Постанова
від 22.06.2010 по справі 2а-6058/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

22.06.10 < копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2010 р. Справа № 2а-6058/10/0470

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Юхно І. В. < Текст >

при секретарі Чупіній О.В.

за участю:

представника відповідача Суховарова В.А.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом Управління Пен сійного фонду України в м. Син ельникове Дніпропетровсько ї області до Державної спеці алізованої фірми «Тепломонт аж» про стягнення заборгова ності, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійног о фонду України в м. Синельник ове Дніпропетровської облас ті звернулось до суду з адмін істративним позовом до Держа вної спеціалізованої фірми « Тепломонтаж» про стягнення з аборгованості у сумі 8595,53 грн.

В обґрунтування позову заз начено, що в порушення частин и 2 Прикінцевих положень Зако ну України “Про пенсійне заб езпечення” відповідачем не с плачено заборгованість з від шкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсі й по Списку № 2 за березень - кві тень 2010р. на загальну суму 8595,53 гр н.

Позивач в судове засідання не прибув, про дату, час та міс це судового засідання був по відомлений належним чином ві дповідно до ст. 35 КАС України, щ о підтверджується розпискою від 01.06.2010р., надав до суду 15.06.2010р. з аяву про розгляд справи без й ого участі, в якому зазначив, щ о позовні вимоги підтримує в повному обсязі (а.с. 28, 36).

Представник відповідача в судовому засіданні проти по зову заперечив з огляду на те , що Державна спеціалізована фірма «Тепломонтаж» не є фак тичним боржником перед Управ лінням Пенсійного фонду Укра їни в м. Синельникове Дніпроп етровської області, як платн ик податків фірма зареєстров ана в Управлінні Пенсійного фонду України в Жовтневому р айоні м. Дніпропетровськ. Фак тичний боржник - Синельникі вська філія «Коксохімтеплом онтаж» як платник податків п еребуває на обліку в Управлі нні Пенсійного фонду України в м. Синельникове та діє відпо відно до довіреності Державн ої спеціалізованої фірми «Те пломонтаж» та є фактично сам остійним виробничо-фінансов им підприємством, а тому сума заборгованості повинна бути стягнута безпосередньо з нь ого, а не з Державної спеціалі зованої фірми «Тепломонтаж» (а.с. 21, 22).

За даних обставин та відпов ідно до вимог ст. 128 КАС України суд вважає за можливе розгля нути справу за наявними в ній доказами без участі позивач а.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника відповідача та дос лідивши подані до суду доказ и, оцінивши їх за своїм внутрі шнім переконанням, що ґрунту ється на всебічному, повному та об' єктивному розгляді у судовому процесі всіх обста вин справи, суд вважає, що поз ов підлягає задоволенню.

Відповідно до 1 ст. 95 ЦК Украї ни філією є відокремлений пі дрозділ юридичної особи, що р озташований поза її місцезна ходженням та здійснює всі аб о частину її функцій.

Частиною 3 вищезазначеної с татті встановлено, що філії т а представництва не є юридич ними особами. Вони наділяють ся майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підста ві затвердженого нею положен ня.

Згідно з ч. 4 ст. 95 ЦК України к ерівники філій та представни цтв призначаються юридичною особою і діють на підставі ви даної нею довіреності.

Відповідач - Державна спеці алізована фірма «Тепломонта ж» (код ЄДРПОУ 21853712) є головним п ідприємством щодо Синельник івської філії «Коксохімтепл омонтаж», яка має заборгован ість з відшкодування витрат на виплату та доставку пільг ових пенсій по Списку № 2 за бе резень - квітень 2010р. на загальн у суму 8595,53 грн. (а.с. 11).

Директор Синельниківської філії «Коксохімтепломонтаж » є суб' єктом без права юрид ичної особи (а.с. 23) та діє від ім ені Державної спеціалізован ої фірми «Тепломонтаж» на пі дставі Генеральної довірено сті від 05.01.2009р. (а.с. 25).

Відповідно до ч. 1 ст. 48 КАС Укр аїни здатність мати процесуа льні права та обов'язки в адмі ністративному судочинстві (а дміністративна процесуальн а правоздатність) визнається за громадянами України, іноз емцями, особами без громадян ства, органами державної вла ди, іншими державними органа ми, органами влади Автономно ї Республіки Крим, органами м ісцевого самоврядування, їхн іми посадовими і службовими особами, підприємствами, уст ановами, організаціями (юрид ичними особами).

Таким чином, виключно юриди чна особа може бути стороною у справі - відповідачем, том у саме Державна спеціалізова на фірма «Тепломонтаж» як го ловне підприємство (юридична особа) щодо Синельниківсько ї філії «Коксохімтепломонта ж» виступає в даній справі в я кості відповідача.

Синельниківська філія «Ко ксохімтепломонтаж» зареєст рована в Управлінні Пенсійно го фонду України в м. Синельни кове як платник страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання за № 23 (67) від 30.03.1993р. (а.с. 24).

Управлінням Пенсійного фо нду України в м. Синельникове були здійснені витрати на ви плату і доставку пенсій, приз начених відповідно до частин и 2 Прикінцевих положень Зако ну України "Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування" в частині пенсій, п ризначених відповідно до пун ктів "б" - "з" статті 13 Закону Укра їни "Про пенсійне забезпечен ня" за березень - квітень 2010р. на загальну суму 8595,53 грн. (а.с. 6-7).

Позивачем було здійснено р озрахунки фактичних витрат н а виплату та доставку пенсій за зазначені періоди та відп равлено їх відповідачеві (а.с . 8-10). Відповідач зазначену суму заборгованість по відшкодув анню сум витрат на виплату і д оставку пенсії за березень - к вітень 2010р. на загальну суму 8595,5 3 грн. не погасив.

Відповідно до ч.2 Прикінцеви х положень Закону України “П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування” ві д 09.07.2003 р. Пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які прац ювали або працюють на підзем них роботах, на роботах з особ ливо шкідливими і особливо в ажкими умовами праці за спис ком N 1 та на інших роботах із шк ідливими і важкими умовами п раці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показ ників, затверджених Кабінето м Міністрів України, та за рез ультатами атестації робочих місць, на посадах, що дають пр аво на призначення пенсії за віком на пільгових умовах аб о за вислугу років, які відпов ідно до законодавства, що дія ло раніше, мали право на пенсі ю на пільгових умовах або за в ислугу років, здійснюється з гідно з окремим законодавчим актом через професійні та ко рпоративні фонди. Підприємст ва та організації з коштів, пр изначених на оплату праці, вн осять до Пенсійного фонду пл ату, що покриває фактичні вит рати на виплату і доставку пе нсій особам, які були зайняті повний робочий день на підзе мних роботах, на роботах з осо бливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за спи ском N 1 виробництв, робіт, проф есій, посад і показників, затв ерджених Кабінетом Міністрі в України, крім тих, що були бе зпосередньо зайняті повний р обочий день на підземних роб отах (включаючи особовий скл ад гірничорятувальних части н) з видобутку вугілля, сланцю , руди та інших корисних копал ин, на будівництві шахт та руд ників за списком робіт і проф есій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаюч и з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсоткі в з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-від соткового розміру відшкодув ання фактичних витрат на вип лату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за ві ком відповідно до цього Зако ну.

Згідно з абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону У країни “Про збір на обов'язко ве державне пенсійне страхув ання” від 26.06.1997р. для платників збору, крім тих, які є платника ми фіксованого сільськогосп одарського податку, об'єктом оподаткування є також факти чні витрати на виплату і дост авку пенсій, призначених від повідно до пунктів "б" - "з" статт і 13 Закону України "Про пенсій не забезпечення" до досягнен ня працівниками пенсійного в іку, передбаченого статтею 12 З акону України "Про пенсійне з абезпечення".

У відповідності до ч. 1 п.п 6.1 п. 6 Інструкції “Про порядок обч ислення та сплати підприємст вами, установами, організаці ями та громадянами збору на о бов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів , а також обліку їх надходженн я до Пенсійного фонду Україн и” №21-1 від 31.12.2003р. відшкодуванню підлягають витрати Пенсійно го фонду на виплату та достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах відповідно до частини 2 "Прикінцевих положе нь" Закону України "Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування".

З огляду всіх вищенаведени х норм відшкодуванню підляга ють фактичні витрати Пенсійн ого фонду України на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах особ ам які працювали або працюют ь на роботах зі шкідливими і в ажкими умовами праці.

Крім того, відповідно до вим ог Інструкції «Про порядок о рганізації оформлення, фінан сування та виплати пенсій, гр ошової допомоги підприємств ами поштового зв'язку Україн и», управлінням Пенсійного ф онду України компенсуються в итрати за доставку пенсій зг ідно тарифів встановлених Ук рпоштою. Відповідно до Інстр укції зазначена компенсація підлягає відшкодуванню на р ахунки Пенсійного фонду.

Згідно з п.п. 6.4. п.6 Інструкції від 31.12.2003 р. розмір сум до відшко дування на поточний рік визн ачається відділами надходже ння доходів органів Пенсійно го фонду України щорічно у ро зрахунках фактичних витрат н а виплату та доставку пільго вих пенсій, призначених відп овідно до частини 2 "Прикінцев их положень" Закону (згідно з д одатками 6 та 7), які надсилають ся підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (пере рахованих) пенсій.

У відповідності до п.п. 6.8. п.6 І нструкції №21-1, підприємства т а організації зобов'язані що місяця до 25-го числа вносити д о Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах.

У випадку несплати витрат н а виплату та доставку пенсій за віком, призначених на піль гових умовах, вказані витрат и є боргом зі сплати страхови х внесків, який стягується ор ганами Пенсійного фонду Укра їни на підставі пп. 7 п. 5 Положен ня про Пенсійний фонд Україн и, затвердженого Указом През идента України від 01.03.2001 № 121/20.

Загальна сума заборговано сті Синельниківської філії « Коксохімтепломонтаж» перед Управлінням Пенсійного фонд у України в м. Синельникове з в ідшкодування фактичних витр ат на виплату та доставку пен сій, призначених за віком на п ільгових умовах по Списку № 2 з а березень - квітень 2010р. на заг альну суму 8595,53 грн., що підтверд жується розрахунками забор гованості по пільговим пенсі ям, які містяться в матеріала х справи (а.с. 7-10).

На час розгляду адміністра тивної справи відповідач не надав суду доказів погашення заборгованості перед позива чем, вимоги позивача про спла ту заборгованості в судовому порядку не оскаржував.

В силу ч. 2 ст. 124 Конституції Ук раїни юрисдикція судів пошир юється на всі правовідносини , що виникають у державі.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодек су адміністративного судочи нства України, кожна сторона повинна довести ті обставин и, на яких ґрунтуються її вимо ги та заперечення.

Враховуючи, що вимоги позив ача є обґрунтованими, відпов ідають дійсним обставинам та матеріалам справи, перекона вшись у наявності законних п ідстав визнання позову, що не суперечить закону, правам та інтересам осіб, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги п ідлягають задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб' єкт владних повнов ажень, а відповідачем - фізичн а чи юридична особа, судові ви трати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 158, 162, 163, 167, 255, 257 Кодексу адміністратив ного судочинства України, су д, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Управління Пенсійного фон ду України в м. Синельникове Д ніпропетровської області до Державної спеціалізованої ф ірми «Тепломонтаж» про стягн ення заборгованості - задово льнити.

Стягнути з Державної спеці алізованої фірми «Тепломонт аж» (код ЄДРПОУ 21853712, р/р 2600030130236 в «Пр омінвестбанк», МФО 306500) на кори сть Управління Пенсійного фо нду України в м. Синельникове Дніпропетровської області ( р/р 25606303013184 в ДОУ ВАТ «Державний о щадний банк України» Дніпроп етрвоське обласне управлінн я, код 21929585, МФО 305482) заборгованіст ь зі сплати відшкодування на виплату та доставку пільгов их пенсій за списком № 2 за бер езень - квітень 2010р. у загальній сумі 8595 (вісім тисяч п' ятсот д ев' яносто пять) грн. 53 грн.

Постанова суду наби рає законної сили після закі нчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, я кщо таку заяву не було подано .

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але а пеляційна скарга не була под ана у строк, постанова суду на бирає законної сили після за кінчення цього строку.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду шляхом подачі за яви про апеляційне оскарженн я через Дніпропетровський ок ружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня ск ладання постанови у повному обсязі, а апеляційна скарга н а постанову суду подається п ротягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Повний текст постанови скл адений 21.06.2010

Суддя < (підпис) >

< Список >

< Список >

< Список > І.В. Юхно

< суддя учасник колегії >

< ПІБ Судді >

< ПІБ Судді >

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.06.2010
Оприлюднено14.07.2010
Номер документу9998208
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6058/10/0470

Ухвала від 05.03.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 02.03.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 02.02.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 23.11.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Ухвала від 07.11.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Олійник Віктор Миколайович

Ухвала від 27.05.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Постанова від 22.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Постанова від 22.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні