новий розгляд до господарського суду Київ ської області.

Касаційну скаргу задовол ьнити частково.

Постанова набирає чинно сті з дня її прийняття та відп овідно до статей 125, 129 Конститу ції України та Рішення Конст итуційного Суду України № 8-рп /2010 від 11.03.2010р. касаційному оскар женню не підлягає.

Головуючий суддя Т. Дроботова

Судді: Н. Волковицька

Л. Рогач

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення01.06.2010
Оприлюднено24.06.2010
Номер документу9989434
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/128-09

Постанова від 01.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 20.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 22.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 04.11.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

Постанова від 17.08.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко М.І.

Рішення від 27.04.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко О.О.

Ухвала від 17.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 12.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 06.08.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Маляренко А.В.

Ухвала від 06.08.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Маляренко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні