Рішення
від 04.06.2010 по справі 8/63-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

01.06.10р. Справа № 8/63-10

За позовом Комунально го підприємства "Кривбасводо канал" (м. Кривий Ріг Дніпропет ровської області)

до Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_1 (м. Кривий Рі г Дніпропетровської області )

про стягнення заборгов аності за послуги водопостач ання та водовідведення у заг альному розмірі 2 928,84 грн.

Суддя Дубінін І.Ю.

Представники:

Від позивача: Кась ян М.С. - в.о. нач. юр. відділу (до в. № 71 від 11.12.09р.)

від відповідача: не з'яви вся

СУТЬ СПОРУ:

Комунальне підприємст во "Кривбасводоканал" (далі-по зивач) звернулося до господа рського суду із позовом до Фі зичної особи - підприємця О СОБА_1 (далі-відповідач) про с тягнення заборгованості за п ослуги водопостачання та вод овідведення у загальному роз мірі 2 928,84 грн.

Сума позову складається з н аступних сум: 2 851,18 грн. - основни й борг, 36,15 грн. - індекс інфляції , 41,51 грн. - 3% річних.

Позовні вимоги обґрунтова ні порушенням відповідачем з обов'язань в частині розраху нку за отримані послуги водо постачання та водовідведенн я.

Ухвалою голови господарсь кого суду Дніпропетровської області від 20.04.10р. строк виріше ння спору продовжено по 12.06.10р. в ключно.

Відповідач у судове засіда ння не з'явився, відзиву на поз ов не надав, але був належним ч ином повідомлений про час і м ісце судового засідання, що п ідтверджується направлення м ухвал суду на юридичну адре су відповідача, яка підтверд жена витягом з Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в станом на 06.04.2010р.

Вислухавши позивача, розгл янувши матеріали справи, гос подарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

Між позивачем та відпо відачем існує письмовий прав очин, внаслідок того, що 27.05.2009р. з а заявою відповідача йому бу ло відкрито особистий рахуно к № 7220к, по якому за послуги вод опостачання та водовідведен ня на адресу відповідача в ел ектронному вигляді виставля лися рахунки.

Відповідно до ч. 1 ст. 207 Цивіль ного кодексу України, правоч ин вважається таким, що вчине ний у письмовій формі, якщо йо го зміст зафіксований в одно му або кількох документах, у л истах, телеграмах, якими обмі нялися сторони. Правочин вва жається таким, що вчинений у п исьмовій формі, якщо воля сто рін виражена за допомогою те летайпного, електронного або іншого технічного засобу зв 'язку.

Отже, між позивачем та відпо відачем було укладено письмо вий правочин, предметом яког о було надання послуг з водоп остачання та водовідведення .

Свої зобов'язання позивач в иконав у повному обсязі, що пі дтверджується актами збору в оди, підписаними у двосторон ньому порядку за червень 2009р., л ипень 2009р., серпень 2009р., вересен ь 2009р., які є первинними докумен тами, що фіксують факти здійс нення господарських операці й, та підставою для бухгалтер ського обліку.

Відповідачем його зобов'яз ання були порушені, щомісячн ого розрахунку за отримані п ослуги він не здійснював, вна слідок чого у нього утворила сь заборгованість по оплаті за надані послуги з водопост ачання та водовідведення ста ном на 01.02.2010р. у розмірі 2 851,18 грн., я ку і просить стягнути позива ч.

Крім того, на підставі ст. 625 Ц ивільного кодексу України, п озивач просить стягнути суму боргу з урахуванням встанов леного індексу інфляції за в есь період прострочення - 36,15 гр н., а також три проценти річних від простроченої суми у розм ірі 41,51 грн.

Доказів виконання зобов'яз ання по оплаті наданих послу г з водопостачання та водові дведення у розмірі 2 851,18 грн. на м омент розгляду спору відпові дач не надав.

При викладених обставинах вимоги позивача щодо стягне ння суми основного боргу у ро змірі 2 851,18 грн. слід визнати обґ рунтованими і такими, що підл ягають задоволенню. Крім тог о, стягненню підлягають тако ж і інфляційні втрати та три п роценти річних від простроче ної суми.

Приймаючи рішення господа рський суд виходив із наступ ного.

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України, господарсь ким визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом госп одарювання та іншим учаснико м (учасниками) відносин у сфер і господарювання з підстав, п ередбачених цим Кодексом, в с илу якого один суб'єкт (зобов'я зана сторона, у тому числі бор жник) зобов'язаний вчинити пе вну дію господарського чи уп равлінсько-господарського х арактеру на користь іншого с уб'єкта (виконати роботу, пере дати майно, сплатити гроші, на дати інформацію тощо), або утр иматися від певних дій, а інши й суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має прав о вимагати від зобов'язаної с торони виконання її обов'язк у.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарсько го кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасн ики господарських відносин п овинні виконувати господарс ькі зобов'язання належним чи ном відповідно до закону, інш их правових актів, договору, а за відсутності конкретних в имог щодо виконання зобов'яз ання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ста вляться. До виконання господ арських договорів застосову ються відповідні положення Ц ивільного кодексу України з урахуванням особливостей, пе редбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 901 та ч. 1 ст. 903 Циві льного кодексу України, за до говором про надання послуг о дна сторона (виконавець) зобо в'язується за завданням друг ої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в п роцесі вчинення певної дії а бо здійснення певної діяльно сті, а замовник зобов'язуєтьс я оплатити виконавцеві зазна чену послугу, якщо інше не вст ановлено договором. Якщо дог овором передбачено надання п ослуг за плату, замовник зобо в'язаний оплатити надану йом у послугу в розмірі, у строки т а в порядку, що встановлені до говором.

Абзацом 2 ч. 1 ст. 22 Закону Украї ни "Про питну воду та питне вод опостачання" також встановле но, що споживачі питної води з обов'язані, зокрема, своєчасн о вносити плату за використа ну питну воду відповідно до в становлених тарифів на послу ги централізованого водопос тачання і водовідведення.

Крім того, згідно ст. ст. 525, 526 Ци вільного кодексу України, зо бов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства, а за відсу тності таких умов та вимог - ві дповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться. Односторо ння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо ін ше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивіль ного кодексу України, якщо у з обов'язанні встановлений стр ок (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у це й строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання яког о визначений вказівкою на по дію, яка неминуче має настати , підлягає виконанню з настан ням цієї події.

Згідно п. 2 ст. 218 Господарсько го кодексу України учасник г осподарських відносин відпо відає за невиконання або нен алежне виконання господарсь кого зобов'язання.

У відповідності до ст. 610 Циві льного кодексу України, пору шенням зобов'язання є його не виконання або виконання з по рушенням умов, визначених зм істом зобов'язання (неналежн е виконання).

Боржник вважається таким, щ о прострочив, якщо він не прис тупив до виконання зобов'яза ння або не виконав його у стро к, встановлений договором аб о законом (ст. 612 Цивільного код ексу України).

Згідно ст. 599 Цивільного коде ксу України зобов'язання при пиняється виконанням, прове деним належним чином.

Викладене є підставою для з адоволення позову в частині стягнення заборгованості за отримані послуги водопоста чання та водовідведення у че рвні 2009р., липні 2009р., серпні 2009р., в ересні 2009р. у розмірі 2 851,18 грн.

Згідно ст. 625 Цивільного коде ксу України боржник не звіль няється від відповідальност і за неможливість виконання грошового зобов'язання.

Відповідно до ст. 229 Господар ського кодексу України, учас ник господарських відносин у разі порушення ним грошовог о зобов' язання не звільняєт ься від відповідальності чер ез неможливість виконання і зобов' язаний відшкодувати збитки, завдані невиконання м зобов' язання, а також спла тити штрафні санкції відпові дно до вимог, встановлених ци м Кодексом та іншими законам и.

Відповідно ч. 2 ст. 625 Цивільно го кодексу України, боржник, я кий прострочив виконання гро шового зобов'язання, на вимог у кредитора зобов'язаний спл атити суму боргу з урахуванн ям встановленого індексу інф ляції за весь час прострочен ня, а також три проценти річни х від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не вс тановлений договором або зак оном.

На підставі вищевказаної н орми закону, позивачем були н араховані інфляційні втрати у розмірі 36,15 грн., а також 3% річн их за прострочення виконання грошового зобов'язання у роз мірі 41,51 грн.

Розрахунок інфляційних вт рат та 3% річних господарським судом перевірений та відпов ідає вимогам чинного законо давства.

При викладених обставинах , а також враховуючи те, що від повідач неналежним чином вик онав свої зобов' язання пере д позивачем, допустивши прос трочення виконання грошових зобов' язань, вимоги позива ча щодо стягнення інфляційни х втрат та 3% річних за простро чення виконання грошового зо бов'язання у розмірі 36,15 грн. та 41,51 грн., відповідно, слід визна ти обґрунтованими і такими, щ о підлягають задоволенню.

Викладене є підставою для з адоволення позову в повному обсязі. Судові витрати по спр аві слід покласти на відпові дача.

Керуючись ст.ст. 207, 525, 526, 530, 599, 610, 612, 625 , 901, 903 Цивільного кодексу Украї ни, ст.ст. 173, 193, 218, 229 Господарськог о кодексу України, Законом Ук раїни "Про питну воду та питне водопостачання", ст.ст. 49, 82 - 85 Гос подарського процесуального кодексу України, господарсь кий суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в по вному обсязі.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (50020, АД РЕСА_1; код НОМЕР_1) на кори сть Комунального підприємст ва "Кривбасводоканал" (50027, Дніп ропетровська область, м. Крив ий Ріг, вул. Єсеніна, 6-А; р/р 26003053502352 в КФ Приватбанк, МФО 305750, код ЄДР ПОУ 03341316) - 2 851 грн. 18 коп. основного боргу, 36 грн. 15 коп. втрат від інф ляції, 41 грн. 51 коп. трьох відсот ків річних, 102 грн. 00 коп. витрат п о сплаті державного мита, 236 гр н. 00 коп. витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу.

Видати наказ після набранн я судовим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення де сятиденного строку з дня йог о підписання і може бути оска рженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеля ційного господарського суду .

Суддя І.Ю. Дубінін

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення04.06.2010
Оприлюднено13.10.2010
Номер документу9995488
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/63-10

Ухвала від 01.06.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Судовий наказ від 11.02.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 10.02.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 26.01.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 20.01.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 23.12.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Фещенко Юлія Віталіївна

Ухвала від 06.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Кіяшко Віктор Іванович

Ухвала від 30.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Судовий наказ від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Рішення від 04.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні