Рішення
від 15.09.2021 по справі 456/4085/20
СТРИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 456/4085/20

Провадження № 2/456/89/2021

РІШЕННЯ

іменем України

16 вересня 2021 року Стрийський міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Бучківської В. Л. ,

при секретарі Березіній Л.В.

з участю позивача ОСОБА_1

представника позивача адвоката Мундяк М.М.

відповідача ОСОБА_2

представника відповідача адвоката Іванус М.І.

представника третьої особи Кухар З.Р.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Стрий цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог орган опіки та піклування Стрийської міської ради про визначення місця проживання неповнолітньої дитини,

в с т а н о в и в :

Підстава позову (позиція позивача): 12.10.2020 позивач звернулась до суду з позовом, в якому просить визначити місце проживання неповнолітнього ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із нею. Свої вимоги мотивує тим, що 15 липня 2008 року у відділі реєстрації актів цивільного стану по місту Мукачеву Мукачівського міськрайонного управління юстиції Закарпатської області вона зареєструвала з відповідачем ОСОБА_2 шлюб, актовий запис №259. Від даного шлюбу у них народився син - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . 03 лютого 2020 року рішенням Стрийського міськрайонного суду Львівської області у цивільній справі № 456/4950/19 шлюб між ними було розірвано. Після розірвання шлюбу вони проживають окремо, добровільної згоди щодо визначення місця проживання дитини не дійшли, однак після розірвання шлюбу дитина проживає разом із нею. Звернула увагу, що вона є військовослужбовцем Збройних Сил України, капітаном, начальником інформаційно - аналітичної групи штабу військової частини НОМЕР_1 . Згідно Договору №б/н від 01 жовтня 2020 року про надання у користування військовослужбовцю Збройних Сил України службового (штатно - посадового) житла, вона отримала в користування службову квартиру АДРЕСА_1 - загальною площею - 45,61 м.кв. За місцем праці вона характеризується позитивно, за час проходження військової служби на займаній посаді зарекомендувала себе з позитивної сторони. Згідно довідки №б/н від 15.06.2020 Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» встановлено, що під час лікування та проведенні операції весь час за дитиною доглядала мати. Дитина завжди дбайливо доглянута, призначення лікарів вона виконувала вчасно та в повному обсязі. Вважає, що за таких умов неповнолітньому ОСОБА_3 буде краще проживати разом із нею.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 , будучи допитаною судом в якості свідка на підставі ст. 92 ЦПК України повідомила,що після розірвання шлюбу, у лютому 2020 року у неї з відповідачем почались непорозуміння, останній погрожував, що забере від неї сина. Зазначила, що коли вона повернулась із зони АТО, її син перебував у співмешканки колишнього чоловіка. Відповідач не хотів віддавати сина. Звернула увагу, що вона перебувала в зоні ООС з 16.05.2020 по 22.08.2020, в цей час син спочатку проживав з відповідачем, а потім у його матері. В цей час вона передавала синові подарунки. 24.08.2020 вона забрала сина та він проживає разом із нею. Зазначила, що коли вона їхала в зону ООС, у неї з відповідачем виник спір з приводу місця проживання дитини, відповідно вона зібрала всі необхідні документи та 12.10.2020 звернулась з позовом до суду. Коли вона повернулась з зони ООС, з відповідачем не спілкувалась, оскільки він на неї тиснув та погрожував. Відповідач звертався до суду з позовом про звільнення від сплати аліментів, однак йому було відмовлено в задоволені позову.

Представник позивача ОСОБА_1 адвокатМундяк М.М. в судовому засіданні просить позов задоволити, з підстав наведених у позовній заяві. Зазначив, що сторони перебували в шлюбі, однак в 2020 році шлюб між ними розірвано. Сторони є військовослужбовцями, перебували у різний час в зоні ООС. Між ними виникали конфлікти з приводу місця проживання дитини, відповідач погрожував, що позбавить батьківських прав позивача.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 , будучи допитаним судом в якості свідка на підставі ст. 92 ЦПК України повідомив, що в 2019 році дитина проживала разом з матір`ю, однак 27.04.2019 ОСОБА_1 вибула у відрядження. Зазначив, що позивач хотіла відвезти дитину до своєї матері, однак він був проти та вони домовились, що син проживатиме разом із ним. Він купував синові одяг та харчі, оплачував комунальні послуги у помешканні позивача, натомість остання залишила дитину без засобів для існування. Вони не знали, на який термін вибула у відрядження позивач. Відповідно він звернувся до суду з позовом про звільнення від сплати аліментів. Звернув увагу, що син спочатку проживав разом із ним, а потім в його батьків в Закарпатській області. 24.08.2020 близько 07:00 год. позивач йому зателефонувала та кричала, після чого забрала дитину. Позивач заблокувала телефон та не давала йому можливості бачитись з сином. Коли він перебував в зоні ООС, дізнався що позивач звернулась з позовом до суду, з метою визначення місця проживання дитини.

В судовомузасіданні представниквідповідача ОСОБА_2 адвокатІванус М.І. зазначив, що відповідач повністю визнає позов, оскільки спору щодо місця проживання дитини між сторонами не було і немає.

Представник третьоїособа,яка незаявляє самостійнихвимог органуопіки тапіклування Стрийськоїміської радиКухар З.Р. рішення від 09.12.2020 про визначення місця проживання дитини з матір`ю підтримала, просить позов задоволити.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії та рішення у справі.

Ухвалою судді Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 09.11.2020 відкрито провадження у справі та призначено справу до підготовчого судового засідання.

Ухвалою Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 18.03.2021 зупинено провадження у справі.

Ухвалою Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 27.07.2021 відновлено провадження у справі.

Ухвалою Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 05.08.2021 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Суд, заслухавши пояснення сторін та їхніх представників, представника третьої особи, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, вважає, що справу слід вирішити в межах тих доказів, які були отримані в ході судового розгляду, а також на підставі наявних письмових доказів, які містяться у матеріалах справи. Слід зазначити, що дотримуючись принципів змагальності та диспозитивності судового процесу, оцінивши докази з точки зору належності, допустимості та достатності, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. 4ЦПК України, до суду може звернутись кожна особа за захистом своїх порушених прав, а також інтересах інших осіб у випадках встановлених законом.

Відповідно до ч.1ст.13 ЦПК України судрозглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно дост. 81 ЦПК Українина сторін покладено обов`язок доказування і подання доказів. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Фактичні обставинисправи,встановлені судом,та змістспірних правовідносин,з посиланнямна докази,на підставіяких встановленіпевні обставини.

Як вбачається з довідки з місця проживання про склад сім`ї та прописку Військової частини НОМЕР_1 від 01.10.2020 за вих. № 350/489/47/753пс, ОСОБА_1 , разом із сином ОСОБА_3 , 2012 р.н., постійно проживає та прописана в АДРЕСА_2 , що належить військовій частині НОМЕР_1 /а.с.8/.

Згідно довідки про доходи Військової частини НОМЕР_1 від 06.10.2020 за вих. № 380/489/47/768 пс, ОСОБА_1 працює у військовій частині НОМЕР_1 , займає посаду військовослужбовця. Загальна сума доходу за період з 01 квітня 2020 року по 30 вересня 2020 року складає 107550, 46 грн. /а.с.9/.

Відповідно до копії свідоцтва про народження, серії НОМЕР_2 , виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану по м. Стрию Стрийського міськрайонного управління юстиції Львівської області 09 лютого 2012 року, ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , батько ОСОБА_2 , мати ОСОБА_1 /а.с.10/.

Як вбачаєтьсяз довідкиКНП Львівськоїобласної ради«Львівська обласнадитяча клінічналікарня «Охматдит»від 15.06.2020 ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 знаходився піддинамічним спостереженнямдитячого урологаКНП ЛОРЛОДКЛ «Охматдит»з 2018року коливперше,встановлено діагноз: лівобічний обструктивний уретерогідронефроз ІІІ ст. Вторинний хронічний пієлонефрит, латентний перебіг. 26.04.2018 проведено операцію: резекція та моделювання термінального відділу лівого сечоводу з уретероцистонеостомією за ОСОБА_4 . Післяопераційний період без ускладнень. За час стаціонарного та амбулаторного лікування, завжди за дитиною доглядала матір ОСОБА_1 . Дитина дбайливо доглянута, призначення лікаря виконані вчасно та в повному об`ємі. Наступний плановий огляд урологом ЛОДКЛ заплановано через 2-3 місяці /а.с.11/.

Згідно службової характеристики, виданої заступником командира полку військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_5 , ОСОБА_1 займає посаду начальника інформаційно-аналітичної групи штабу військової частини НОМЕР_1 . За час проходження служби ОСОБА_1 зарекомендувала себе з позитивної сторони, як дисциплінований, відповідальний та вихований офіцер. Сумлінно виконує свої службові обов`язки /а.с. 12/.

Відповідно до копії договору надання в користування військовослужбовцю Збройних Сил України службового (штатно-посадового) житла від 01.10.2020, у зв`язку з незабезпеченістю житлом у Стрийському гарнізоні, ОСОБА_1 надано у користування, на строк проходження служби на посаді начальника інформаційно-аналітичної групи штабу військової частини НОМЕР_1 , для тимчасового проживання житлове приміщення за адресою: АДРЕСА_3 /а.с.13-15/.

Згідно копії акту приймання-передачі житлового приміщення від 01.10.2020, на підставі укладеного договору надання в користування військовослужбовцю Збройних Сил України штатно-посадового житла від 01.10.2020 №211/78 пс ТВО Управитель, в особі підполковника ОСОБА_6 передав, а користувач начальник ІАГ штабу військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_1 прийняла у користування на договірних умовах житлове приміщення за адресою: АДРЕСА_3 /а.с.16/.

Як вбачається з довідки ОСББ «Стрийпарк» № 47 від 01.10.2020, ОСОБА_1 , разом із сином ОСОБА_3 проживають за адресою: АДРЕСА_3 /а.с.17/.

Згідно копії рішення Виконавчого комітету Стрийської міської ради Стрийського району Львівської області № 24 від 23.12.2020, затверджено висновок про визначення місця проживання малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з матір`ю ОСОБА_1 /а.с.35/.

Відповідно до копії висновку органу опіки та піклування про визначення місця проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вивчивши документи, вислухавши думки сторін, захищаючи інтереси дитини з урахуванням рівних прав і обов`язків матері та батька щодо дитини, враховуючи рішення комісії з питань захисту прав дитини (протокол №1 від 09.12.2020), керуючись принципом 6 Декларації прав дитини ст.ст. 160, 161 Сімейного кодексу України, п.72 постанови Кабінету Міністрів Україним №866 від 01.10.2008 "Питання діяльності органів опіки та піклування, повязаної іззахистом правдитини",беручи доуваги те,що залишеннядитини проживатиіз матір`юне розлучаєдитину ізбатьком,не позбавляє його права проявляти турботу та любов до сина, незалежно від того, з ким із батьків вона проживає, опіки тапіклування вважавза доцільне: визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з матірю ОСОБА_1 /а.с.36-37/.

Норми права, які застосовує суд при вирішенні спірних правовідносин.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Згідно частини першої статті 12 Закону України «Про охорону дитинства» на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Статтею 141 СК України передбачено, що мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Згідно зі статтею 153 СК України, мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.

Відповідно до статті 157 СК України питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

У частині першій статті 161 СК України зазначено, що якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення.

Тлумачення частини першої статті 161 СК України свідчить, що під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини враховується ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особисту прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення. До інших обставин, що мають істотне значення, можна віднести, зокрема: особисті якості батьків; відносини, які існують між кожним з батьків і дитиною (як виконують батьки свої батьківські обов`язки по відношенню до дитини, як враховують її інтереси, чи є взаєморозуміння між кожним з батьків і дитиною); можливість створення дитині умов для виховання і розвитку.

Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

Частинами четвертою та п`ятою статті 19 СК України визначено, що при розгляді судом спорів щодо визначення місця проживання дитини обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

При цьому орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Водночас у частині шостій вказаної статті зазначено, що суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

Європейський суд з прав людини зауважує, що між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага і, дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків (HUNT v. UKRAINE, № 31111/04, § 54, ЄСПЛ, від 07 грудня 2006 року).

У рішенні Європейського суду з прав людини від 11 липня 2017 року у справі «М. С. проти України», заява № 2091/13, суд зауважив, що при визначенні найкращих інтересів дитини у кожній конкретній справі необхідно враховувати два аспекти: по-перше, інтересам дитини найкраще відповідає збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я є особливо непридатною або неблагополучною; по-друге, у найкращих інтересах дитини є забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагонадійним (параграф 76).

Зазначених висновків дійшла Велика Палата Верховного Суду у постанові від 17 жовтня 2018 року у справі № 402/428/16-ц, в якій вона відступила від висновків Верховного Суду України, висловлених у постановах від 14 грудня 2016 року у справі № 6-2445цс16 та від 12 липня 2017 року у справі № 6-564цс17, щодо застосування норм права у подібних правовідносинах, а саме статті 161 СК України та принципу 6 Декларації прав дитини, про обов`язковість брати до уваги принцип 6 Декларації прав дитини стосовно того, що малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, бути розлучена зі своєю матір`ю.

При визначенні основних інтересів дитини у кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови: по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною; по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним (MAMCHUR v. UKRAINE, № 10383/09, § 100, ЄСПЛ, від 16 липня 2015 року).

Мотивована оцінка доказів, наданих сторонами та висновки суду за результатами позову.

Судом встановлено, що сторони перебували у зареєстрованому шлюбі, однак рішенням Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 03.02.2020 їх шлюб розірвано. Від шлюбу у них народився син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,який на даний час проживає з позивачем, однак добровільної згоди щодо проживання малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 разом з матір`ю, між сторонами не досягнуто.

Вирішуючи питання про визначення місце проживання дитини, суди мають враховувати об`єктивні та наявні у справі докази, зокрема обстеження умов проживання, характеристики психоемоційного стану дитини, поведінки батьків щодо дитини та висновок органу опіки та піклування. Однак найважливішим у цій категорії справ є внутрішнє переконання судді, яке має ґрунтуватися на внутрішній оцінці всіх обставин в їх сукупності. Адже не можна піддавати формалізму долю дитини, яка через те, що батьки не змогли зберегти шлюб, не повинна бути позбавлена щасливого та спокійного дитинства. Наведена правова позиція відображена в Постанові Верховного суду від 21.10.2019 по справі № 640/2670/17.

Визнаючи місце проживання малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з матір`ю ОСОБА_1 , суд приймає до уваги висновок органу опіки та піклування Стрийської міської ради, який вважає за доцільне визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з матір`ю ОСОБА_1 . У вказаному висновку, зокрема зазначено, що працівниками служби у справах дітей виконавчого комітету Стрийської міської ради проведено обстеження житлово - побутових умов за адресою: АДРЕСА_3 , та встановлено, що помешкання складається з 1-єї кімнати, кухні, ванної кімнати, коридору. Загальна площа квартири-45.10 кв.м. Квартиру обладнано водопроводом (холодним, гарячим), каналізацією, газопостачанням, індивідуальним опаленням, електроосвітленням. Дитина проживає в кімнаті, де має спальне місце, є місце для відпочинку та достатньо місця для ігор. Забезпечений сучасним одягом і взуттям відповідно до віку та сезону, різноманітними іграми та книжками, спортивним інвентарем. Дитина має у користуванні мобільний телефон, планшет, ноутбук. Мати для синастворила усіналежні умови. ОСОБА_3 навчається уНВК "ШколаІ ст.-гімназіяім.Митрополита А.Шептицького м.Стрия"з 2018року.За зарекомендувавсебе старанним,дисциплінованим учнем.Легко засвоюєпрограмний матеріал,як зпредметів гуманітарноготак іприродничо-математичногоциклу.Бере активнуучасть уонлайн олімпіадахта конкурсахз навчальнихпредметів.Виховується усім`ї.Батьки берутьактивну вихованнісина.Мати систематичновідвідує батьківськізбори,допомагає ворганізації тапроведенні екскурсій. ОСОБА_7 цілеспрямований,дококладає усіхзусиль длядосягнення поставленоїмети.Відповідально ставитьсядо виконання доручень. Веде здоровий спосіб життя. Зажди дотримується правил суспільної поведінки. Комунікабельний, щирий, доброзичливий у стосунках з однолітками. Серед однокласників має багато друзів, користується заслуженим авторитетом. Може підпорядковувати свої особисті інтереси інтересам колективу. Бере активну участь у житті класу та школи. Згідно довідки від 17.11.2020, виданої ФОП ОСОБА_8 встановлено, що дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , задекларований у кабінеті «Здорова малеча» у лікаря педіатра ОСОБА_9 . Мама вчасно звертається на огляд, коли дитина хворіє, дає призначені ліки згідно призначення, контролює його стан та відповідально відноситься до обстеження, оскільки дитина знаходиться на «Д» обліку з приводу захворювань сечовидільної системи. Адекватно реагує на звернення лікаря чи медичної сестри про планові щеплення і вчасно їх проводить. Зауваження щодо догляду за дитиною немає.

Суд також враховує, що позивач ОСОБА_1 є військовослужбовцем Збройних Сил України, капітаном, начальником інформаційно аналітичної групи штабу військової частини НОМЕР_1 . За час проходження військової служби на займаній посаді ОСОБА_1 зарекомендувала себе з позитивної сторони, як дисциплінований, відповідальний та вихований офіцер. Сумлінно виконує свої службові обов`язки. Загальна сума доходу за період з 01 квітня 2020 року по 30 вересня 2020 року складає 107550, 46 грн.

Суд звертає увагу, що відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позов визнав повністю, щодо проживання сина разом з матір`ю не заперечив.

Слід зазначити, що однією з підстав для звернення до суду ОСОБА_1 із вказаним позовом є те, що відповідач погрожував їй, що позбавить батьківських прав і забере дитину до себе.

Наведені обставини дають суду підстави вважати, що в інтересах дитини, які будуть сприяти її всебічному та гармонійному розвитку, місце проживання малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , слід визначити разом з матір`ю ОСОБА_1 .

Даний висновок суду ґрунтується на зібраних у справі доказах:

-наведених в описовій частині поясненнях позивача та досліджених в судовому засіданні письмлвих доказів;

-висновку органу опіки та піклування Стрийської міської ради про доцільність визначення місця проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 разом з матір`ю ОСОБА_1 .

Задовольняючи позовні вимоги, суд враховує, що батько дитини не обмежений у можливості реалізації належного йому права на спілкування з дитиною, вияву турботи стосовно дитини та участь у її вихованні. Він може реалізувати свої права шляхом досягнення домовленості з матір`ю дитини про встановлення часу спілкування або за рішенням органу опіки та піклування, або за судовим рішенням.

Виходячи з наведеного, зібрані по справі докази, оцінені судом належним чином кожен окремо на їх достовірність та допустимість, а також їх достатність та взаємний зв`язок у сукупності, встановлені судом обставини свідчать про те, що у суду є всі підстави для задоволення позову та визначення місця проживання малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 разом з матір`ю ОСОБА_1 .

Керуючись ст. ст. 12, 13, 89, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 задоволити.

Визначити місцепроживання малолітньоїдитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,разом з матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення може бути оскаржено до Львівського апеляційного суду через Стрийський міськрайонний суд Львівської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження,якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повне найменування (ім`я) учасників справи та їх місце проживання (місцезнаходження):

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ;

Представник позивача: адвокат Мундяк Мирон Миронович, місцезнаходження: 82400, м. Стрий, вул. 50-річчя УПА, 3/40;

Відповідач:ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ;

Представник відповідача: адвокат Іванус Микола Ігорович, місцезнаходження: 82400, м. Стрий, вул. Незалежності 21/4, ідентифікаційний номер НОМЕР_5 ;

Третя особа: орган опіки та піклування Стрийської міської ради, місцезнаходження: 82400, м. Стрий, вул. Шевченка,71, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 22414280.

Суддя:

Оригінал рішення

Повний текст судового рішення

виготовлено 27.09.2021

СудСтрийський міськрайонний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення15.09.2021
Оприлюднено29.08.2022
Номер документу99911939
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —456/4085/20

Рішення від 15.09.2021

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

Ухвала від 16.09.2021

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

Рішення від 16.09.2021

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

Ухвала від 16.09.2021

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

Ухвала від 05.08.2021

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

Ухвала від 26.07.2021

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

Ухвала від 17.03.2021

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні